Dusenie novorodenca bez príčiny

an_sendo
2. dec 2014

Dobry den,mame 3 mesacneho chlapceka, ktory ma problem, ze sa z nicoho nic zacne dusist. Lapa po dychu asi 5 sekund a potom sa nadychne. Tento problem uz mame dlhsie. Ked sme sa pytali doktorky na to, tak povedala, ze to nic nie je. Toto dusenie je nepravidelne. Niekedy sa to stane raz, niekedy vobec a niekedy aj 5x za den (stava sa to aj ked spi), ale ako som spominal, trva to len par sekund, kedy sa maly zacne nadychovat a nejde to a ma prelaknuty pohlad. Mysleli sme si, ze to moze byt tym, ze by mu zabehla slina, ale tym to vyzera ze nie je, lebo ked sme boli pri nom tak napriklad len tak lezal a kukal na nas - bol v klude a potom to prislo.

Dakujem za rady.

larnaca
2. dec 2014

u nás sa to malej stalo, keď mala asi týždeń, ale zabehla jej slinka a miečko sa jej vrátilo naspäť, mali sme aj reflux, vtedy sme museli volať záchranku...potom sa nám to občas ešte stávalo, že sa jej aj hodinku po papaní mliečko vrátilo, a nemohla sa nadýchnuť, vždy len lapanie po dychu, no hrozné, tak viem, čo asi prežívate. nechávali sme ju spinkať na vyvýšenej polohe, keď sa nám to stalo 1.x tak nám pomohla tá klasická hadičková odsávačka, muž jej ju dal do hrdielka a vycucol tie chrchlíky.

jorsulova
2. dec 2014

znama mala tento problem, este aj horsie mala malicka, ale u nej to bolo pri papani a piti. Museli zahustovat kazdu tekutinu az do 1 roka.

larnaca
2. dec 2014

skúste pozrieť tie informácie o refluxe, možno to bude na vás pasovať

nikus5
2. dec 2014

My sme mali niečo podobné, malý sa dusil, nemohol sa nadýchnuť a bol takmer bordový - doktorka tvrdila, že to nič nie je, malý bol sledovaný na gastro od narodenia vraj kvôli refluxu, tak ho kázala iba polohovať /mala som ho vždy vyvýšeného, vo dne v noci/. Keď mal 2,5 mesiaca, tak začal vracať prúdom, skončili sme v nemocnici a na druhý deň ho operovali - zistili vrodenú chybu na dvanástniku /mal tam priečne takú blanu a v nej len malinkú dierku, cez ktorú prechádzala potrava ďalej, takže ho v podstate zachránili./ Nikto z nich nechápal, ako mohol tie takmer 3 mesiace pekne rásť a priberať. Po operácii sa už nikdy takto nedusil.
Z mojej skúsenosti teda radím, pýtajte sa na ďalšie vyšetrenia - minimálne na gastro. Zdravý novorodenec nemá dôvod na to, aby sa dusil - to mi povedali lekári v nemocnici. Držím palce, nech je všetko v poriadku.

an_sendo
autor
2. dec 2014

dakujeme za rady. zistime si viac o refluxe, len jemu sa to stava aj ked spi viac ako 2 hodiny po kojeni. ked sa mu to stalo aj skor, tak sme nevideli,ze by mal mlieko v ustach. tiez sa mu nestava, ze by po kojeni mlieko vyvratil - ked tak iba kusok. asi viac zatlacime na doktorku, nech nas posle na dalsie vysetrenia, aby sme si boli isti. jedine co nechceme najst ho bez dychu.

dadka28
2. dec 2014

@an_sendo urcite to nenechajte tak,pytajte sa na gastro/tam vam vyvratia respektive potvrdia reflux...popripade srdiecko,dychanie...neviem ja by som to tak nenechala..ja som dopadla tak u dr,co som si nevyziadala,sama od seba nas neposle nikam...tak si pytajte vysetrenia... 🙂 drzim palce,urcite to nie je dobry pohlad na tak male babo,co samo nevie co sa deje...

panki
2. dec 2014

Nám sa malá dusila do 9 mesiacov denne. Museli sme ju strážiť celé noci a to mala aj polohovací klin z nemocnice. Diagnostikovaný skrytý reflux, mliečko sa vracalo ale nie až do úst aby to vyvracala. Ked sme zahusťovali mlieko bolo to ešte horšie.

an_sendo
autor
15. dec 2014

Dakujem za odpovede. Boli sme u dvoch lekarov, maleho riadne popozerali, zobrali krv a neviem co este a zhodli sa v tom, ze mu nic nie je. Vraj to moze byt sposobene vyvojom. Dobre je, ze maly nemodra pri tom. Zaklopem si, ale nemal to posledne 4 dni. Hadam to tak ostane. Ak by sa to opakovalo, tak sme sa dohodli s doktorom, ze by siel na dalsie vysetrenia.

xevulax
15. dec 2014

Ahoj, mne to mavali dvojicky, casto sa takto dusili alebo ako to nazvat. Ale spozotovala som, ze im vyedy mliecko vybehlo, casto im potom aj v nosteku chrcalo. Skuste mat malinkeho vo vyvysenej polohe v postielke a neviem ci mate monitor dychu, ten bol pre nas na nezaplateniez

jana_eyre
15. dec 2014

moj syn /teraz bude mat tri roky/ to ma od narodenia - ked bol taky malinky - vsetci to pripisovali skritemu refluxu - cize mlieko sa vracalo do hrdielka bez toho aby to vygrcal.. bol na sone, kde sa reflux potvrdil.. bohuzial mu takto zabieha dodnes - boli sme na neurologii, orl, kardio a chystame sa na gastro - pretoze ma vsetko ok.. je to dost neprijemne aj pri starsom dietati, nie to este pri takom malom babatku..

niekedy mu tak nezabehne aj tyzden a potom zas v jeden den aj tri krat.. pockajte trocha, potom nech vas poslu na gastro.. reflux by mal prejst do jedneho roka sam..

tamarka9
14. mar 2015

@panki prosim ta a co ste robili ked sa babo zacalo dusit? my mame tiez reflux a malej sa uz parkrat v spanku stalo ze sa tak strhla s vystrasenym pohladom a potom plac, aky som este nepocula a ked som ju rychlo vzala na ruky, vyslo mlicko. Spi vo vyvysenej polohe, aj tak sa to stava a bojim sa, ze co ked sa sama nenadychne, co robit..

panki
15. mar 2015

Ahoj. To uz bolo naštastie dávno ale spomínam si na to veľmi dobre. Kúpili sme jej v lekárni polohovaci ortopedický klin, tak ze spala skoro posediacky, k nožičkam zrulovali deku aby sa nesmykala dolu a striedali sa s MM v nočnej stráži. Nič iné sa robiť nedalo.

wrose
3. jún 2018

@panki prosím ťa aký je to vankúš, že skoro sedí? Väčšinou sú len také oničom

cecilia68
3. jún 2018

@larnaca Len dúfam, že ešte aj teraz, po 4 rokoch nepoužívaš plurál :(