Syn,6.r. má už rok aj pol kašeľ. Kašle stále, s výnimkou 5 mesiacov od mája do septembra.alergologia, ORL (mandla na hranici),pľúcne ,všetko ok . Kašle hlavne v spánku , vykasle sa a je ok. Keď nabieha na chorobu , vie kašľať dva dni vkuse bez prestávky, vtedy nezaberá nič. Máme už aj ventolin a flixotide 125,montelukast,do nosa kortiko. Aj tak kašeľ pretrva. Stretol sa niekto prosím s takýmto prípadom ? Naozaj už neviem ako mu pomôcť. Ďakujem
@barbora0306 gastro ste skúsili či nemá náhodou reflux
My práveže aj pred kovidom sme mali zachvatove kašle v noci , mal aj vyšetrenie na čierny kašeľ, aj sme boli na plucnom,spirometria všetko ok, má nábeh na histamin,alé alergologicka pov ,že je to u detí bežné a keď vyrastú ,menia sa aj hodnoty,len tých 5 mesiacov bez kašľa a histaminom nesedí,keďže sme stravu nemenili . Gastro sme neskúsili..zúfalá som už, prečo mi dieťa 1,5 roka kašle 😔
Pýtajte si diagnostický pobyt v Šrobárovom ústave v Dolnom Smokovci. Nás tam poslala pediatrička, keď žiadne vyšetrenia, na ktoré nás dovtedy poslala, neodhalili príčinu dlhodobého kašľa. V Šrobárovom robia komplexné vyšetrenia šité na mieru problému dieťaťa, nám tam napokon na príčinu prišli - reflux.
@barbora0306 robili mu krvne testy aj na mykoplazmy a chlamydie? Nas syn kaslal niekolko mesiacov pri mykoplazme. Bral dva týždne atb, potom sa to zacalo zlepsovat. Dalsiu zimu kaslal niekolko mesiacov vzdy len v noci, potvrdila sa mierna alergia na roztoce. Paradoxne pomohlo vysadit ventolin, na ktorom bol predtym niekolko tyzdnov (aj ked nie suvisle), nechat ho v noci sa vykaslat, dat mu napit tepleho caju a potom sa to pomaly zacalo zlepsovat. Samozrejme sme neustale vetrali, vytierali, prali obliecky a prikryvky .. tolko len nasa skromna skusenost, u vas to samozrejme moze byt niecim inym, drzim palce, nech sa najde pricina. Len som ti chcela napisat, ze u nas prave ventolin po case zacal prave byt velmi kontraproduktivny. Pediater potvrdil, ze nie sme prvi rodicia, ktorym sa zda, ze ten ventolin je akosi navykovy v zmysle, ze po nom pride okamzite zlepsenie, ale vzapati zhorsenie stavu.
Suhlasim s @jajabajaja aj my sme boli v Dolnom Smokovci na lieceni a tiez syncekovi zistili reflux. Predtym sme absolvovali testy na imunoalergologii a on je sice aj alergik aj astmatik ale tiez zachvaty kaslu napriek tomu ze lieky mu davam pravidelne. Boli sme na ORL vyberali mu nosne mandle a aj tak kasel a casto chory tak som sa neuspokojila ani s tymto a chcela som aby sa to riesilo dalej. Tak sme boli na plucnom a ten nas odporucil na liecenie kde mu zistili ten reflux.
A myslíte ,že by bolo postačujúce aj sono na ten reflux ? No mne sa totiž zdá že jemu akoby to pramenilo v nose,aj v noci začal kašľať , vyfukala som mu nos ,dala napiť čaju a do rána nekaslal. Ale nie vždy je to oravdilo že to prestane.mykoplazmy,chlamýdie mal ako prvé robené.tie boli negat.
@barbora0306 reflux zistí gastroenterológ. Urobí mu hadicu, resp môjmu synovi tak reflux potvrdili
@sante81 bože hadicu, všade píšu že len sono 🤦 a ako to teda prosím prebieha ,hadica
@barbora0306 dá sa to v pohode zvládnuť, doktorka mu dala nadýchať rajskeho plynu a držal ako hluchý dvere 🙂
@barbora0306 nemáte náhodou suchy vzduch v byte,alebo veľmi vlhko??
veru aj zvlhcujeme aj inhalujeme , aj vetrame ,nekurime.nic nepomáha .kašeľ ustúpil,pri námahe sa rozkasle a v noci vždy aspoň raz kašle ,kašeľ je suchý .nemení sa na vlhky
@barbora0306 dcera mala podobne,v Čechách mi dali Tussin a kašeľ odisiel
@barbora0306 Malemu robili testy na reflux zo slin. Nemusite ist na hadicku. Platila som za test 13€... Este by som chcela doplnit ze moj maly bol velmi chorlavy a odkedy sme sa na lieceni naucili preplachovat nos tak je to oveeela lepsie.
Ďakujem všetkým za odpoveď,obj ešte na reflux,potom už len to vidím na tu mandlu .
Reflux sa da diagnostikovat viacerymi sposobmi. Najspolahlivejsia a najpresnejsia je phmetria- zavedu zvonka cez nos, dovnutra krku a postupne az do zaludka tenku hadicku, ktora je spojena s pristrojom,ktore ma dieta 24 hodin zaveseny krku. vy prepinate na pristroji pocas dna rezim, kedy lezal, spal, jedol a podobne -aj to zapisujete. a davate pozor,aby dieta pri hre pristroj neposkodilo. my sme to absolvovali viackrat, chcela som vediet ako sa reflux vyvija. ci sa zhorsuje alebo zlepsuje.
Robi sa aj tzv. pep test-test zo slin,ale ten nie je spolahlivy, sono je najmenej presne. Vsetky tieto vysetrenia robia v Dolnom Smokovci + naplanuju rozne ine vysetrenia site dietatu na mieru (vedia odhalit cysticku fibrozu, maju rozne specialne pristroje a testy spojene s meranim dychu pred a po behani dietata a podobne...). Naozaj tam maju dobre vybavenie a na problem sa pozeraju komplexne, co sa mne velmi pacilo a nikde inde som sa s takym pristupom nestretla. Priamo v ustave je sono, RTG, ORL a plucne, skola, skolka, bazen, telocvicna, herne, jedalen atd....mojho syna tam dokonca operovali.
Co sa tyka mandle, nam ju radili vybrat, no nedala som. Pretoze detom do 8 rokov moze znova dorast. A ukazalo sa napokon,ze som urobila dobre a uz to ani nie je treba. Syn je tiez aj astamtik a alergik. Strazime si stravu, pouzivame lieky do nosa od alergologicky a v pripade potreby flixonase, ventolin alebo atrovent- ale naozaj len ked to prikaze pediatricka alebo alergologicka, nenasadzujem bezhlavo,ked sa mne "zazda", ze treba. u deti s refluxom je ale najzasadnejsie striktne dodrziavat dietu, predovsetkym 2 hodiny nejest, nepit pres spanim. lieky na reflux problem nevyriesia, hasia najhorsie chvile, ked to rodic neustriehol-mozu sa brat len kratku dobu a maju rozne vedlajsie ucinky. Dodrziavanie pokynov tykajucich sa refluxu nam velmi pomohlo. Len si clovek musi nastavit prisny rezim a nepopustit-to je na tom to najtazsie.
Tiez suhlasims preplahcovanim nosa. Je to skvela vec a vedia to tam dobre vysvetlit a naucit dieta i rodica ako to robit spravne-aby to jedou dierkou slo snu a druhou von. Plus naucia vas i dieta ako zlepsit situaciu rehabuilitaciou- pokial ale nebudete cvicit pravidelne, tiez to nema velmi vyznam. Je to vsetko v podstate na rodicovi, ktory musi v nastavenych pravidlach pokracovat aj po navrate z ustavu a zaviest ich do kazdodenneho zivota.
@barbora0306 my mame to iste, sme po covide uz pol roka a vracia sa ten kasel v roznej sile, poslala nas na plucne, mame termin v januari - pytajte si tiez plucne vysetrenie. My sme boli na rtg a tiez nic nenasli tak pediatricka kapitulovala a posiela na to plucne.