Milé mamičky, chcela by som Vás poprosiť o radu. Naša 2 ročná dcérka dostala okuliariky kvôli vysokým dioptriám +7 na každom očku. Zatial dostala +3,5 dioptrie a o 3 mesiace máme ísť na kontrolu. Všade na diskusných fórach som sa dočítala, že detičky so zvykaním si na okuliariky nemali problém, ale malá ich odmieta nosiť. Neviete nám poradiť nejaký tip ako na to, ak ste niektorá mala podobnú skúsenosť? dakujem
@barbi1250 tazko radit moja bude mat 3 v máji a od januara ma okuliarky. Nastastie ona ich rada nosi. Nenutim ju. Ked ich da dole tak su dole. Ale poradila by som ti skus jej ich dat ked pojdete von na prechadzku. Aspon moja ich vonku dole nikdy nedala asi nema cas lebo je furt niecim zaneprazdnena. A hlavne ju vychvalte aka je v nich krásna. Nám sa stalo ze mala ich mala doma dole isli sme k susede a sama si ich pytala lebo ze chce byt rovnaka so susedou. 🙂 Tazko radit kazde diatatko je ine, moja keby jej ich mala nekradla ani dole ich neda
ahoj, aj my sme mali presne ten problem, Miska po roku zacala skulit, na 14m sme boli na vysetreni, namerane +6 dioptrie do skiel dostala +4, okuliare dostala v roku a pol, odmietala nosenie, a takto sme sa trapili do 2 rokov, zmenili sme lekara (kvoli zmene bydliska), robila som "saskaren", nosila som aj ja nedioptricke, davali sme okuliarky macikom babikam, chvalili ju a nic nepomahalo...pri prvom vysetreni u novej lekarky, som sa stazovala, ze odmieta okuliarky, od lekarky som "dostala", nie dcerka, ale ja, ze mam byt dosledna, a ze musi, dcerka si to vypocula, odvtedy nosi okuliarky, aj ked ich da dole, hned ich berie naspat, uz ma 3 roky a 3m, plus od 2,5 roka prekryvame ocko (zistili aj tupozrakost), od 3 rokov teraz uz aj na striedacku a ide to... drzim palce 🙂
@barbi1250 ahoj, najprv by si mala dcérku naučiť, že okuliare sú niečo "vau" super vec, že je s nimi veľmi pekná a okrem toho, že sú super módne a pritom jej pomáhajú aj dobre vidieť... zapoj svoju fantáziu a skús sa s ňou pohrať na módny salón s podmienkou že ak sa chce hrať tak počas hry musí mať okuliare...
Najprv bude stačiť ak ju denne presvedčíš na 10minút nosenia a po pár dňoch tento interval predĺžiš... zakaždým pridáš pár minút naviac. Deti nie sú hlúpe a sama určite príde na to že s okuliarkami lepšie vidí na maľovánku, obľúbenú rozprávku v telke, na obrázky v knihe a pod.
obaja moji synovia nosia okuliare od nízkeho veku a nemajú s tým problém, pretože časom zistili že im pomáhajú.
Musíš mať len pevnú vôľu a dcérke neustúpiť a trvať na nosení okuliarov 😉 držím palce 🙂
moja dcéra nosí načúvacie prístroje. ešte len to bol problém, ako nepočujúcemu dieťaťu vysvetliť že to musí mať. Takže nakoniec sme jej to lepili páskou - takou papierovou, nie leukoplastom. Lekárka mi povedala, že to keď dávam dole tak dieťa to musí aj bolieť. Ale čo mám robiť, keď za ušné prístroje sme dali 1500 e, a ich strata - ušného prístroja je pre nás dosť veľká fin. záťaž. Takže v zdrav. potrebách kúpim pásku a priliepam o uško. niečo podobné by som skúsila aj s okuliarmi.
mamičky dakujeme za rady a tipy, robíme pokroky 🙂 včera sme jej skúsili dať okuliariky na prechádzku, tak ich vydržala mať hodinu na očkách, ale doma ich už nechcela. Dnes ich vydržala mať asi 3 hodiny vonku, tak sa velmi tešíme. Uvidíme či aj doma ich bude chcieť poobede ked sa vyspinká 😉
@barbi1250 môžem sa opýtať ako vlastne prebieha také očné vyšetrenie s malým dieťaťom? Lebo našu si neviem celkom predstaviť, ako by dr. niečo povedala alebo ukázala, či to vidí, alebo nie ... a to sa teraz ešte k tomu aj hanbíme ... , pritom čoraz častejšie rozmýšľam aj ja nad takým vyšetrením, lebo predispozíciu na okuliariky by mala po mne ....
syn ma okuliare od 1,5 roka a zvykal si asi mesiac, no bola som neoblomna, stokrat som mu ich nasadila a stokrat ich dal dole. Po asi mesiaci ho to prestalo bavit a sam zrejme zistil, ze v nich vidi lepsie, tak postupne jeho pokusy dat ich dole klesali. Ale vzdy pri navaloch zlosti ich smaril na zem a obcas aj poskakal, poohybal, nie vzdy som stihla zakrocit. Bolo to dost tazke, ale neboj, postupne si zvykne. Skus jej ich davat von ako ritual, ze ked idete von, jednoducho ich musi mat tak ako topanocky a bundu. A ked pridete, daj ich dole. Vychvaluj, aka je v nich krasna a ty nos aspon slnecne. Urcite po case sama zisti, ze lepsie v nich vidi, ved 3,5ky dioptrie je uz dost velky rozdiel vo videni ako bez nich. Drzim palce.
@anitra11 dietatko najprv nakvapkaju, potom posadia pred vysetrovaci pristroj, tebe na kolena, polozis malej hlavicku a pridrzis na tom pristroji, trva to chvilocku, par sekund, mala sa nemoze hybat. Potom este nasleduje /to uz len sedi na kolenach/ pozera na hracku, ktoru jej ukazuje sestricka a doktorka jej striedavo zakryva ocko /cca 20cm od oko, cize len "akoze"/ a svieti malym svetielkom don, to trva tiez tak pol minutky. Ak dieta nespolupracuje, tak sa objedna opat po pol roku. Moj maly to v 1,5 roku nezvladol, dioptrie mu dali len nejakym "akozeodmeranim" proste ako sa im podarilo. Ked mal vyse 2 rokov, uz to zvladal, ale s kvapkanim ma problemy doteraz. Nedavno som bola aj s dcerkou, a ta pekne sedela, drzala hlavicku, aj sa dala nakvapkat.
@psyxooo ďakujem za vyčerpávajúce vysvetlenie, so sebou chodím, to je pohodka, len som nemala predstavu ako to robia s takými malými detičkami, takže už mi je to jasné. Veru priznám sa neviem si zatiaľ moju malú (dvojročnú) predstaviť, ale možno by ma prekvapila a bola by tiež ukážková ... 😉
@anitra11 psyxooo to opísala naozaj vyčerpávajúco, nám vyšetrenie robili s odstupom 3 mesiacov, aby si pani doktorka potvrdila výšku dioptrii z prvého vyšetrenia, nakolko malá nespolupracovala. Ono takému malému dieťaťu ťažko niekto vysvetlí, že to nebolí, a že pani doktorka len pozrie aké má pekné očičká. Takže naše vyšetrenie muselo byť dosť nasilu 😒 ale druhý krát to už zvládala lepšie.
Inak čo sa týka nosenia okuliarikov, doma ich odmieta, ale vonku s nimi nemá problém.
@barbi1250 my sme tiez problem nemali, lebo nosim okuliare aj ja aj manzel, neviem ako to je u vas, mozno si skus kupit ram s cistymi sklami aby v tom nebola mala sama
a vela vysvetlovat, motivovat a ona casom sama pochopi ze s okuliarikmi vidi lepsie. My mame na jednom ocku +3,5 a na druhom +5,25