Dvojročné dieťa sa hádže o zem

jamajka23
31. okt 2021

Dobry den vsetkym,chcela by som sa poradit, mam problemy so svojim pomaly 2 rocnym synom hadze sa mi o zem vzdy ked mu nieco zakazem alebo ked nastane nejaka zmena napriklad ideme von a ked sa nejde tou stranou ktorou on chce zacne revat a hodi sa o zem,alebo ked sa mu zakaze neotvarat skrinky tak zase to iste;velmi prudko reaguje na zakaz uz si neviem rady ani po riti ani krik nieje dobre lebo to ho uz vobec neupokojim normalne mam strach ci to nieje nejaka porucha mam 7 rocnu dceru a pri nej som to nezazila neviem si rady ci treba navstivit lekara ci je to vzdor poradte mi prosim

leona45
31. okt 2021

@jamajka23 mne sa chlapci tiez hadzali o zem. Sem tam som ich ofrkala(aj pod sprchu sem tam) studenou vodou. Potom som uz len povedala nabuduce ked zas zacal, ak neprestane zas ho ofrkam. Tak si to uz rozmyslel. Ked vonku zacal tak som sa otocila a isla dnu. A potom som ich nechala kym sa vyvrieskali nevsimala som si to

jamajka23
autor
31. okt 2021

@leona45 no vcera sme ho museli strcit pod sprchu lebo to mal normalne zachvat az modrel a ani nevieme preco;ked je vsetko podla neho tak ok ako nahle je zmena uz je zle ani na prechadzku nemozme ist bez kocika lebo nereaguje na nic ani na stoj no nic hroza proste

nikpa
31. okt 2021

@jamajka23 obdobie vzdoru, sú deti ktoré ho prežijú relatívne v kľude ako tvoja dcéra ale môže to vyzerať aj tak ako opisujes pri synovi. My sme si týmto tiež so synom prešli, u nás zaberalo prekročiť a nevšímať si, nie je obecenstvo, nie je sa prečo búchať o zem. Alebo skús odpútanie pozornosti, napr. pozri tam letí lietadlo, tam ide aké parádne auto... Keď som potrebovala ísť do obchodu a vedela som, že bude robiť bordel keď mu nekupim čo si práve zmyslí, zabavila som ho tak, že som mu dala do ruky košík a hádzal mi do neho všetko čo som mu kázala, to ho bavilo. Ale žiadny návod ako na to nie je, musí z toho vyrásť, zatiaľ veľa trpezlivosti.

jamajka23
autor
31. okt 2021

@nikpa je to veru na nervy lebo je tazke udrzat nervy na uzde

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikpa
31. okt 2021

@jamajka23 áno, dobre to poznám ale tou bitkou si akurát tak ty uľavis, nikam to nevedie, no chápem, ze človeku občas rupnu nervy 🤷 a hlavne zo začiatku, neskôr si už na ten cirkus zvykneš 🙄😄 aspoň u mňa to tak je. Syn už sa síce nebucha o zem ale má zas iné maniere ktorými ma vytáča do vyvrtky ale snažím sa ho v tej chvíli práve nevyhodit cez balkón (dufam, že to tu nečíta volaka zo sociálky) 😅 možno ti tu dajú volake rady ale u nás neplatilo dlho nič.

elizabet173
31. okt 2021

@jamajka23 prejde tým väčšina detí, nedokážu ešte spracovať svoje emócie. Mne sa osvedčilo ignorovať, pleskol sa o zem, nevadí, prekročila som ho s kávou v ruke a zapla som si TV, nebolo obecenstvo, nebolo pre koho robiť divadlo. Na ulici si to samozrejme nemôžeš dovoliť, ale niekde v parku ho môžeš nechať tak, odchádzať, či sa nerozbehne za tebou. Prosím ťa bitka a strkanie pod studenú sprchu určite nie, môžeš mu frknúť vodu do tváre, keď už modrie, ale studená sprcha už hraničí s týraním, prepáč. Dieťa má dva roky, nevie, čo so sebou, ale to nevedia ani niektorí dospelí, nie? Chápem, že nervy ako špagáty, ale čím budeš ty kľudnejšia, tým kľudnejšie bude dieťa, že je to ťažké viem. Toto je ale pre tvoje dieťa normálna vývojová fáza, môžeš mu hovoriť, že chápeš, že chce ísť inam, ale dnes sa to nedá, pôjdete tam nabudúce, no pochybujem, že ťa v tom amoku bude vnímať. Prejde to, ak tomu nebudete venovať príliš veľkú pozornosť, potom pár rokov oddych a hurá puberta. Pevné nervy.

jamajka23
autor
31. okt 2021

@elizabet173 dakujem

siska53
31. okt 2021

@jamajka23 bezne spravanie 2r.dietata.

jamajka23
autor
31. okt 2021

@elizabet173 este som chcela dodat k tej sprche ze sme mu troska tvaricku letnou vodou a nozky aby sa skludnil lebo ma vodu rad a zabralo to

ramona7
1. nov 2021

@jamajka23 ja mám to isté teraz s dcérkou (3roky), syn bez problémov a dcérka tvrdohlavá, takmer na všetko vzdoruje. No kľudným hlasom jej poviem, že ide do spálne a keď bude kľudná, môže prísť a budeme sa ďalej hrať. Predtým vydržala aj hodinu v spálni, teraz po max. 10 min. príde, že je už kľudná. Vonku je to ťažšie, no bolo mi jedno, či ľudia na mňa pozerali, nechala som ju vrieskať, ja som si nakúpila a po čase bola s ňou reč. Dieťa skúša hranice

merrynka19
1. nov 2021

@jamajka23 presne ako píšu baby, není obecenstvo není dôvod robiť cirkus...u nás toto pomohlo...aj na ulici sa raz hodil a ja som šla ďalej...a on v momente prestal a šiel tiež...ale chápem aj to že isto si deti na ktoré ani toto nezabera

aureelia
1. nov 2021

pozorujte aj iné zmeny, ako sa správa celkovo, môže byť, že má aj nejakú poruchu pozornosti, ADHD,. Komunikuje s Vami? Vie sa hrať s hračkami? zaujíma sa o bežné veci a dianie v domácnosti? varenie, pečenie, spoločné práce... žiaľ sú aj takéto deti, potom sa to rieši s detským psychológom....

nina3365
1. nov 2021

@jamajka23 ja som to robievala, môj brat to robieval, kamaratkina dcéra to robí, a veľa iných detí. Teším sa, keď to začne robiť aj môj syn. 😃 Ale ja aj môj brat sme z toho už vyrástli, prejde to aj Vášho syna. 🙂 Určite to nie je pre Vás nič prijemne, ale to sú deti. Veľa trpezlivosti a pevných nervov prajem. 🙂

di228
1. nov 2021

Tiez som to pri staršej nepoznala. Moj to toez zacal robit okolo 2 r. Potom si este aj búchal čelo o zem. Skusala som ho aj ignorovať, odist, ale ked som sa nad tym zamýšľala, rozhodla som sa ist cestou objatia. Aj nasilu som si ho pritisla k sebe, drzala a vysvetlila preco musime robit, co potrebujem ja a ze to co chce on, mozme robit neskor. Moj je strašný maznak, to objatie naozaj potreboval. Potom sa nejako ukludnil…trvalo to mozno 2 mesiace, neviem, je to skúška na nervy, par krat som zlyhala, a potom som sa uz drzala 😅

zuzuliennka1
2. nov 2021

@jamajka23 normalny vzdor, niektore deti tym prejdu relat. v klude (ako dcera) ine deti su impulzivnejsie, akcnejsie a aj vzdor vyzera takto 🙂 nie je to nijaka porucha a netreba s tym ist hned k lekarovi. Treba to vydrzat.

jamajka23
autor
2. nov 2021

@zuzuliennka1 dakujem

jamajka23
autor
2. nov 2021

@ramona7 vcera sme boli v kauflande na nakup no kym sme nakupovali sedel v klude v kosiku a ked sme isli platit pohroma zacal vyvadzat ze dlho stojime v rade tak kamoska musela zaplatit nakup aj za mna a musela som ist prec s nim to bolo hrozne co dokazoval az v aute sa ukludnil ludia na mna hladeli ako na matku ktora nezvlada svoje dieta hrozny pocit

jamajka23
autor
2. nov 2021

@aureelia hra sa v pohode dakedy aj cely den v pohode,rec ma tiez taku zvlastnu iba rozprava a nevieme co ale uz zacina tak zrozumitelnejsie sem tam sa mu podari vela mu spievam detske piesne ucim zvieratka atd tak sa chyta,vie sa zahrat zo vsetkym moznym nie iba s jednou vecou ale prudko reaguje na zmeny hocijake ked ideme von nejdeme tym smerom ako chce on uz sa hodi o zem atd

lubina
2. nov 2021

@jamajka23 obdobie vzdoru. Nasa starsia dcera nikdy nieco podobne neurobila. Mladsia sa hodila o zem aj na namesti....chce to len ostat v klude, aj ked je to tazke. Davat pozor, aby si dieta neublizilo a pockat kym sa ukludni. Par krat sme takto stali pri dcerke, kym ona na zemi, ludia pozerali, ze co robime....no ale ono sa toho ani vela robit neda. Akurat to dieta vyobjimat, ale aj tak trvat na svojom. Proste skusaju hranice, kolko rodicia povolia. Aj toto obdobie prejde .... pevne nervy, drzim palce, nech to nie je casto

jamajka23
autor
2. nov 2021

@lubina dakujem,kazdy den hadam aj 3 krat ako kedy niekedy vobec vtedy som nastastnejsia na zemi len sa clovek boji ze si ublizi tym padanim ved udery do hlavy su nebezpecne ked vidim ze sa ide hodit dam mu chytro daco pod hlavu ale vela krat to nestihnem

jamajka23
autor
2. nov 2021

@lubina dakujem

lubina
2. nov 2021

@jamajka23 neboj, on to pochopi, ze ublizuje najviac sebe....u nas to trvalo par mesiacov, ked uz sa to blizilo ku koncu (co sme samozrejme este nevedeli, ze ide koniec), tak dcera hovorila, ze ide do chodby a tam sa hodi o zem, kedze som jej vzdy vravela, ze nech to nerobi v kuchyni, aby si nebuchla hlavu o stol 🙂. Cize obcas to malo aj humornejsiu stranku...ale to uz islo kukoncu, na zaciatku, ked sa hodila o zem pred supermarketom, tak mi nebolo vsetko jedno.

jamajka23
autor
2. nov 2021

@lubina keby aspon vedel povedat co mu je ale takto si len mozem domyslat ze co aj ked ku nam pride niekto z rodiny vyvadza a pri tom ich pozna potom sa ukludni a je dobre ale na ruky nejde k nikomu len ku mne

macinko321
12. mar 2022

@jamajka23 necitala som vsetky prispevky a odpovede. A z popisu toho viem velmi malo o syncekovi. Ale taketo zmeny v rutine, napriklad ze sa ide inou trasou a on chyti amok ateva na zauzivanej trase, mal aj moj syn. Bolo tam toho viac tych signalov a znakov, ktore su typicke pre poruchy autistickeho spektra. Nemoznost nastavit hranice, odmietanie a nerespektovanie pravidiel, hadzanie sa o zem, zurivost. Aj sa mu to potvrdilo. Z niektorych prejavov vyrastol, ale to vdaka terapiam a uprave stravy. Odporucam konzultaciu s pediatrom, nech zvazi, ci nie je nutny pripadne neurolog, psycholog. Nedajte sa odradit, ze ma len 2 roky a ako niektori tvrdia, ze vysetruju toto az po 3 rokoch veku dietata. Nie je to pravda. Ano, dieta sa vekom meni a moze z urcitych prejavov vyrast. Ale dieta s PAS z tohto nevyrastie samo od seba.

macinko321
12. mar 2022

@jamajka23 jedna vec je, ze sa hra so vsetkym moznym, druha vec, ako ta hra prebieha. Nema nejake nezvycajne hrove stereotypy? Ukladanie veci do radu, tocenie predmetov? Ma sice len 2 roky, ale mozno uz aj nejake rolove hry, predstavivost, skusa aj take?

macinko321
12. mar 2022

@jamajka23 k tej reci, ze nevie povedat este, co mu je - aj z toho moze byt to spravanie. Ze je frustrovany tym, ze ma nejaku potrebu a nevie ju vyjadrit tak, aby ste mu rozumeli. Porozmyslajte nad nejakou pomockou v ramci tej komunikacie. A mozno aj logoped, nech sa zacne rec rychlejsie rozvyjat a spolu s nou aj porozumenie.

zafir
12. mar 2022

@jamajka23 Môj synček to tiež takto robil v približne rovnakom veku, keď som mu niečo nedovolila počas prechádzky. Väčinou sa metal a hádzal na rukách, tak najbezpečnejšie pre neho bolo nechať ho pár minút na zemi. Upokojil sa sám. Pri mojom pokojnom dohováraní sa ešte viac ,,hneval." Netreba odsudzovať, pretože každé dieťa je iné, spracováva svoje emócie po svojom. Kto nezažil, nepochopí. Bolo to len obdobie, ktoré našťastie pominulo. Synček ešte poriadne nekomunikoval a nevedel sa presne vyjadriť, čo chce. Taktiež povaha resp.osobnosť dieťaťa v tom môže zohrať dôležitú úlohu. Je to náročné, ale treba sa snažiť byť pokojný. Vyhýbať sa situáciám o ktorých vieš, že sú problémové / nie vždy sa to dá- ale aspoň ich eliminovať. Mne pomohol jeden trik- zobrať syna do auta, odviezť na oplotené ihrisko a tam ho nechať vybehať. U nás bola práve cesta na ihrisko komplikovaná. Takto som to dočasne riešila ja. Držím Ti palce, zvládneš to, si skvelá mamina.

nykkushka
12. mar 2022

Náš krpec mal a aj máva sem tam take stavy, u nás zabralo ísť jeho smerom na prechádzke (pokialsa samozrejme nerozhodol ísť krížom cez cestu a pod nebezpečenstvá 🤷‍♀️), nevidím dôvod neísť na prechádzku tam kam chce ísť on. V obchode to je ťažšie, pomáha ho objať a prihovoriť sa mu, že aj mne to tam lezie na nervy ale žiaľ nakúpiť si musíme, vôbec neriešim ak sa na mňa niekto pohoršene pozerá, moje dieťa a je na mne ako zvládam jeho emócie, nebudem na neho hulakat a nedajbože biť ho.
Bitka nikdy nič u nikoho nevyriešila, rovnako nerozumiem tej vode - vážne niekto svoje malé dieťa v zápale nervov, emócií, hnevu , plaču ofrka vodou alebo ho dá do sprchy? Pre mňa niečo nepredstaviteľné. Tebe by sa páčilo, keby sa hádaš s manželom, si vytocena, plačeš a on ťa frkne vodou, že ukludni sa 🤦🏼‍♀️🤷‍♀️😳?
A nie, nie je to nejaká porucha, podľa mňa úplne normálne 2r dieťa ktorým lomcuju emócie a nevie ich ináč ako plačom, hnevom, krikom hodenim sa o zem vyjadriť, keďže ešte nerozpráva 😊 plus asi nerozumie tomu, že keď chce ísť on vpravo a mama vľavo tak je z toho krik, prečo musí byť v tom hnusnom obchode, keď jeho to tam nebavi, nie sú tam hračky a nikto sa mu nevenuje, ešte na neho aj krik spravia, nech je ticho 🤷‍♀️