Ahojte dnes som bola s dcérou u očnej a zistili jej silné dioptrie na jednom oku až -4,75. Druhé oko má v 100% stave čiže nepotrebuje nič problém je že ako riešenie sme dostali len šošovky vraj okuliare vedia dať len do -2,75. Ja nemám žiadne skúsenosti tak som nevedela ani reagovať dosť som bola v šoku z diagnózy lebo som to nečakala lebo ona tým že druhým okom vidí veľmi dobre tak jej to kompenzovalo to choré oko ktoré akoby nepoužívala. Otázka je či máte s takouto diagnózou skúsenosti či ozaj nie je riešenie v okuliaroch lebo dávať 9rocnej šošovku každé ráno a večer vyberať si neviem celkom predstaviť lebo sama to ešte určite nezvládne a my s tým doma máme nulové skúsenosti.
@vanilkovazmrzka asi by bolo velmi vidno rozdiel medzi obycajnym a dioptrickym sklom.
myslim, ze ide o to, ze ak jej daju sklo jedno bez dioptrie a druhe silne nebudu vediet tie oci tak spolupracovat, bude ju boliet hlava atd.. je to velky rozdiel. Ja mam -2,5 a -3,75 a citim to riadne v okuliaroch, sosovky to kompenzuju. A nauci sa to davat aj 9rocna... moj ex bol aktivny sportovec od mala a sosovky nosil a riesil sam ako dieta, aj na vyletoch, vsade. Nasadenie sosovky je vec rutina, sosovka na prst, brada dole, oko otvorit a sup. Nic viac, nic menej... ukazu jej to v optike alebo u lekara.
Inak mozete napr. skocit do optiky, kde je optimetrista riadny a vyskusat (?). Lebo ked som takto ja bola, nasadil mi okuliare a aj som muesla pochodit v priestore (s vysokvou dioptriou vidno inak), ci viem ist po schodoch, ci viem precitat s nimi atd.
..Moj syn mal -skoro 6 a mal normalne dioptrie....Nemal vsak taky rozdiel medzi nimi...A kontaktne sosovky sa neodporucaju davat tak malym detom...Napriklad u nas by ocna v ziadnom pripade 9 rocnej nedala kontaktne sosovky...Lebo su neni zodpovedne voci tomu..A tiez sa neodporuca cele dni nosit kontaktne sosovky ale striedat to s okuliarmi a kontaktne sosovky...Alebo iba okuliare pri takych dioptriach....-4.75...
@koala666 ja mám 34 rokov, nosím okuliare od 15 rokov, ale až teraz som zmenila lekára a ten mi diagnostikoval presne to iste ako tvojej dcére. Jedno oko takmer 100% a druhé -4,75. Okuliare to nedokážu vykorigovať,boli mi úplne zbytočne, dokonca som mala iba -2,75 pretože môj mozog to nevedel spracovať a veľmi to ťahalo oči, naozaj pomaha iba aplikácia šošovky. Ja aktuálne mám aplikovať prvý mesiac -2,0 o další mesiac -3,0 a potom by som sa mala dostať na požadovanú dioptriu. Ide o to, že tak veľký rozdiel nedokáže mozog spracovať, rieši sa to iba šošovkami.
Verím, že je to veľmi náročné pre teba a hlavne tak male dieťa, ale ja keď si to tak spätne premietam, v škole som mala ťažkosti pri čítaní, robila som chyby, neskôr (v dospelosti) som si myslela, že som mala dyslexiu, ale nie. Ja som naozaj nevidela. Podľa mna choďte do toho, vyskúšajte to, ide naozaj o to, že dieťa chodí do školy a potrebuje byt pozorne. Môže byt skôr unavená, v škole nie veľmi výkonná.
Veľmi vám držím prsty!
@volletta presne a dnes su sosokvy perfektne, aj materialy na ne. To clovek ani nevie ze to ma v oku.
@vanilkovazmrzka vedia, ale nie keď je rozdiel medzi očami. Ten môže byť max tak ako píše autorka, ideálne do 2 dioptrií
@petracandle dik, nemala som skusenost. Max stvrt dioptrie som mala rozdiel, takze toto ma nenapadlo 🙂
Dcéra začala nosiť kontaktné šošovky pred rokom, mala 11 rokov.. Prvé dva týždne to bolo časovo náročnejšie kým si ich nasadila.. Ale teraz je to par sekundova záležitosť.. Deti sa rýchlo učia, treba si vybrať dobrú optiku, kde majú skúsenosti aj s deťmi a tam jej všetko vysvetlia. Držím palce.. 😉
@volletta ahoj mrzí ma že na to prišli takto neskoro ja som nechápala prečo nemôže mať okuliare ale už to začínam chápať teda o postupnosti dioptrie mi nehovorila ale zas bola veľmi milá v tom že netlačila a nedala recept len tak máme sa objednať znova a potom začne skúšať šošovku predpokladám že pôjde tiež postupne teda a že budeme skúšať ktoré jej najviac vyhovujú a bude nás ako rodičov aj zaúčať ako s tým pracovať, ona vidí veľmi dobre na to jedno oko čiže kompenzuje to slabé preto sme na to prišli až takto neskôr keď sama prišla s tým že na jedno oko vidí rozmazane 🙈 čiže takýto prípad je ťažšie rozoznať to mohol byť aj u teba problém preto určili nesprávne ešte máme možnosť neskôr pevnej šošovky iba na noc ale to by som videla až ako možnosť vo vyššom veku
@koala666 moja dcéra, 7 ročná, má prístrojom namerane o dosť vyššie, nemohla jej dat na prvýkrát také silné dioptrie. Čiže jej ich postupne zvyšuje, pred mesiacom dostala dioptrie 4,5 a 4. Po roku nosenia nižších. Žiadne šošovky, klasické okuliare, ale odľahčené skla, aby teda nemala "popolniky". Takže určite sa dá
@venusa85 ale ona má dioptrie na oboch očiach predpokladám ale moja má jedno úplne zdravé čiže nepotrebuje mať okuliare a druhé -4,75 a tak veľký rozdiel vraj nemôže byť na okuliaroch voči zdravému oku ako tu aj píšu ja som si myslela že hlúposť ale čím viac o Tom čítam tým sa mi to potvrdzuje rozdiel medzi dioptriami vraj môže byť Max tých 2.75
@simca06022011 pôjdeme ešte k lekárke a bude jej skúšať šošovky aj nás učiť ako s nimi pracovať a dávať jej ich tak predpokladám že na to pôjde postupne tiež len som bola dnes dosť v šoku tak som ani nevedela na čo všetko sa pýtať
@koala666 ano, šošovky nosí stále.. teda máme to tak nastavené, že jedeň deň do týždňa okuliare a zvyšok len šošovky... dáva si denné ,čiže každé ráno nové balenie, kvôli hygiene, aby si náhodou do oka nezaniesla nejaký zápal... Ale spokojná je veľmi. Ona bola dosť nešťastná z okuliarov... Tiež má dioptrie -4,75 ale na obidvoch očiach, čiže bez okuliarov nevie existovať... a hlavne pri športe ju to dosť obmedzovalo.
Ja tiež nosím šošovky už šiesty rok a tiež som maximálne spokojná. Tak držím palce. Určite sa tým dcére zlepší kvalita života...
@venusa85 nie, nedá. Tvoja dcéra má na oboch očiach dioptrie. Fyzicky vedia urobiť aj 10tky dioptrie (aj viac) ale rozdiel medzi očami pri okuliaroch má byť ideálne do 2 dioptrií. Čiže - vedia urobiť napr 10 na ľavom a 9 na pravom ale nevedia urobiť na ľavom 1 a pravom 4 lebo rozdiel nesmie byť veľký, nakoľko to mozog nedokáže spracovať.
Zatiaľčo u šošoviek sa to dá, lebo šošovka to je priamo na očiach čiže je to akoby tvoj zrak a nie len niečo, cez čo sa pozeráš ako okuliare
@koala666 čo je to ta pevná šošovka na noc? Vôbec si to neviem predstaviť.
Myslím, že ste narazili na dobrú očnú lekárku, my aktuálne tiež - moja dcéra ma tiež nejakú očnú vodu, lekár nám to super vysvetlil a navrhol liečbu. Dôležité je, že sa to da korigovať. Časom si na to tak zvyknete, že to bude maximálne v pohode. Osobne, teraz keď si dám na oko šošovku iba tu -3,0 je to, že waw neuveriteľné! Človek nevie ako ma svet naozaj vyzerať, lebo takto vidí cely život. Daj potom nejaké info ako ste sa rozhodli a ako vám to ide 😉
@volletta tu je popísané o tých "nočných šošovkách"
https://www.lenzdravie.sk/ortokeratologia/
Tiež sme sa o tom náhodne dozvedeli u optičky, ked sme riešili okuliare. Ale na Slovensku sa o tom hovorí málo... napr. naša očná doktorka povedala, že je to len taký výmysel. Ale už máme našťastie inú doktorku, ktorá je naklonená aj novým moderným možnostiam liečby... ale osobne nepoznám niekoho, kto to požíva.
takže zatial používame len obyčajné kontaktné šošovky.
@volletta veru vyzerá to super... len škoda, že je tak málo info o tom... my sme to veľmi zvažovali, ale je to dosť veľká investícia.. ono to výjde cca 500 € na rok... len som sa bála, že ak by to náhodou dcere nevyhovovalo... čo potom, znova dávať peniaze za nové okuliare... Ale stále to máme ako takú možnosť v zálohe... že možno časom bude o tom viac info a bude to viac overené, tak možno by sme do toho išli. Teraz by sto už bolo jednoduchšie, lebo dcera si uz vie sama dávať šošovky do oka, tak by si možno nato zvykla. Však uvidíme...
4,75 sa neda spravit sklo do okuliarov?? No tak to sa mi nejako nezda…
Je dost mala, sosovky sa nauci nasadzovat, kazdy sa nauci, len to chvilu trva a hlavne by to mala skusat u ocneho