Ahojte,dcerka ma 2 mesiace,je plne dojcena, mame potvrdenu koliku,davam jej espumisan, probiotika, kaka len cez rektalnu rurku... Lekarka mi odporucila nejest mliecne vyrobky,tym sa celkom zuzil sortiment jedla, co mozem jest.Uz fakt netusim, co mozem...jem kuracinu, zemiaky, cestoviny, trojdnovy chlieb, varene jablka, kuraciu sunku, kukuricne lupienky a ovsene vlocky...to je vsetko...a napriek tomu dcerka aj 5 hodin preplace. Prestat dojcit nechcem, prvu dcerku som dojcila 18 mesiacov a take problemy nemala...mozno mam zlu techniku dojcenia, alebo jej vadi nieco v mojej strave ? prosim mamicky, ktore tymto presli, ako to zvladli, co jedli a co pomohlo. Vdaka
@emily83 caje som zozaciatku pila na litre, az kym mi doktorka povedala, ze podla najnovsich studii treba caje pri kolikach vysadit tiez, ze maju opacny ucinok...ved to, ze aj mna naduva casto, fakt netusim z coho, pijem len drobceka. Vela som o kolike citala, na mamila.sk radia jest vsetko, co je podla mna pri kolikach hlupost.
@patulka83 z vlastnej skusenosti ti poviem ze pomahaju iba pevne nervy. takto silne ohraniceny jedalny listok nie je dobry hlavne pre teba, ako matku. ja som ho to tak skusila a dopadla som tak ze som mala az podvahu a syn reval dalej. sialene a dlhe hodiny. cize nepomohlo to synovi ani mne.
tvojmu to asi tiez nepomoze. chce to cas a kvalitne probiotika. kup mu infadophilus
Ahoj, podobne problemy sme mali so synom. Kolika ho chytala hlavne v noci. Teraz, ked cakam dievcatko som sa opat zacala tejto teme venovat a zistila som, ze som pricinou bola ja svojou stravou - s najvacsou pravdepodobnostou. Snazila som sa jest vela ovocia a zeleniny, samozrejme som vynechala tu, ktora naduva. teraz som sa dopocula, ze je vhodne davat si z ovocia i zeleniny dole supku, pretoze ta i ked nesposobuje naduvanie u teba (tvoje telo si uz za tie roky zvyklo), zatazuje to organizmus babatka... Isla by som touto cestou...Ziadnu inu stravu by som neobmedzovala, nerobila som tak ani vtedy ...
A este jedna rada - nam velmi pomahalo, ked sme maleho co najdlhsie pri prebalovani nechalo naholo a volne si kopkal nozickami. Nasledne sme trosku pocvivili - krcili sme nozicky a masirovali brusko... Ked toto nepomohlo, nastupila rektarna rurka. bali sme sa, ze si na nu zvykne, ale akonahle bol pripraveny kakat do nocnika resp cupiet pr tom, odislo tak, ako prislo...
Prajem vela stastia, aby ste sa velmi netrapili
@patulka83 ahoj, ja som mala rovnake problemy, mam dvoch chlapcov a u chalanov je bolest bruska skoro pravidlo🙂 Tiez som jedla presne to, co pises ty, aj supku z ovocia som si davala dole, aj rozne caje som pila, ale prvy syncek sa trapil dalej☹ az nakoniec mi lekarka odporucila podavat mu probiotika Infants Dophilus a to pomohlo a odvtedy nebol ziadny problem s nafukovanim alebo bolestami bruska, ked som skusila zjest nieco nafukujuce, jeho nenafuklo iba sa riadne pokakal🙂.....mal riedku stolicu. A toto teraz vyuzivam aj pri druhom syncekovi. Hned ako nastali problemy nasadila som probiotika. Viem, ze skor sa pouzivaju probiotika Bio gaja v kvapkovej forme, hlavne ked mamicky koja, ale mne lekarka odporucila praskove, z ktorymi mala velmi dobre skusenosti u deti, no nie je problem ich dietatku podat, lebo staci malinke mnozstvo odstriekaneho mliecka, alebo dojcenskej vody(toto pouzivam ja) a v nich rozpustit potrebne mnozstvo prasku a podat dietatku striekackou. U nas sa osvedcili u oboch syncekov.........a ak by si sa rozhodla pre probiotika, ucinok sa dostavi tak do tyzdna, netreba byt zufaly, ak dietatko este aj 3 dni po podani bude mat bolesti bruska.............drzim palceky🙂!
@pari_s ahoj, dakujem ya prispevok. Infants dophilus jej davam od minuleho stvrtka na odporucanie doktorky z gastra, 2 dni nato mi ale preplakala 5 hodin, uz som bola naozaj zufala,ze jej nepomahaju ani tie probiotika....teraz ale uz asi treti den je ovela pokojnejsia, ine dieta, comu sa velmi tesim. Trapi ma ale to, ze sa vykaka len cez rektalnu rurku, doktorka sice tvrdi, ze nie je navykova, ale predsa jej nemoze byt dobre, ked sa nemoze vykakat sama...dufam, ze to bude trvat len tie tri mesiace a ze potom bude vsetko ako ma
@patulka83. presli sme tym istym. Vyriesila som to prevazne spankom na brusku. Popri tom cvicenie, probiotika aj epumisan. a Vylucila som mliecne vyrobky,aj ked vraj kyslo-mliecne som mohla. A nic bublinkove.
tak drzim palce a nech to rychlo pominie.
A neviem ako ty,ale my sme kazde rano o 5 vstavali a plakali a museli cvicit... Rektalnu rurku sme pouzili mozno len 3x...
@patulka83 kakanie sa tiez upravy, iba to chce cas, presne ako som pisala, netreba cakat zazrak hned na pockanie, ak ich budes podavat pravidelne (kludne aj dlhodobo) upravi sa malickej travenie a bude sa jej dat aj pekne vykakat a tak isto aj pri prechode na tuhu stravu, kedy mavaju niektore deticky tiez problemy s kakanim, bude kakanie bezproblemove. Chce to iba trpezlivost 😉 ........ja, ked sa syncek nemohol dlhsie vykakat, tak som vzdy zjedla nieco sladke, ale nie cokoladu, skor keksy, nejake obycajne susienky a hned sa vykakal. Totizto, ked si to tak zoberies, jeme vlastne vsetko dietne a z toho sa aj nam tazsie vyprazdnuje...aspon mne ano 🙂 este to by si mohla vyskusat 😉 ......
@patulka83 Ahoj, poznam to, pri oboch som mala, urcite NEMOZES ...cestoviny, varene jablka ani nahodou!!! kukuricne lupienky tiez nie a ovsene vlocky neviem, nejedla som ich... Var si polievky, kuraciu, hovadziu, s nitovkami, ryzu, ziadne zaprasky do polievok, nic mucne, proste nic, z coho nafukuje... A pomohlo mi, ked som pila detsky caj s feniklom tak 5min pred kojenim, aj malej som trosicku dala... Nic korenene, ani vajicka... vydrz este, o mesiac uz bude lepsie... s tymi liekmi by som bola tiez opatrna... ja som nedavala, skor pomasirovat brusko, pocvicit s nozickami, dat teply cajik trosicku a plne som kojila cez 6m, kym sme zacali s prikrmami. Viem, je to tazke, ale prejde to 🙂
@valentyne moju malu to chyti okolo piatej popoludni a trva to cca do pol osmej s malymi prestavkami...potom zaspi o deviatej, 2 krat vstane v noci na kojenie a vstava o osmej, takze v noci chvalabohu spinka krasne...najhorsie je to popoludni.No a rurka je na dennom poriadku, aj prdiky len cez nu ☹
Z kukurice nafukuje-aj z kukuricnych lupienkov,vidim to u deti,ked zjedia,uz si poprdkavaju 🙂. Co sa tyka cestovin,kupujem bezvajecne a nitoviek je len par v polievke,ale napr.kolienka k masu... Pozor aj na zahustovanie omacok mukou,tiez umele polievky,ovocie,dzem, raz som neodolala a dala si palacinku,mala rvala cez hodinu a potom zase o hodku dalsiu hodinu,hned to ide do mlieka. Varila som dietne,len tmave pecivo,nie cerstve,rohlik som nejedla asi 4m :( ale pomohlo to a aj som vdaka strave schudla, ryby mozes,obmienaj zemiaky varene,pecene,zem.kasa -kupovane hranolky nie! Rizoto,ryz.nakyp-pozor na ovocie. Mliecko bolo aj tak vyzivne,dcerka priberala... A jedla som aj jogurty,zeleninu... Dcerka je narodena v septwmbri a na Vianoce som si dala pravu kapusrnicu,mala i bola ok,uz som pomaly jedla vsetko,no toto bolo aj na nu vela :( A ten feniklovy caj, pol pohara 5-10min pred kojenim,niekedy aj tesne pred a preslo to do mlieka,vzdy som nechala malu odgrgnut na ramene,niekedy to trvalo aj 3-5min,potlapkavala som ju jemne po chrbatiku a tiez to pomahalo.
@patulka83 ja som sa tiež takto kvôli dcérke obmedzovala v strave a zbytočne...stále bolo všetko také isté, tak som začala zajesť všetko a ono to samo postupne prešlo...a teraz s odstupom času som presvedčená že problém bol niekde úplne inde
@patulka83 nas maly sa potrapil s kolikami...od pol deviatej vecer do druhej rano jeden dlhý záťah a potom ešte v noci niekedy dal kolečko, a od šiestej rána...podľa mňa to ale malo koreň inde, v mužovej rodine boli koliky plus traumatický pôrod...u nás nezaberali probiotiká žiadne ani homeopatiká, či simetikon... ale...fenikel nám robil strašne prestrašne zle, a cpú ho do kojo čajov aj do väčšiny detských, úplne zle kakao, aj minimálne množstvá, sladké som musela tiež prestať...rektálna rúrka bola denne aj trikrát, a žiaden návyk nevznikol, dobre nám robila teplá voda v umývadle, kde bol schúlený do klbka a "posadiť" bábo na stehno rodiča, jednou rukou ho držať pod pazuškami cez hrudníček a nechať akoby v sede stúliť sa..nikdy som take grgy nepočula a rovno sa aj vyprdkal a vykakal...držím palce, je to o držku...
@monika2606 a kde myslis ze bol ten problem ?
@patulka83 A kto a ako ti vlastne potvrdili koliku? my sme boli na všelijakých vyšetreniach ale všade bolo všetko ok. No my sme mali aj veľký problém zo spánkom, a to sa tiež vraj volá kolika, a myslím si že to bol náš problém, nie bolesť bruška. No a naša bosorka začala byť taká plačlivá po prvej prechádzke vonku a myslím si že to celé má aj s tým spoločné, v kočíku mi strašne plakala a od vtedy chcela byť stále pri mne a keď nebola plakala, chcela stále prsník keď ho nemala plakala, a ešte aj kedže nám doktorka povedala že ju nemám kojiť často že ju bolí bruško tak plakala a plakala...a ja si myslím že som ju proste mala nechať nejaký čas na tom prsníku ak chcela a hotovo, ja som ju aj budila keď zaspala aby si odgrgla, lebo mi to tak kázali, teraz si myslím že je to hlúposť a mala som ju nechať spať.....a toto si myslím že bol náš problém...dúfam že som to nenapísala ako maďar lebo sa ponáhlam 😀
@monika2606 doktorka na gastre-urobila USG bruska...a potom som sa jej spytala, ze ako zistila,ze ma koliku, tak mi povedala, ze jednak na prvy pohlad - ze je nekludna, potom hmatom bruska, no a nakoniec to USG -tam videla plyny - bublinky...inak este predtym som bola s malou na pohotovosti kvoli inej veci, tam jej doktorka chytila brusko a hned konstatovala, ze "maminka, ale vasu dcerku boli brusko "...
ja som svoju prvu malu mala na prsniku niekedy aj 6 krat za hodinu..jednoducho takmer vzdy ked zaplakala, som ju prilozila a bola kludna...jasne, ze nie vzdy sa to dalo...ale ona bola celkovo kludne dieta a kojila som ju do 18 mesiacov, vlastne dovtedy, nez som zistila ze som tehotna..
ahojte,moj maly ma 6m a koliky,nafuknute brusko nas drzali skoro do 5 a pol mesiaca.davala som espumisan l,espumisan comfort,bifindus dophilus,baby calm-od tych ho este viac bolelo brusko,a skoncili sme pri infacole.zmenilo sa to ako tak ked mi zacal jest zeleninku.pekne sa vyprdka,je aj kojeni este,a ten infacol davam uz len 1-2x denne.aj ja som si vytrpela kedze som uz skoro nic nejedla ako ty,a furt bol nafuknuty.teraz si zaklopem na drevo.ale este som nejedla ziadne strukoviny ani kapustu.uvidim ked to zacnem pomali zavadzat co to spravi.ale radsej este pockam stym jedlom.vela stastia!!!!
@patulka83
@patulka83 no asi ta nepotešim...u staršieho syna zabral sabsimplex...no u toho mladšieho nič ☹ tak sme sa nosili na rukach,bola aj vela na prsniku,no vyrastli sme z toho asi cca po 3 mesiacoch...no potom prišli zubky...takže tak...
vela trpezlivosti...
čo sa stravy týka tak pri dojčeni sa vela veci nepapa aby babatko nenafukovalo...no tie koliky nie su pričina nejake zleho stravovania sa matky...ja som aj na nete pozerala čo inym pomahalo...
@patulka83 myslim, ze vidis, ze jedlom to nebude, takze kludne jedz vsetko, bude to mozno to iste, ale aspon ty naberies nejake sily. Odkial mas mat vitaminy pri takejto strave? Detom sa este len vyvija travenie preto maju problemy, to co ty zjes ide najprv do krvy a az potom sa tvori mlieko, takze tam prechadza naozaj minimum. Skus si kupit satku a malu vela nosit, masirovat , pripadne kupit rozne kvapky. Urcite to coskoro prejde, ale to ze ty sa budes takto obmedzovat tomu nepomoze. 🙂
@patulka83 Aha no tak akurát tam sme neboli, robili nám kadejaké vyšetrenia ale toto akurát nie. No ale ja som tým len chcela povedať že niekedy to nemusí byť práve bruško, ale ak ti to takto potvrdili tak môže byť, ja som nechcela mudrovať.
no a nemám to odskúšané lebo som nemala tento olejček ale vraj olejček od značky JUST, levandulový je dobrý na bruško, vraj veľmi pomáha....už neviem čo by som ti poradila, čo sa stravy týka, mne nepomohlo keď som sa začala obmedzovať ale asi som mala teda iný problém ako ty....už asi len skúšať...môže jej robiť zle hocičo...
@patulka83 Vyhybaj sa vsetkemu,coje v konzerve alebo sacku-vopred pripravene,okrem toho,ze vacsina je korenena,nevies,co tam davaju a uz je malej zle.. :( jedla som zemiaky,mrkvu,paradajku-nie hned 2,ale napr.platok na chleba alebo salat,papriku,uhorku-nie kyslu,redkovku,cviklu-je vybborna aj na krvinky,urobila som napr.halusky-trepanky s tvarohom (na slano), snazila som sa obmienat. Joj,co by som bola dala za vepro-knedlo-zelo!!! Dala som si aj kusok pecenej (tenka)pizze len kraj so sunkou,aj zo syru ju nafukovalo :( a este vserko polo alebo nizkotucne,jednak mne to nerobilo dobre a aj som niekde citala,ze je to tazsie na travenie a moze z toho byt plynatost... Nam to preslo skoro,mala vkuse kopkala nozickami.. A este som davala probiotikum,1 odmeeku prasku do kuska cajiku vypit. Nepamatam si nazov,ale je to ruzova krabicka,drzi sa to v chladnicke a mozu to take malicke deticky a je to aj cenovo prijatelne.. Vydrz,coskoro to prejde 😉
Este mi napadlo,ako casto kojis? Moze byt,ze je babo prejedene,ma plne brusko... A co Espumisan? Nemoze to byt vedlajsi ucinok? Ako napr. Ked beries paralen kazdu chvilu,uz ti nezabera a bolest ostava... Nepoznam ho.
ahoj, nasa ked dovrsila prvy mesiac zo dna na den sa to spustlo, kolobeh placu od pobedia do pozdnej noci, espumisan vobec nezaberal, doktorka nam nic ine nechcela odporucit, keby som vedela, ze jej kolika znizi apetit a tym padom aj vahu, bola by som to riesila skor, ale bala som sa dat jej nieco sama, vsak bola taka drobunka, tak po stvrtom mesiaci sme museli zacat dokrmovat, ale nasli sme potom infacol ale aj sab simplex bol dobry, tiez pupik, niekolkokrat denne, cvicenie s nonźickami, hojanie v autosedacke, pomahalo tiez natriasanie, akokeby jej to uvolnovalo v crievkach tie plyny, potom po viac ako mesiaci sa to uz zacalo zlepsovat, ale kvapky sme uzivali pravidelne. mam vela znamych co koliky svojich deti vobec nepoznaju a jedli vsetko aj take ktore si tak normalne davali pozor na stravu koli babatku, ale ja som bola tiez z tych co si davali pozor na vsetko a vsetko babatku vadilo a ak som si nieco dovolila, tak to bol ozaj hruza, tak rada znie hlavne vydrzat a este viem, ze to bolo skoro davat ju do klokanky ale to bolo jedine, kde po chvili aj zaspala, stacilo riadne s nou pohopkat a potom aj skoro zaspala a este k tomu ma citila, to bolo pre nu super teraz uz bude mat 9 mesiacov a je z nej taka smejka a je zvedava na vsetko 🙂 drzim palceky
@patulka83 nemam skusenosti s dojcenim (este), ale mna osobne zemiaky nafukuju 😝 A osobne by som babatku nedavala lieky ale sebe - ak uz. Pi vela vela fenikloveho caju a medovkoveho. teba nenaduva? Takisto aj mineralky naduvaju. Skus ci co to precitat aj na nete.
http://www.mamila.sk/engine/search/