Dobrý deň,
chcem Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Dcérka (16 mesiacov) od nedele teplotuje, teploty má okolo 39 stupňov, darí sa ich zrážať Nurofenom a sprchou. Včera dostala antibiotiká. Od pondelka však dokopy nič nezjedla. V pondelok pila aspoň mliečko, ale v noci z neho začala vracať, tak včera doktorka kázala vysadiť. Včera nezjedla nič. Ponúkam jej, avšak nechce. Pije dosť. Odvtedy už nezvracala, cca. 2 krát denne má riedku stolicu. Mokrú plienku má tak 6 krát denne.
Podľa lekárky má zapálené hrdlo (to mala už v nedeľu, ale až včera jej na to nasadili antibiotiká, lebo sa jej to zhoršilo). Nerobila jej žiadne vyšetrenia, okrem výterov. Podľa lekárky je všetko OK - aj teplota, aj to, že neje, aj zvracanie. Máme čakať 24-48 hodín, kým zaberú antibiotiká.
Je takéto nejedenie normálne? Dcérka je už dosť zoslabnutá, spavá. Máte skúsenosť? Ďakujem za každú odpoveď.
Chápem tvoje obavy, ale pri horúčkach je normálne, že dieťa odmieta jedlo.Dôležité je, aby malá dostávala dostatok tekutín.Či už čajík, minerálnu vodu bez bubliniek.Antibiotiká jej určite zaberú, no niekedy to trvá i 3 dni, kým zaberať začnú.Mlieko by som jej určite pri vysokej teplote nedávala, vtedy ho nestrávi a nastáva zvracanie.Ak ju aj preháňa, radšej rozmixovať kúsok banánu v čajíku a skúsiť podať.Alebo ryžový a mrkvový odvar.Alebo skúsiť kúsok piškóty, suchého rožteka.Verím, že sa tvoja maličká skoro uzdraví.
Je to úpne normálne. Môj syn, keď mal zapálené hrdlo a teploty, bol na tom úplne rovnako. Nejedol nič aj tri dni. Hnačkuje z antibiotík, na to jej nasaď probiotiká. Mlieko by teraz nemala vôbec aspoň pár dní. Ak jej dávaš umelé a vyslovene si ho pýta, tak si kúp v lekárni sójové, to jej toľko nezaťaží žalúdok. A na tú riedkú stolicu je aj dobré jej dávať čierny čaj - ten klisický Picwick. A že je spavá, buď rada. Mne plakal od rána do večera, kým mu nezabrali antibiotiká a neustúpila teplota. Neboj, začne jesť, len čo sa jej trochu uľaví - zbytočne ju nenúť.
@jankaja, ahoj, v prvom rade posielam kopec energie pre Teba aj Tvoju dcérku. nech sa jej rýchlo polepší. a neboj sa, to že nepapá je normálna reakcia. môj syn okamžite ako na neho niečo lezie horšie začne papať, pri teplotách nejedáva vôbec, alebo maximálne kakao. jemu zle nerobí, tak aspoň to mu robievam. má to tak od malička. často sa stalo, že aj 4-5 dní nejedol, iba pil čajíky a kakao. skús spraviť kuraciu polievku - poriadny vývar obsahuje minerály, soli, ktoré telu pomáhajú a ak má zapálené hrdlo, toto by sa jej aj ľahko malo prehĺtať. zameraj sa na kašovitú stravu - ryžová kaša, puding, polievočky rozmixované.
u nás rozpapanie po chorobe vždy trvá dva týždne, kedy v podstate len zobká.
@chumac
@hyta
@lucia446
@angua27 Ďakujem veľmi pekne za odpovede. Som riadne vyplašená, doteraz takúto vysokú teplotu ešte nemala a tiež sme nemali problém s papaním. Dnes ráno zjedla kúsok banánu a keksík a teraz som ju uložila zasa spať.
Dúfam, že tie antibiotiká zaberú čo najskôr, dnes ráno mala zasa 38,7, teraz hodinu a pol po Nurofene má o stupeň menej.
Probiotiká dávame, ale včera sme nedali, nevedeli sme ich do nej dostať. Boli sme radi, že zjedla antibiotiká. Už je vyslovene alergická na všetko, čo sa jej snažíme strčiť do pusy (lieky...).
@jankaja my sme toto mali minuly tyzden presne ako pises vysoke teploty, obcas vracanie zapalene hrdlo a u nas to preslo az do usiek antibiotika, pije mi len mliecko umele, tak ho mala kazdu chvilku a jedlo mala malo a nakoniec teploty ustupili v piatok , ked sa mi komplet vysypala, takze sme prekonali siestu chorobu spolu so zapalom usiek ☹ ☹ ☹ ☹ teraz uz pomalicky nabieha na normalnu stravu , papa uz skoro tak ako predtim , uvidis bude to o chvilku lepsie 🙂 🙂 🙂 🙂
@jankaja Ak má takéto vysoké teploty a navyše zapálené hrdielko, tak je normálne že nechce papať...To by sa ani nám dospelým asi nechcelo. Dôležité je, že aspoň pije, aby nebola dehydrovaná a hlavne aby sa všetko to "zlé" z nej vyplavilo. Myslím, že treba počkať kedy zaberú antibiotiká a potom uvidíš ako to s tým papaním pôjde. Držím palce nech sa to čoskoro zlepší a nech je maličká čoskoro zdravá.
samozrejme, ze je normalne ze v takom stave nechce papat .. ty sama ked si chora, mas teplotu 39, boli Ta hrdlo a zaludok mas zatazeny antibiotikami, tak Ti chuti jest? V takomto pripade je snad dolezitejsie pitie ako jedenie .. neboj nic, jed sa vylieci, papanie dobehne 🙂
ak pije caj, skus ho osladit glukopurom, je to tusim hroznovy cukor, aspon trochu energie jej to doda
Ahojte baby, chcem sa spýtať. Môj malý (2rocny)syncek len tak zrázu dostal teploty. Nebol vysoké tak do 38stupnov, len zrazu prestal papať a nakoniec som zistila ze Ma celú pusinku zvnútra opuchnutu. Boli sme včera u doktora vraj ma dasienka zapalene a afty aj na pere. Len sa chcem opýtať ci mate skúsenosť dnes je to už piaty deň čo nespapa vobec nič, ved určite to veľmi bolí ale bojím sa aby sa mu nepohorsilo. Tekutín ma dostatok. Koľko môže také dieťa nejesť.. Za každú skúsenosť ďakujem
Tekutín ma dostatok. Ponúkam stále ale ústa neotvorí a začne plakať.. Len sa mi to zdá veľa toľko bez jedla
Ak má zapálené hrdielko, je pochopiteľné, že nechce jesť. Navyše vysoké teploty a celkovo takýto stav na chuti k jedlu nepridáva. Ja som to mala so synom ( ale to bol starší - 4 roky), presne to isté ako ty popisuješ. Doležité je, že pije a nie je dehydrovaná. Uvidíš, že keď jej zaberú ATB a klesne horúčka začne jesť. Potom to všetko doženie.