Mám dvojročného drobca. Už 3 mesiace si hryzie vnútornú stranu líčka alebo si okusuje vnútro pier. Denne nachádzam krvavé fľaky na plachte. Dr. nám kázala natierať tamtumom verde, ale dieťa si denne urobí nové rany. Pri jedle automaticky plače, lebo ho to bolí. Neznesie nič teplého, lebo ho to štípe. Úprimne som z toho dosť zúfalá, lebo sa v podstate chudák poškodzuje a ja mu neviem pomôcť. Dali sme urobiť ster v pusinke, či nemá nejaké kvasinky. Boli negatívne. Ešte mu rastú 5 a to je jediné moje vysvetlenie. Ak máte niekto skúsenosť s niečim podobným, napíšte mi. Ďakujem.
aj mne sa to vidi ako zlozvyk. Skus vypozorovat, v akych situaciach to robi, ak sa da, zamestnaj ho v tej chvili niecim inym - nech ti nieco rozprava, spievajte si, hrajte sa atd., nech sa sustredi na nieco ine. Nevycitaj mu to, nech nema pocit smutku ci vycitiek. Je este malicky, myslim, ze je to este skor v rovine emocii a pudov.
Poznam to, obcas s tym bojujem aj ja a to som uz dospela a viem si to racionalne zhodnotit, ci mi to stoji za to, ze mam potom bolavu pusu 🙂 - a aj tak sa mi to stane. Ono je to totiz aj tak, ze ked ma tu pusu vnutri rozhryzenu, tak sa mu tam pri hojeni tvori taka vrstvicka, ktoru si potom zas potrebuje hryzt. Mrkni mu do pusy, ci tam nieco ma, co by mu mohlo prekazat. Ak to tam je, skus to jemne zotriet. Sliznica sa hoji velmi rychlo, den dva a nic tam nebude mat.
robim to aj ja od detstva,robi to aj moj otec a aj moja dcera 😀 je to zlozvyk,nieco ako obhryzanie nechtov.Zial moj otec ma skoro 60 a robi to stale a aj ja hlavne ak pocitujen uzkost a napetie.Ale neporadim ti ako s tym bojovat lebo sama neviem 😉
Toto nie je zlozvyk ale choroba... Ja sama to mám od základnej školy... Nedokážem s tým prestať ani keď mi to niekto povie a práve to robím. Sú na to metódy... Diéty, akupunktúra...ale je to v plienkach. Iba dnes som sa o to začala zaujímať, lebo mi kvôli tomu páchne z úst. Ani poznanie, že je to druhým nepríjemné nepomáha. Na 10 minút mi pomôže keď si vyplachnem ústa ústnou vodou. Ale potom sa to vráti ešte horšie. Pery sa dali ako tak prestať hrýzť keď som mala rúž ale musel to byť nestierateľný. Tiež si niekedy hryziem okolie nechtov. Pomáha nalakovať ich. Ale v ústach nepomáha nič.
ked som bola mala, a mamka bolas bratom v nemocnici, zobudila som sa s dokusanou perou, vykusla som dosť velky kusok ... na krvacanie soms a zobudila... dosť to napuchlo...
odvtedy preslo vela rokov. ked somv pohode, je všetko OK. no keď som v nejakom strese spustí sa to. Najprv otrhám nechty. to som mala posledným pár mesiacov. naposledy keď som nad niečim dumala, rozkusala som peru opäť.
niekedy sa mi zdá že je to akoby som sa snažila o dokonalosť...
Dnes som zahryzla a zistila som ze ma boli hlava,snazim sa nieco zut, zuvacky napriklad. vzdy ked sa zabudnem a opat na tom pracujem ma hlava extremne rozboli,asi som chytila nejaky nerv:(
Našla som aj, že to má meno: trichotillománia
Sú tam všetky symptómy, a nikdy by ma nenapadlo že v tom nie som sama. Ďakujem
Baby ja to robim niekedy tiez a neviem sa toho zbavit. Proste len tak nuda tak si kusem 😝
Ahojte aj ja to robím začala som keď som išla do puberty a teraz mám 25 r a robím to stále 😂 je to ozaj nepríjemné pripadám si ako kanibala ale ja s tým vážne nedokážem prestať.. ho sa mi to aj dva tri dni podarí a líca sa zahoja.. potom začnem znova... Dosť z toho aj pachne z úst a robia sa z toho aj vrásky.. nechápem čo to je za blbosť v našej rodine to absolútne nikto nerobí a každý len osocuje že fuuuj.. ale čo narobím nedá sa s tým nič robit
ahoj ,ako dieťa som s tým sama mala problém.Mamka mi stale vravela,že si urobím do líca dieru aby ma nalakala trocha.Prirovnala by som to ku zlozviku,ako ked si niekto okusuje nechty.Ked som bola nervozna,ale aj z nudy.V pubertálnom veku som si nato dávala pozor,a snažila som sa tento zlozvyk prekonať.Mám už 30rokov asem tam pri stresujucom období sa pristihnem pri mojom starom zlozvyku,nieje to tak často ako v detstve,ale pamätám sa ,že aj mna to bolelo ked som jedla kyslé jedlá ako kapustu atd.pritom som mala pekné detstvo,je to naozaj zlozvyk apochybujem,že sa ti podarí ho odstrániť.on si časom sám uvedomí,že ho to potom bolí,atrošku si začne nato dávať sám pozor ,ale sem tak sa pozabudne.