ahojte maminy,
mam 9 mesačnú dcérku a stále keď pozerá tak jej uteká bud jedno alebo druhé očko. Nie je to len občas ale skoro vždy.
Do včera som bola v pohode, vraj to sa do roka upraví ale včera manžel pozeral správy a dosť ma znepokojil.
Vraj to nie je normálne a vraj to znamená nejaký vnútorný zavažný problém a treba to okamžite riešiť.
V správach hovorili, že môže ísť aj o nádor či šedý zákal ☹
Nemate skusenosť so škúlením pri vašom bábatku? Upravilo sa vám to ak áno kedy alebo ste to nejako extra riešili a chodili na vyšetrenia?
Vopred dakujem za odpovede.
ahoj mi mame tiež taky problem teraz budeme mat 20mesiacov a začali sme tak od 9tich,ja som hned išla k lekarke ona tvrdila že sa do roka nemam obavat ale predsa nas poslala k očnej a nosime okuliariky a poviem ti je to zufalstvo nechce ich nosit,chodime každe tri mesiace na kontroly raz je to lepšie inokedy rovnako ako bolo ale že nas operacia neminie tak neviem ako sa to bude vyvijat že vraj jej sťahuje nerv v očku a to sa musi vyrovnat,nosime až 3+na lave oko a na prave 1,5
ahojte, ma sa to upravit do pol roka. mojej malinkej utekalo jedno ocko len 1 mesiac. 9 mesacnemu babatko by uz asi nemalo, aj ja som vcera pozerala spravy. na tvojom mieste by som urcite zasla k doktorovi. budes kludnejsia a ak by bol naozaj nejaky problem, tak lepsie je riesit to skor nez neskor.
pytala som sa na to detskej dr a povedala nam, ze do roka to je normalne a ked bude skulit aj potom tak nas posle k ocnej, lebo starsia dcerka zacala skulit ako 2-rocna a musela nosit silne okuliare a aj okluzor. tak ja este pockam.
Tá oftalmologička v správach povedala, že tvrdenie že škúlenie do roka je v poriadku nie je pravda, ak sa škúlenie objavuje na jednom oku a trvá aj celý deň. Pre pokoj v duši odporúčam pozrieť záznam: http://video.markiza.sk/archiv-tv-markiza/telev...
no ja by som urcite necakala do roka...ved to je uz velke dieta, uz vie zaostrit na predmety, nie ako male babatko, ze mus das nieco pod nos a ono na to zaskuli aby dobre videlo. Urcite sa pytaj na ocne, nedas za to nic a budes kludnejsia. na nador a sedy zakal by som teda hned nemyslela ale su ine vady, ktore sa mozu vyvinut ak bude skulit a nic sa s tym robit nebude. Ak bude skulit na jedno oko, bude viac pouzivat to neskuliace, na tom skuliacom sa moze vyvinut tupozrakost a s tym neurobis uz nic, ziadna operacia nic...takze cim skor ti na to nieco povie odbornik tym lepsie. Moja starsia dcera nosi okuliarky, nedava si ich dolu, od prveho dna ich akceptuje..musime ocko zakryvat, raz jendo raz druhe. Dioptrie ma 6+ a to sme bezali na ocne hned ako sme zbadali ze ocko ubieha. Druha dcerka zatial neskuli ale urcite s nou pojdeme len preventivne na ocne, pretoze obaja s manzelom sme tupozraki na lave oko, takze maju to po kom mat...
V prvom rade by si zabiehajuceho ocka mal vsimnut pediater, v kazdom pripade by som po 1. roku odporucala navstevu a vysetrenie oftalmologa, ktory vysetri sumernost zrenic a zorneho pola pri ostreni a prip. vysetri ocne pozadie. Su to bezbolestne vys. a pre uistenie, ze je vsetko v poriadku prip. vcasne odhalenie problemu su jednoznacne potrebne😉
ahojte, mojej dcere zacalo ubiebahat ocko asi tak ked mala 2 roky..ale to len velmi zriedka, nebola som si velmi ista,vsimla som si to ale neriesila som to, bolo o hlavne ked sa zahladela do dialky napr. pri jedle von oknom.. teraz ma tri roky, spomenula osm to detskej dr. tak nas poslala na ocne.. ocna mi potvrdila, ze jej ubieha jedno do vonka pri pohlade do dialky.. vychadzaju jej aj slabucke okuliariky ale zatila jej ich este nedala..povedala ze je dobre, ze si to ocko vie ovladat, ked ubehne poviem jej, pozri sa na mna alebo zmurkni a hne dpozera pekne, vie ho ovladat.. ze horsie by bolo kebyze ho nevie ovladat a keby skulila viac tak jej hned da okuliare lebo minusky stahuju oka ku sebe.. pojdeme eset na konotrlu o 4 mesiac e uvidi ci sa jej zhorsil zrak a potom rozhodne ci da okuliare.. no a este stael mame cvicit, pozerat na nejku hracky alebo palec dalej od hlvy apostupne priblizovat az kym sa nedotknem nosteka..posiluje tym tei ocne svaly a ovladanie oka.. dcerka uz svici sama, poviem jej precvic si ocka, da si palec pred seba, pozera nan a ide k nosteku, ja len kontrolujem ci sa ozaj pozera na palec.. ako ja nie som dako nadsena, ze bude mat okuliare, ale ak jej to ma pomoct..
Urcite by som necakala a sla radsej za odbornikom nech on posudi ci je to vazne alebo nieje. Ja mam problemy so skulenim tiez odmalicka - a moja ocna lekarka mi po narodeni synceka vravela, ze mam ho sledovat priebezne stale, ci nahodou nezacne skulit - lebo vraj to moze byt dedicne po mne... tak cim skor, tym lepsie ist za odbornikom...
ahoj....aj ja som včera videla tú repku v správach....
pokiaľ je zjavné,že Tvoja dcérka škúli stále (nielen občas),určite sa treba pýtať na vyšetrenie k očnému....
my ho máme už za sebou...keďže som postrehla u dcérky škúlenie (a má aj preddispozície),tak som sa pýtala k očnému...a bohužiaľ potvrdili nám hypermetropiu (ďalekozrakosť) ... na jednom oku už skoro +3 dpt...zatiaľ bez okuliarkov,v máji kontrola...tak uvidím 😒
určite by som nerobila paniku,ale pre istotu by som sa pýtala na očné...ale určite netreba hneď myslieť na zákaly a nádory.... 😉 😉 držím palce
ahojte, chcem sa podelit s mojou cerstvou skusenostou. tiez sme si vsimli, ze dcera (20 mesiacov ) skuli pri pozerani do dialky. Vidno je to vonku na dennom svetle, ale nieje to permanentne, len obcas.Ocko jej zabieha do vonkajsieho kutika, dokonca ho ma od narodenia aj trosku mensie ako druhe. Vcera som s nou bola u ocnej. Rozkvapkali jej oci, vysetrila ju ,pozrela ocne pozadie. Nakoniec verdikt je taky,ze podla nej neskuli,ani nema ziadnu ocnu vadu. Na kontrolu mame prist o pol roka. Doktorka sa vyjadrila, ze je mozne ze zacne skulit neskor, ze to sa predpokladat presne neda, ale nijaku predispoziciu tam momentalne nevidi. Takze mam ju len sledovat, na kontrole jej potom povedat ako sa mi to javi. Tak mi odlahlo, lebo som sa uz pripravovla , ze jej predpise okluzor alebo okuliare. Takze uvidime o pol roka.
Škúlenie/strabizmus/ je častá porucha, často krát je postihnutie dedičné, ale je pravda, že veľké množstvo škúliacich nemá žiadnych predkov ani príbuzných so strabizmom. Hlavnou známkou škúlenia je uchýlenie sa oka určitým smerom, zatiaľ čo druhé pozerá priamo. Ďalším príznakom môže byť privieranie jedného oka a otočenie hlavy do strany s cieľom zaostriť na pozeraný predmet. Čím skôr sa začne s liečbou strabizmu, tým je väčšia šanca na jeho nápravu. Škúlenie sa lieči konzervatívne- okuliare, prelepovanie očka / nie okuliarov! /a chirurgicky. O liečbe rozhodne lekár na základe výsledkov vyšetrenia, veku dieťaťa... 🙂
Odporúčala by som navštíviť očného lekára, ktorý vyšetrí dieťatko a povie či sa jedná o očnú chybu. Je to široká téma. 😉
Našim dvom dievčatám sa škúlenie upravilo, jedna je po operácii, ďalšia bola včera na očnom na kontrole, kde sa až prístrojom /plusoptix/ zistilo škúlenie, ktoré ináč nevidela ani doktorka, o tri mesiace kontrola a budú okuliare má aj refrakčnú chybu hypermetropiu.
Ahoj improvizácia,
9 mesiacov je až veľa určite nečakaj. Moja dcérka bude mať tento týždeň 6 mesiacov a stále škúli. Už sme sa objednali na vyšetrenie. Škúlenie je u detičiek normálne do 3 - 4 mesiaca ale potom už nie. Tým že škúli, sa jej oslabuje zrak a vraj to môže znamenať horšie ochorenie zákal. Mňa s bratom neskoro riešili ako deti a ako maličkí sme nosili 6 dioptrie a stále ich nosíme, síce po operácii sú už menšie, ale keby nás boli operovali skôr nemuseli sme ich vôbec mať. Ja by som išla už včera na tvojom mieste. Držte sa.
Ahojte, mojej dcerke /20mes./takisto ubieha jedno ocko smerom do vonkajsieho kutika. Nia je to pravidelne, vsimnem si to 1,2krat za den, inokedy 3,4krat, kedy ako. Stale je to iba jedno ocko. Hovorila som to uz davnejsie detskej pediatricke a hovorila, ze do 2 rokov sa zrak detom upravuje. Ja so najskor myslela, ze jej ocko ubieha, ked je unavena, ale nie. Manzel ma oci v poriadku, ale ja mam operovane laserom, teraz mam dpt. 0/prave/ a +stvrtku/lave/ ale pred operaciou som mala +5/prave/ a +4/lave/. Tak sa teraz obavam, ci to nema dedicne. Poradte mi prosim nejaku dobru detsku ocnu lekarku v Kosiciach?! V kazdom pripade musime ist co najskor s malou na vysetrenie. Dakujem
urcite chod k ocnemu...ja sledujem maleho tiez stale, nam zatial neuteka ocko, ale aj tak pojdeme na ocne v najblizsom case, lebo ja mam tiez operovane jedno oko 2x na strabizmus a lekarka mi sama povedala, ze je to dedicne a moze( ale nemusi) to maly zdedit..preto je dobre do 2 rokov ho dat preventivne vysetrit..ak by mu ale zabiehalo, tak neriesim nic..radsej sa uistit ako ma byt neskoro...lebo ako to tu pekne uz spomenuli, cim skor tym lepsie to podchytia..mojim bratrancom to podchytili skor asi ako mne a po 1 operacii pozeraju uplne rovno a nenosia uz ani okuliare..ja nosim stale...aj po 2 operaciach a lepeni oka..tak len bez k lekarke a uisti sa!
... jednoznacne chod k ocnej lekarke, ktora sa specializuje na male deti. Mozem ti odporucit MUDr. Fischerova, Gercenova 4, Bratislava - Petrzalka, t.c. 0903154171. U nasho maleho zacalo zabiehat ocko po ockovani v juli - to mal 3 a pol mesiaca, tak som si to dala nejako do suvisu, napriek tomu, ze nie su ziadne studie ci ine odborne clanky o tom, ze ockovanie moze spustit prave zabiehanie ocka. Objednali nas sice az o 6 tyzdnov, lebo male deti vysetruje iba v stredu od 8,00 do 12,00, aj tak som bola rada a po vysetreni mala dusu na mieste. Malemu sme lepili ocko pokial sa dalo a pokial si tu lepku nevedel strhnut dole sam. Teraz je to okej, pred tyzdnom sme boli na kontrole a doktorka povedala, ze ocka sa dali do poriadku , male len lepit pokial sa bude dat..., a to mu este na decembrovej kontrole chcela predpisat okuliare. Pekny vecer.
Ahojte aj mojej dcerke 2,5 prave ocko uteka dovnutra,bolo to len sem tam sledovala som ju ale teraz mi skuli dost casto (ked sa na mna pozrie alebo na nieco) tak sme isli na ocne pani doktorka sa jej pozrela do ociek, ze ma ich ciste a ze mam prist o 5 mesiacou na kontrolu,pytala som sa jej ze ci sa jej to nemoze zhorsit a ona na to ze nie pridte v oktobri bude starsia uvidime.Ale mne sa to velmi jej skulenie nepozdava ved ked sa jej to za dva tyzdne zhorsilo,co bude potom do oktobra ☹ (u nas nikto neskulil ja a manzel okuliare nenosime a starsi chlapec tiez nemal take problemy)
@martina52 to doktorka len pozrela a povedala ze oci su ciste, alebo aj rozkvapkala? lebo ak bez rozkvapkania vyhlasila, ze je to OK, tak ju okamzite vymen.... nasa ocna tiez vyhlasila ze oci su ciste, ale ze pre istotu rozkvapka a potom zistila, ze ma minus 4 na jednom ocku! a muselo sa to samozrejme zacat riesit hned. nie cakat tolko mesiacov ( za 5 mesiacov sa decke ocko dokaze zhorsit aj o dalsich 5 dioptrii!!! - mame s tym doma skusenost....) takze ak nerozvkapkala, chod od jedneho ocneho k druhemu a ked rozkvapkaju, tak nech sa vyjadria, lebo skulenie v takom veku urcite nie je ok. Nepisem to aby som ta vystrasila, ale aby som ta usetrila trapenia, ked vdaka nezodpovednosti a lenivosti lekara na to doplati tvoja rodina. dufam, ze sa vsetko pekne u vas poriesi a na dobre obrati.
Ahojte vsetci nam zabiehalo ocko od pol roka lebo bola chudiatko uz v zelenej vode tak sa jej to prejavilo takto skulenim. Aj chodime ku ocnej mala mi nosi okuliare od pol roka len zienky je to kravina ved zrak sa vyvyja u deti do 5 roka prelepujeme jej oci obe. teraz mame 2 roky a ideme skusit jej nedavat okuliare na daky cas len prelepovat lebo doktory len skusaju ako moze povedat ze bude uz nosit cely zivot okuliare a davat a skusat jej silnejsie dioptrie ved oni sami pokazia detom oci nikdy to nebolo aby take male deti nosili okuliare teraz je to kazde druhe dietatko ved to nieje normalne je to len spinavy biznis s ktoreho profituju doktory. 😠 😠
😠
@bubova aj náš bol v zelenej vode a očká našťastie v poriadku ,ale máš pravdu,strašne veľa detičiek má problém s očkami,už take malinké a maju okuliarky ,ked nie to,ine choroby,alergie ...
ja som nečakala do roka. môjmu Samkovi tiež uchodilo očko, boli sme u očnej keď mal cca 6 mesiacov a zistila mu, že mu uchodí a nasadila homatropínové kvapky. moja mamina je tupozraká čiže jej jedno oko uchodí a je to dedičné a pri tupozrakosti sa to samé nevylieči tak preto tie kvapky. radšej choď na vyšetrenie, dajú ti kvapky a spraví sa mu to. dr povedala, že to má neporovnateľne lepšie takže tak... ale žeby mal mať nejakýnádor alebo nejaké poruchy čo si napísala mi vôbec nespomínala... je to "len" choroba očí...
@bubova my sme na tom podobne.. dcere ubieha ocko, a hlavne ked pozera do dialky.. pritom vidi dobre, lepsia ako ja, v dialke vidi aj ludi na luke, co ja nevidim, alebo an oblohe vtaky.. dr. jej ale aj tka predpisala okuliare na dialku, ze by nemusela aj dala jej ich, lebo ze minusky stahuju ocka, tak ze bude menej ubiehat.. ale ja jaj oich nedavam az tak casto.. lebo sa bojim toho ze si na ne zvyken a potom uz fakt nebude bez okuliarov vidiet. ocka sme cvicili kazdy den,teraz sme prestlai ako chodim do prace.. mam aj prelepovat, ale zabudam na to 😅 ako aj dr. sama pvoedala ze pri takej male dioptrii nie su potrebne okuliar a ze sa to moze napravit same.. no ale predsa len okuliare mame... no a ked sme boli an posledy na kontorle, tak povedala ze uz jej menej ubieha, tusim o 30 sutpnov menej ako pred polrokom.. tak som rada, ale urcite to nei ej tym ze nosi okuliare, lebo ich ma asi 1 do tyzdna ked pozera dlhsie rozpravku, inak ich nenosi..pritom dr. si mysli ze je ot tym 😀
dobry den mojej dcerke uteka oko do vnutra ma 3 roky a 3 mesiace mam ist k lekarke je to už dlho čo tak jej uteka može byt preto že sa narodila po termine poradte mi prosim dakujem
Pekný deň prajem.Moja dcera Simonka má 15rokov a uteka jej lavé očko.Doktorka mi kazala kúpit okuliare a k tomu taku umelu vec ktorá sa dava na ocko na ktore to dieta vidí aby to ocko na ktore nevidi namahlala.Kazala to nosit do 9rokov ale stale nič. Aj som sa radila s dalšími doktormi a ty odporucali operaciu ale to co sa mi na tom nelubi ze je to 50% moznost ze to dieta bude videt na obe očka.50%moznost ze oslepne a to už nechcem. Cerka sa mi stažuje ze sa jej deti vismievaju a robia si snej srandu... Prosim vás poradte mi čo by pomohlo aby jej neutekalo ocko co s tim atd. A ak by sa dalo tak aj ako zabranit vismievaniu... Ďakujem 😢😊
@mat1 ahoj prepac ze to teraz rozoberam este neviem ci sem vobec chodite ale nasej malej ocko tiez uteka smerom von a dost dlho uz na ocne vysetremie cakame uz vyse 3 mesiacov nikde nas nechcu zobrat… a vsimla som si ze to ma horsie a horsie a este aj to ze to nieje len preskocenie ocka ale uz sa tak dokonca aj dlhsie pozera
Mojej tiez uteka jedno ocko, o par dni bude mat pol rocka... takze budem tiez rada, ake sem napisete, ci je to OK... lebo niekde hovoria, ze sa to upravi do roka, niekde ze do pol roka....