Dieťa po laparoskopickej operácii slepého čreva

alexia4
12. júl 2016

Ahojte, chcela by som sa opýtať, ak bolo Vaše dieťatko operované na slepé črevo, čo ste mu dávali papať po operácii, prípadne či držalo nejakú diétu a ako dlho. Môjho 3-ročného syna operovali pred 2 týždňami a neviem, čo mu môžem variť. Používali ste aj mliečko a mliečne výrobky? Viem len, že nesmie jedlá, ktoré nafukujú. ďakujem za Vašu pomoc

luciannka83
13. júl 2016

@alexia4 ahoj. Mňa ako dieťa operovali na slepák keď som mala asi 12r. Asi 2 mesiace som držala diétu. Ale to len takého typu, že som nemohla jesť veci čo zapekali a hlavne čokoládu. Nič špeciálne. Mliečne som jedla normálne. Od lekára si nedostala nejaké odporúčania? Ja pamatám, že som prvý týždeň jedla len výživy a detské piškóty. 🙂 Inak myslím si, že keď budeš variť tú takú klasickú detskú stravu, tak tým nič nepokazíš. Ziadne ťažké, mastné a ťažko stráviteľné jedla. Obmedzila by som aj sladkosti. Ale niesom lekár. Môžno mi bude niekto odporovať.

sisaka
13. júl 2016

@alexia4 a kto ho operoval? Asi nie Dr. Google? O vhodnej strave si mala byt informovaná ak nie počas vysvetľovania operácie tak minimálne pri prepúšťaní z nemocnice, ak si nebola a teba nenapadlo sa to spýtať, treba zavolať na oddelenie, kde bol po operácii alebo jeho detskej lekárke .

jabadaba
13. júl 2016

pred dvoma tyzdnami bol operovany? Doteraz co jedaval? 😲 Dva tyzdne po operacii uz moze postupne prechadzat na normalnu stravu, bezprostredne po operacii a este cca 10 dni mal byt na diete - lahka strava, ktora nenafukuje, nezapeka. Nepovedali Ti v nemocnici nic?

alexia4
autor
13. júl 2016

@luciannka83 Ďakujem za odpoveď, sladkosti tiež neodporúčali, ale s tými bude mať problém hlavne svokra 😠 A piškótky mu tiež moc chutia, takže tými asi tiež nič nepokazím. A asi začnem pomaly variť bežné jedlá, len trošku s obmedzením tuku

alexia4
autor
13. júl 2016

@jabadaba no ešte necelý týždeň po operácii sme boli ešte v nemocnici. Po príchode domov som mu samozrejme varila také ľahké zeleninové polievky, ryžu, zemiačiky, dusené mäsko, zo zeleniny koreninová zelenina. Len som chcela vedieť, čo iné ešte mamičky detičkom pripravovali, či môžu aj napr. paradajkovú omáčku alebo polievku, lebo tú syn zbožňuje.

jabadaba
15. júl 2016

@alexia4 malicky moze lahke jedla, ktore nenaduvaju a nezatazuju traviaci trakt. Cize paradajkovu polievku moze, aj omacku - mozno by som vynechala cibulu, ktora naduva. Namiesto knedle by som zvolila varene zemiaky. Na pare ak ich spravis, budu super. 😉 Nesmie sa vylozene nic co sposobuje nafukovanie criev - fazula, hrasok, paprika, kapusta a spol...Tiez vyprazane jedla...ked toto vynechas ten tyzden dva este, nemas co pokazit. Ja som bola po laparo operacii slepaku zrovna pred vianocami a dva tyzdne som nesmela nic z toho co sa bezne na vianoce podava - salat, kapor, kapustnica a pod. Dietu som mala cca dva tri tyzdne. 😉

alexia4
autor
18. júl 2016

@jabadaba Ďakujem za pomoc