Dojčené 4-týždňové bábätko vracia a má problém s kakaním

akinom112
11. aug 2024

Ahojte mamičky. Mám 4 týždňové bábätko, ktoré je plne dojčené. Denne 6-8 mokrých plienok, avšak stolica nepravidelná, sú dni keď nie je vôbec alebo dni keď ma len raz. Za to pučí sa poriadne aj cela zcervenie a potom si fajne poprdka. Mám pocit že niekedy pri tlačení na stolicu plače. Stolica je pastovita až lepidlova, dnes ma vystrašilo že mala až tvar sulceka a vyslovene bola formovaná a vôbec sa nevyliala do plienky. Posledný týždeň aj viac zvracia, mám pocit že po každom kŕmení. Niekedy len mliecko tesne po, niekedy aj po hodine až dvoch s kúskami natraveneho mlieka a vody. Kojim v polohe takmer kolmo ( keďže mlieko mi rýchlo tečie) poctivo odgrgavam (aj keď nie vždy odgrgne) ale takmer vždy sa pogrcia a často sa tak puci že si naraz prdne aj grcne. Ma antirefluxny vankúš. Posledné tri dni jej dávam na noc sabsimplex, lepšie mi spí… nie je placliva to vôbec, aj bruško masírujem aj cvicim. Moja otázka znie, čo s tou stolicou a grckanim? V utorok máme poradňu, nutrilon nutriton na reflux nechcem pretože som počula že zapaka, rozmýšľala som nad Gastrotuss baby, máte skúsenosti? SAB simplex jej nechcem dávať pravidelne preto chcem skusit baby calm. No čo s tým kakanim?
Inak mala pekne priberá, nechudne.

aliaray1
11. aug 2024

@akinom112 to ze grcka je normalne, obcas sa prejedia a zvysok grcnu von. To neznamena, ze ma reflux. A cez den by mala byt aj v rovine.

Na vetry davam espumisan comfort 5 kvapiek obcas a denne 2 kvapky Baby D od jamieson. Z Vigantolu ich bolievaju bruska.
Skus sa rano napit acidka, mozno jej to dobre spravi. Nemali by ublizit ani probiotika, napr.5 kvapiek Biogaia a pod.
My sme zistili, ze nasej je treba kazdy 2 alebo 3. den vycistit nostek morskou vodou a odsavackou.

deti95060810
11. aug 2024

plne dojčené bábo nemusí kakať aj niekoĺko dní...
alebo kaká aj niekoľko krát za deˇň..je to veľmi indiv.
ale ak priberá , nie je moc plačlivá tak je všetko Ok...

akinom112
autor
11. aug 2024

@aliaray1 sab simplex je to iste ako espumisan akurát o dosť silnejšie a účinnejšie, decko dávam tiež DeVit, probiotiká beriem ja sama každý deň a mám kúpené aj pre bábätko ale doktorka veavela že plne dojčené nepotrebuje 😏 a noštek čistíme každý deň… len to grckanie sa mi nezdá, žeby po každom kojení niečo proste vyšlo, chápem keď vyjde kus mlieka, ale keď po hodine vygrcne aj zrazené

akinom112
autor
11. aug 2024

@deti95060810 citala som, že nemusí každý deň. Ale je normálne, že keď sa vykaká ma to to tvar ako šiška a konzistenciu ako lepidlo/plastelina?

inull5
11. aug 2024

@akinom112 stolica plne dojceneho a tak malého bábätka by mala byť ako praženica, a to aj vtedy ak niekoľko dní nekaka. Mám momentálne 6 týždňové bábätko a stále má v plienke. Tuhá a pastovita stolica by byť nemala, užila som si to pri synovi.

zaphyra
11. aug 2024

Grcka vela babatiek, aj moja vela grckala a ako zosilnela a zacala papat prikrmy, tak prestala. Aj kakanie je v poriadku, ze nekaka viac dni, skor by som sa spytala na tie tuhe hovienka, lebo take male babatko by malo mat hovienko ako taku "prazenicku". Inak pri mojej sa mi presne potvrdilo to, ze netreba do dietatka pchat kadejake kvapky atd, ale potrebuje dozriet traviaca sustava,nam nezaberalo nic, len z toho musela vyrast.

akinom112
autor
11. aug 2024

@inull5 hmm a čo sa v takom prípade robí s tou stolicou ?

aliaray1
11. aug 2024

@akinom112 ano ak je to taka akoby vyzrazana konzistencia mliecka, to moze byt reflux. Vytraca sa po 5-6 mes, takto sme to mali u prvej (kojena a aj prikrmovana, po sekcii v predcasbom 37tt ked sa narodila som nemala mlieko). My sme davali Gastrotuss ale az ked grcala sirinou. Poradila by som sa s pediatrom.
Ta tuha stolica je podla mna problem, spytala by som sa pedi, ci je ok davat troska vody cez pipetu (ja som pouzivala z babycalm kvapiek).
Frekvencia stolice nepravidelne a obcas aj raz za 8 dni je ok. Dokonca byva obcas aj dlhsi interval. Ked nasa prva nekakala a mali sme podozrenie, ze ju boli brusko z toho, dali sme jej gkyc.cipky pre babatka z dr max znacky a super. Ale tiez by som to konzultovala s pedi.

tinka_1807
11. aug 2024

@akinom112 podľa mňa všetko čo uvádzas je stále v nejakej hladine normy. Ešte si nenapísala dôležitú info, či je bábätko placlive a nepokojné, alebo je schopné aj pekne spať, aj byť pokojne. Ak je pomerne pokojné (samozrejme, že občas plače) ale nie stále a spí relatívne normálne, tak by som to nejako extra neriešila. Náš mal reflux až do pol roka ... A to dosť silný, grcal veľa a po každom papani. A nepomáhalo ani antirefluxne mlieko, ani cvičenie, najviac pomohla zvýšila poloha a odgrgnutie. A dozretiw tráviaceho traktu... No a k tej stolici ... Prvých 6 týždňov nás synček kakal strašne veľa a všelijaké ... Nerobila som z toho nejakú vedú, svokra mi poradila (odchovala 5 deti), že vraj prvých 6 týždňov sa bábätko čistí ... A mala pravdu, po cca 6 týždňoch sa stolica pekne upravila a získala pravidelnosť.

maryetta
11. aug 2024

Stolica moze byt rozna. A grckanie? Moj prvy syn veru grcal za kazdym. Niekedy akoby pohar vody vylial. A inokedy aj zgrcnura po case….

akinom112
autor
12. aug 2024

@tinka_1807 nie nie je placliva aj mi v noci dobre spí, väčšinou sa budím dvakrát na kojenie a cez deň v kociari tiež pekne pospi aj 2-3 hodiny

akinom112
autor
12. aug 2024

@maryetta a riešili ste to nejako?

inull5
12. aug 2024

@akinom112 ak je bábätko v pohode tak by som čakala. Moj syn mal vývojovú vadu konečníka co nie je váš prípad no na chirurgii mi lekárka povedala ze ta stolica nie je ok. Naša bola navyše taká tmavozelená. Vždy sa ma pýtala co som jedla. Raz povedala ze tuhá pastovita stolica býva u kojeneho bábätka aj pri nadmernom vylučovani železa

maryetta
12. aug 2024

@akinom112 nie. Kedze priberal dr ze to bude len prebytok jedla. Lebo tiez som mala vela mlieka.
Preslo ked som zacala davat prikrmy.
A z toho je aj nervozne a placlive lebo tym ze grca tak ma aj podrazdene hrdlo.

akinom112
autor
12. aug 2024

@maryetta no ved vidím, že ju to trápi, keď grcka že hádže hlavou dozadu a škriabe ju v hrdle, preto by som jej rada pomohla nejako

akinom112
autor
12. aug 2024

@inull5 železo spôsobuje zápchu to máte pravdu, ale ja nejem nič s vysokým obsahom železa tak neviem

inull5
12. aug 2024

@akinom112 myslela som odbúravanie železa u bábätka,nie cez mliečko z toho co zjete. Každopádne držím silno päste, aby sa to napravilo.