Milé mamičky nemáte náhodou skúsenosť so zajakávosťou u trojročných detičiek? Ďakujem za všetky odpovede
Mám, ale nás maly mal len "recovu neplynulost" Poctivo sme dodržiavali manuál od logopedicky a do dvoch mesiacov to bolo preč. Ide naozaj už o zajakavost?
@jakubkoamatusko neviem odkiaľ si, ale najlepšie by to bolo skombinovať aj s psychologičkou, lebo zajakavosť nie je logopedický, ale skôr psychologický problém. Samozrejme aj logopedi sa tým zaoberajú, ale to treba riešiť zo širšieho spektra. A dieťa sa ti ako dlho zajakáva?
@jakubkoamatusko mne sa začala dcéra zajakávať z jedného dňa na druhý, keď mala cca 2 roky aj 10 mesiacov. Prešlo to po dvoch mesiacoch.
@jakubkoamatusko nepises vek dietata, v predskolskom veku je to pomerne casta zalezitost a ako to prislo, tak to aj odide, to je ten pravy bod - rec nestiha s myslom
Ako pisu hore suhlasim, ale je vec aj este to, ze dieta este nema poriadne vyvinutu rec . Bud to odide alebo nie a musi sato riesit, stres samozrejme nepomaha, ponizovanie, opravovanie dietata pri rozpravani, to sa nerobi. Ukazuje to dietatu ake je "nedokonale" a vobec mu to nepomaha vo vyvoji reci. Na nete je jedna super kniha , poslem link, aj my sme riesili logopediu v minulosti a zasnem kolko uciteliek v ms taketo veci praktizuju.
Pozrite Institut detskej reci - problemy s vyvinom reci - Hornakova, Kapalkova, Mikulajova -- precitat 🙂
Pekny den
U nas to prichadza abodchadza,vyjadrenie logopedicky mala mysli rychlejsie ako dokaze vypravat a hlavne v stresovych situaciach...co pomaha u nas pomaly va dceru vypravatva a potom necu aj ona vyprava pomaly, nedokoncovat za nu sliva a neupozornovat na to deti si to velakrat neuvedomuju ak to za mesiac dva neprejde navstivit logopediu
Aj nasa na tri roky vyprava pwkne cisto dokonca dvojjazycne
@jakubkoamatusko tommoze byt docasne, naozaj obdobim a vyvojom reci, moze prechadzat do dalsej fazy zivota, reci.. Kludne navstiv logopeda, ale jasnu odpoved ti neda, lebo sa da posudit len z dlhodobejsieho hladiska, ale nahlasila by som sa
zajakavosť z pohľadu psychosomatiky je podmienená strachom slobodne sa vyjadrovať bez kritiky a posudzovania najbližších, či som napr. v ich očiach dosť dobrá KOKTANIE:
zadrhovanie v reči
---
mami, oci - skrývam, že kontrolujem, o čo ťa požiadam
---
mami, oci - moje zrýchlenie, moje chybovanie, moja nervozita ukazujú, že sa ťa bojím
@cilkajanka alebo niekoho ineho, niecoho ineho... Nie je to jednoznacne koho, co.. A nie vzdy je to o rodicoch, ale aj o reci a mysleni, myslenie predbieha rec
Dokonca deti by sa ani nemali nutit zdravit, dospelaci sa maju pozdravit medzi sebou a pozdravit sa aj dietatu, rodic vysvetlo, ze je to pozdrav, preco sa zdravime, ale nenutit..
@jakubkoamatusko ak je to zo dna na den, môže to byť stresová situácia=šok, v kombinácii s neurologickým vývinom, ktorý je v tomto veku naozaj veľmi "búrlivý". Začnite rozprávať pomaly a zrozumiteľne, neupozorňujte ho na zajakavosť, aby si to nevšimol. A navštívte logopedičku. Ak ide o zajakavosť väčšinou pri prvej slabike, tak to vyzerá len na dočasnú rečovú neplynulosť. A netlačte naňho v ničom, nesmiete ho teraz hrešiť, nebuďte naňho prísni a hlavne sa mu veľa venujte, aby cítil lásku, klud a pohodu. 😉 Ked bude v poho psychika, vráti sa plynulosť reči.
najlepsie je to dat posudit logopedicke
moze byt, ze proste myslenie je rychle a rec nestiha a dieta sa snazi toho povedat co najviac - teda to casom prejde, ked sa zosynchronizuje rec a mysel
alebo to moze byt recova vada
alebo to moze byt dôsledok nejakej stresujucej situacie, ci traumy