Dlhodobý kašeľ u 6-ročného dieťaťa

barbora0306
15. dec 2022

Syn,6.r. má už rok aj pol kašeľ. Kašle stále, s výnimkou 5 mesiacov od mája do septembra.alergologia, ORL (mandla na hranici),pľúcne ,všetko ok . Kašle hlavne v spánku , vykasle sa a je ok. Keď nabieha na chorobu , vie kašľať dva dni vkuse bez prestávky, vtedy nezaberá nič. Máme už aj ventolin a flixotide 125,montelukast,do nosa kortiko. Aj tak kašeľ pretrva. Stretol sa niekto prosím s takýmto prípadom ? Naozaj už neviem ako mu pomôcť. Ďakujem

majkabambulik
15. dec 2022

@barbora0306 my mame to iste, sme po covide uz pol roka a vracia sa ten kasel v roznej sile, poslala nas na plucne, mame termin v januari - pytajte si tiez plucne vysetrenie. My sme boli na rtg a tiez nic nenasli tak pediatricka kapitulovala a posiela na to plucne.

sante81
15. dec 2022

@barbora0306 gastro ste skúsili či nemá náhodou reflux

barbora0306
autor
15. dec 2022

My práveže aj pred kovidom sme mali zachvatove kašle v noci , mal aj vyšetrenie na čierny kašeľ, aj sme boli na plucnom,spirometria všetko ok, má nábeh na histamin,alé alergologicka pov ,že je to u detí bežné a keď vyrastú ,menia sa aj hodnoty,len tých 5 mesiacov bez kašľa a histaminom nesedí,keďže sme stravu nemenili . Gastro sme neskúsili..zúfalá som už, prečo mi dieťa 1,5 roka kašle 😔

jajabajaja
15. dec 2022

Pýtajte si diagnostický pobyt v Šrobárovom ústave v Dolnom Smokovci. Nás tam poslala pediatrička, keď žiadne vyšetrenia, na ktoré nás dovtedy poslala, neodhalili príčinu dlhodobého kašľa. V Šrobárovom robia komplexné vyšetrenia šité na mieru problému dieťaťa, nám tam napokon na príčinu prišli - reflux.

barbora0306
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
chances
15. dec 2022

@barbora0306 robili mu krvne testy aj na mykoplazmy a chlamydie? Nas syn kaslal niekolko mesiacov pri mykoplazme. Bral dva týždne atb, potom sa to zacalo zlepsovat. Dalsiu zimu kaslal niekolko mesiacov vzdy len v noci, potvrdila sa mierna alergia na roztoce. Paradoxne pomohlo vysadit ventolin, na ktorom bol predtym niekolko tyzdnov (aj ked nie suvisle), nechat ho v noci sa vykaslat, dat mu napit tepleho caju a potom sa to pomaly zacalo zlepsovat. Samozrejme sme neustale vetrali, vytierali, prali obliecky a prikryvky .. tolko len nasa skromna skusenost, u vas to samozrejme moze byt niecim inym, drzim palce, nech sa najde pricina. Len som ti chcela napisat, ze u nas prave ventolin po case zacal prave byt velmi kontraproduktivny. Pediater potvrdil, ze nie sme prvi rodicia, ktorym sa zda, ze ten ventolin je akosi navykovy v zmysle, ze po nom pride okamzite zlepsenie, ale vzapati zhorsenie stavu.

iwanka222
16. dec 2022

Suhlasim s @jajabajaja aj my sme boli v Dolnom Smokovci na lieceni a tiez syncekovi zistili reflux. Predtym sme absolvovali testy na imunoalergologii a on je sice aj alergik aj astmatik ale tiez zachvaty kaslu napriek tomu ze lieky mu davam pravidelne. Boli sme na ORL vyberali mu nosne mandle a aj tak kasel a casto chory tak som sa neuspokojila ani s tymto a chcela som aby sa to riesilo dalej. Tak sme boli na plucnom a ten nas odporucil na liecenie kde mu zistili ten reflux.

barbora0306
autor
16. dec 2022

A myslíte ,že by bolo postačujúce aj sono na ten reflux ? No mne sa totiž zdá že jemu akoby to pramenilo v nose,aj v noci začal kašľať , vyfukala som mu nos ,dala napiť čaju a do rána nekaslal. Ale nie vždy je to oravdilo že to prestane.mykoplazmy,chlamýdie mal ako prvé robené.tie boli negat.

sante81
16. dec 2022

@barbora0306 reflux zistí gastroenterológ. Urobí mu hadicu, resp môjmu synovi tak reflux potvrdili

barbora0306
autor
16. dec 2022

@sante81 bože hadicu, všade píšu že len sono 🤦 a ako to teda prosím prebieha ,hadica

sante81
16. dec 2022

@barbora0306 dá sa to v pohode zvládnuť, doktorka mu dala nadýchať rajskeho plynu a držal ako hluchý dvere 🙂

laurikalalinka
16. dec 2022

@barbora0306 nemáte náhodou suchy vzduch v byte,alebo veľmi vlhko??

barbora0306
autor
17. dec 2022

veru aj zvlhcujeme aj inhalujeme , aj vetrame ,nekurime.nic nepomáha .kašeľ ustúpil,pri námahe sa rozkasle a v noci vždy aspoň raz kašle ,kašeľ je suchý .nemení sa na vlhky

laurikalalinka
18. dec 2022

@barbora0306 dcera mala podobne,v Čechách mi dali Tussin a kašeľ odisiel

iwanka222
18. dec 2022

@barbora0306 Malemu robili testy na reflux zo slin. Nemusite ist na hadicku. Platila som za test 13€... Este by som chcela doplnit ze moj maly bol velmi chorlavy a odkedy sme sa na lieceni naucili preplachovat nos tak je to oveeela lepsie.

barbora0306
autor
26. dec 2022

Ďakujem všetkým za odpoveď,obj ešte na reflux,potom už len to vidím na tu mandlu .

jajabajaja
27. dec 2022

Reflux sa da diagnostikovat viacerymi sposobmi. Najspolahlivejsia a najpresnejsia je phmetria- zavedu zvonka cez nos, dovnutra krku a postupne az do zaludka tenku hadicku, ktora je spojena s pristrojom,ktore ma dieta 24 hodin zaveseny krku. vy prepinate na pristroji pocas dna rezim, kedy lezal, spal, jedol a podobne -aj to zapisujete. a davate pozor,aby dieta pri hre pristroj neposkodilo. my sme to absolvovali viackrat, chcela som vediet ako sa reflux vyvija. ci sa zhorsuje alebo zlepsuje.
Robi sa aj tzv. pep test-test zo slin,ale ten nie je spolahlivy, sono je najmenej presne. Vsetky tieto vysetrenia robia v Dolnom Smokovci + naplanuju rozne ine vysetrenia site dietatu na mieru (vedia odhalit cysticku fibrozu, maju rozne specialne pristroje a testy spojene s meranim dychu pred a po behani dietata a podobne...). Naozaj tam maju dobre vybavenie a na problem sa pozeraju komplexne, co sa mne velmi pacilo a nikde inde som sa s takym pristupom nestretla. Priamo v ustave je sono, RTG, ORL a plucne, skola, skolka, bazen, telocvicna, herne, jedalen atd....mojho syna tam dokonca operovali.
Co sa tyka mandle, nam ju radili vybrat, no nedala som. Pretoze detom do 8 rokov moze znova dorast. A ukazalo sa napokon,ze som urobila dobre a uz to ani nie je treba. Syn je tiez aj astamtik a alergik. Strazime si stravu, pouzivame lieky do nosa od alergologicky a v pripade potreby flixonase, ventolin alebo atrovent- ale naozaj len ked to prikaze pediatricka alebo alergologicka, nenasadzujem bezhlavo,ked sa mne "zazda", ze treba. u deti s refluxom je ale najzasadnejsie striktne dodrziavat dietu, predovsetkym 2 hodiny nejest, nepit pres spanim. lieky na reflux problem nevyriesia, hasia najhorsie chvile, ked to rodic neustriehol-mozu sa brat len kratku dobu a maju rozne vedlajsie ucinky. Dodrziavanie pokynov tykajucich sa refluxu nam velmi pomohlo. Len si clovek musi nastavit prisny rezim a nepopustit-to je na tom to najtazsie.
Tiez suhlasims preplahcovanim nosa. Je to skvela vec a vedia to tam dobre vysvetlit a naucit dieta i rodica ako to robit spravne-aby to jedou dierkou slo snu a druhou von. Plus naucia vas i dieta ako zlepsit situaciu rehabuilitaciou- pokial ale nebudete cvicit pravidelne, tiez to nema velmi vyznam. Je to vsetko v podstate na rodicovi, ktory musi v nastavenych pravidlach pokracovat aj po navrate z ustavu a zaviest ich do kazdodenneho zivota.