Ahojte.
Chcem sa spýtať, stalo sa niekomu z vás , čo ste tu, že by nastal v procese diagnostiky autizmu - pásme autistického spektra - PAS zvrat? Teda, že napr v špecializovanom centre vyšla vášmu dieťaťu nízka až stredná úroveň PAS, ale následne u psychiatra to nebolo potvrdené ? Ide o to, že aj samotné odborníčky z CŠPP konštatovali, že je to také hraničné.. U psychiatra máme termín až o tri mesiace. A hoci vieme, že naše dieťa vykazuje známky PAS, neviem, či to vravieť rodine,.. Skrz to, že by to mohol (?) psychiater vyvrátiť.. A prečo vravieť? Aby mali viac pochopenia.....
Vďaka všetkým, čo sa mi ozvú. 🙂
@kacena4 áno, to viem, že oficiálnu diagnostiku robí psychiater. Termín máme. Ale funguje to tak, že najskôr musí človek s dieťaťom prejsť cez CŠPP, kde urobia testy s rodičom i dieťaťom a tí odporučia, čo ďalej.. Preto sa pýtam, či sa stalo niekomu, že boli poslaní na diagnostiku a tam sa PAS nepotvrdilo..
viem o prípadoch a to aj p. učiteľky v mš hovoria že v jednom centre potvrdia a v druhom vyvrátia diagn.
konkr. to bolo v Trnave a v Prešove
Trnava vyvrátila a Prešov potvrdil diagn.
Bežné sa to stava, hlavne preto ze dieťa za tu chvíľu nespolupracuje a potom vychádzajú rôzne výsledky. Väčšinou je dieťa na tom oveľa lepšie ako to co ma napísané z.poradne, ak samozrejme nejde o veľmi ťažký stav a kombináciu rôznych diagnóz.
@ari1712 psychiater sa viacmenej riadí výsledkami z centra, pozrie na dieťa, chvíľu sa s vami porozpráva, niečo sa opýta, ale nerobí samotnú diagnostiku, len ju uzatvára.
@ari1712 no tento postup nie je spravny, ak mate podozrenie ide sa tam kam potrebujete napr. klinicky psycholog, cpp je az posledna distanca, ktora vlastne vsetky lekarske spravy "upravi" na podmienky vzdelvania skrze ktore sa dieta potom v skole uci.
prvy kontakt je cpp vtedy ak ma dieta problem s ucenim, nie so zdravotnym problemom
ale je to jedno, cpp vam dg. nedala len naznacila ze by tam nieco mohlo byt a psychiater vam robil testy? dotaznik? ak nie tak diagnostiku by som nebrala ako relevantnu. treva klinickeho psychologa ktory sa venuje pas a spravi s vami anamnesticky dotazik, testy.... na zaklade ktorych sa diagnostikuje PAS.
Mali sme problém so škôlkou. Preto sme začali navštevovať cpp. Odtiaľ nás poslali do špecializovaného centra, ktoré sa venuje práve deťom s pervazívnymi vývinovými poruchami. A teda nejde o nejakých radových psychológov, ale tých, ktorí pracujú s deťmi s PAS a ďalšími poruchami. Robili s nami anamnestický dotazník a testy, aj s malým. Pedopsychiater by teda mal uzavrieť diagnózu, ak som to správne pochopila.. Len ma zaujímalo, či sa môže stať, že to psychiater nepotvrdí... 🤷♀️
Dôležitý je ten záver zo špecializovaného centra, podľa neho postupuje psychiater a ak sú potrebné lieky, tak predpíše.
@ari1712 nám potvrdil až cca po roku a pol,museli sme ísť najskôr ku klinickemu psychológovi ktorý sa špecializuje.
My sme boli a ta psychiatricka sa na syna ani nepozrela, nic sa ho nespytala,rozpravala sa len s nami. Hodila stempel na to co napisali v cpp
Najskor si zistite, ci psycholog, ktory je podpisany pod diagnostikou vasho dietata, je klinicky psycholog. Druha vec su skusenosti - kolko deti uz diagnostikoval, roky praxe, referencie rodicov. Autizmus je vazna vec, ja osobne by som sa nespoliehala na diagnozu od niekoho z CSPP/CPP, aj ked urcite maju skolenia na diagnostiku. Isla by som k niekomu, kto ma v tomto fachu nejake meno. Osobne odporucam Dr. Janosikovu v Trnave, aj ked je k nej velmi tazke sa objednat a diagnostika teraz u nej vraj stoji okolo 200€. Tam ale mate takmer 100% istotu, ze da vasmu dietatu spravnu diagnozu. Psychiater viac-menej dg iba potvrdi, malokedy ide proti dg od klinickeho psychloga. Na to by som sa vobec nespoliehala.
Ďakujem vám všetkým za reakcie 🙂
znaky pas je jedna vec to nie je dg. a CŠPP nerobi diagnostiku PAS na to su odbornici z radov klinickej psychologie, popr. kvalitny psychiater