Ahojte mamičky detičiek s tupozrakosťou. Čakacie doby u lekárov sú brutálne, stále čakáme na posledné vyšetrenie, no syn už má diagnostikovanú tupozrakosť. Pravé očko vidí na 60% (dioptrie 2), ľavé na 70+%, no môže to byť ešte horšie po rozkvapkaní. Povedali nám, že je tupozraký a bude potrebné očko cvičiť s okulzorom a ortopédiou. Má 4,5 r. Podľa toho, čo som sa dočítala na nete, je najvyšší čas začať na tom pracovať. Radi by sme využili čas, kým sa dostaneme k lekárom a podporili očko/očká domácim cvičením. Čo odporúčate? Prelepiť očko napr. na 2 hodiny denne a venovať sa napríklad navliekaniu korálok, vyfarbovaniu, obkresľovaniu a pod.? Preliepať očko napríklad aj keď pozerá telku? Mám tie očká v preliepaní striedať? Napríklad 5 dní to horšie a 2 dni to lepšie?
Áno, najlepšie by bolo mať pokyny od lekárky, ale nech sa snažím ako chcem, v apríli 2023 nám dali termín na január 2024, aj to v inom meste na súkromenej klinike, lebo u nás je to nemožné. Rovnako je to napríklad aj s logopédiou, aj to sme cvičili doma podľa internetu a podarilo sa nám mnohé hlásky naučiť a teraz, keď sme sa konečne dostali k logopedičke, sme prešli rovno na L. Preto verím, že aj cvičeniami na očká si vieme doma pomôcť skôr, ako nám pomôžu lekári.
Ďakujem za vaše tipy a odporúčania :*
Ci mas oci striedat, ti musi povedat doktorka. My sme nemali striedat. Ale tie cinnosti, co opisujes, je fajn robit. Ine experimenty by som nerobila a uz pockala na vysetrenie.
My sme s malou sli nakoniec do Uvey a tam jej nasadili cvicenia priamo jej na mieru, vzdy kontrola s pripadnou modifikaciou cviceni.
@siska53 aj my mame ist do UVEA 🙂 dobre, podla pocitu s nim budeme cvicit..
Ono sa to volá ortoptika, a tu je pár dobrých rád, pokým však nemáte nastavené dioptrie, tak to úplne nemusí pomôcť, ale cvičiť môžete.
https://www.ortoptika-sovicka.cz/co-muzete-dela...
Inak telku (alebo mobil, tablet) by som veľmi obmedzila, to týmto deťom veľmi škodí na oči. Práveže to preliepanie sa odporúča, keď skladá lego alebo tak. Neviem ale, či mu treba preliepať obe oči a v akých intervaloch. To Vám povie lekár.