Ahojte, zmenila som nick, aj keď často neprispievam, ale radšej, cítim sa už takto zle. Mám dieťa, ktoré má skoro rok. Je dosť živé a dráždivé. Inak je všetko v poriadku.
Problém je, že otec dieťaťa a môj exmanžel trpí dissociálnou poruchou osobnosti ktorá sa ťahá geneticky po línii matky Je to z veľkej časti genetická záležitosť a vplyv prostredia a výchova možno nezapezpečia, aby sa neprejavili predispozicie. Dieťa je po otcovi. Viem, že mi budete asi radiť-dostatok lásky, ale tieto deti , ak je príčina poruchy geneticky daná a nie poskodenim mozgu, alebo výchovou spôsobená, lásku neprijmaju, ani nedávajú, je to kruté, ale je to tak. Netvrdím, že musíme byť na istotu tento prípad, už vôbec nemusíme byt nejaky extrémny pripad, viem, že je veľa faktorov a vplyvov, ale chcela by som sa opýtať, či niekto nepoznáte hociaku literatúru ktorá by s týmto mala niečo spoločné, čo by mi mohlo pomocť, akokolvek. Možno niekto máte medicinske, psychologické vzdelanie a poradíte mi. Milujem svoje dieťa a chcem mu pomocť, nech už bude čo bude. Ďakujem.
@susienka12 preco by si sa mala citit zle? su situacie, kedy sa aj rozkrajat mozes a nemozes za to. skusala si detskeho psychiatra? alebo nejaku terapiu? skus pozriet vydavatelstvo Grada. tam maju dost publikacii odbornych. Velmi dobre knihy.
@susienka12 a ako vies ze ma poruchu osobnosti? Moj syn je tiez zivy....nenormalne, oproti dcere a aj oproti detom na ihrisku, je tiez drazdivy...ma to aj v papieroch napisane, tiez sa nerad mojka a taketo veci a napriek tomu si nemyslim ze ma poruchu osobnosti. Ako si to zistila? Mozno je ceeelkom normalny.....moznota este milo prekvapi...vekom sa to meni. 🙂
V takomto utlom veku povedat o dietati, ze ma poruchu? No neviem, neviem.
Viac ho lub a menej sleduj, bez urazky
@pemizb ehm, vidim, ze sa chapeme...
Ak by niekto porozumel podstate bola by som vďačná.
@susienka12 na drazdivost skus sumive magneB6 u tak maleho dietata ... k tomu ostanemu ... tak genetika je vzdy len jedna percentualna cast ... niekto vravi 60 niekto viac .. a su tu aj vplyvy prostredia ... snaz sa malemu vybudovat pevny rezim dna jasne hranice .. a fakt taku istotu ... co najviac ritualov, stabilitu ...
druha vec je budovanie emocionality ... co najviac kontaktu koza na kozu ... detske masaze ... budovat ocny kontakt ...
@seahorse27 🙂 ano, len zháňam nejakú literatúru, je len dobre vedieť viac a odbornejšie. a ďakujem za porozumenie.
@maznacik007 hej, aj to, ešte vraj k tymto ďeťom je dobré domáce zviera, kone, psy, hipoterapia...
ako to myslíš, že budovanie emocionality? okrem toho čo spomínaš..akože chápem, ale chcela by som ako to ty myslíš, čím viac vašich pohľadov tým lepšie.
o poruche osobnosti sa u takehoto maleho dietata este neda hovorit, osobnost je vyvinuta od 19.-21.roku zivota... nenalepuj take male dieta, naco je dobre. mozno ze nieco geneticky podedi, ale s nalepkovanim
nepomozes.
Takto malé dieťa nemože mať nič z poruchy, ktorú tu uvádzate... aj keby k nej smerovalo... v tomto veku sa to absolútne nedá takto hodnotiť!!! A nikdy na neho nepozerajte ako na niekoho, koho skúmate, či to náhodou nemá!!! Máte krásne dieťa skutočne neviete, čo život prinesie, može byť kĺudne aj horšie.... nechcem nič privolávať písaním, ani vy to nerobte myslením... a inak vačšina porúch je naozaj sposobených nedostatočnosťou v rodine nejakou a frustráciami... dajte svojmu dieťatu všetko, čo vládzete a verte, to sa vráti.... takto to funguje...
kto nič nedostal... ani nič nedá.... a platí to aj opačne.... a o tom to je
@susienka12 skus si postudovat po nete o vztahovej vychove ... k terapii hipo canis .. tak u nas sa osvedcili az maciatka ... ale az od isteho veku ... predtym zvieratkam ublizoval ...
podotykam ze moj ma geneticku zataz od bio otca co sa tyka psychiat. ochorenia, plus presiel extremne traumatizujucim prvym rokom zivota ... samozrejme tam bol problem aj v prenatalnom obdobi ...
my sme aplikovali aj toto nielen toto ale aj ... v kazdom pripade u vas je zbytocne robit usudky ale vzhladom na geneticku zataz sa mozno zameraj naozaj na budovanie a posilnovanie vztahov ...
@maaaria3 toto všetko viem.
pri antisociálnej psychopatii mi odpustte, že uvažujem o reálnych hrozbách, ale ak vám to pomôže, nebojte, nie je to nejak extrémne, také prirodzené. Myslím, že to myslíte dobre, ale ja sa pýtam na niečo iné. A nikde nespomínam, že som zhodnotila, že mám psychopatické dieťa. To ste urobili vy za mňa. Písala som o predispozíciach, myslím, že v našom prípade je to, čo žiadam v téme, úplne primerané, starostlivé, neprehnané, proste mi príde normálne.
@maznacik007 a o čo išlo u vás, ak môžem?
@mawka Grada? diky.
@susienka12 Možno práve toto malo odoznieť, táto vaša výpoveď... áno isto, máte právo sa o to zaujímať... len z prvého Vášho príspevku človek neodhadne tú mieru a preto tie reakcie... ospavedlňujem sa, posunula som to niekde trošku inde...
Ahoj, vysla u nas knizka, ktora bola zhrnutim programu pre matky rizikovych deti, ako sa k nim spravat a na co davat pozor v prvych rokoch zivota. Ten program bezal v Nemecku, staval na psychoterapeutickej teorii o bezpecnej vztahovej vazbe ako ochrannom faktore u deti, ktore su ohrozene psychiatrickou zatazou v rodine alebo patologickym rodinnym prostredim. Autorom je psychoterapeut, vola sa Brisch, kniha sa vola Bezpecna vztahova vazba, vysla vo Vydavatelstve F. Inak toto vydavatelstvo sa specializuje na psychologicku a psychiatricku literaturu, aj ked mozno niekedy privelmi odbornu.
@maaaria3 ale to nevadí...strašne nemám rada nechápavých 😎 oberá to o čas... viete, posunula ste to k tomu najdolezitejšiemu, k láske... tak milujem svoje dieťa, ze okrem iného,si idem aj sem po radu 😎 tak ďakujem. ja len, či niekto nepozná ešte aj niečo iné, ako ja.
@carodejnicka strašne ti ďakujem.
@susienka12 vztahovou vazbou sa u nas zaobera najma hasto-vygoogli clanky,knihy ;) drzim palce
@susienka12 z prispevku nechapem, preco by si sa mala stresovat, ked sama pises, ze choroba sa dedi po linii matky. Keze tvoj ex je muz, tuto chorobu neprenasa, takze tvoje dieta je OK.
Pokial mate v rodine taketo geneticke zatazenie, chapem,ze mas obavy. Kto nezazil, nepochopi a potom pise od veci komenty. Urcite nic nedas za to, ak si zozenies nejaku literaturu, na druhej strane fabulovat do buducna zbytocne negativne scenare je tiez zbytocne. Vsetko ukaze aj tak az cas.
@susienka12 - ahoj, neviem, či Ti toto pomôže, našla som len námatkovo niečo:
http://www.displus.sk/article_282.htm
http://www.protiprudu.org/pomocka-na-urcenie-pc...
Držím päste, aby bolo všetko v poriadku 🙂
@susienka12 Nepovažujem sa za nechápavú, myslím, že reagujem často adekvátne vzhľadom k interpretácii problému... opať som si prečítala vašu úvodnú časť a isté veci sú tam podané tak, že reakcie na seba samozrejme nenechali dlho čakať... teraz viem, čo ste očakávali... len toľko, že pochopenie veci možno súvisí s podaním vecí...
@susienka12 Ahoj,neviem ci poznas knihu Pat jazykov lasky pre deti, mozno by ti nieco dala,moj syn ma geneticky syndrom,pri ktorom sa v neskorsom veku predpoklada schizofrenia,vraj ma pri jeho diagnoze nabeh na nu,ma sice teraz pat rokov este len,ale nie je mi vsetko jedno,zaoberam sa tym
Ahoj, ako to dopadlo? Dieťatko má teraz 7 rokov. Už by sa dalo aj diagnostikovať. Vidíš, že predsa výchova dokáže podchytiť dieťa s takouto genetickou predispozíciou alebo dedičnosť je kľúčová?
Tato porucha sa vyskytuje castejsie u muzov a vplyv dedicnosti sa neda az tak striktne vymedzit, vacsinou je to suhra roznych faktorov (dedicnost, faktory posobiace pocas tehotenstva, porodu...). Okrem toho, nemyslim si, ze v rodine exmanzela islo o cistu geneticku zalezitost. Ked vyrastal v rodine s takymito ludmi, vzorce spravania sa u neho zakodovali az prostrednictvom vychovy...co tvojmu dietatu nehrozi, ak nebude vyrastat s otcom a nebude sa stretavat s pochybnymi zivlami. Neboj, ked mu das primeranu vychovu, dostatok lasky, budes ju viest k dodrziavaniu praviel, pestovat v nej empatiu, tak to bude v pohode 🙂