Dlhotrvajúci kašeľ a zväčsená nosná mandľa u 3-ročnej

nalarla_
8. nov 2022

Ahojte,
dcérka (čoskoro 3 ročná) nechodí už vyše mesiaca do škôlky. Začalo to klasickou nádchou, vrátila sa do škôlky na jeden deň a potom prišla zvýšená teplota (7 dní) neskôr opäť sople, kašeľ. Najprv nám naša lekárka povedala, že ma laryngitídu, začalo jej byť po nejakom čase lepšie, ale po niekoľkých dňoch sme utekali s nočným záchvatom kašla na pohotovosť, kde nám povedali, že to laryngitída nie je. Nevieme, či mala laryngitídu a prešlo jej to potom do ďalšieho kašla, alebo ju vôbec nemala… Už som úplne zamotaná. Kašeľ však naďalej pretrváva, začíname 4 týždeň. Trvala som u lekárky na výteroch, čakáme na výsledok. Ale lekárka mi spomenula, že tento kašeľ môže spôsobovať aj mandla a preto budeme riesit ORL. Zaujímajú ma však aj vaše skúsenosti…
Dcérka cez deň dýcha nosom minimálne, väčšinou ústami. Sople jej ani neodsajem ani nevyfúkam, maximálne tak po použití spreja čiry soplik, alebo ráno. Večer zaspáva s čistým nosom, nosom aj dýcha ale počas noci začne opäť ústami, zobudí sa na upchatý nos, aj sem tam zachrápe a trápi ju suchý nočný kašel. A k tomu kašlu, počas dňa sa jej strieda: zakašle sucho, v zápätí vlhko a tak dokola. Máte niekto podobné skúsenosti s kašľom kvôli zväčšenej mandli? Používali ste sirupy na kašeľ? Pomáhali vám nejaké spreje do nosa? Chodilo vaše dieťa do škôlky ak kašľalo kvôli zväčšenej mandli? Alebo pomohlo iba vybratie? Prípadne ste sa vybratiu vyhli, čo pomohlo?

patka06
8. nov 2022

Presne rovnaké problémy mala dcéra po nástupe do škôlky, postupne sa zhoršovali dýchala už len ústami a v noci stále viac chrápala. Riešili sme ORL, najprv som sa chcela vybratiu nosnej mandle vyhnúť /čo som potom strašne ľutovala - pretože som ju takmer 2 roky trápila a zbytočne tlačila do nej lieky, ktoré pomáhali len chvíľkovo.
Chodila do škôlky pokiaľ nemala teplotu, pediatrička aj ORL potvrdili, že to nie je nákazlivý kašeľ, dali aj potvrdenie pre škôlku.
Po vybratí nosnej mandle všetky problémy prešli, odvtedy bývala chorá max. 1 x za rok - chrípka.

eerikusik
8. nov 2022

@patka06 prosím ak sa môžem pripojiť🙂ako prebiehal výber mandle a ako to dcéra zvládla?nás to pravdepodobne čaká v blízkej dobe😳

nalarla_
autor
8. nov 2022

Ešte som zabudla podotknúť, že večer pri zaspávaní dýcha nosom preto, že je ešte dojčená, potom jej to klasicky skĺzne k tomu, že pootvorí ústa a opäť ústami..
@patka06 ďakujem za tvoju odpoveď . Teraz som fakt zvedavá ako dopadnú výsledky výterov a či to bude pre tú mandľu. Doktorka vravela že hrdlo má čisté, nezapálené, aj dýchanie v pohode .. takže ona si myslí že mandla. A tak trochu už aj ja. No uvidíme keď budem mať výsledok výterov, či aj niečo iné nerobí šarapatu…

patka06
8. nov 2022

@eerikusik Dcéra mala krátko pred 5.narodeninami, keď jej vyberali nosnú a laserom zmenšovali krčné v celkovej anestéze.
Bol to jednoduchý zákrok na jednodňovej chirurgii, ráno sme prišli na 7mu a o 16stej sme išli domov. Pri príjme dostala tabletku "oblbovák" o hodinu už bola mimo - nič nevnímala a išla na sálu - zákrok trval 20 minút.
Preberanie z anestézy bola najhoršia časť, cca hodinu bola nervozna, plačlivá, na začiatku trocha dezorientovaná, nezvracala. Keď to prešlo bola už úplne v pohode hrala sa na izbe, žiadna krv ani bolesti / predpokladám, že účinkovalo anestetikum, ktoré jej podali/, po príchode domov zaspala cca o 18stej a spala do rána.
Na druhý deň bola fit, akoby jej nič nerobili. Zvládla to podľa mňa veľmi dobre.

eerikusik
8. nov 2022

@patka06 super,len moja ešte nemá ani dva roky 🤦

eerikusik
8. nov 2022

@nalarla_ u nás to začalo rovnako,v stere mala moxacellu ,preliecene lokálnymi ATB, po týždni to isté,nasadene celkové ATB ale doktorka mi povedala,že keď chrápanie a ten akoby upchatý nos neprejde, bude tam mechanická prekážka...o dva týždne ideme na ORL tak uvidím....ale myslím si,že nakoniec bude musieť nosná mandla von

mamatroch
8. nov 2022

@nalarla_ ak chces, precitaj si tento clanok, velmi dobre vysvetlene aj pre laika:

https://www.modrykonik.sk/blog/strapco13/article/nosna-nosohltanova-mandla/

mamatroch
8. nov 2022

@eerikusik ahoj. Nase dve starsie deti absolvovali odstranenie nosnej mandle (+ narezanie bubienkov a vycistenie usiek zvnutra) v CA. Mali vtedy 2,5 a 4 roky. Vek by som nejako extra neriesila.
U nas zacali problemy po nastupe starsej do skolky, dovtedy nemali ani atb, max tak soplik a nechapala som, co to tie mamky stale riesia, ake choroby... Co prepanajana robia s tymi detmi, ked su stale chore?! No, po nastupe starsej do skolky som to pochopila velmi rychlo, hned v septembri skoncila v nemocnici s obstrukcnym zapalom priedusiek, v januari so zapalom pluc (to jej robila uz v nemocnici spolocnost aj mladsia, ktora chytila taky zapal priedusiek, ze mi premodravala a dusila sa), dva tyzdne po prepusteni mladsia silny zapal pluc... Cokolvek starsia dostala, mladsia chytila od nej a bola este v horsom stave nez starsia... Raz mala 3x atb za dva mesiace, potom zle pecenove testy... Do toho obe pri kazdej chorobe teploty nad 40 ⁰C...
Na orl zhodnotili, ze mandla musi von - starsia uz totiz mala aj problemy s tekutinou v uskach a zacala mi horsie pocut a postupne sa jej aj vyslovnost (nasledkom nepocutia) zhorsila natolko, ze jej ludia mimo rodiny prestavali rozumiet... Toto vsetko sme stihli prezit za prve 4 mesiace skolky. Takze ked orl lekarka vyhlasila, ze mandla musi von, ani som sa nepokusala jej protirecit.
OP zvladli obe v pohode, horsie bolo preberanie z narkozy, mensia sa pocikala, vystrajala v postielke, buchala sa o mreze postielky, na rukach sa tiez metala az kym nezaspala s dokoran otvorenymi ocami... do toho starsia kricala a plakala (spatne hodnotim ako chybu, ze som ich nechala zoperovat naraz, nevedela som potom, ktoru skor riesit)... Ale to u vas nemusi byt. Vacsina deti sa prebera lepsie 🤷.
Zdravotne to u nas bolo po adenotomii vyrazne lepsie. Ako chore boli i tak casto, cca. 1x za mesiac, chodili sme potom na imuno cca. dva roky, no co bolo podstatne, uz tie choroby boli v pohode zvladnutelne doma, atb max 4-5x za rok, pre mna ako zazrak... A dusenie a premodravanie sa uz neopakovalo ani raz, takisto uz ziadna hospitalizacia. Boli sme potom i raz v kupeloch v Lucivnej a potom uz na tom boli tak dobre, ze nas aj imunologicka vyradila zo sledovania. Teraz su uz skolacky a atb maju 1x za 1-2 roky.

mamatroch
8. nov 2022

Teraz to riesim s najmensim, 3,5 roka, v septembri nastupil do skolky. Viac doma ako v skolke 🤦 ...mandla obrovska, sluch aj vyslovnost zhorsena, moraxella a zlaty stafylo zistene vo vyteroch, nasadene ATB, potom vytery ok. Tyzden na to zas ochorel... (to "potesi", ked sa clovek vrati do prace po x rokoch na materskej 😭)...
Momentalne je zase chory, len v nedelu za 1 den 3x vyletel s teplotou cez 40 ⁰C, nurofen a paralen samozrejme dostava, do toho zabaly...
Momentalne berie lieky od orl lekarky (erdomed a flixonase), uz mesiac a zlepsenie ziadne. V decembri ma kontrolu na orl a potom smer adenotomia... No poviem Ti, uz sa jej neviem dockat... Je mi ho strasne luto, ked najcastejsie slovo, co od neho pocujem, je: "Cooo?" a vidim, ze ma nepocuje, ked som napr. otocena bokom ci chrbtom k nemu. Takisto mu budu cistit uska + mozno vkladat stipulky.

nalarla_
autor
8. nov 2022

@mamatroch inak to zhrošenie sluchu pozorujem aj u našej malej. Teda zo začiatku sme si mysleli, že opakuje nejak po nás, lebo my tiež tak občas “nepočujeme” a stále: Čo? Čo si hovorila? 😄 proste to používame aj my , začala teraz to používať aj ona a po tomto článku a po všetkom okolo mandlí čo teraz riešim a čítam mám pocit, že to viac asi súvisí s tou mandľou… už som ju stihla objednať aj na orl.. ešte mi napadlo, ak by jej niečo vyšlo z tých výterov, čo by bolo potrebné preliečiť s atb, vadilo by to pri vyšetrení na ORL? Teda musí byť dieťa vtedy úplne zdravé?
Sestričke som spomínala že ešte čakáme na výsledky ale toto som sa nejak neopýtala..
A ďakujem za vaše odpovede 🙂

eerikusik
8. nov 2022

@mamatroch no ja sa tiež pripravujem na to,že keď ORL povie že ich treba vybrať tak sa proste výberu...u nás to nie je ešte takéto kritické ako ste mali by a samozrejme nebudem čakať.Mala chodí od augusta do jaslí a odvtedy to začalo...dovtedy mala sopel raz do roka bez nejakej špeciálnej liečby. Čo sa mihne v jasliach všetko sa na ňu lepí.Kym tam nechodila nebazavreta doma,čiže v kolektívoch bola aj predtým.Co tu čítam od mamičiek,ktoré niečo také riešili,nie je na čo čakať 🙄

mamatroch
8. nov 2022

@nalarla_ nasmu pediatricka robila vytery v case, ked bol zdravy, lebo som ju kontaktovala s tym, ze ma stale zahuhnany hlas a nepocuje. Povedala, ze nas zase posle na orl, ale ze mu predtym urobi vytery a potom mi volala, ze tam ma tu moraxellu a zlateho stafylo a ci chcem atb... Bola som za, ze ved dajme tomu sancu a skusme preliecit... No nepomohlo... Resp. ano, potom uz kontrolny vyter bol bez nalezu, no problemy pokracuju. Na orl myslim vytery nevyzaduju, ta moraxella je taky skolkarsky folklor, keby rad za radom spravili stery vsetkym detom, mozno aj kazdy druhy ju ma, ibaze mnohi ako bezpriznakovi nosici.