Detský psychiater verzus klinický psychológ - diagnóza

22. aug 2024

Ahojte. Ktorý z týchto odborníkov mi vie zdiagnostikovať dieťatko? Občas mám podozrenie na PAS (Asperger). Dnes som stretla jednu pani, ktorej dieťatko má/malo rovnaké problémy ako môj malý a malo zdiagnostikované neprepojené hemisféry. Len sme sa zhovárali narýchlo a pani tuším spomínala "klinického psychiatra" - taký asi neexistuje, že?
Ak viete odporučiť nejakého odborníka v týchto oblastiach v BA a okolí, budem vďačná.

sara07
22. aug 2024

začnime kolko má rokov .. zdiagnostikovat vedia obaja ale potvrdzuje asperger pedopsychiater

autor
22. aug 2024

Po dnešnom rozhovore "vo dverách" by som to videla zrejme skôr na tie hemisféry. Diagnóza by mi uľavila a zjednodušila život. Malý má 18 mesiacov - a kým začne mať niekto námietky - psychiater-špecialista vie znaky autizmu rozoznať už cca od roka.

sara07
22. aug 2024

nemusí to byt hned asperger alebo pas môže to byt kludne aj expresivna dysfazia a tá sa da napr v čechách ju vedia na sk ako kde diagnostikovat v 18 mesiacoch a ked sa s dietatom pracuje tak pekne sa da dieta z nej dostat

autor
22. aug 2024

@sara07 viete mi teda niekoho odporučiť? Musím naštudovať, čo to všetko je, keďže info mám veľmi čerstvé.

egonsk
22. aug 2024

na kramaroch mas detske psychiatricke oddelenie pre tieto problemy (diagnostika), chod sa popytat a uvidis.

autor
22. aug 2024

@egonsk Samozrejme, ak nenájdem niekoho na odporúčanie, aj toto je možnosť: Máte osobnú skúsenosť?

luciazahornadska
22. aug 2024

Najskôr navštívte klinického psychológa, ktorý sa venuje priamo diagnostike autizmu (Adept Žilina, Jánošíková v Trnave, Laziková v Trnave). Oni vám urobia diagnostiku a povedia, či ide o nejakú diagnózu. Potom treba navštíviť detského psychiatra, ktorý vám napíše diagnózu oficiálne do papierov. Diagnostiku môžete pokojne riešiť už v tomto veku (diagnostikujú aj takto maličké deti). Ale oficiálne psychiatri väčšinou diagnózu zapíšu až v 3 rokoch. V BA je centrum Calma (súkromné), kde sa venujú diagnostike. 🙂

egonsk
22. aug 2024

Ano, syna som tam nechal diagnostikovat, ked stale nechcel rozpravat. Nasledne sme dostali dalsie odporucania, zabrali prakticky okamzite. Neskor uz bol v rukach logopedky, sidliacej tiez na kramaroch. Pri nastupe do skoly este skolska psychologicka robila kontrolu (kedze skola bola dvojjazycna) a vsetko bolo ok, iked sme este dostali dalsie rady prave koli odlisnostiam jazykov.

tetapetra
22. aug 2024

Podľa mňa máš v tom všetkom úplný chaos. Miešať aspergera, hemisfery, pedopsychiatria a klinického psychológa. Máš pocit,že tvoje dieťa nie je ok? Že v niečom zaostáva alebo až moc vyniká?

autor
22. aug 2024

@luciazahornadska ďakujem veľmi pekne

@egonsk vďaka za skúsenosť

@tetapetra Keby som vedela, nepýtam sa. Riešime viacero vecí... a určite by mi uľahčilo život, keby sa dali zhrnúť pod nejakú diagnózu a tú už riešiť komplexne.

kacena4
22. aug 2024

uff tvrdit ze 18m dietatu lekar urci aspergera... no tak to tazko, bezne je tato dg. davana detom az po 6roku zivota, nakolko dieta musi splnat celu triadu ochotenia od komunikacie, cez hru, predstavivost az po socialnu interakciu, co sa u 18m dietata neda zdiagnostikovat nakolko asperger ma normalnu inteligenciu. ano v 1r. odbornik diagnostikuje autizmus avsak su to tazsie formy a s najvacsou pravdepodobnostou s pridruzenou mentalnou retardaciou.
nepises co mu presne je takze tazko posudit ci su to neprepojene hemisfery (toto ti vedia zistit na USG mozgu a je to viditelne i v prenatalnom obdobi pocas sona)
ak chcete riesit autizmus odporucam najprv CVI ta vas odborne okukne a odporuci dalej
drzim palceky nech sa odrazite spravne

autor
22. aug 2024

@luciazahornadska Ešte otázočka. Expert na autizmus bude vedieť určiť aj "podozrenie" na potenciálne iné diagnózy?

autor
22. aug 2024

@kacena4 Takto som to celkom nepovedala. 🙂 Správanie malého vo viacerých oblastiach nie je podľa mňa normálne, a tak ho potrebujem nejako uchopiť. Ako prvý mi napadol Asperger, aj keď mnohé zásadné znaky autizmu nemá (viem, poznám ich...). Základné info - obrovské problémy s jedením a pitím, spánkom, vreští celý deň, keď nie je po jeho hocijaká drobnosť (kocka lega na autíčku) - vreští alebo si trieska hlavu alebo trieska nás. V kocke. Nechce sa mi písať slohovú prácu. 🙂 Inak sociálne je veľmi zručný, očný kontakt normálny, nešpičkuje, inteligencia vyzerá nadpriemerná.

kacena4
22. aug 2024

"podozrenie" na ine dg. ti klinicky psycholog neda nakolko to nie je lekar specialista, je to psycholog ktory si spravil specialne testy na dg. autizmu a rozpoznavanie jeho crt. tak zakladne veci ti moze odporucat ako oneskoreny vyvin (co je v 18m skoro) a pod. ktore vyplyvaju z preveho pohladu. preto je dobre to CVI ze sa na dieta pozera z celkoveho pohladu a vie odporucit roznych specialistov.

tetapetra
22. aug 2024

@anonym @kacena4 píše rozumne, vyzná sa v tom. Neviem si však predstaviť absolvovať celý ten dlhý proces v tomto veku.

xsuzannex
22. aug 2024

Mam doma autistu. Konecnu diagnozu sme dostali pred nastupom do skoly. Ja zas poradim inak. Suhlasim s vyssie pisanym, najdi si cvi a cpp kde budu s dietatom pracovat na zaklade toho co aktualne potrebuje.. naozaj nepotrebujete mat v tomto veku este peciatku a potvrdenu diagnozu.. to mozte zacat potom vybavovat pred nastupom do skolky, aj to len v pripade ze bude musiet chodit do specialnej. Ak zvladne normalnu skolku, ostemplovana diagnoza vam staci v predskoskom veku. Dovtedy sa tvoje dieta este xy zmeni, vyvinie.. hlavne s nim treba pracovat a to ta naucia prave v centre vcasnej intervencie..

autor
22. aug 2024

@xsuzannex Nejde mi o pečiatku. Ide mi o pomenovanie problému, aby som ho vedela uchopiť a pracovať s ním. Nejedenie je u nás tak vážne, že mi pediatrička dala dg. PPP v ranom detstve a poslala nás na ORL a logopédiu. Neviem, čo a či sa zmení, keďže s týmito problémami (okrem trieskania hlavy a nás) bojujeme od narodenia...

gatusa
22. aug 2024

V skalici je logopedicka, ktora sa venuje aj priamo porucham prijmu potravy. Pozrite si jej stranku www.logomedik.sk

autor
22. aug 2024

@gatusa Vdaka. Na ORL ideme uz v pondelok a logopedicku este nemame, kedze nas poodkazovali kade-tade a uz som to nemala silu doriesit.

xsuzannex
22. aug 2024

Syn ked bol mensi jedol 3-4 jedla dokola, nic ine, vychudnuty, kost a koza.. ciste zufalstvo. Teraz ma 8 a zje uz vsetko, takze ano, casom sa moze zmenit aj to..

gatusa
22. aug 2024

Myslim si, ze bezny logoped vas ani nevysetri ked poviete, ze dieta 1,5r. Bohuzial, ale je to realita.

lenusiatko
23. aug 2024

Nejedenie bol prvý príznak AS u mojej dcéry. Bola som u všetkých možných lekárov, psychológov, ale nič jej nezistili. Bolo to presne také nejedenie, ktoré normálne konci smrťou. Všetci sa mi smiali, ako preháňam, ale doteraz si pamätám, že to bolo fakt hrozné. Keby mi niekto vtedy povedal, že áno toto je príznak autizmu, tak mu dodnes ďakujem, mohli sme si ušetriť kopu nervov, starostí. Mgr. Lazikova mi potvrdila, že autisti bežne končia na infuzkach, s rôznymi PPP, anorexiami, len sú nesprávne diagnostikovaní.

autor
23. aug 2024

@lenusiatko prosim, ake dalsie peiznaky mate/ste mali? Budem to musiet aktivne riesit, lebo to nie je dobre. Uz je tyzden chory a katastrofa celkovo. Uz som fakt vycerpana.

lenusiatko
24. aug 2024

Zly spanok, resp. nespanok, zla adaptacia a plac pri zmenach, nie plac, ale rev. Casto strata pohladu, zasnivanie, nepocuvanie, akoby hluchota /pritom super sluch/, ano aj caste choroby, pretazenie, unava, je toho vela, ale mna nikdy nenapadlo, ze to bude autizmus, lebo vsetko valcovalo extremne silne IQ, ktorym to kompenzovala. Je AS + ADHD, dost zla kombinacia.

autor
24. aug 2024

@lenusiatko Úprimne - naozaj by ma potešilo, keby to bola diagnóza, s ktorou sa dá lepšie pracovať ako s autizmom. Môžem ťa poprosiť, napíšeš mi (do správy), u ktorých psychológov, resp. dr. si bola a nepomohli?

autor
24. aug 2024

@kacena4 Sono mozgu mu robil neurológ (riešili sme hyper/hypotonus), podľa neho bolo všetko ok. Ešte môžem pozrieť správu. V tom prípade to tie neprepojené hemisféry nebudú... či?

zuzuliennka1
24. aug 2024

a s autizmom sa podla teba pracovat neda? nefixuj sa na diagnozu, nazov,.. s dietatom treba pracovat, aby bolo “funkcne”. bez ohladu na diagnozu.
skontaktuj sa s centrom vcasnej intervencie v tvojom okoli.
skus aj psychiatra, pises ze dieta ma 18m, teda o pol roka 2rocne - a zhruba vtedy dostanes aj termin k psychiatrovi. cakacie doby su dlhe

autor
24. aug 2024

@zuzuliennka1 Len som vydesená, to je všetko. Manžel mi stále tvrdí, že malého prejavy sú normálne. Nemyslím. A ako si to v hlave dávam dohromady, začínam mať reálny strach.

zuzuliennka1
24. aug 2024

tak hlavne strach ta paralyzuje. cim skor sa treba “oklepat” a zacat obvolavat, zhanat.. v tom centre vcasnej intervencie ta budu vediet nasmerovat kam dalej.

lenusiatko
24. aug 2024

Boli to bežní psychológovia v Bratislave, ktorí o autizme asi nikdy ani nečítali, takže nemali šancu to zistiť. Bolo mi odporúčané pracovať so sebou, lebo dieťa ma ignoruje, nemá u mňa rešpekt, stanovené hranice a také tie podobne omáčky. A ešte malá dcéra silnú hypotoniu, oneskorený motoricky vývoj cca o 4 mesiace. To sme riešili s neurológiou. A nebuď vystrašená, nie je to nič tragické, čím sa život končí. Dcerin najlepší kamarát je ťažký dystrofik, ktorý sa mal dožiť 2 rokov a už ma 16. Tak šťastných ľudí, keď sú oni dvaja spolu, som nikdy v živote nevidela.