Dieťa sa neustále zhlboka nadychuje, lapá po dychu, zíva

maaaria3
9. aug 2014

Dobrý večer, už si neviem rady a preto by ma zaujímalo, či sa ss tým niekto nestretol... mám živé, v pohode dieťa... asi pred rokom, keď mal malý 2,5 roka sa z ničoho nič začal neustále nadychovať z hlboka, neviem to presne popísať, krátka napríklad pri jedle, ak som ho krmila náhodou, prerušil ma, zastavil s rukou a on sa začal nadychovať, lapať po dychu, až kým sa mu nepodaril po dlhšej dobe poriadny nádych a potom uspokojene jedol ďalej... niekdy to robil po každej lyžici... už mi to prišlo ako nejaká forma sebastimulácie... robi to pri hre, pri jedle, skrátka sa zastaví, otvorí ústa ako kaprík a začne si vzbudzovať hlboký nádych, niekedy zívaním... a ke´d sa mu to podarí, niekedy si aj zamľaská spokojne... neviem absolútne, čo by to mohlo byť, boli sme na nosnom, či to nie je nosná mandľa, čo by mu bránila v dýchaní... dokonca sa mi zdá, že to asi na 4 mesiace odišlo... no teraz je to spať... posobí to naliehavo z jeho strany, keď ide "predýchavať", úplne ma stopne, nech robíme čokoľvek... v noci dýcha pekne, nechrapká... čo by to mohlo byť? poradíte?dakujem

henas
9. aug 2014

Neni to psychické ? Alebo ako astmaticky záchvat ?? A čo povedal dr.?

betunka39
9. aug 2014

Alergia.alebo aj astma.Na to aby to bol zlozvyk.je este dost maly.Neviem.skus sa pytat na falsie vysertrenia.Mozno ma malo zeleza v krvi a tak sa mu malo okyslicuje organizmus.Neviem.co este.Ja som taketo stavy mavala v puberte z krivej chrbtice.dcera to iste.ale u nej spijene s rychlim trpom a busenim srdca .no a nakoniec u nej to bola aj alergia aj astma.

maaaria3
autor
9. aug 2014

No práve, napadlo ma, či to nie je psychické, aj pediatrička to tak nejak uzavrela... len mi to príde také zvláštne, že prečo to robí, je to veľmi otvorené a veselé dieťa... i keď, ja som mala veĺmi ťažké úzkosti tehotenstve a malý mal veľmi ťažký porod, postraumatický šok po porode a podobne... len sa mi zdá až neuveriteľné, že by to prišlo v tejto forme....

maaaria3
autor
9. aug 2014

@betunka39 ďakujem za komentárik🙂

amelie123
9. aug 2014

@maaaria3 ja netusim co by to mohlo byt ale to co si opisala robim, ked mi zalahne v usiach. zivanie pomaha. nemoze mat nieco s uskami?

saxana36
9. aug 2014

aj ja to mavam,musim si poriadne zívnut aby to preslo,bola som na roznych vysetreniach,vsetko mam v poriadku,mavala som to väcsinou jesen,zima,tak dr.skonstatovala ze mam alergiu na chlad,ale ked sa mi to stalo aj v lete tak uz neviem

xarra246
9. aug 2014

@maaaria3 Ja robím to isté a som silná alergička. Astmu lekárka vylúčila, ale teda je to z alergie... Skús sledovať alergény, či to nerobí po nejakom jedle, prípadne ak niečo kvitne.

maaaria3
autor
9. aug 2014

@amelie123 Ano, to poznám.. no on skor zíva, aby vzbudil ten nádych, teda zívanie je len prostriedok, ako sa lepšie nadýchnuť zhlboka... ach jaj... ďakujem za komentarik

maaaria3
autor
9. aug 2014

ďakujem, napadli ma aj tie alergie... zvláštne je, že v zime som to nejak nepozorovala a teraz to opat nastúpilo... len neviem, čo by mohlo byť tým alergénom v tomto období, jedlo to nebue, točíme stále to isté, neviem veru, možno tá anémia... ďakujem za názory a pomoc

betunka39
9. aug 2014

@maaaria3 alergia na pele .roztoce.v lete kvitnu tozne travy.moja dcera ma teraz problem dychat.ked napr.donesiem do izby nrjake bylinky.uz ani do jedla to nrmozrm koli nej pridavat.Staci ked uvarim caj .alebo si urobime mojito zmaty a musi von z izby.Tiez napr.nemozeme mat izbove rastliny.lebo ju hned dusi.Skus toto pozorovat.Syn zase nemoze perie z perin.ani koberce a zelenu travu.ked sa kosi.vtedy je mu najhorsie.ak nevezme lieky.

maaaria3
autor
9. aug 2014

@betunka39 Vlastne nám to začalo minulý rok koncom augusta a viem, že ešte v novembri sme to riešili na tom nosnom, či to nie je mandla... a potom to nejak asi odoznelo, lebo opat to nastúpilo a uvedomujem si, že síce začiatkom, ale opat august... asi to bude viazané na niečo, ozaj to može byť alergia, ďakujem za nasmerovanie

januliku
10. aug 2014

@maaaria3 Mám niečo podobné už dlhé roky. Niekedy mám pocit, že sa nemôžem zhlboka nadýchnuť, akoby som len tak plytko dýchala a veľmi potrebujem sa nadýchnuť hlboko. U mňa je to väčšinou po najedení alebo pri zlej polohe pri sedení na gauči, na zemi ... akoby mi niečo tlačilo na žalúdok, pľúca, neviem. Tiež mi pomáha zívanie alebo postaviť sa, natiahnuť, predkloniť a vtedy sa mi podarí hlboko nadýchnuť. Ale diagnóza žiadna, nikdy mi nič nezistili.

maaaria3
autor
10. aug 2014

@januliku No ja toto veľmi dobre poznám tiež u seba, neviem sa poriadne nadýchnuť často a viem, že tiež je to v istom období, možno aj s krčnou chrbticou, je to strašne frustrujúce, nemocť sa z hlboka nadýchnuť, niekedy to označujú aj za stav paniky už...
len u dieťaťa sa mi to nezdá, a najma, robí to naozaj aj každú minutu niekdy... najma pri jedle.... alebo pri hre... neviem, možno je to sústredením sa na činnosť a zabudne dýchať, potom musí predýchať, neviem....

motylik136
13. dec 2014

@maaaria3 napísala som vám internú poštu

veriiii
13. dec 2014

@maaaria3 ale na ake vysetrenia vas poslala pediatricka?aspon rtg pluc,EKG, a odbery,mozno gastro..kedze sa to zacalo pri jedle? by to chcelo, urcite treba vylucit organicku pricinu a zaoberat sa potom tou psychickou..a aha, je to starsi post, asi ste to uz vyrieslil?

kiki68
14. dec 2014

ha toto je tak na alergologiu alebo plucneho, asi alergia,ci astma,ked sa snazi lapnut dych a skusa to a az potom sa podari uplne krasne nadychnut.

laicka
14. dec 2014

Moj 9 r to robil asi dva mesiace.potom to preslo.doteraz neviem z coho to mal

eminka13
10. nov 2016

@maaaria3 Dobrý večer, reagujem na Váš starší príspevok a chcem sa opýtať či to ešte trvá alebo co to vlastne bolo. My to máme tiež asi dva týždne ale včera a dnes to bolo intenzívne. Dnes sme boli u kardiologa všetko je ok tak neviem.....Ale je to stále horšie a horšie...malá bude mať 4 roky

maaaria3
autor
10. nov 2016

@eminka13 Dobrý večer, nám sa to stratilo, ale v období 4 rokov sme to mali tiež... bral rok lieky z alergologie, ako prevenciu proti astme aerius a montelucast - neviem ako sa to písalo už🙂
Skúste tú alergologiu...

eminka13
10. nov 2016

@maaaria3 U alergologicky sme boli pred dvoma týždňami....alergiu nemá....Ale stále odŕha, najskôr len pri jedle a teraz stále....odŕha a nadychuje sa stále...je to veľmi nepríjemné...robí to nonstop ☹ na odŕhanie sme dostali sirup Rupafin a sprej do nosa Nasonex ale dva týždne to berie a nič. Ako dlho to trvalo u vás?

maaaria3
autor
10. nov 2016

@eminka13 no asi mesiac, dva v kuse to robil, tak na jesen to začalo raz a potom to mal zas o rok a to začiatkom jesene... ale alergia sa mu nepotvrdila... len mu to dala preventívne... on to robil viac aj ked som o tom niekomu hovorila... možno je to fakt psychika ale samé to odišlo, už si to dobre nepamatám časovo... je to hrozné pozerat sa na to...

eminka13
10. nov 2016

No aj u nás je to teraz na jeseň....Aj ja sa snažím neupozorňovať ale niekedy sa to nedá. A fakt je hroznè sa na to pozerať. Možno to ma súvis aj s tým, že sa začalo kúriť..ja neviem ....Tak asi len trpezlivosť....ďakujem za info

sisakocsis31
23. júl 2019

@eminka13 dobrý večer, práve sa to deje aj u nás. A aj keď to u Vás bolo už dávno, prišli ste prosím aj na dôvod?

lesstat
19. aug 2019

Dobrý večer, my máme ten istý problém práve, malý bude mať 4r., Začalo to keď začal v septembri chodiť do škôlky, vraj to súvisí s napätím...nové prostredie.. atď... po týždni to prestalo... A teraz cez prázdniny keď ma v škôlke iný režim (iné učky, deti z rôznych tried) sa to objavilo zasa... Minulý týždeň bol doma...prešlo to...a dnes pondelok znova vidím že zíva každú chvíľu...ono to nie je ani zívnutie...ale skôr taký nádych..ako keď kapor lapá vo vani po vzduchu.. mám z toho zlý pocit..ale vraj sa to stáva a je to u detí dočasný prejav potlačenia úzkosti-napätia z nejakej životnej situácie asi.. :/ (čo sa mi aj potvrdilo.. že keď bol doma ..prešlo to)

zuzipuk
19. aug 2019

U mňa to je vyslovene z toho, že sa nad tým pozastavim a som potom v strese, že nemám vzduch. Preto to mávam hlavne po večeroch v posteli ak teraz napríklad 😀 keď o tom píšem... a teraz tu bezvyznamne zubami stále a snažím sa nadychnut. A stupňovalo sa to vzdy najmä pred stresujucicimi akciami typu skúšky a štátnice a tak... Vraj je to teda u mňa psychické, lekarka usúdila.
Pointa: robí to aj keď sa hrá alebo je do niečoho "zažratý"?

lesstat
20. aug 2019

môj syn to robí nevedome, určite si to vôbec neuvedomuje, lebo pomedzi to robí kadečo, hrá sa, pozerá telku, niečo je.

zuzipuk
20. aug 2019

teraz hovorí moja mamča, že jej kolegovi povedala doktorka, že to má astmu, aj on mal takéto...

lesstat
21. aug 2019

ach ja dúfam že nie :/ a verím že z toho "vyrastie" a už sa to nebude vracať...ďakujem zuzipuk

laura1804
18. mar 2020

Som rada, že som našla túto diskusiu, moja takmer 5vrocna to začala robiť asi pred týždňom, vždy po jedle... Dnes už ale od rána a som z toho úplne rozhádzana...vthladom na situáciu, aká je teraz by som ju nerada brala na nejaké vyšetrenia... Tak snáď to nie je nič život ohrozujúce... 😭

petra0102
30. mar 2020

Ahojte u nas to tiez zacalo par dni do zadu dcerka ma 3 roky,nosnu mandlu uz nema alergiu podla alerhologicky tiez nie,tak neviem co si o tom mysliet a ci ist k doktorke alebo ako😥