Dierka na koži pod krkom u bábätka

euie
1. aug 2017

Maminky, este raz chcem sa spytat, ci mate niektora skusenosti.
Ked mal drobcek asi tyzden-dva, nasla som mu v oblasti klucnej kosti pod krkom taku dierocku, postlacala som okolie a vyslo odtial celkom dost akoby bieleho hnisu. Od doktorky sme dostali ichtiolovu masticku, ale ani po zopar mesiacoch sa to nezacelilo a ked prstami prejdem po okoli, stale vybehne trosku bieleho. Pri inej prilezitosti som to ukazala na detskej chirurgii, ale chirurg len mavol rukou, ze to nic nie je len daky pupacik (to bolo este nazaciatku a myslela som, ze mastickou vyliecime, tak som sa nehadala).
Viete mi povedat co by to mohlo byt?
Pogooglila som a pravdepodobne to vyzera na lateralnu krcnu cystu, v podstate akoby podkozny kanalik po boku krku, od uska az po klucnu kost a po ceste cysta . Na slovenskom internete je toho minimum, vacsinou sa spomina medialna krcna cysta (cez stred krku). Po anglicky sa ta lateralna krcna cysta preklada ako branchial cleft cyst, v pripade kanalika aj teda branchial cleft sinus alebo fistula. Ako som sa docitala, ide o velmi raritny defekt pri vyvoji v 4-6 tyzdni v maternici (1:40tis), ktory sa riesi operacne. Po ceste je ale tvarovy nerv a tiez velka tepna/zila. Rovnako, ak sa kanalik ci cysta uplne nevyberie, cele sa to moze vratit. Preto som chcela tiez vediet, ci ste pripadne niektora nieco take musela riesit, ci to zvladaju a v akej miere aj doktori tu (kedze pri jednoduchej matematike je na Slovensku nieco len cez 100 ludi s tymto defektom).
Stale v kutiku duse verim, ze sa s mojou google diagnostikou mylim, ale zial, zaroven som uz zmierena ze nas caka neprijemny kolotoc. Dopredu dakujem za kazdu odpoved, pripadne postrehy ze co ine by to mohlo byt...kludne aj cez sukromne spravy.
V najblizsej poradni, zajtra, to samozrejme chcem konzultovat s doktorkou.

zuzana76
1. aug 2017

@euie nie som lekarka, ale pravdepoodbne je to ono, pytaj sa na sono krku

tu spominaju sice medialnu krcnu cystu

http://najmama.aktuality.sk/forum/zdravie/46266...

euie
autor
1. aug 2017

@zuzana76 dakujem

rucka77
1. aug 2017

Asi by som sa len tak odbiť nenechala a zvlášť v prípade, ak ten hnis odtiaľ vyteká aj po istej dobe. Predsa sa neoplatí riskovať zdravie dieťaťa. Pýtaj sa na to sono, však máš na to právo apotom daj vedieť, ako ste pochodili 😉

laurikagab
1. aug 2017

@euie nahodne som zahliadla tuto temu a moje obe deti to maju pri usku..taka dierka a ide im z toho biely maz..ja im to pucim obcas a nikdy som to neukazala pediatrovi..prislo mi to sko nejaky 'defekt' a kedze to maju obe deti tak som to bikdy neriesila..

euie
autor
1. aug 2017

@laurikagab viem co asi myslis, preklikala som sa tym, ked som hladala co je malickemu, pozri preauricular sinus. Tiez by to malo riesit ORL, zbezne co som nasla, pokial sa to nezapali, tak by to malo byt v poriadku a ak su problemy, daju sa antibiotika.

88patka88
1. aug 2017

@euie ahoj moja neter sa presne s takou dierkou narodila ( nerobili ti odber plodovej vody?) Dok. sa vyjadrili že je to fistula nijako sa to neriešilo sem tam to hnisalo keď bola maličká len sa to čistili dnes má 10 rokov má ju stále a nemá žiadne problémy keď príde domov môžem ti odfotiť

88patka88
1. aug 2017

@euie tu som ti ešte niečo o krčnej fistule skopirovala
Odpoveď
Fistula je vrodena chyba - ktora Vaseho syna nebude ziadnym sposobom ohrozovat. Pokial ostane otvorena a budete dbat o jej cistotu bude len kozmeticko-estetickym problemom. Fistula sa bezne operacne odstranuje na ORL oddeleni. Odporucam vam najst si skuseneho operatera - ktory ma skusenosti s anatomiou krku. Mal by to byt otorinolaryngolog a nie vseobecny chirurg! Rizika su ako pri kazdej operacii - ale tato je planovana a "mala". Moze prist k poraneniu okolitych nervov ci ciev - ale to je extremne zriedkave. Najdite si lekara ktory vam vsetko vysvetlia mozete mu doverovat. Prajem Vam a Vasemu syncekovi vsetko dobre!

euie
autor
1. aug 2017

@rucka77 samozrejme ani neverim, ze existuje mamina, ktora keby uz tusila ktorym smerom treba riesit vysetrenia, resp by mala podozrenie na nejaku diagnozu, ze by sa odbit dala. Ozvem sa co a ako sa dialo. Zajtra len poradna a kedze bude mat maly aj druhe ockovanie, tak len poprosim o vymenny listok na ORL a obehame buduci tyzden. Co som si precitala, tak to nie je smrtelne, kym sa to nezapaluje tak je to "v poriadku", nevyteka hnis ale maz a operuje sa to az ked je dieta aspon rok stare, takze sme "popredu".

euie
autor
1. aug 2017

@88patka88 dakujem za odpoved. A kde neterku pozerali? Robili jej aj sono? (Ze zistili ze je to len fistula bez cysty, ani som nevedela ze nieco take je). Odber plodovej vody mi nerobili, lebo som odmietla, ale pravdu povediac, mala som nizky papp-a a vyskocilo mi riziko trizomie 13, tak som bola na trisomy teste a to bolo ok. Tiez ma uz napadla tato spojitost... aj pri malej ste riesili?

enka81
1. aug 2017

Môj syn mal presne to iste, bol operovaný vo veku 5 mesiacov v Martine, kde mu kanálik uzavreli, dierku zašili, teraz má 10 rokov a nie je mu to skoro vôbec vidieť, kde to mal. Bol ale problém sa dopracovať k niekomu, kto by vedel o čo ide, mali sme detského lekára staršieho pána, ktorý za svoju prax sa s tým ešte nestretol,boli sme na sono krku, bral sme mu ster z tej dierky, nakoniec nám konzultáciu vybavil obvodný detský lekár konzultáciu vo fakultnej NsP v Martine, kde nás aj objednali na operáciu.

euie
autor
1. aug 2017

@enka81 dakujem za odpoved. A ako to u malickeho vyzeralo? kanalik smeroval az vysoko k usku alebo skoncil po par mm? Ake vysetrenia ste obehali?

laurikagab
1. aug 2017

@euie dakujem,je to presne to..

enka81
1. aug 2017

zvonku to vyzeralo ako dieročka, dokonca si ju málokto všimol, ani v pôrodnici ani detský lekár pri prehliadke si ju nevšimol, lebo bola umiestnená v kožnej riase pod krkom. až po operácii /trvala dlhšie ako predpokladali/ som sa dozvedela, že ústila až v podnebí, čiže to mali trošku komplikovanejšie, ale zvládli to aj oni aj drobec.

euie
autor
1. aug 2017

@enka81 som rada, ze pre vas vsetko dobre pre dopadlo. Ine problemy drobcek nema/nemal?

enka81
1. aug 2017

ďakujem, nie vtedy nemal, v troch rokoch mu síce náhodne zistili na mandli cystu veľkosti orecha, boli sme sledovaný na ORL, mali sme ísť na vyber mandlí aj s cystou, ale nakoniec sa mu sama stiahla. Neviem, či to súviselo s kanálikom, to som nikdy nezisťovala. Dúfam, že Vám to dopadne dobre, držím palce,

euie
autor
1. aug 2017

@enka81 dakujeme

88patka88
1. aug 2017

@euie riešilo sa to v nemocnici v MT ...my sme si mysleli že by to mohlo mať súvis s tým odberom plodovej vody ale nakoniec sa diagnostikovala krcna fistula dosť hlboká vtedy bola maličká kázali to len čistiť s tým že keď bude väčšia sa to zoperuje....no časom z toho prestalo tiecť a nebol s tým žiadny problém tak rodičia ju nechceli zbytočne dávať pod môže aj doktor mi povedal že problém je to skôr estetický .....no neviem či je to váš prípad ale vyzeralo to presne tak keď sa narodila ešte aj na rovnakom mieste pridávam foto ako to vyzerá dnes skoro nevidno

euie
autor
1. aug 2017

@88patka88 dakujem za foto aj za info. Je dobre, ze to malickej uz nehlieni. A teda, ak tomu spravne chapem, potvrdili jej, ze je to nie je cez cely krcok, ale len do nejakej hlbky a preto sa vyjadrili ze je to "kozmeticke" (na zaklade sona)?
My sme z Ba, takze to budeme riesit cele v nemocnici na Kramaroch. Dam vediet co sa bude diat. Tiez sa ale musim spytat, lebo mi v hlave beha milion myslienok, inak je malicka zdrava a vsetko ok?

jaja34581
1. aug 2017

Presne takto sa narodil aj moj dnes uz 21 r. syn. Nikto si to nevsimol len ja .tiez mu to produkovalo zelenkastu tekutinu. Hlavne ked bol babo. Postupne menej. ORL stary pan len mavol rukou. Dnes to ma asi uzavreté nic mu z toho nejde. Bala som sa ked sa bude holiť. Ale on to vobec nerieši. Je to fistula a je to ok. Tak to bude aj u Vas. Nic sa nebojte.

vafinka
1. aug 2017

Aj moj maly to ma a na orl dr nam povedala ze pokiwl nejde z toho zelene tekutina tak je to ok avsak pokial by z toho cosi zacalo tiect treba zoperovat.zevraj toto je sposobene ked sa v prenatalnom vyvoji neuzavrie dostatocne stitna zlaza.

88patka88
2. aug 2017

@euie úplne zdravá 🙂 ide mať 11 rokov .... ako som písala operovať sa malo ale rodičia sa rozhodli že nie nakoľko to nesposobovalo žiadne problémy

euie
autor
2. aug 2017

@jaja34581
@vafinka
@88patka88
@enka81

dakujem za spravy. Ako poznamenala moja mladsia sestra po precitani vsetkych komentov pod mojim uvodnym prispevkom -> je super vediet, ze ci uz sa to riesilo alebo neriesilo, napokon to dobre dopadlo. A ma pravdu. Dakujem este raz za vsetky odpovede, ani som neverila, ze sa najde taky pocet ludi co s tym ma skusenosti.

Pomenila sa nam tiez situacia a na ORL ideme uz zajtra, tak teraz studujem EN materialy o tomto defekte, aby som sa vedela pytat...citim sa ako pred skuskou na medicine (a to som povodne nieco ako IT).
uz som si aj nasla zopar chyb v mojom prvom prispevku, takze sa vsetkym, kto tiez k danemu zhana info ospravedlnujem... 🙈

euie
autor
3. aug 2017

@rucka77
@laurikagab
@88patka88
@enka81
@jaja34581
@vafinka

Tak sme sa prave vratili z Kramarov z detskeho ORL. Napisem sem asi viac textu, pre maminky ktore to pripadne budu riesit v buducnosti.
Potvrdili malickemu diagnozu. Celkovo som sa dozvedela ze: Ide o vyvojovu chybu (nie je dedicna), kedy nedochadza k uplemu zrastu, co sa prejavi ako cysta (uzavreta dutinka), fistula (uplny kanalik od krku az po oblast krcnych mandli) alebo cysta s fistulou na krku (kanalik od krku po cystu), alebo sinus (slepy kanalik). Kedze malickemu z toho vyteka ten hlien, bude to bud uplny kanalik alebo ta verzia s cystou. Pani doktorka bola velmi mila, ludska, a vedela hlavne o co sa jedna hned od zaciatku (to ma velmi ukludnilo), dokonca ze dnes riesili operacne nejaky taky pripad. Celkovo ze maju cca raz za mesiac pripad dietata s lateralnou alebo medialnou fistulou/cystou, sinusom na usku alebo na tvari v oblasti liciek.
Malickeho pozreli - uska, nostek, ustocka, prehmatala mu krk (boky aj stred).
Pytala sa ma, ci malemu v nemocnici merali uska, ci z fistuly nieco vyteka, ci drobec mava teploty, ci je to niekedy zacervenane alebo sa to javi ako zapalene... V podstate spominala, ze niektori ludia s tym cely zivot nemaju problemy. Ale ze to nie je nieco, co by sa samo vyliecilo.
Operacne to nebudu riesit kym malicky nebude mat aspon 4 roky, nakolko neodporucaju narkozu kym sa este vyvija mozog. V pripade ze bude mat nejake zdravotne problemy (bakterie v krku ktore preniknu do fistuly a pod) tak sa to moze zapalit a mat s tym komplikacie (teplota, vytok z fistuly), vtedy mame prist na ORL a maly dostane antibiotika. Ohladom prevencie pred takymito zapalmi - odporucila kloktat hrdielko napr repikom ak uz bude mat nejaky zapal v hrdielku. Z vonkajsej strany ze zapal nehrozi.
Pocas nasledujucich rokov sa to este moze v tom krcku pomenit, ako to ona nazvala "zjazvit" a fistula znepriechodnit, takze vytok prestane. Toto, plus este to, ze 5m babo len tak nemotivujes aby sa nehybalo je dovod, preco Vilkovi zatial nebudu robit sono.
Tiez spominala, ze casto sa to riesi, az ked realne s tym problemy byvaju a inak je to kozmeticke a operacia je na zvazeni. Ohladom toho, ci sa to po operacii moze vratit - spominala, ze pokial je to cisto fistula a cela sa vyberie aj s krcnou mandlou, ze by sa to nemalo vratit, ale ze pokial je to aj s cystou a nahodou praskne pocas vyberania alebo sa to cele nevyberie, moze sa stat, ze sa to vrati.
Kedze pre drobca je to zial uz druha vyvojova chybicka, este doktorka odporucila aby sme absolvovali usg obliciek.
Snad som napisala vsetko podstatne. Dakujem za pozornost a podporu, dufam, ze usg dopadne dobre a ze s tou fistulou nebudu problemy a operacia nebude nutna.

jaja34581
3. aug 2017

Dakujem za info. Tak pred 20 rokmi to nik neriesil sa priznám ani ja. Nebolo treba ,lebo u nas to malo taky bez problemov vývoj. Dufam , že aj u Vas to tak bude. Zelam vela stastia.

vafinka
5. aug 2017

@euie diky za info drzim palce aby sa to dalo do poriadku aj same

euie
autor
27. okt 2017

Ahojte, tak este dam update aj pre pripadne dalsie maminy ktore toto jedneho dna mozu citat. Dnes sme konecne mali geneticke vysetrenie, ktore som si vyziadala, tym ze malicky ma 2 spolu vyvojove vady. Najma ohladom toho krku budeme musiet sledovat ci dobre pocuje, kedy a ako zacne rozpravat (byvaju komplikacie so sluchom) a ked bude mat 1-2 roky este nas poslu na dalsi USG obliciek. Zjavne sa to vyskytuje v kombinacii cysta+uska+oblicky. Nastasie nemame pocit, ze by drobec mal horsi sluch, verim ze ze aj tie oblicky budu v pohode. Zobrali mu krv, aby pozreli chromozomy,vysldky budu o 2mes ale doktorka povedala, ze nepredpoklada, ze by to bolo vrodene a ze by to bol ten komplex tych 3 veci sucasne. Pytala sa ma, ci som v prve tyzdne tehotenstva neprekonala nejaku chorobu, kedze pravdepodobne slo o takuto nahodnu vec.

vafinka
27. okt 2017

@euie no tefa vies co moj maly ma veru vyvojovu vadu na oblicke.zeby to spolu suviselo?sluch isto nie pocuje podla mna dobre ale ma 3,5roka a recovo je to slabota ale zacal viacej opakovat po nas...a

euie
autor
27. okt 2017

@vafinka ako a kedy ste zistili to s oblickou? Ma(l) aj nejake problemy?

vafinka
28. okt 2017

@euie zistilo sa to po narodeni.nas maly ju ma inak vo vnutru clenenu ako by mala byt ale je plne funkcna od narodenia chodime na nefrologiu.inak fistulku ma taku ze mu z nej nic nejde iba sem tam ako keby taka stvrdly podkozny tuk neviem ako by som to inak nazvala