Dvíhanie hlavičky a celková zdatnosť dieťaťa

jankap55
30. okt 2018

Ahojte mamičky. Máme o týždeň 3 mesiace a malý vôbec nechce z polohy na brušku dvíhať hlavičku. Keď ho držím na rukách, tak sa snaží mať hlavičku vystretu, ale to je asi všetko. Je to druhé dieťa a teda viem to porovnať. Prvý bol šikovnejší. A čo je ešte problém, že keď ho beriem na ruky, je strašne taký slabý, ohybný (alebo ako to napísať), ako keby mal mesiac. Vôbec tam nie je z jeho strany nejaká tá sila. Poraďte prosím nejaké účinné cviky aby to zvládol za mesiac, nerada by som cvičila vojtovku. Ďakujem. Už som z toho zúfalá

lula313
30. okt 2018

Nasa mala koliky a do veku 4,5 mesiaca nechcela past baranov, ani byt na bruchu a všetko dohnala. Teraz bude mat 7 mesiacov a už stvornozkuje, dvíha sa na nohy a niektoré veci robi na úrovni 10mesacnej. Každé babo je iné, netreba sa porovnávať, určite to dobehne. Cvicit mozes napr lietadlo, chytit za hrudník a zdvihnúť nad hlavu, naša to miluje, jasi sa pri tom, cvici sa tým balance a zapája veľké množstvo svalov. Nám podľa mna na držanie hlavy pomohol nosic, lebo v ňom bola nútená tu hlavu aj sama posilňovať.

jankap55
autor
30. okt 2018

@lula313 len on je aj dosť slabý, je ohybný ako guma. Už som začala skúšať aj fit loptu, máme mesiac na to, aby sme sa zlepšili. Tak dúfam že u neho nejaké pokroky budem vidieť. A vyskúšame aj to lietadlo

pribinak
30. okt 2018

To co popisuješ je znížený svalový tonus. Pýtaj sa na rehabilitácie. Trochu pocvicite a uvidis.
Tu ti vela mamiciek bude pisat, ze ich deti tiez nedvíhali hlavicku, ale sama vidis rozdiel, cim skor začnete cvicit, tym lahsie to bude

pininka
30. okt 2018

Určite dávať veľa na bruško,aj keď sa zlosti, ale v jeho veku už by som asi išla aj za nejakou fyzioterapeutkou, mám kamošku ktorej tretie dieťa bolo také, doktorka ju presviedčala že je to ok, že je len lenivejsia a keď sa dostala k fyzioterapeutke tak tak ju riadne zvozila kde boli tak dlho a museli aj dosť dlho cvičiť

lucy218
30. okt 2018

@jankap55 ahoj, ja som mala to iste s druhym babom. Na brusku ked bol tak dvihat hlavku zacal po 2mesiaci ale vzdy ju drzal do strany, bol strasne slabucky, ked som ho drzala na rukach tak hlavku podrzal ale len rovno, ked ju mal otocit tak vzdy spadla a to mal 5mes. A ked som ho drzala na rukach tak ako keby ovisal, nevedel sa drzat. Zacala som to riesit, neurologia, rehabky a cvicili sme vojtovku. Diagnoza mierna hypotonia. Cvicili sme cca dva mesiace a konecne sa zacal hybat. V 7mes sa prvykrat pretocil na brusko a potom sa to zlepsovalo. Sice ma uz 15mes a sam este nechodi, ale to nechodia aj niektore uplne zdrave deti a na neurologii a rehabke povedali, ze je to ok. Ja by som urcite sla na rehabilitácie, ak je potrebna vojtovka tak cim skor sa zacne, tym skor budu vysledky. Ja sa priznam, ze ked mi ukazali ako mame cvixit tak som sa rozplakala ked som videla maleho ako place a bojuje. Ale cestou domov som si povedala, ze to vydrzim a nebudem plakat lebo ak chcem aby bol v poriadke tak to musime vydrzat. Tyzden cvicenia a maly zacal robit pri cviceni to co sa ocakavalo od neho. A uz ani neplakal.

lienka9
30. okt 2018

@pribinak suhlasim..a Vojtovky sa neboj.tie cviky vobec niesu take strasne.na zaciatok ak sa to vcas podchyti je to skor taka masaz..aj my cvicime a maly o tom ani nevie lebo to robim pocas prebalovania alebo ked je na brusku..

jankap55
autor
30. okt 2018

@lienka9 ďakujem za odpoveď

pribinak
30. okt 2018

@lienka9 moja kamoska mala dcerku, bola ako handerna babika, kamoska dlho nechcela chodit cvicit, lebo mala plakala.
Lenže uz mala 10 mes. a nic.... ani nesedela, ani nestvornozkovala, o nejakom stavaní sa nožičky nemohlo byt ani reci
Potom zacala cvicit a cvicit uz s takou veľkou 10mes babou je ina makačka
Svaly ochabnute, dieta plakalo, ona plakala s nou. Ale po 2 mesiacoch to bolo ine dieta. Brutálny pokrok, s ležiaceho dietata bolo uplne akčné dieta
Samozrejme, ze jej vynadali, ze kde bola s dietatom doteraz a ze ju zanedbala
Kamosky sa to dotklo, ale mali pravdu.

pribinak
30. okt 2018

@jankap55 ja som tiez cvičila vojtovku so synom, držal nakrivo hlavicku. Cvičili sme nejake 2-3 mes a uz potom nebolo treba

jankap55
autor
30. okt 2018

@pribinak ďakujem. Už som písala doktorke a uvidím čo mi odpíše. Už som z toho nešťastná

pribinak
30. okt 2018

@jankap55 nemusis byt nešťastná, to nie je nic strasne, trosku pocvicite a hotovo.

lubik87
30. okt 2018

@pribinak a preventívne prehliadky robil pediater bez dieťaťa ? Nie kde bola ona ale prečo pediater nezakrocil..v momente by som ho vymenila...

pribinak
30. okt 2018

@lubik87 niektori pediatri dávaju dietatu dost vela casu a ako som napisala kamoska súce zacala cvicit s dcerou vojtovku, ale kedze vela plakala, nechala to tak. Potom ked videla, ze to fakt bez cvičenia asi nepojde tak zacala, ale to uz malo babo 10 mes
Vies niekde je jeden pediater na 3-4 dediny a baby az tak na vyber nemajú

jankap55
autor
30. okt 2018

@lubik87 ja som práve s pediatrickou spokojná, ale že ešte počkáme mesiac

lubik87
30. okt 2018

@pribinak veď ano aj moja bývalá pediatricka má až 2500 detí...ale potom to tak aj vyzerá ..všetko vyšetrovala medzi dverami lebo v čakárni 50 ľudí ráno o 8 ...celé zle...
@jankap55 no ty máš ešte malé bábo ale skúšajú čím viac na to bruško až nechce byť na podložke daj si na seba nech sa snaží trosku....ja by som už nečakala ...začneš cvičiť dnes za mesiac už môže byť bábo úplne fit ;)

siska53
3. nov 2018

@jankap55 no nasa mala koliky a tiez bola taka pozadu aj s tym pasenim.konickov. cvicili sme.na fitlopte. Ona vsetko robila na dolnej hranici normy. V roku sme sa vyziadali k lekarom a potvrdilo slabsi svalovy tonus a hypermobilitu. Pedina sa tvarila,ze ona o tom vedela. Kebyze na tom.povie,uz sme mohli chodit davno plavat. nam.totiz odporučili bud plavanie alebo cvicenie. Na malej to nejak uz nevidno,ma 6r.,jedine tak,ze tazsie dosahuje sportove vykony nejake lepsie ( ked deti sutazia vonku ci v skolke) ale.dolezite je,ze ma radost z pohybu.

U vas by som.skusila plavanie (je tusim.od 4.m.), no mali by vas poslat aj k neurologovi,ci to bude stacit. U nas ano,ale vy to môžete mat uplne inak.

jankap55
autor
4. nov 2018

@siska53 ďakujem. Už sme doma začali cvičiť na fitlopte a už vidím prvé pokroky. Už sa snaží tu hlavičku dvíhať. Samozrejme nevydrží dlho ale je tam snaha. A cvičíme niekoľko krát denne