Mam taku dilemu, viac problemov v jednom☹ Zijem v UK uz 9 rokov a u nasej vytuzenej dcerky takmer 3rocnej je podozrenie na autizmus, cakame na potvrdenie diagnozy. Avsak pre problemy v manzelskom zivote vazne rozmyslam o navrate na Slovensko a tiez mi velmi chyba rodina. Neviem co robit, neviem aku pomoc a podporu by mala dcerka na Slovensku, nechcem urobit nespravne rozhodnutie, kedze je pre mna prvorada,nemam vela informacii ako to funguje na SK.
Rozhodujem sa medzi tymito 2 variantami:
1. Ostat v UK ako slobodna/rozvedena matka. Sama bez rodiny v podstate iba ja a dcerka. Podpora je stavu - rozne terapie, moznost specialnej skolky jedinej svojho druhu, velky vyber zakladnych, strednych skol v nasej oblasti pre deti so special needs,....
2. Vratit sa na Slovensko- podpora sirokej rodiny, znamych, pomoc, lepsie pracovne uplatnenie, moznost specialnej skolky v okoli, terapie-neviem zatial, ....
Viem, ze nikto nemoze za mna rozhodnut, rada si vsak precitam vase postrehy, rady a komentare.
Ak mas dlhorocne zazemie v UK tak asi bude lepsie tam. Na SK pocitas s podporou rodiny, z coho vsak mozes byt sklamana. Nechaj poriadne doriesit diagnozu. Plus by som uvazovala aby dieta malo oboch rodicov na blizku, hoci by ste aj neboli spolu. Otec dietata Je povinny zdielat vychovu, u zvysku rodiny Je to o ich dobrej voli.
@tova praveze mala vyrasta v prostredi s 3 jazykmi. Ja nechcem diagnozu za kazdu cenu, ake chcem pre nu intenzivnu skoru intervenciu kedze dolezity je vek 2-5 rokov a tu sa na to kladie velky doraz.
Určite ostať v GB, to, čo je tam vo vzdelávaní a terapiách pre autistické deti štandard, je u nás na SK len sen. A zvlášť pre deti v predškolskom veku. Spoločnosť na Slovensku je aj v celkovom prijímaní a integrácií postihnutých ľudí (nielen s autizmom) "za opicami" a netolerantná.
V BA a KE sú trochu väčšie možnosti ako v iných častiach Slovenska, ale dlhé čakačky, veľmi vysoké sumy a možnosti oproti UK stále malé (sesternica, ináč psychologička, roky opatrovala autistické dievčatko v UK, takže info mám od nej).
Na SK máš problém dostať dieťa s autizmom do normálnej materskej školy či normálnej základnej školy. Máš problém vybaviť asistenta pre neho, nehovoriac o tom, že je priam nemožné získať asistenta, čo by aspoň čosi o autizme aj vedel. Pokiaľ je tam aj mentálna retardácia je v mnohých mestách problém, pretože v špeciálnych školách nie sú triedy pre autistov a keď aj sú, tak tam často tí pedagogóvia nevedia s nimi robiť.
@namornicka ja budem torochu oponovat otec nema povinnost, ale pravo.... bohuzial
@martina001uk najprv dories diagnostiku a az potom sa rozhodni.
@sylvia217 - Sylvi vdaka za odpoved, ja tiez cakam ci sa dostane do skolky je to assesment base a tiez dufam, ze bude pokracovat v mainstream skole. Aj ked uz robime s nou vela, vela veci bude dostupnych az po diagnoze. Tiez zacinam s nou PECS na zaklade odporucania SALT. Aj terajsia skolka dost pomaha. Rozmyslam, ze by som si urobila ABA training.
To je ten hlavny problem dievcata, ze sa neviem rozhodnut, lebo na jednej strane tuzim ist domov, ale zaroven chcem pre malu co najlepsiu buducnost. Chcem, aby bola akceptovana a uzitocna pre spolocnost a mala plnohodnotny zivot. Neviem ako je to na SK, neviem sa nejako k tomu dopatrat.
Jej otec ju miluje a zaujima sa o nu, avsak nas vztah je o nicom a nechcem, aby v tom vyrastala. Potrebujem rodinne zazemie, avsak viem, ze ked sa vratim na SK sice ho budem mat, avsak rodina nebude celkom rozumiet ake to je vychovavat dieta ktore je ine.
Preto sa snazim si zistit co najviac, hlavne od rodicov na SK s cim sa pasuju a trapia, je to vsetko pre mna nove, nechcem sa zle rozhodnut a potom to lutovat, chcem malu vychovavat v klude a stabilite. Existuje nejake SK forum rodicov autistickych deti na SK?
@esther03 neviem, nie som odbornik na pravo, ale ked maju rodicia iba pravo starat sa o dieta a povedzme ho nevyuziju aky maju postih? Lebo ked si neplnis povinnost tak sankcie mas.
@namornicka s vynimkou vyzivneho (to je povinnost prospievat na vyzivu dietata) ma rodic (bavime sa o rodicovi, ktory nema dieta zverene do vychovy) pravo starat sa resp. spolupodielat s ana vychove a kedze je to pravo je na nom ci ho vyuzije alebo nie. CIze nebude mat ani ziadny iny postih ked toto pravo nevyuzije. Ty mas tiez pravo zucastnit sa strajku, demonstracie.... a ked ho nevyuzijes nik ta za to nebude postihovat. A ano ak si neplnis povinnosti mas postih. Povinnost je v tomto pripade prispievat na vyzivu podla rozhodnutia sudu. A za to mas postih. Aj ked v nasom "pravnom" state ho vies velmi lahko obist.
@martina001uk existuje na FB skupina Priatelia autistov a aj tu na MK je téma o tom, ale veľa maminiek už sem skoro vôbec neprispieva.
@martina001uk v takom veku to je este tazko nieco potvrdzovat pokial to neni tazk autizmus a je tam toho xxx veci. kazdopadne vela aut. deti ma problem s recou a pre dieta je lepsie aby bolo v prostredi s jednym jazykom . ked ostanes v UK najlepsie aj v skole aj doma rozpravat anj, ked teraz komunikujete v Sk tak lepsie by bolo pokracovat aj skolu, terapie v sk jazyku.