Ahojte baby. Stala sa mi taka vec, že mi neurologicka odmietla dat termín pre dcerku, keď som povedala ze treba EEG kvôli potvrdeniu alebo vyvrateniu adhd. Keďže len činnosť mozgu môže toto ochorenie potvrdiť. Psychologička v cpp mi vravela aby sme najprv išli tam keďže termín u psychologický je o 4 mesiace, ze tam rovno prideme uz so spravou co eeg zaznamenalo. Tak ja nechápem. Neurologicka povedala ze také ona nevysetruje🤔 podľa vás je to okej tento postup? Véd psycholog by dal aj tak iba odporúčanie a až pediater by mi vypísal výmenný lístok. Dakujem
@carmenuska ďakujem za odpoveď. Toto je neurologicka v BA, dosť dobrá takže pochybujem ze by nemala EEG, ale zrejme je to možné. Som si myslela ze to EEG vyšetrenie môže urobiť len neurolog. A v pripade ze chcem ísť najskôr k nerologovi stačí mi výmenný lístok od pediatra a nie správa z cpp? Lebo v cpp mi práve to doporučovali, že za ten čas co budeme čakať na posúdenie psychológom aby sme si vybavili teda toho neurologa. Pediatrovi je jedno aký postup zvolíme, on nám vypíše bez problémov lístok ak by bol postup takýto.
Ahoj, stačí Ti lístok od pediatra a zvykne sa posielať na eeg pri týchto DG, ale na druhej strane eeg nemusí vôbec nič ukázať - byť úplne ok a tá diagnóza tam aj tak môže byť... Tak veľmi sa na to neupinaj, prípadne oslov inú lekarku
@sasesoe ďakujem. Ale ja som myslela ze len neurológ môže urobiť EEG. Nevedela som ze môžu ešte niekam poslať.
Mam o tom nastudovane hodiny videí, rozhovorov a prečítané knihy..ak neurčí EEG tak nejde o diagnózu adhd. Môže ísť len o "obycajnu" poruchu správania, alebo to môže byť spôsobené povahovou črtou a kopou ďalších veci.. veľa záleží od toho na akého psychológa človek natrafi. Niektorí si tie deti posúvajú len preto, aby boli plné termíny a aby sa niečo riešilo, ale reálne ak to neurčí EEG nejde o toto ochorenie.
Nie je to taligova? Ak ano, odporucam najst si inu
@deedol netuším aké má meno, to je cez známu. Ale zistím. Ďakujem za upozornenie.
Videa na nete nenahradzaju studium mediciny a atestacie v odbore detska neurologia, diagnozu hyperkineticka porucha, po starom ADHD je mozne stanovit neurologom aj bez pozitivneho nalezu na EEG.
Konvenčné EEG nemá absolutne žiadnu výpovednú hodnotu pri diagnóze ADHD/ADD. Robia sa rôzne klinické výskumy na túto tému, ale to sú veci nad rámec toho, čo vám bežné ambulantné EEG vie povedať. Psychológ a špeciálny pedagóg nemajú medicínske vzdelanie aby vôbec vedeli to EEG čo prinesiete zhodnotiť. Posielajú k neurológovi deti jednoducho preto, že diagnóza by mala byť potvrdená lekárom, môže to byť neurológ, alebo psychiater. Daný detský neurológ sa k vám správal veľmi korektne, že EEG nespravil. Väčšina súkromníkov by vám to aj tak s úsmevom spravila a pekne by vás skasírovali na záver.
to co tvrdis nie je uplne pravda, lekar stanovuje adhd na zaklade testov nie eeg to slúži len na vylúčenie ineho ochorenia napr epilepsia, nevyzreta CNS, nádor, az ozaj tazke eeg je viditelne špecifickými vlnami. bezne nie. zvycajne adhd diagnostikuje psychiater nie neurolog a vie nasadiť aj lieky v prípade potreby
Ženy , takže takto. Koľké ste z oboru,keď vidím samé múdre komentáre? Poriadny neurológ by mal urobiť základné vyšetrenie ,reflexy a vsetko, naštudovať papiere z CPP,aké problémy dieťa má. Samozrejme,ak diagnostikuje ADHD,prípadne ADD (lebo to je sakra rozdiel) ,automaticky by mal urobiť aj eeg ,aby vedel,na akom podklade to ADHD je...Mnohé sú kvôli epilepsii,ako jej sekundárny prejav.Preto aj CPP potrebuje čo najpresnejšiu diagnózu,pretože je rozdiel dať odporúčania na ADHD z nezistenej príčiny a na ADHD ,ktoré vzniklo na podklade epilepsie,prípadne iného poškodenia mozgu. Keď pri epilepsii napr. dieťaťu vynecháva mozog , je to hneď iné. Máte pravdu,keď tvrdíte ,že nemáme medicínske vzdelanie ,ale čudovali by ste sa,koľko takých medicínskych predmetov musí absolvovať študent špeciálnej pedagogiky. Takže ak neviete autorke poradiť odborne, nedohadujte sa tu s vašimi naštudovanými vedomosťami z internetu.
Zaujímavé,moja dcéra má ADHD(okrem ineho)a nikdy nikto ju neposlal na žiadne iné vys ,jedine keď som sa pýtala k neurologické tak nqs psychiatricka poslala q keď som sa pýtala na MRi eEG. A pod reagovala že nebudem vas posielať na žiadne mri spravila jej testy nejaké a podla toho potvrdila q aj podľa správania dcéry,má 7 rokov...tiež sa mi to zdalo neprimerane ,ved predsa musí existovať niečo čo to naisto potvrdí jasne ze aj celkové vys áno správanie atď ale treba dosetrit aj zvyšok. Fyzickú príčinu a hlavne potvrdiť naisto.
@lucka1022 ja si myslím ze takéto vyšetrenie je nedostatočné a pýtala by som sa aspoň an EEG.. mne osobne by to nestačilo.. dieta už "onalepkovane" je, takže by som chcela vedieť príčinu, keďže ta môže byt v mozgu, cize tu fyziologicku stránku, nie len psychickú.
Musí vyšetriť. Som špec.pedagóg. Inak sa nedá diagnostikovať ADHD. Dokonca ti netreba výmenný lístok od pediatra. Stačí správa z CPP s odporúčaním na potvrdenie,alebo vyvrátenie diagnózy. Každý neurológ by mal mať eeg a ak nemá,musí tá naň poslať.