Mile mamicky, obraciam sa na vas s prosbou o radu, ci vase skusenosti, pretoze uz neviem, co dalej s nasim problemom. Dcerka (v aprili mala 3 roky) odmieta kakat. zacalo to v januari 2014, jednorazovo mala tvrdu stolicu a vtedy to zacalo. samozrejme sme upravili stravu, co prospieva a co skodi mam v malicku, pediatricka jej predpisala duphalac, ktory dlho uzivala, ale problem sa neodstranil, ostal jej psychicky blok. dcerka ma nutkanie na stolicu denne, vzdy to vsak zadrziava, po 4-5 dnoch zacina byt nervozna, placliva, brusko ju uz tlaci, takze je nemozme s nou cokolvek robit, ci ist. od 7.dna stoji takmer cely den na spickach, nohy vystrete a od zadrziavania sa trasie. to trva az kym sa nevyprazdni, ani to nie je jednoduche - musim ju nasilu drzat na nocniku, inak by sa postavila a zadrzala to dalej. nic nepomaha, stravou to nie je, trhlinku tiez nema. ked sa konecne po obrovskom kriku vykaka (krici a place kvoli tomu, ze nechce kakat, nie ze ju to boli), je usmiata, sama povie, ze to vobec neboli a ze uz bude kakat aj sama. samozrejme, ze sa to nikdy nekona. stolicu jej vzdy kontrolujem, ma ju makku, zapchu nema. denne pije probioticke napoje a sirup, ktory sa uziva v takychto pripadoch, aby udrzal stolicu makku. zadrziavanie ma uz tak vypracovane, ze dokonca glycerinovy cipok sa jej podarilo zadrzat az 2 dni. za tych 18 mesiacov sme na nu skusili uz vsetko, po dobrom, aj po zlom. skusali sme odmenovat maskrtami, navstevou hrackarstva, tancovali sme, robili male oslavy. skusali sme aj zatrhnutie rozpravok, tabletu, plakala som pred nou, ze som smutna. vyskusali sme o tom vobec nehovorit, nevsimat si to. zapojili sme jej male, aj vacsie kamaratky, ktore jej chodili vysvetlovat, ze sa nemusi nicoho bat. pozerali sme videa so zvieratkami a fotografie deti na nocniku. nezabralo nic, nechce kakat ani do nocnika, ani na wc. caka nas nastup do skolky a uz teraz mam z toho hrozu. budem vam vdacna za akukolvek radu, pretoze ja som uz naozaj v koncoch ☹
no asi jedine návšteva u psychologa nič také som ešte nepočula, držím palce aby ste to čím skor vyriešili šetkým sa vám ulaví..
@sjuzan77 za pokus to jednoznačne stojí..ja by som neváhala,malej by som nehovorila že sa ide k nejakému dr...najskor by som sa s ním porozprávala o čo ide a on ti už povie čo a ako dalej ..myslím že tadial vedie cesta ...je to normálne aj menšie deti chodia ku psychologom je to normálna vec...
@sjuzan77 cez kopírak ako u nás so staršou. No skúšali sme na svete vsetko, nepomohlo nic. Az cas. Ked mala pred 4 rokom, konecne to tak nejak pochopila. Ale musíme doteraz dávať na kakanie dozerať. Sama ide sem tam, vačšinou kazdy druhy den pripomínam vecer, ze vcera nekakala, ze dnes musí. Kamoška mala tento problém v detstve, hovorí, ze doteraz, aj v dospelosti v hlave vecko rieši. Plánuje, rozmýšľa na tym. Ale žije normalne, nie je to vobec kľúčový problém jej života 😉 vydrz! Drzim palce, hlavne pevne nervy
@sjuzan77 juj,tak to nezávidím...môj syn sa zase nechce vykakať na záchod.stále len na nočník. ani za svet ho neprinútim ho tam sadnúť. a neskúšala si nechať nočník niekde na blízku a nechať to jednoducho na ňu?nenútiť ju?možno sa sama umúdri a pojde sa sama vykakať.alebo sa pokaká do gatí..
@andys11 no tie nervy su uz v koncoch, trva to uz prilis dlho ☹ ale dakujem za povzbudenie, snad to cas vyriesi..
@terina25 vyskusali sme aj tu moznost, ani jednym slovom sa nespomenulo kakanie, nocnik mala vylozeny v obyvacke. vysledok bol, ze zadrziavala 13 dni, na 14 den som uz nevydrzala ja a musela ist nasilu
@sjuzan77 panečku,tak to dlho vydržala...ja som môjho nechala len 1 deň a potom mi v noci vravel,že ho bolí bruško.tak som to nevydržala a dala mu v noci nočník,ktorý som vyhodila pred dvere 😀 nemala som to srdce,nechať ho trápiť sa...
a neskúšala si jej dať nejaké jedlo, po ktorom by sa pokakala?myslím nejaké ovocie,jogurt...skrátka,aby tú stolicu nevedela udržať,hoci aj za cenu,že sa pokaká.
@terina25 uz sme skusali naozaj divoke kombinacie, sama si dokonca pyta veci, po ktorych by sme mali my problemy, jogurt bezne zapija ovocnym dzusom, ceresne vodou. najdivokejsie bolo, ked zjedla melon a zapila ho mliekom. hned potom este zjedla slivkovu vyzivu a aj tak sa nic nekonalo. resp. aj by sa konalo, ale zadrzala to.. strasne ma to zoziera, ked vidim, ako mrnci, ze ju tlaci brusko, ale kakat nechce..
stupienok k wc ma a nocniky dokonca 3..
@terina25 toto nedokaze pochopit nikto. plienku som jej tiez dala, ani tak nechcela. dokonca sme absolvovali "zachodovu turu", brali ju k sebe vsetci z rodiny, ze pojde u nich na zachod, zobrali si ju aj susedia, kde ma kamaratku, nezabralo. takze ak sa najde niekto, kto taketo nieco zazil a vyriesil to s nejakym trikom, budem mu neskutocne vdacna.
@sjuzan77 nemôže sa hanbiť,moja tiež zadrziavala.Teraz stále kričí maminka choď preč kakam.Musím ju nechať samú,potom zavolá už🙂 Nocnik ma stále na chodbe aby mala prístup ísť na potrebu.Aj nám nič nepomahalo,niekedy plač až bobky veľké plač boli rita.Hrôza jak plakala.Skúšali sme všeličo.Pomohlo nám že jej do jogurtu pridavam malú lyžičku pomletych lanovych semiacok.Ma ich celkom rada lebo tak skripu keď ich papa.A dokonca aj pomohlo na smradlave prdiky.Lebo ak nekakala to bolo armádu,ak pukla🙂
Mala som to iste s dcerkou nebudes verit,ale my sme sa toho zbavili ,ked sme sa prestahovali .Asi uz mala taky psychicky blok.Proste to samo odislo a prezivala som 3roky to iste co ty uplne ta chapem!Vyskusaj este cipky glycerinove ak ma tvrdu stolicu ,ale nie cely.Myslim,ze dcerka ma uz psych.blok aj ked ju to neboli boji sa,ze ked zatlaci bude to boliet.Ja som bola aj na Kramaroch dali nam take cipky co kazdy den potom kakala.Inak teraz ma dcerka 7 a uz si na to ani nespomeniem,takze urcite to prejde,len asi musis vydrzat mozno,ked trosku podrastie nam to prestalo v 4rokoch.
@map0007 tiez som si myslela, ze chce sukromie, tak sme jej umoznili, aby si sama vybrala, kde chce mat nocnik. aj ked bola sama zatvorena v izbe, nic z toho nebolo. moja dostava do jogurtu cistu vlakninu, uz vyskusala 3 druhy a nezabralo. ono vlastne ani nema co zabrat, pretoze ona to nutkanie na stolicu ma, nema problem so zapchou, len to proste nechce pustit von 😖
@mamamonika cipky uziva, dokaze ich zadrzat 2 dni, takze tiez nulovy efekt. mas moje uznanie za taku vydrz, ja som hotova po roku a pol, 3 roky toto znasat, to je vykon
@sjuzan77 podla mna cim skôr začnete s nacvikom novej stratégie tym lepšie, lebo staršie deti uz chápu, ze to co robia je problem a hambia sa za to a tym sa zväčšuje psychicky blok, alebo pochopia, ze toto je skvela cesta ako deptat a vydierať rodiča a je uz velmi tažké začať s novým nacvikom
Držím palce
U nas tiez bol problem niekolko mesiacov. Maly nechcel na zachod, na nocnik, len rychlo cikat, hotovo, pri len slove kakat plac a nervy. Nepomahalo nic. Az jedneho dna, preslo...nasla som mu knizku ktoru si spolu pozerame na wc a on zrazu kaka aj 3,x denne aj sa sam vypyta. Predtym aj 5 dni nic. Teraz otocka o 180 stupnov. Netreba tomu pripisovat tolko vahy, podla mna ste urobili prilis vela krokov a malu to zneistilo, citi nervozitu, natlak. Rozumiem tomu ze je to tazke, sama som musela kolko krat nasilu drzat na wc doske aby to z neho konecne vyslo. Ale preslo to. Vsetko raz prejde a kee nie, psycholog.
@sjuzan77 ahoj, u nas bolo tiez to iste, ked som citala tvoj prispevok, tak normalne po mne presli zimomriavky,lebo som si spomenula, ake to bolo strasne, pochopi to len ten, co to zazije..ja viem co je to ked dieta nekaka 10 dni, place, vrieska, trasie sa, nasa dokonca vtedy chytila taky amok, ze ma aj nechtiac udrela alebo po mne nieco hodila..a ako sa rodic o to dieta boji...dcerka ma teraz 3,5 roka a dufam, ze je to uz za nami, sama neviem co na nu zabralo, robili sme presne co aj ty, nic viac, len stale dookola vysvetlovat, slubovat... u nas to trvalo asi 2 roky s prestavkami, potom v 3 rokoch zacala pekne sama kakat do nocnika, len na nas zakricala, ze mami...mam hovienko!!! ale asi po 4 mesiacoch, znova to iste, plac, hysteria, znova cipky, duphalac, asi mesiac totrvalo a zase zacala sama kakat..naozaj dufam, ze sa to uz nevrati a bude pekne sama kakat..doteraz na nu davam pozor, kedy ide na wc, a ak nekaka 2 dni tak hned nasadzujem duphalac kdyby neco..r,adu pre teba nemam, len povzbudenie, ze nie ste v tom sami,a ze urcite z toho raz vyrastie...mozno ta skolka ju nakopne..vela vela trpezlivosti a sil..pa
@sjuzan77 ahoj,no ja ta nepotesim, moj syn uz bude mat 9rokov a stale nekaka. Musim dozerat a posielat ho. Au nas je psych.problem,ale taky,ze jemu sa to hnusi. On odmalicka plakal,ked mal spinave ruky,hoc aj od keksika. niezeby si spinil ruky pri kakani,to nie🙂 ale jednoducho nema rad spinu,smrad atd. Vyskusali sme vsetko mozne,boli sme na gastre,vyskusali rozne strategie, duphalac, cipky, zmena stravy, psylium ci ako sa to vola, no vsetko mozne, rok som s nim chodila kazde rano na wc, kvoli nacviku, vraj ked si crievko zvykne, tak ho bude tlacit, napokon pojde sam...no prd...akonahle som ho neposlala,tak nesiel. On sa nestazuje sice,ze ho tlaci, ale ked tri dni nejde,tak uz vyzera ako somalske dieta pred smrtou. Dlhy,chudy, velke zdute brucho. Asi pred poltokom zacal aspon prdkat konecne,ked je sam,cita si,ale sa hra,ked ho nikto nevidi a nepocuje,tak pusta spiony. Aspon za toto som rada,lebo jemu sa este aj to hnusi, neznasa prdy, ani svoje,ani nicie😀. My sme neboli u psychologa, uz beztak je dost z toho traumatizovany,je to uz velky chlapec, vie, ze by kakat mal, ale co ma robit ked ho z toho napina. Takze vobec neviem, ci nieco v takejto veci pomoze, my sa trapime uz bezmala 6rokov. Ale aspon to prdkanie je dobry signal, tak uz len verit,ze casom sa to napravi. Nevidim ja inu moznost, len cakat a stale opakovat. Ja som mojmu aj ludske telo nakreslila, ukazala mu nazorne, ako strava putuje,ze vitaminy sa oddelia idu do krvi a ostatne musi telo vykakat, ze je to normalne a prirodzene, tak ako cikanie, jedenie, ci pitie,ze je to zakladna ludska potreba. Milionkrat som mu hovorila,ze ho nechcem trapit,ale ze mi zalezi na jeho zdravi,ze sa znici, ze ked nekaka,ma v sebe jedovate latky a tie ho robia slabym a chorym. Ako pisu aj zeny, kto nezazil nepochopi. Cista hroza. Drzim Vam palce,aby ste to co najskor nejako vyriesili, ak pojdete k psychologovi, daj vediet,akk ste dopadli,co Vam povedalj,odporucili. Vdaka🙂.
Ešte sa vrátim k tomuto problemu. Myslím, ze keby si robila chybu v stratégii, uz by si na to prišla. Nerobíš chybu nikde. Nam nepomohlo doslova nic a skusili sme vsetko. Jednoducho raz vstala a vykakala sa. U nas to trvalo 2,5 roka a bolo to navlas rovnake, ako u vas. Ja som tiez bola s nervami v koncoch, este aj okolie na mna tlačilo a ja uz nemala co ine urobit. Ked tak nad tym premýšľam, tak to prestalo, ked som sa na to zo zúfalstva uz vykašľala, ze ok, kakaj kazdy 7-10ty den, uz neriesim, nevladzem
Ono najhorsie je to ze do tela sa vylucuju toxiny ak sa clovek pravidelne nevyprazdnuje :(
Presne týmto sme si prešli, akoby si písala o mojej dcére, trvalo to 5 mesiacov, kým sme to prekonali. Nič nezaberalo, len trpezlivo dookola vysvetľovať, že to nebolí, a nakoniec samo sa to nejako vyriešilo, hlavne o tom nehovoriť s nikým hlavne nie pred dcérou, nehrešiť ju, nevyhrážať sa, nemotivovať, len trpezlivo vysvetľovať, že to nebolí a že ako jej bude fajn, keď sa vykaká. Dcérka má 3,5 roka a už dva týždne kaká každý deň, síce do nočníka a trošku si pritom pofňuká, ale je to lepšie o 100%. Ako vraví naša pediatrička, univerzálny recept na všetky detské fanty - trpezlivosť. Držím palce.
@sjuzan77 Ver mi, ze vsetko co tu ty popisujes sme aj my skusali.Tiez som to potom aj vzdala,ze neriesim, len ked vidis to dieta ako place, ked nekaka tolko dni a zadrziava to, to sa proste neda..... Skus jej davat do niecoho tie lanove semiacka, ale pomlete par lyziciek, do jogurtu alebo niekde, je to celkom fajn.NAM ten DUFALAC vobec nezaberal a nie je to dobre na to dieta ucit radsej prirodne nieco a potom je este PSILLIUM indicka vlaknina ta je tiez super opytaj sa na to v lekarni.
My sme prezivali so synom na chlp to iste, s tuez to zacalo jednou tvrdou stolicou a koniec. Skusali sme vsetko ako ty. Cele dni v mojej hlave nebola ina tema ako kakanie. Skusali sme po dobrotky, nasledovali hadky s manzelom ked nevydrzal a zacal malemu nadavat. Ja som pri malom na nocniku revala ako trafena. A co pomohlo? Niekto by ma odsudil, ale pomohlo najst nieco coho sa bal viac ako kakania. Nemocnica. Povedala som mu, no je mi to luto musime ist, postavila a nachystala rifle. A tak sa chuda od strachu ze musi ist do nemocnice (co tam predtym nedavno bol) vykadil. Strasenie, ze podes do nemocnice vobec nezaberalo, ale to ze videl, ze fakt realne chystam veci a idem ho obliekat ano. Teraz kakame, ale ako pisala mamicka vyzsie, niekedy sam ale pobacsine musim pripominat. Bolo to tazke obdobie a ako si pisala kto to nezazil nepochopi. Prajem vam nech to uz mate za sebou. Pozehnany den zelam.
@staleja niekto by ti mozno napisal ze strasenie nie je dobra metoda a aj ja si to myslim no pokial sa to proste inak neda bohuzial. Ja som tiez obcas takto musela prehovarat dohovarat ze ak proste sa nevykaka a pod tak nemocnica. U nas to vsak nezaberalo. U nas zabrala len ta knizka.
este pre doplnenie uvediem, ze tento rok v januari sa sama z nicoho nic rozhodla, ze bude chodit na nocnik. zacala kakat kazdy jeden den, bez problemov, nikdy som nevedela, kedy isla, len ma vzdy volala, nech ju idem utriet. po 2 tyzdnoch, tiez bez akehokolvek podnetu, zrazu prestala a to trva az dodnes.