Dvojmesačná dcérka sa v noci dusí

luccyg
16. okt 2014

Moja dvojmesačná dcérka máva problémy s tým, že sa niekedy začne dusiť v noci. Najprv som nevedela čo to je, ale potom som zistila že sa jej ešte grgne keď spinká a ako jej ide hore mliečko tak má problém nadýchnuť sa. Vtedy ju prudko zdvihnem hore a potľapkám po chrbátiku a zvykne to hneď pomôcť. Zo začiatku to nemávala, len posledné dva týždne, viac sa hýbe, môže to byť tým (aj počas spánku otáča hlavičku). Dávam ju na bok ležať ale ona posunie ako jej to je pohodlnejšie a otočí hlavičku úplne naopak ☹. Neviem čo mám s tým robiť, aby to prestalo. Nemáte niekto podobné skúsenosti? Prosím o radu 😒. Ďakujem.

xevulax
16. okt 2014

Davas ju dobre odgrgnut pred spinkanim? Ak hej jedine polohovat na bok, plus vyvys postielku na jednej strane (staci noziky podlozit knihami) aby mala cyvysenu hlavicku. A inak mojim 10 mesacnym sa to stava pravidelne a nie len v leziacej polohe. Neviem ci mas monitor dychu, taka poistka.

bonaqa2013
16. okt 2014

Moja dnes už 8 ročná dcéra to mávala. to boli noci keď sa začala dusiť. Raz sme dokonca museli zavolať záchranku. Zobrali nás do nemocnice, aby nás v zápati odtiaľ pustili domov. Taký výlet uprostred noci. Potom nám odporučili gastroenterologické vyšetrenie. tam prišli nato, že to má reflux. brali sme mlieko na predpis - Sunar, ktorý bol zahustený. Dal sa aj kúpiť, ale bol drahý. Ešte nám povedali, že okolo roku sa situácia zlepší. A mali pravdu.
Určite choď za pediatrom a povedz čo máte za problém.

luccyg
autor
16. okt 2014

@xevulax @bonaqa2013 Ďakujem Vám za rady. Máme monitor dychu našťastie to zbadám hneď. Dávam ju na bok ale ako som písala, mám s tým problém že ona si otočí hlavičku hore, aj keď je na boku 😒.

mamulienka30
16. okt 2014

Na bok davat je hlupost, hltan a hrtan a prieklapka medzi nimi je na pol otvorena, vtedy sa ti samozrejem moze zacat dusit pri grckani. Davaj ju na chrbatik. Urcite spomen situaciu lekarke.

luccyg
autor
16. okt 2014

Aj v nemocnici-pôrodnici nám hovorili, že máme dávať na bok, neviem či práve pre to grckanie.

mamulienka30
16. okt 2014

@luccyg - pozri si trosku zaklady anatomie a aj to, co robi hrtan/hltan po vracani a pochopis, ze poloha na boku je najviac nebezpecna. Len som chcela poradit, to, co povedia v porodnici bohuzial nie je vzdy svata a neomylna pravda.

moniq83
16. okt 2014

Ahoj, moje deti to mali tiez, a stale som ich mala vo vyvysenej polohe na boku, vracalo sa im mliecko cez nos aj usta, tym padom sa nevedeli nadychnut....ale casom to preslo, okolo 5,6 mesiaca...🙂

milotaa
16. okt 2014

@mamulienka30 ja myslim, ze pri tej polohe nabok nejde ani tak o to, co robi hltan s hrtanom, ale o to, aby pripadne vygrcnute mlicko vytieklo z ust a nezatekalo naspat do hrdielka. V tomto by som postupovala podla rad z porodnice.

mamulienka30
16. okt 2014

@milotaa - ked je dieta na chrbatiku, automaticky pri vracani zatvara prieklopku a nemoze to vdychnut, je to anatomicky - nemozne - pri dietati do troch mesiacov. Priroda to vymyslela dobre, neni treba to "napravovat" a polohovat na bok - kedze novorodenec sa na ten bok sam ani neda ze ano ;) Ved je to na nej, ale kedze sa jej dieta napriek skvelym radam z porodnice pravidelne dusi, tak to asi ta naj poloha nebude...

milotaa
16. okt 2014

@mamulienka30 hmm, nechcem tvrdit opak, naozaj neviem, ako to funguje, len ma to zaujima: povedzme ze dietatko je na chrbatiku, odgrcne si, prieklopka zatvorena, nedycha a ma plne usta vygrckaneho mliecka. Ako sa nadychne?
Inak tiez zastavam nazor, ze priroda to ma premyslene, len neviem, ako to vymyslela v tomto pripade.

mamulienka30
16. okt 2014

@milotaa - nosom, take male dietatko sa po vyvracani automaticky nadychne nostekom. Preto maju aj novorodenci obrovsky problem pri nadche.

vejapa76
16. okt 2014

Aj mojej dcere sa to často stávalo keď mala cca mesiac. /teraz je to už pubertiačka/ Doktorka mi vtedy poradila, aby som podložila matrac, teda ako ti tu už baby písali- aby bola hlavička vyššie ako nožičky. Spravila som tak a odvtedy sme spinkali jak v bavlnke 🙂 . Syn /6r./ už mal tak postielku nachystanu ešte predtým ako sme prišli z pôrodnice. Vyskúšaj. Prajem ničím nerušené sny
v praxi to vyzerá takto nejak:

el6
16. okt 2014

ahoj, aj my sme to mali, ale hned po par dnoch od narodenia...a este sa aj zachadzala pri placi a doteraz to robi, uz ma 2 roky....davala som jej pred papanim taku kasicku na zahustenie, uz nepamatam ako sa vola, v lekarni urcite poradia...plus nas poslali na kardiologiu, ci nie je problem so srdieckom... a zistili, sice nie az tak zavaznu vadu - ductus, ale treba ju sledovat...inak ma napadlo,ked to doteraz nerobila...nema hlieny, ze by jej v noci zatekali? mojej malej sa vzdy reflux zhorsil, ked mala hlieniky....

lucy109
16. okt 2014

@luccyg skus urcite polohovat postielku a dat ju na chrbatik, nie bok. na bok kazu v porodnici davat babatka,aby vygrckali zvysky plodovej vody. tiez som davala pod madrac knizky,mala spavala vo vysenej polohe na chrbatiku a velmi to pomohlo,potom som kupila do postielky taky klinovy vankus ,vyuzijes to aj neskor pri nadche kvoli soplikom,vyborna vec pre babatka s refluxom 😉

tova
17. okt 2014

neviem ako vam deti spia na podvysenom matraci, ale moje 2 sa stale skotulali dole a bolo to nebezpecnejsie ako bez zdvihnuteho matraca. teraz predavaju ovela lepsie pomocky napr. http://www.naturalrefluxrelief.com/shop/product...
http://www.creativechild.com/template/userfiles...
dieta stale treba davat spat na chrbat, bok je nebezpecny , mozu sa lahko pretocit na brucho a to zvysuje syndrome nahleho umrtia. dieta na chrbate automaticky zvratky vykasle alebo prehltne
http://4.bp.blogspot.com/-SYni0ijyqig/Ue34GcWOF...

oladuna
17. okt 2014

@luccyg urcite treba viac casu nechat odgrgnut.my mame dvojicky a niekedy im takym malym trvalo aj 20-30 minut kym si druhy alebo treti krat odgrgli. Doporucujem monitor dychu proti syndromu nahleho umrtia.my mame jeden uplne novy ak by ste chceli.

upam
17. okt 2014

moja ma uz 8 mesiacov a vnoci stale este chrci, kym bola mensia tak tiez niekedy mala problem s dusenim ale ona sa hned zobudi a reve za vsetko tak si to vzdy sama rozchodila nastastie, ma tichy reflux -skus sa popytat pediatricky na ultrazvokove vysetrenie hoci ak to ma aj tvoja moc s tym nenarobis len polohovat matrac ako ti uz radili a mozes skusit gastrotuss sirup hoci mam pocit ze nam pomaha len malicko, a cakat kym z toho vyrastie...

luccyg
autor
18. okt 2014

ďakujem Vám skúsime všetko 😀

lucy109
18. okt 2014

@luccyg
@tova na to zgulanie z vyvysenej plochy som malu viazala do perinky alebo zavinovacky na noc,az do 5tich mesiacikov, tak sa nezgulala, dokonca mi velmi skoro prespavala celu noc,musela som si davat budik na kojenie v noci, neviem ci to bolo kvoli tomu,ze sa jej pacilo spat napevno,ale v kazdom pripade som bola stastna,ze spi celu noc, ale kazde dietatko je ine, vykusaj,mozno sa jej bude pacit 😉