Prosim maminky, tie co ste to zazili, napiste mi, ze to prejde. Napiste mi, prosim, ako ste to zvladli, aky to malo priebeh. Dcera mala teraz dva roky. Rozprava uz dlhsie, rozprava pomerne cisto, suvisle vety, suvetia. Zajakavost u nie je velmi silna, ale mam pocit, ze je to horsie ako pred tyzdnom. Opakuje v niektorych slovach prvu skabiku. Logopedka mi povedala, ze je to tzv. inteligencna zajakavost, mozog nestaci reci, ze je to docasne. Mame hovorit na nu pomaly, vela spievat.
Môj syn to mal presne tak isto. Mal zhruba 2,5 roka. Trvalo to asi necelý rok. Hovorila som naňho pomaly. Zrazu to zmizlo. Teraz má 13 rokov a reč má v poriadku
moja dcéra to mala to isté ale troška neskoršie okolo 2,5 r. Prešlo to pomerne rýchlo, my sme neboli ani u žiadneho lekára... viac menej som vyčkávala čo s tým
Neboj sa, je to normalne, mozog je rychlejsi ako usta. Moj maly tak zacal pred tretim rokom, kedy sa uplne rozrozpraval. Nastupil do skolky, bolo to ovela lepsie. Tam sa zas naucil nove slova, uz rozprava vsetko, i cas sa to vracia,ze sa zakokce.
Najskor to bolo opakovanie prvej slabiky, teraz natahuje prvu slabiku, kyn si rozmysli, co chce vlastne povedat, napr. povie "naaco ideme starkej?"
Aj moja to mala. Strasne skoro zacala rozpravat,aj spievat cele pesnicky ludove. A potom zacala tie prve slabiky koktat. No hadam aj 2 roky . Strasne som sa na to ja uz potom sustredila.aj som kricala na nu joj. Ale preslo to. Teraz ma 6 a pekne hovori 😊
Moja dcéra mala takéto fázy zajakavania asi 3, zakaždým keď urobila vyvinovy skok, teiz nám povedala logopédicka to isté. Kým došlo ku kontrole tak už sa nezajakavala. Vtedy dám povedala mame na dcéru rozprávať pomaly. Si ku nej cuonuz alebo klaknut na jej úroveň. A nemáme ju upozorňovať opravovať ani za ňu dohovoriť slova
Tiež sme si tým v takom veku prešli. Vraj to bolo spôsobené rýchlym nárastom slovnej zásoby. Ako prišlo, tak to po dvoch mesiacoch odišlo. Treba trpezlivo nechať dieťa samé dohovoriť.
Aj my to máme mal tiež asi cca 2 roky keď začal, pričom tiež začal skôr rozprávať aj čisto. Ale začali sme naňho pomaly rozprávať a bude mať 3 roky v decembri a je to lepšie. Ono ja som sa tiež zľakla čo sa stalo, ale predpokladám že sa snaží rýchlo všetko povedať, lebo keď veci povie pomalšie je to oveľa lepšie 👌🙂
Hlavne to nerieš, nevšímaj si to, nestresuj ju lebo jej to zostane.
Presne som mala na mysli to, co ti povedala logopedicka, ako som zacala citat prispevok. Nas syn to mal tiez okolo 2 rokov, par dni, mozno 2 tyzdne, viac nie. Zasada je nechat priestor dohovorit, nedokoncovat slova, vety, nekricat, netlacit na dieta, neupozornovat na to, nevyzyvat ho, aby nekoktalo. Suvisi to naozaj s rozvojom mozgu a dlst casto orave ubdeticiek, ktore su v rozpravani "popredu", a prejde to tak, ako prislo. Naizaj ked sa spatne zamyslim, netusim, ci to trvalo 3 dni ci 2 tyzdne. Je to len docasne 🙂
Výsledky vyhľadávania pre slovo “Je bežné že raz je to lepsie raz horsie... Môj syn takmer 13 rokov sa zajakáva dodnes... Ale on mal disfaziu reči.. Medzi deťmi je to ok ani nezbadas hovorí plynule... Ako náhle však sa ho napr. spýta aj napr. učiteľka.. Ma problém.. Ale tak on ma na to aj papier... A napr. Keď pozera telku niečo sa ho opýtam odpovie bez zaváhania je to o sústredenosti.... No u teba by som to nechala zatiaľ plynúť... Veľa detí prejde takouto fazou
U nás tiež - syn cca 2,5 - 3 roky a zajakával sa, skoro prestával hovoriť, lebo sa mu ťažko rozprávalo a uvedomoval si to. Chvíľu to trvalo. Bolo to ako na húsenkovej dráhe - raz lepšie, raz horšie. Na logo nám naordinovali rytmické veci - básničky, vytlieskavanie..., aby si cvičil tempo a rytmus reči. Pomáhalo to. Nechať dohovoriť, nedokončovať za dieťa a hlavne trpezlivosť. Upozornili nás, že pri náročnejšej situácii, ako je napr. nástup do školy, sa to môže vrátiť. Dnes má 9 rokov a nevrátilo sa. Držím palce!
Spomalit spomalit spomalit. Je to caste, hlavne pohodu a klud, nech citi bezpecie a 'vymackne' sa 😊
Logopedicka ti veľmi dobre povedala. Aj my sme to mali u syna. Samo to prejde, hlavne ju nenapominajte a neopravujte.
My si tym prave prechadzame. zacalo to ked mal 2,5 roka a trva to doteraz cca 3/4 roka. chodime ku logopedicke, dava nam cvicenia. je to narocne dodrzat vsetko, co nam odporucila. ma aj starsieho brata s ktorym cele dni sutazi a dotahuju sa, takze v klude nie je ani sekundu. ja dufam ze to prejde. je to ako na hojdacke.striedaju sa dobre fazy so zlymi.
Dcéra mala medzi 2. a 3. rokom niekoľko období, že sa zajakávala. Prišlo to z ničoho nič, trvalo to asi 3 týždne, potom to prešlo, po pár mesiacoch sa zajakávala zas - asi mesiac, potom to zas prešlo a zas začalo. Teraz má 3,5 a už v pohode 🙂
dcéra to robila, keď mala asi 2-3 roky, bolo to tým, že chcela rýchlo niečo povedať, prešlo to, ako začala chodiť do škôlky, teraz má 5 a vôbec sa nezajakáva
Nečítala som diskusia, napíšem len za seba. Zažili sme presne to isté. Dcérka začala hovoriť veľmi skoro a presne okolo 2 roka sa začala zajakavat. Keďže sme vtedy chodilina logopédiu so synom, spomenula som jej to. Povedala, že je to normálne. Že v hlavičke má niečo, čo chce povedať, ale pusa proste nestíha. My sme intuitívne hovorili, že nech spomalí a povie to pomalinky ešte raz. To nám ale logopedicka zatrhla. Že máme to slovo dopovedať za ňu. Chvíľu sa síce dcérka hnevala, ale pomohlo to. Teraz má 7 rokov, krásne rozpráva, skoro začala hovoriť R a aj krásne číta. Držím palce.
Je to vyvojova zalezitost a bude to chodit vo vlnach - dolezite je, aby sa tie vlny skracovali a cas medzi vyskytom sa postupne predlzoval. Tiez sme si tym presli so starsou dcerou, mladsia je este "v procese" 🙂 kazdopadne odporucam konzultovat priebezne u logopeda
Ziaden stres. Syn mal to iste ked ma cca 3 roky a preslo to. Odporucenia logopedicky: rozpravat na dieta jednoduchymi vetami, pomaly a nie rychlo a uplne to zmizlo. Ano, je to o tom, ze rec nestiha mozgu. Su to deti, ktore su velmi vnimave a ich fyzicky vyvoj nestaci tomu mentalnemu.
Nechcem aby to vyznelo,ze zľakšujem.
Aj nase 2 deti sa zajakavali a presne z dôvodu,ze chceli veľa a rychlo povedať.
U nás zabralo ,ze sme ich spomaľovali ,ked prišli sadli sme si ku nim, alebo sme si ich posadili na kolena a vraveli pomalicky nemas sa kde ponahľad som tu len pre teba a počuvam ta.Je to pre rodica dost narocne hlavne v tomto uponahľanom svete no kto iny si tie nase vtacatka vypočuje ak nie my.🙂.
Daj jej cas aby pochopila,ze sa nemusi ponahlat 🙂
@biba2014 vacsina tu uz bolo spominane. pomaly hovorit na neho ale aj celkovo v celej rodine medzi sebou a spomalit sa. my sme.napr. hovorili s muzom velmi rychlo, mal zly vzor. neopravovat ho, nechat mu cas nech dopovie, udrzovat ocny kontakt. zostat v klude aj ked to neviem ako dlho trva, kym sa vymackne. citat vela, spievat pesnicky ( co moj nema rad), basnicky. vyhybat sa vypatym situaciam vtedy sa to o dost zhorsuje. a potom mame este tie jej cvicenia. idealne kazdy den aspon 15-20 min aj ked je na tom lepsie, netreba polavit. je to zamerane na rytmizovanie, prepajanie hemisfer.
@andyndy21 dakujem za odpoved,nasa logo mu dala cvicenia,ze sa rozpravame a ked hovori pise ciaru na papier,potom da ceruzku mne a ja ked sa napr.nieco pytam pisem pri tom ciaru na papier,hovori vtedy plynulo. Alebo ma take obrazky napr. Je tam oblak kde prsi a na druhom je dazdnik tak vytvori vety ked prsi... tak zoberiem dazdnik...takto hovori plynulo..citala som aj o tom prepajani hemisfer nasla som aj nejake cvicenia na internete.kazdy den sa mu venujem.prosim ta a tie cviky vam dala logo na prepajanie hemisfer?dakujem za kazdu tvoju radu,veru neraz som si aj poplakala.
U nás zabralo pomaly rozprávať, večer čítať rozpravky, krátke vety pomaly.. nedávať zbytočne otázky, pozerať do očí keď dieťa hovorí, hlavne mu nepozerat na ústa. Dávať si pozor na mimiku, aby ste sa neprezradili že ho sledujete. To mi poradila logopédicka.Povedala že to prestane keď to ja prestanem riešiť a sledovať. Nikdy o tom nerozprávat s ďalšou osobou pred dieťaťom. Ú nás to bolo až tak zle, že vynechal asi 90%slov v reči a len ukazoval. Tvárili sme sa ze sa nič nedeje a hlavne sme sa veľa tulili k sebe a usmievali aj keď hovoril. Prišlo to asi po trištvrte roku ale stále mu pomaly čítam večer. A to už presli dva roky.
ja mám rýchle myšlienkové pochody, vyšší intelekt a zajakávam sa od dectva. Keď pomaly, naozaj pomaly rozprávam, tak rozprávam bez chybne, je to otrava pri rýchlych pochodoch. Žijem, som dospelá, dokonca učím. :D
@biba2014 aj my mame basnicky a pritom kresli, alebo citame rozpravky a pritom opakuje slova a robi take polobluky prstom resp. vytlieskavanie slov. dalej basnicky a do rytmu buchat palickami a tiez pri hocicom take buchanie prstom do rytmu. prepajanie hemisfer sme dostali vytvaranie zvierat z oboch ruk a rozne nimi pohybovat. roznymi prstami, rukami naraz. ale uprimne moj toto neznasal, robili sme to velmi malo..
Zažila som to iste s mojim synom, ako dvojročný dá začal zajakávať, trvalo to niekoľko týždňov, do dvoch mesiacov to zmizlo. Neriešila som u lekára, vraj je to časté u detí, často to veľmi rýchlo prejde. Tiež ma to rozrušilo v tom čase. Hlavne treba s dcérkou normálne hovoriť a neupozorňovať na problém.
Držím palce nech to u vás prejde rovnako ako u môjho syna, rýchlo a bez problémov.
Dakujem vam maminky, hadam to nejako ustojime
Mala som takú spolužiačku, tiež to mala od malička, že vraj chcela rýchlo niečo povedať, zaspievať, že mozog išiel skôr jka reč a začala sa zajakavat na prvej slabike, písmene napr. Išli sme k bratovi.. i ako keby prehltla tak šli sme k bbbbbratovi, snáď rozumieš, niečo vynechavala, dlhšie jej to trvalo, musela rozprávať pomaly, má to aj v dospelosti, ale keď si hrkne nekokce 🤔