Digoxin lieky

sisamichaela
7. mar 2023

Ahojte mamičky chcem sa opýtať ak brali vaše detičky digoxin ako dlho to brali?videli ste nejakú zmenu mne povedali že bude vládať viac papať že nebude toľko energie spotrebovať na srdiečko takže možno aj viac priberať bude priberalo vaše dieťa potom o niečo viac ?vládali viac papat?ak áno kedy ste videli nejakú zmenu na dieťatku koľko dní alebo týždne brali lieky a bola nejaká zmena? Plus berieme aj verospiron

dendula13
10. mar 2023

@sisamichaela mate nejaku srdcovu vadu? Moj syn bral aj digoxin aj verospiron takmer do 3 rokov, potom vysadili ale dostal ine lieky. On ich bral od narodenia (operovany na srdiecko ako 5 dnoví) ale kym bol len po prvej operacii tak zadychaval sa viac, po druhej uz skoro vobec. Jest mu chuti aj vela zje, ale je chuducky, pomaly pribera,doktor hovori ze vela energie mu ide na chod srdiecka.

sisamichaela
autor
11. mar 2023

@dendula13 má malinká defekt predsienoveho septa 8az10milinetrovy až teraz jej nedávno dali lieky ale že vraj nás čaká operácia máme kontrolu o dva týždeň a potom asi nás dokror objedná do Bratislavy mohli by ste mi viac povedať o operácii prečo ho operovali koľko trvala operácia to robili v Bratislave ?aké rizika boli aj moja malinká dosť slabo priberá a hovoria že to je od srdiečka ale bojím sa tej operácie aj toho že ak ju aj budú operovať čo ak potom ties nebude priberať lebo teraz hovoria že to je všetko od srdiečka a že keď bude srdiečko v poriadku bude priberať neviete je nejaká šanca že to zarastie ešte ?je niekto komu zarastla aj takáto dierka oni šancu na zarastenie nedávajú

kulumulu123
11. mar 2023

@sisamichaela my sme brali tiez operacia srdoecka v 5mes. Lieky mal do cca 2r, potom uz nic. Ale moj syn bol od 1 dna mega zrut a ostalo mu to doteraz... Akurat pravda je ze sa pri kojeni tolko nezadychaval a vladal lepsie sat..

kulumulu123
11. mar 2023

@sisamichaela je tu poradna mudr nosala z deckeho kardiocentra v ba. Je to absolutna spicka vo svojom odbore nielen na sk ale aj v ramci europy... Mne operoval syna. Opytaj sa ho tu v skupine sice chvilu trva kym odpovie ale budes vediet na com si. Operovat budu asi v ba aspon ked my sme boli pred 2.5r tak vsetky taketo operacie robili v ba na kramaroch teraz uz je v prevadzke nova nemocnica kusok od tej na kramaroch... Tiez som sa velmi bala nakolko islo o velku operaciu niekolkych vrodenych chyb sucasne ale ver ze tam bude v dobrych rukach lekary aj sestricky su super... Po operacii ma kazde dietatko vlastnu sestricku ktora sedi pri jeho postielke 24h a monitoruje ho.. Neverila som kym som to nezazila starostlivost je t nie 100 ale milion %

sisamichaela
autor
11. mar 2023

@kulumulu123 a operácia koľko trvala ?ties bol operovany na defekt predsienoveho septa?ako to zvládal ?boli vám vysvetlené pred operáciou aj rizika ?mohli ste byť pri ňom po operácii ?ako dlho ste boli v nemocnici?mohli ste čakať na chodbe pokim robili operáciu?na čo všetko dieťa napájaju po operácii?budia dieťa po operácii hneď ?prepáčte že sa toľko vyputujen ale rada by som vedela ako to všetko prebieha

kulumulu123
11. mar 2023

@sisamichaela zdravim jasne pytajte sa tiez som jladala vsetky info co sa dalo... No my sme mali toho viac celkovo 4 vrodene chyby srdiecka. Operacia trvala cca 5h, jasne mohli sme cakat na chodbe ale bolo to dost na depku vzdy ked sa niekto ukazal (vysiel) tak sme obaja spozorneli co sa deje.
Ale takto pred operaciou sme boli aj ja aj muz na pokec u dr ktory syna operoval vsetko nam vysvetlil v ludskej reci bezneho smrtelnika, odpovedal na vsetky otazky ktore sme mali, potom som ja bola pre syna vzala som ho do do takej osetrovne hned vedla operacky tam som ho povyzliejala odovzdala sestricke a cakala s muzom vonku. Hned po operacii prisiel za nami anesteziolog aby nas informoval o priebehu operacie, chvilu po nom aj lekar ktory operoval. Za synom sme mohli na aro hned ako ho previezli z operacky a ulozili na lozko. Nezrufam si povedat na co vsetko bol napojeny kedze som mala po it ze pre tie hadicky ho tam ani nenajdem... Dieta nebudia hned po operacii v tim oravom slova zmysle je to obrovsky zasah do tela je na sedatuvach celkovo niekolko dni postupne sa znizuju davky... Mozes za nim chodit kedykolvek chces a ako dlho chces nikto tam neriesi navstevne hodiny ani ci tam budes 5 min alebo 20h denne. Iba v pripade ked privazaju noveho pacienta po operacii na chvilu poslu vsetkych rodicov prec co je dost pochopitelne aby nezavadzali ale o chvilku moues ist spat.
Pobyt v nemocnici je cisto individualny my sme isli na 10 den domov ale niektore deticky tam boli aj ovela dlhsie zalezi na individualnom dietati priebehu operacie aj regenetacii tela po zakroku. Urcite som sa nehrabala silou mocou domov iz len z toho dovodu keby nahodou nastala nejaka necakana komplikacia netusim co by som si pocala sama doma nakolko nie som ani lekar ani zdravotnik... Personal je tam super od upratovaciek az po primara cokolvek potrebujes staci sa opytat vzdy som dostala normalnu odpoved nikto sa tam netvaril ze je nieco co viac...

kulumulu123
11. mar 2023

@sisamichaela este k tvojej otazke nase diagnozy boli

defekt komorového septa
dextropozice aorty
stenóza plicnice
hypertrofie pravé komory
Takze bolo toho dost az som sa bala ci to take mini srdiecko vseko na 1x zvladne...
Deti su velki bojovnici. Z vlastnej skusenosti viem ze reci o tom ako sa nemas bat nikam nevedu a ani moc nepomahaju. Takze ak mas akekolvek otazky pytaj sa 🙂

sisamichaela
autor
12. mar 2023

@kulumulu123 fuuu mali ste toho naozaj veľa všetko dobré vam prajem veľa veľa zdravia 🙏♥️a akú veľkú dierku mal?keď sa môžem ešte opýtať ak nevadí doktor ktorý vám vysvetľoval rizika povedal niečo aj také že sa môžu objaviť komplikácie a nedaj bože dieťa nemusí prežiť ?mňa takto jeden doktor vystrašil od tej doby sa bojím ešte viac ako do teraz že vraj pri takej operácii deti zomierajú ale druhý doktor a ďalší má ubezpečujú že vraj nie že sú na Tom horšie deti že vraj to čo ma moja malinká je rutina operácia že vraj sa robí bežné a že určite to dopadne dobre taký veľký strach mám ja este nejak dúfam že by mohla sa dierka zarast aj keď šanca není nato len to že operácia hovorím si že tým jej len pomôžem ale bojím sa vystaviť ju riziku a ešte sa chcem opýtať ak je dieťa na sale nevies či ako majú dosť krvi či by náhodou sa nemohlo stať že by potrebovalo dieťa krv ?nespomínal doktor že ak by trebalo že akú skupinu máte či by ste mohli darovať krv dieťaťu ak by trebalo ?a ešte sa chcem opýtať jedlo pre dieťa si nosis vlastne alebo dávajú oni?a pri diétatku nesmieš spat prvé dni len od rána do večera tam môžeš byť potom ideš niekde na izbu ?ja by som chcela aj celú noc byť pri nej vôbec mi nevadí žeby som nespala ale mala by som strach a nevedela by som asi ísť niekde inde na izbu bez nej to chápem že ak privážajú ďalšie dieťa musím ísť von každý hovorí že vraj v Bratislave sú veľký odborníci tak dúfam že to tak aj je a bude všetko v poriadku ďakujem že si mi všetko vysvetlila🙏♥️ešte ak môžem potom po operácii robia aj ultrazvuk ako je na Tom srdiečko ?môžu byť nejaké komplikácie aj po operácii?vám operácia pomohla bolo to lepšie po Tom?to vyberajú dieťatku aj stehy ešte po operácii potom?ďakujem ti za odpoveď

mandarinka555
12. mar 2023

@sisamichaela Neverím, že nejaký normálny lekár toto povie rodičom malého dieťaťa....Nepreháňaš trošku? Žiaden lekár si nedovolí takto vystrašiť rodičov... Len dúfam, že ti tieto hlúposti nenatárali nejaké blbé susedky...

sisamichaela
autor
12. mar 2023

@mandarinka555 práve že nie každý hovorí že to bude dobre ale naozaj mi to jeden doktor povedal a od tej sa viac bojím ako predtým takto mi to povedal ako som písala

kulumulu123
12. mar 2023

@sisamichaela nam diagnostikovali fallota este v pirodnici. Nakolko som rodila v Čechach poslali nas na kardiologiu este skor ako pojdeme domov tam nam po vysetreni dr vysvetlila o co ide ze jedina liecba je operacia lebo bez nej ma sancu dozit sa 2 narodenin cca 15% v tomto momente sa mi zahmlelo pred ocami a dalej som ju nevnimala co bolo dalej mi neskor doma povedal muz...
Hned cestou z brna sme sa este stavili u nasej pediatricky skor ako sme prisli domov ta mi pivedala cca to iste je to vazna diagnoza jediny sposob liecby je operacia. Na tom predoperacnom pohovore v nemocnici mi primar vysvetlil vsetky rizika ale samotna operacia by ho nemala ohrozit priamo na zivote. Nam sa zakrok odkladal cca tyzden kvoli kovidu lebo nemali krv jeho krvnej skupiny. Navrhla som ze krv mu poskytnem bud ja alebo muz ale nakolko to bolo v case ked prvy krat prepukol kovid a nikto nevedel co sa vlastne deje tato moznost neprichadzala do uvahy lebo krv musela byt 2 tyz v karantene predtym ako sa mohla pouzit. Ale ano nakolko pocas operacie bol napojeny na mimotelovy obeh tak cudziu krv dostal ci chces alebo nie.
Ja viem ze je tazke aspon prvu noc prespat na izbe bez dietata ale na are spat ozaj nemozes. Je tam zdravotna sestra krora ho monitoruje 24h sedi pri jeho postielke a sleduje iba jedno dieta ak chce ist na vecko tak ju vystrieda kolegyna ktora nema ziadne dieta na starost tych sestriciek je tam niekolko sucasne nahradnych nechapala som ked som to videla nazivo. Je napojeny na kvantum pristrojov a monitorov na pohlad to vyzera desivo ale v pripade iba zvysenej teploty vedia hned zakrocit. Ozaj tam davaju starostlivost na milion % neverila by som keby som to nezazila.
Po operacii vas caka mnozstvo vysetreni na kardio sono ekg monitorovanie O2 na pravidelnej baze ale to je uz ked budete po operacii doma toto bolo to najmenej.. Operacia nam nie ze pomohla ale doslova zachranila zivot teraz ma syn 3r 3m a az na jazvu cec celu hrud je uplne zdrave dieta ktore vymysla lotroviny vladze behat, skakt na trampoline bicyklovat je bez liekov jedine co mu ostalo je ze bude cely zivot sledovany na kardiologii. Momentalne chodime na sono 💜 1x za rok... Ak chces mozem ti poslat foto ako to vyzera po operacii daj vediet lebo trn pihlad bol docela sokujuci.

kulumulu123
12. mar 2023

@sisamichaela jedlo davaju oni um ak kojis si odsajes a krmia striekackou cez sondu. Stehy vnutorne sa nevyberaju tie sa vstrebu vonkajsie (zosita koza) vyberaju v podstate odstrihne a uzlik na konci a vytiahne nitka ani to neboli ani ti nie je nic dramaticke... Ked som to videla som si povedala ze toto by som dala aj ja doma 🤷‍♀️

sisamichaela
autor
12. mar 2023

@kulumulu123 ďakujem za vysvetlenie 🙏♥️na jednej stránke by som už chcela aby to všetko bolo za nami aby konečne bolo dobré aby som si doniesla dieťa domov živé a zdravé ale na druhej strane mám veľké obavy keď viem čo nás čaká ale verím že to malička zvládne áno ak by si mohla mi poslať fotku budem ti vďačná a ešte sa chcem opýtať či by si nevedela mala od kedy berie tie lieky digoxin a verospiron tak nejak nepriberá a nechce veľmi jesť toto čo predtým zjedla teraz vyvraca môžu mať nejaké vedľajšie účinky predtým než mala lieky priberála papala nevracal a od kedy ma tak nechce veľmi jesť no je pravda že ide jej ďalší zubcek tak teraz neviem že od čoho to môže byť ďakujem že všetko si mi vysvetlila budem vedieť načo sa mám pripraviť aspoň a ešte jedna otázku ako dlho je dieťatko tam na jiske ty máš nikde inde izbu si ubytovaná snim v nemocnici len máš inde izbu?ak vidia že už je to dobré potom ti dávajú dieťa na izbu ?

kulumulu123
12. mar 2023

@sisamichaela jasne foto pislem do sukr spravy. Ja som bola este na kramaroch teraz je nova nemocnica kde su vsetky deticky. Na are sme boli tyzden lebo na jiske nebola volna postel tak nas z ara prelozili rovno na izbu. Ale ano izby pre rodicov boli v ramci nrmocnice par pischodi rozdiel. Ale standartny postup je aro potom jis a pitim izba spolu s rodicom.
Co sa liekov tyka k tomuto sa zial vobec neviem vyjadrit to ti skor povie kardiolog kludne si zavolaj na vasu ambulanciu.

kulumulu123
12. mar 2023

@sisamichaela ak by si mala este akekolvek otazky kludne pis aj ss ak chces. Velmi vam drzim palce a ver ze malinka to zvladne lepsie ako rodicia 😘