Doplnky stravy pre športujúce dieťa

24. mar 2024

Ahojte, chcem sa spýtať mamin sportujucich detí. Syn trenuje 4-5x do týždňa+ cez vikendy zapasy. Vyskočil mi na nete článok s Junior proteinom po športovom výkone a zlozenie vyzerá velmi v pohode, tak ma zaujíma či také vaše deti pijú, prípadne od akeho veku.
Stravu sa samozrejmosťou snažíme mat pestru, vyváženú a podobne, ale vzhladom na tú záťaž sa mi zdá,ze by to mohlo byť fajn. Poradím sa ešte samozrejme aj s trenermi, ale zaujíma ma názor a skúsenosti iných mám.
Ďakujem

pribinak
24. mar 2024

Syn je aktívny športovec, kupujem mu magnezko a iontove prášky ktoré sa zarábajú s vodou

zafir01
24. mar 2024

Môj mal donedávna plávanie 2x do týždňa a crossfit 1x do týždňa , plus víkendy sme chodili na bicykel,turistika ,alebo si somnou zabehal . Nevenuje sa ale športu na výkonnostnej úrovne .
Keď som mala kúpený proteín pre seba , občas si ho zamiešal aj on ,alebo chcel z neho palacinky ,ktoré mu chutili , teda do varenia som ho zamiešal . Pestrá strava je samozrejmosť ako hovoríš .
Potom doplníme vit. C,D ,B komplex , magnézium ( chorý býva raz za tri roky )
Tiež si rada precitam ,ako to majú iné mamy .môj má 12,5 ... No vyzerá staršie a teda sa aj chová tak na 14-15 . A doma nám vecej dokáže zjesť pol chladničky 😂

tilly
24. mar 2024

Aký vek a aký šport? Môj ma plnú špajzu doplnkov. Skúšal aj bez, ale potom sa zas vrátil k doplnkom. Bcaa je asi taký základ, rôzne proteinove a sacharidove doplnky, keďže pri vytrvalosti potrebuje doplniť cukry, vitamíny C, D a zinok kvôli imunite, kreatín apod...
Môj má 18, vytrvalostný šport, kde sú tréningy aj 6-8 hodín denne, preteky okolo 4 hodín

autor
24. mar 2024

@tilly no práveže moj je este krpec, ma len 9 rokov. Má futbal a florbal a potom také bežné rodinné víkendové akcie keď nemá zapas,ze si ide s nami zaplávať , turistika, bicykle a pod. ako písala @zafir01 . Cez týždeň trenuje vacsinou každý deň a to uz sme mu zrušili,ze chodil na oba treningy v jeden den ak sa mu prekryli. Cez vikendy minimalne jeden zapas, často 2 lebo chodieva pomahat aj do starsich druzstiev.
Ten pripravok na rekonvalescenciu čo mi vyskočil ako prvý je vraj vhodný už od 6 rokov - https://www.penco.cz/sk/gainery/regeneracni-nap...
Nevedela som,ze existuju uz pre takýchto krpcov, ale nasla som potom aj ďalšie.
Rozpocuvala som si pred týždňom zaujímavý podcast o výžive sportujucich detí,som zatiaľ len v polovici, ale uz mam celkom stresy ci ma vobec stravu nastavenú dostacujuco 😁 Zn. Večne stresujúca mama 😁
Prikladám link https://podcast.imv.cz/epizody/ep49-sarka-knizk...

namornicka
24. mar 2024

Magnezium s B6 nech si dáva v deň keď ma tréning. Nájdi nejaké kvalitne čo sa dobre vstrebe. Iné neviem poradiť pre túto vekovú kategóriu, moje deti nebravali nič.

tilly
24. mar 2024

To je ešte malé dieťa, tomu by som dala akurát tak možno zdravšie gumené cukríky... žiadnu chémiu ani doplnky.
Veď nemá až také zaťaženie, neriešila by som to. Moji od 5 rokov futbal obaja (3-4 krat týždenne trening, plus gymnastika v tých 9-10 rokoch). Keďže sme aktívna rodina, tak celá zima na lyžiach a hneď po jarných prázdninách hop na bike až do novembra.
Strava je dôležitá, ale vieš deti prestravovať tak, aby mali všetko potrebné v jedle. Tak malé dieťa s normálnym zaťažením (futbal, florbal a rodinné aktivity nie je enormné zaťaženie) ešte doplnky nepotrebuje.
Skôr by som si pri futbale a florbale dala pozor na päty a kolená a celkovo kĺby, čiže našla fyzioterapeuta a robila poriadny strečing a cvičenia...