Pred dvomi rokmi dcere (mala vtedy 4 roky) orezavali pravu krcnu mandlu. Teraz sa zistilo, ze aj lavu ma zvacsenu a ORL uz dala termin na dalsiu operaciu - zrezanie mandle. Stalo sa vam, ze ste museli s dietatom v takomto kratkom case absolvovat dve operacie mandli? Zvazujem, ci mam este navstivit inu ORL pre potvrdenie...
Otazka c.2.: dcera nevie dobre rozpravat a logopedicka zistila, ze ma zrastenu uzdicku - srdieckovy tvar jazyka a bude ju treba prerezat. Poslala nas na ORL, kde doktorka zhodnotila, ze to bude treba riesit operacne. (Prave na tomto vysetreni sa aj nahodou zistilo, ze ma zvacsenu tu lavu mandlu). Ja teraz rozmyslam, ze preco jej ten jazyk neoperovali uz vtedy pocas prvej operacie. Ja som, samozrejme, vtedy nevedela, ze ma tento problem, ale nemohli to oni nejak pocas tych vysetreni pred prvou operaciou zistit? Dakujem
@hacula1816 dakujem za komentar, dufam, ze s tou uzdickou je to tak, ako vravis, inak by ma to dost stvalo, ze to nebolo poriesene uz na prvykrat. Inak dcera napr. nemala vobec problem s kojenim, takze je naozaj mozne, ze jej to zrastlo az neskor.
Co sa tyka toho vybratia celych mandli, doktorka na ORL hovorila, ze teraz sa to uz neodporuca, ze ona by ich dala len zrezat. Tak neviem...
@erienka a kolko rokov ma doktorka? Ja by som to dala, preco to neodporuca? Moja segra, bola stale chora, ale tak ze proste kazde tri tyzdne hnisava angina asi od skolky, nic ine s nou nerobili len alergologie, imunologie, antbiotika, odbery a dookola. Raz bola na vysetreni mandli na mamin natlak na lekara, ster z mandli bol ok, takze sa nic nedialo. Ked bola stale chora do svojich 22 rokov tak sa sama rozhodla, ze si ich da vybrat, mala uz ineho lekara, ten jej vystavil papier na ORL, isla zistili jej aj ze sa jej robia polipy v dutinach atd... povedal jej, ze mandle pekne nevyzeraju, ze preco jej ich davno uz nevybrali. Orl lekar u ktoreho bola, bol stary panko, ale dlhorocny primar a velky odbornik. Povedala, ze by ich chcela von aj ak by stery boli ok, stery boli ok, na polipy predpisal kortikoidy, vystavil papier na operaciu. Isla sa objednat, zoperovali ju. Nastalo peklo, vysoke horucky po operacii, bolesti, ze nespala skoro tyzden, nezaberal flector. V nemocnici bola namiesto 3 dni alebo 2, tyzden, nejedla tuhe asi tri mesiace. Schudla 18kg. Dozvedela sa, ze ked zacali odrezavat mandlu mala pod nou velke hnisave miesta, hrdlo jej museli rezat skoro az do krku dole k hltanu, pretoze hnis a abscesy boli az dole. Jej rany mali asi 8 cm. Ked rozrezali mandlu vnutri odumierala a bola skoro cela cierna, ale histologia nakoniec bola ok. A infekcia z mandli nepresla do tela. Ale predstav si, ze keby jej to da vybrat pediater tak bez toho mohla byt. Prezivala peklo kym sa to cele zahojilo. A keby cakala dlhsie mohlo to dopadnut uplne inak, otrava krvy, infekcia, cokolvek. Takze, veta typu mandle tam na nieco su a su potrebne by pre mna nemala ziadnu vahu. Nema mandle uz tri roky, nemala ani sopel.
@hacula1816 tak ten pribeh je dost hrozny.
Ta doktorka, u ktorej sme boli, ma nieco okolo 40ky.
Dcera nebyva praveze vobec chora, naposledy v aprili minuleho roka, aj to len trochu. No, je to na zvazenie...
@erienka no pozri, ako je tam riziko, ze potom to ide vsetko na pluca, mandle nic nezachytia, ale uz ked jej ich zrezavaju, tak by som jej ich dala uplne odstranit... Podla mna to nema zmysel, zrezavat. Podla mna iba zrezana krcna mandla dorastie. Nehovorim, ale ja by som tak dala urobit, ked sa jej v tom maju stale sprtat..
@hacula1816 božeeee :O au, @erienka no ja by som asi tiež dala keď už jej do toho zasahujú vybrať úplne...
@kratucka veru ani nehovor, bolo mi jej hrozne ľúto, nechcela by som to zažiť a to vydrží veľa, má tetovania, piercingy... takže zvládne dosť..
@erienka ja som toho názoru že všetky tieto zákroky narobia viac škody ako úžitku, nechala by som ju tak
@erienka vtedy to nemusela mat. Mozno sa jej ta uzdicka zrastala postupne. No v prvom rade, si myslim, ze jej mali mandle vybrat. Obe naraz pocas jednej operacie. Teraz ked pojde na operaciu, daj jej ich uplne vybrat a daj jej urobit aj tu uzdicku. Deti krcne mandle prezivaju dobre. Lepsie ako keby jej to maju robit napriklad 22 rocnej...