Do akej miery sú choroby v poriadku?

11. dec 2024

Ahojte, prosím poraďte čo si myslite. Dcéra 20m nastúpila do jaslí v septembri. Na začiatku všetko bolo ok, ale posledné 2 mesiace je vkuse chorá. Sople nonstop a druhýkrát už má aj teplotu. Je to normálne že neustále je chorá? Často nechce ani papať, v jasliach áno, ale doma skoro vôbec nič. Ďakujem.

basulaak
11. dec 2024

Mne pediatricka povedala, ze ak dieta v predskolskom veku navstevuje kolektiv (jasle, skolka) tak 8 infektov rocne je norma, teda uplne v poriadku. Ked nad tym premyslam to je vlastne chore dieta kazdy mesiac okrem leta…a to je ok. Pozor nie chore tak ze vkuse na atb, ale proste virozy a pod…

biibiana
11. dec 2024

Dôležité je, ako často ma teplotu a ako dlho sa teploty udržia. Ďalej to ci potrebuje často ATB, aké sú výtey z nosa a hrdla? Ja mám 2 deti s poruchou deficitu imunity, ale každé malo iné príznaky. Jedno dieťa 40tky aj 5dni vkuse a dookola atb, druhé dieťa stále len infekcie moč.ciest a horné dych.cesty bez nejakých výrazných teplôt. Pritom dg.maju rovnakú no priebeh ochorenia iný. Takže podľa mňa sa nedá paušalizovať, či to ešte máte ok, je to malé dieťatko a buduje si imunitu. Ak budu infekcie naďalej pretrvávať urcite vás pediater odporučí na ďalšie vyšetrenia.

autor
11. dec 2024

@basulaak ďakujem veľmi pekne. ATB ešte nemala.

autor
11. dec 2024

@biibiana ďakujem za odpoved. ATB ešte nemala, teploty max 2 dni zatiaľ, ale neustále je chorá, uvidíme ako bude ďalej, dúfam že sa to upraví, už som nešťastná z toho :/

biibiana
11. dec 2024

úplne rozumiem, prvý rok v detskom kolektíve je pre dieťa najhorší z hľadiska chorobnosti. Už len vitamínky atď. Skóre uzdravenie

rk123
11. dec 2024

8-10 infekcii dychacich ciest za rok je norma. vacsina deti to ale stihne v tom obdobi september-april. musi si vybudovat imunitu.
cize to vychadza kludne aj kazde 2-3 tyzdne choroba

jani727
12. dec 2024

v rodine mame malé deti a su približne každe 3 tyzdne chore. Stale niečo, začalo to, ked nastúpili do škôlky čiže kolektívom. Asi je to normalne a imunita sa buduje do cca 7-8 roku. Potom je to už miernejšie. Ale podľa mne pre rodičov je to strašne namáhové.