Diastáza u bábätka

konatt
16. máj 2024

Ahojte, hľadám nejaké informácie ohladom manipulácie s babatkom ktoré ma diastazu, (moje ma 5 mesiacov)aby som mu pomohla čo najskôr napredovať… áno boli sme na fyzio ale dokopy žiadne cviky ani rady sme nedostali…ako ho najlepsie drzat, cviky, motiváciu pretočiť sa na bok, atd.. Hľadám nejaký bud zaujímavý profil na instagrame,ktorý ponuka napr aj online kurzy, pdf knihu alebo reálne skúsenosti nakolko už som zmätená z toho všetkého a neviem čo by bolo najlepsie aby cim skor spevnila brusko.

Niečo, od čoho sa viem odraziť.

Dakujem

pukina
16. máj 2024

v tomto malom veku jedine cviky od fyzio, moj maly ma fakt dost vyraznu diastazu a asi aj pruh, ale on nespolupracuje pri cviceni absolutne, nevydrzi (ma 1,5r). Ked su vacsie, daju sa urobit rozne cvicenia hrou, fukanie do slamky, podavanie hraciek z vrchu dole, aby zapajalo dietko sikme brusne svaly..
a co sa tyka manipulacie, ta plati ako pri ostatnych detoch, dvihat cez bok, ked si bude sadat, dat pozor aby rovnako islo cez bok, nezapajalo priame svalstvo, vidno to jednoducho, ked diastaza "vylezie" je to nespravne..
som laik, toto som ti iba pretlmocila info od nasej fyzio.. co mozno vies uz aj ty.🙂

konatt
autor
16. máj 2024

dakujem pekne, my v podstate od fyzio nemame nic, len to ze už ma ísť do druhého vzpriamenia ale nejde skrz slabe brusko, ale dakujem za odpoved❤️

nikolani
16. máj 2024

@konatt náš krpec mal tiež diastazu, teraz má dva roky a už sa pekne stiahla. Nerobili sme žiadne špeciálne cviky na diastazu, len sme dbali na správnu manipuláciu s ním (zdvíhanie/do sedu len cez bok, nedovolili sme mu zdvíhať hlavičku v ľahu na chrbte a pod.). Pýtali sme sa na to u pediatra aj u fyzioterapeutky, obaja potvrdili že v takom veku je to normálne, má to veľa detí a časom sa to stiahne 🙂 keby to aj u vás nebolo v poriadku tak verím že fyzioterapeut by to riešil. My sme boli len preventívne, ako samoplatcovia.

konatt
autor
16. máj 2024

@nikolani aj to nejak ovplyvnilo jejo vývoj? lebo nám sa kvoli tomu vraj nepretaca a ani na bok

anavixy
16. máj 2024

Na ig fyzio kristy, fyzio detem, detska fyzio mama, fyzio 4 kids, fyzioveselo. Z kniziek Pohybovy vyvoj ditete s laskou a respektem (od autoriek aj vyssie spomenutych profilov).

koteska83
16. máj 2024

@konatt môj malý máj tiež a chodili sme na rehabilitácie na Kramare . Tam mi každý týždeň ukázala cvik a ona s ním tak pól hodiny cvičila a doma sme 3 krát za deň mali cvičiť ale vychádzalo nám to len na 2 krát nakoľko syn bol spave babetko . Veľmi rýchlo sa mu to upravilo ...mali sme mať ešte 3 rehabilitácie a uz povedala že netreba a ani doma cvičiť netrebalo . Podľa mňa ti musí ukázať fyzio cvik ja by som inak nevedela ako s ním cvičiť. To na tom fyzio čo s ním robili keď ste tam boli?

nikolani
18. máj 2024

@konatt nie. Mal slabšie ruky a bruško, ale nie výrazne, dobehol to. Robili sme cviky na posilnenie, aj to nám ich dala s tým ze sme sa pýtali len ako ho správne podporiť, ani by inak nebolo treba. Veľmi rýchlo sa to zrovnalo.
Ale ak vám povedala že to nepretacanie a pod. je problém, prip. že skrz to nejako výraznejšie zaostáva vo vyvoji, tak by som tiež čakala že vám odporučí nejaké špecificke cviky.. len sa spýtam, boli ste cez poisťovňu alebo ako samoplatcovia? Individuálne/skupinovo? Pýtam sa len skrz to, že máme kamarátov ktorí riešili len cez poisťovňu, dostali skupinové hodiny a z toho čo vraveli to bola dosť slabota. Radšej si nájsť sam a poriadneho, my sme napr. platili 30 eur a všetko super, boli sme veľmi spokojní. Poznám to aj z dospelackych rehabilitácii. Cvičenia a fyzio cez poisťovňu v nemocnici boli stratou času a fyzio ktorú som si našla súkromne ma hneď dala do poriadku 🙂