Dieťa s jednou obličkou

trikolina
15. jún 2014

Môj syn má od narodenia funkčnú iba jednu obličku,sú tu mamičky ktoré majú tiež takéto bábo?

lienka116
15. jún 2014

Ahoj, ja takéto dieťatko nemám, ale sama mám podobný problém. Neviem, či ti týmto pomôžem, ale skúsim aspoň napísať v skratke. Narodila som sa s jednou obličkou, zistili mi to až v 18-tich, keď som mala opakovaný zápal močových ciest, až ma konečne poslali na sono. Ak ju má funkčnú a zväčšenú že ťahá za obidve, je to ok. Dá sa s tým normálne žiť, chodím 1x za pol roka do nefrologickej poradne na kontroly a dodržiavam diétu - nepapám nič, čo je najviac zaťažujúce na obličky /mliečne výrobky - bielkoviny, tmavé mäso, so zeleniny paprika, farebné malinovky a pod. a samozrejme žiadny alkohol a cigarety/. A musím dodržiavať pitný režim 2x taký, ako bežný človek, čiže cca 4 litre denne. Ak má výsledky ok a uvidíš aj, čo ti povie lekárka, nie je sa čoho obávať. Ja som teraz oslávila nedávno 30 rokov a čakám tretie bábo a moja oblička to v pohode zvláda. Len si treba dávať trošku väčší pozor na seba a mať na pamäti, že mám ju len jednu, keby sa čokoľvek stalo.

sendy1977
15. jún 2014

@trikolina Svokrovi, na to že má iba jednu obličku prišli v 72 r. Nikdy nemal žiadne zdravotné problémy a ani teraz nemá.

trikolina
autor
15. jún 2014

@lienka116 malý oslavil 1 rok ,zatial je všetko v poriadku chodíme na pravidelné kontroly,boli sme na gamagrafickom vyšertrení v KE kde sa potvrdilo že tá ľavá je nefunkčná ale su na nej 3 cysty(jednu velkú cystu mu vysávali cez ľaví bok niekolko dní po narodení,lebo mu tlačila na ostatné orgány)no a ta pravá oblička už prebrala funkčnosť lavej o 30 percent.No a tu lavú chceme dať casom von preto som chcela vedieť ci má s tým niekto skusenosť,nejaké dieťatko a ako to vsetko dopadlo atd......

trikolina
autor
15. jún 2014

@lienka116 A ešte som chcela vedieť či je tam narok na preukaz ZŤP....

lienka116
15. jún 2014

@trikolina tak s týmto ti neporadím, nakoľko ja s tým "problémy" nemám a pokiaľ viem, tak nie je nárok na ZŤP. Jedine, že by mal komplikovaný stav, pravidelné dialýzy a pod. ale to musíš prebrať s lekármi. Držím palce, aby zdravá oblička potiahla na 100 percent aj namiesto tej druhej a malinký mal čo najmenšie problémy.

sisaka
15. jún 2014

@trikolina kolegynin syn ma podobne problemy. Ze ma jednu oblicku nefunkcnu zistili uz pocas vnutromaternicoveho vyvoja, odvtedy bolo dieta sledovane aj urologom. Nefunkcna oblicka bola velmi zakrpatena, tiez tam myslim boli cysty a cakalo sa, ci sa nevstrebe. len sa akosi nechcela a prednedavnom mal maly operaciu (ma nejake 4 roky myslim), kde mu oblicku vybrali. Operacia bola uplna pohodicka, oblicku vyberali cez pupok (ani sa ma nepytaj ako, detaily neviem), na druhy den bolo dieta uz v domacej starostlivosti. Zda sa, ale ze ma aj ine zdravotne problemy - na svoj vek je dost drobucky, bol testovany na kopec genetickych chorob nic sa nezistilo....
Svagor sa narodil len s jednou oblickou, zistili mu to nahodne ked uz mal okolo 20 rokov. Neboli mu odporucene , ziadne diety, pitny rezim, ci zmena zivotneho stylu, zije normalne bez obmedzeni, nie je ani sledovany u urologa

aaalena86
16. jún 2014

@trikolina Dobrý deň .Moja malá má od narodenia jednu funkčnú obličku.No myslím,že my sme na tom boli ešte horšie ako vy.Pravú má nefunkčnú,sú na nej cysty.Na ľavej jej museli robiť plastiku,ako 4 mesačnú ju operovali.A zatiaľ všetko v pohode.Takže,netreba zúfať ale veriť,že bude všetko ok.

majusik1305
22. jún 2018

mohli ste normalne kojit?

simik238
6. apr 2020

Ahojte zienky, som v 25tt a práve zistili že nášmu malinkemu lava oblička nepracuje tak ako by mala 😒😒 po narodení sa bude sledovať a ak bude pracovať na menej ako 20% tak mu ju budú musieť vybrať 😢😢 ako žijú vaše detičky? Nejaké obmedzenia? Dakujem za každú odpoved

trikolina
autor
13. mar 2024

@simik238 ahoj tak teraz som si našla tento svoj starý článok,syn už bude mať 11 rokov a ľavú obličku sme mu dali vybrať pred troma rokmi v KE,všetko dobre dopadlo na ľavom boku ma jazvu 12 stehov a žiadne problémi,je sledovaný na urologii a nefrologii každý rok preventívka,a vy ako?