Dostane moje 5-mesačné bábätko kiahne?

dorry26
5. apr 2019

Maminky upokojte ma nasa mala ma 5m a volala svokra ze ich dievcatko dostalo kiahne dnes. Su to 3 dni odkedy sme tam boli dr hovori ze pravdepodobne dostane aj nasa do 2 tyzdnov aj ked vobec nebol ziadny dotyk ci uz s vecami alebo hocicim a boli sme tam 10 min. Tvrdia ze je to lepsie ze dostane taka malicka ako keby mala byt starsia. Mali ste uz niektora tak male babo s kiahnami ako to zvladalo? Aka bola vasa skusenost a co robit? Dakujem

janci05
5. apr 2019

Ak už má malá dostať kiahne, tak s tým nič nespravíš. Treba sledovať či sa nevyhádže pľuzgiermi. Je lepšie ak to dostane v mladšom veku. Môj mal ako 6 ročný, ale mal ľahký priebeh, ani teplotu nemal. V neskoršom veku je to oveľa horšie. Na druhej strane ani kiahne vôbec nemusí dostať a chytí ich možno v škôlke. Keď už sú je to hlavne o príznakoch. Zrážať teplotu ak je a natierať pľuzgiere.

sasssica
5. apr 2019

@dorry26 ahoj, moj syn mal kiahne minuly rok v lete ako 3, 5 mesacny. Dostal to od dcery. Nenormalne som sa bala, ale nedalo sa zabranit vzajomnemu kontaktu 😊 Dostal to cca na 20 (!) den po tom co to vypuklo u dcery. Zvladol to lahsie ako ona 6 rocna, mal vysev po celom telicku, avsak omnoho.mensi ako dcera. Iba mierne zvysenu teplotu. A bol nervozny a placlivy niektore dni, asi kvoli svrbeniu 🙄 nedavali me.na to betadine, lebo iba nahodou sme zistili, ze dcera ma.alergiu na jod, kupali.sme ju v hypermangane ( myslim, ze sa to tak vola) Syna malickeho nie, iba vodou a bioderm.ou Natierali sme.ix oboch aloe vera sprejom. Raz vdak scervenal v tvari.po tom, tak som.uzmlen potierala vyrazky na telicku. Dok.nam povedala, ze sa to.moze este vyskytnut, pretoze take.male dietatko si nemusi vytvorit imunitu na ne ( s dodatkom, ze ak to vobec boli kiahne, ale tak.nemalo to co ine byt) Drzim.palce

dorry26
autor
5. apr 2019

Ste ma ukludnili ze to mensie deticky zvladali lepsie ❤ bojim sa hlavne tych teplot. Este ich nemame potajma dufam ze ani nebudeme ale nespravim nic. Von s nou potom nemozem? Do kocika? A nosit v nosici ju mozem doma?

janci05
5. apr 2019

@dorry26 Keď by sa ti potvrdilo, že má kiahne, tak určite von nechodiť. Nielen preto, že by ste mohli nakaziť iné deti, (aj keď niektoré mamičky si schválne nechávajú nakaziť), ale aj kvôli tej teplote, nie je dobre chodiť na slnko, lebo môže vyvolať práve tú. Doma nosiť môžeš.

ajsha123
5. apr 2019

Kiahne nemaju zachladnut. Ani na tvari. Tzn. Ze ak bude práve vonku zima, chladno, tak s nou von nechod. My sme mali kiahne cez jarne prazdniny, boli sme vo vnutri... Potierala som ich tee tree oilom, krasne sa vyrazky zahojili, nedostala sa tam infekcia, chladilo to... Nosič - pri kiahniach treba, aby sa vyrazky co najmenej suchali, skrabali,aby mali prisun vzduchu. Voľné oblečenie bez toho, aby sa dieta potilo. Myslím si, ze nosic nie je ideálne riešenie, ale nemám osobné skúsenosti. Uvidíš podla situácie. A je možné, ze kiahne este nedostanete, niekto ani pri osobnom (fyzickom) kontakte nedostane...

smajla27
5. apr 2019

Ahoj. Pokial ja viem, dieta je infekcne 48hodin pred vysypom. Cize ak ste tam boli pred 3 dnami, pravdepodobne to n8c neznamena. Ale to uvidis na 100% az o tie dva tyzdne najskor. Inkubacna doba je 14-21 dni. Ja mam toto este v cerstvej pamati 😁 nedavno mala 4 rocna, 15 dni nato dostala 1,5 rocna a dva dni na to moj 41 rocny muz 🙆‍♀️ najlepsie to zvladla ta najmensia, ta mala pupacikov najmenej. Ale je to samozrejme individualne. Teploty nemali deti vobec, dve noci boli zle sice ale to preslo. Muz bol horsie, ten ich mal stovky, 4 dni teploty, nastastie aj to je uz fuc, hura. Doktorka kazala byt 10dni doma a pluzgierove pupaky sme natierali tekutym pudrom s mentolom a podavala som aj fenistil. Ak to dostanete naaahodou, zelam hladky priebeh.

nika501
5. apr 2019

Ahoj, moja malá mala kiahne keď mala 10 mesiacov a musím povedať, že to zvládla super. Takže sa neboj 🙂

adulienka11
6. apr 2019

Ahoj moja 8 rocna dcera mala kiahne minuly rok a po dvoch tyzdnoch ich dostala aj moja 3mesacnna dcera.Starsia to velmi zle zvladala mala aj horucky no otras a mladsia ani som nevedela ze to ma zvladla to na jednotku☺

sasssica
6. apr 2019

Ja som ho vtedy najviac nosila v satke, ked bol nervozny.

@dorry26

dorry26
autor
6. apr 2019

Ste zlate mamicky dakujeme krasne doktorka tvrdi ze do 2 tyzdnov na 100% ale dufam ze nie. Mala zboznuje nosenie tak ju budem aspon nosit keby nahodou. dakujeme krasne aj za podporu a rady 😘

veselalentilka
7. apr 2019

Moj syncek dostal kiahne ako 4 mesacny, ja som ho kojila a dostala pasovy opar na chrbte, tak dodnes neviem ci sme to chytili v cakarni u pediatricky ci to dostal odo mna ten virus. lebo kiahne a pasovy opar vraj to je ten isty virus, vravela moja kozna lekarka, maly to zvladol ok, nemal ani teploty..len tie kiahne mal vsade aj na viecku oci.ostali mu asi 3 jazvy po kiahnach ale nic hrozne. ja som vtedy citala na nete ake nebezpecne mozu byt kiahne v tomto obdobi dietata, ale kozna lekarka povedala ze netreba citat co je na nete, aby som sa nebala.

dorry26
autor
7. apr 2019

@veselalentilka presne to ze na internete je to hrozostrasne napisane a popritom to ako hovorite tie deticky zvladaju vyborbe