Deti s vysokým cholesterolom

lia1234
22. okt 2013

Ahojte,

zacnem asi tak, ze nie som matka ale teta. Mam pomalicky 11 rocnu neter u ktorej zistili, ze ma vysoky cholesterol. Na zaciatku sme si mysleli, ze len nieco mastnejsie zjedla a preto sa jej to zvysilo. Dnes sme sa vask dozvedeli, ze cholesterol ma tak vysoky, ze lekarka odporuca uzivanie liekov. Citala som clanky o detoch s vysokym cholesterolom, asvak ona do tej katergorie nezapada.
Neter ma 11 rokov a vazi 32 kg, co si myslim nie je vela. Dokonca ju aj nabadame, aby sa snazila zjest co vladze, lebo je fakt chuducka. Sestra vari kazdy den teple jedla. Maju zahradu, takze co vedia tak vypestuju sami. Sladkosti tiez neje. Dokonca rada sportuje. V rodine o nikom nevieme, ze by mam tuto chorobu.
Viete nieco poradit? Ci navstivit ineho lekara. Zmenit nieco v stravovani. Ako znizit cholesterol u deti ...

Dakujem.

vulka
22. okt 2013

Kolegynin syn mal ts ým problém hádam od 5-tich rokov. A inak ako liekmi a vhodným stravovaním to nešlo. Viem, že doma používala len olivový olej. Obmedzovala všetky ostatné tuky a aj tak to nebolo celkom dobré. Inak tie lieky zachraňuju cievy, tak ja by som osobne veľmi neexperimentovala s ich užívaním. Či vlastne neužívaním.

rebroza
22. okt 2013

@lia1234 ja len taku trosku ako laik.
cholesterol sa vraj deli na "dobry" a "zly". ja mam napr. celkovy nad normu, ale viac mam toho dobreho ako zleho, tak je to vraj v pohode.
a na intraku sme mali susedku, co bola vegetarian, denne cvicila, vek 18 plus a tiez mala cholesterol taky, ze jej doktorka chcela davat lieky. takze si myslim, ze vysoky cholesterol nie je len o strave.

lia1234
autor
22. okt 2013

@jonas17 nie je to zly link?

ollynka
22. okt 2013

mne to našli dcérke,keď mala štyri mesiace. Dedičné to nebolo,lebo ani ja ani manžel vysoký cholesterol nemáme.Mne to lekárka v nemocnici vysvetlila tak,že to má niečo do činenia s pečeňou,kde zrejme je žlč a tým je zvýšený cholesterol.Ja som vtedy len kojila,a na stravu som si dávala pozor.Vravela že liekmi a stravou sa to upraví. Nič sme s tým nerobila,pediatrička povedala že sa to upraví samo,teraz v 1 roku brala krv,povedala že je všetko v norme.

lia1234
autor
22. okt 2013

@jonas17 aj mne to otvorilo, ale tema tam je: Skúsenosti s predávajúcimi na modrom koníkovi

jonas17
22. okt 2013

@lia1234 opravila som to 😉

sissy27
22. okt 2013

@lia1234 a vieš aj hodnotu, akú jej namerali? ja bojujem s vysokým cholesterolom 17 rokov, vtedy som bola úplný mimozemšťan, lebo nikoho neplnoletého v ambulancii predtým nemali, dokonca ani nikoho pod 30 rokov... ale môžem ti povedať, že tie hranice sa dosť posunuli, to, čo pred 17 rokmi bolo "v norme" je dnes už "zvýšený" a už sa uvažuje o liekoch...a lieky sú žiaľ v prvom rade biznis...@vulka lenže tie lieky sú na celý život, majú kopec vedľajších účinkov, treba to naozaj veľmi dobre zvážiť, či ich dáš dieťaťu... zachrániš cievy, zničíš pečeň alebo niečo iné... olivový olej bol "in" pred pár rokmi, tiež sme si tým doma prešli 😅 vraj je "diétny" ... preto všetky španielky, grékyne, talianky majú zadky ako štajerské kone, lebo sa z neho nepriberá 😀 teraz nedávno zas vyšla iná "múdra" štúdia, že by sme sa mali stravovať takými plodinami, ktoré sú pre nás prirodzené, teda dopestujeme si ich sami v našich zemepisných šírkach... a to olivy rozhodne nie sú... tak kde je pravda? zase niekde uprostred...

aristka
22. okt 2013

a to je aký vysoký cholesterol ,treba číslo a ak chcú dať lieky asi je to opodstanené ......inak to ,že je chudá neznamená ,že nemôže mať problémy s cholesterolom a matka dieťatka nech zistí či z mužovej strany nebol problém ....inak treba komunikovať s dr. tu ti dajú liečby všelijaké a diéty a môžeš si malú pokaziť ešte viac a pritom možno je to u nej len prechodný jav ,puberta stres hocičo a treba na tú dobu možno dať lieky a budú sledovať čo to s ňou robí a možno ich časom nebude potrebovať ....inak o nízkocholesterolovej diéte matka určite bola poučená ...

lia1234
autor
22. okt 2013

@aristka
@sissy27
@ollynka
@vulka

dakuejm za odpovede. Len dnes mi to oznamila mama (babka) takze neviem aku ma vysku cholesterolu. Snad zajtra budem mudrejsia. Lieky by sme jej zatial nechceli davat. Som rozmyslala s mamou (babkou) ze by sme naordinovali nejaku dietu a o mesias isli opat na krvne testy. Verim, ze by sa to napravilo. Brat ma sice problem s pecenou (bilirubin), ale s cholesterolom nie. Mozno to bude dedicne zo svagrovej strany, no na istotu to napisat neviem. Ma 11 rokov, tak mozno hormony nieco robia...ale odbornik nie som, aby som to mohla tvrdit.

pedroma
23. okt 2013

@lia1234 ahoj, moj starsi syn ma vysoky cholesterol (okolo 6,5). U nas je to dedicne podmienene. Spolu s nim ma hyperbilirubeniu, taktiez dedic. predispozicia, tzv. Gilbertov syndrom. Sledovani sme pravidelne na detskej gastro/hepatologii. Lieky nemame ziadne, iba obmedzenu stravu v zmysle nic mastne, korenene a pod., co nas syn vlastne ani vobec nezje. Ale vykrmit by som ho veru potrebovala, stihly je statocne 😝

suzinka121
6. jún 2016

@ollynka ahoj,uz je to davno,ale ake mala hodnoty nepamatas? Maly ma rok, je chuducky,necelych 9kg,papa len zdrave veci,kojime len rano vecer a v noci a ma vysoky cholesterol,tuky v krvi a este aj akysi mastny efekt ci co to mala poznavene dr vo vysledkoch. Nechapeme z coho to ma, o mesiac znova krv a potom vysetrenie pecene

ollynka
6. jún 2016

@suzinka121 to si už nepamätám, aké mala hodnoty, ale poslala nás na endokrynológiu. Bola som tam len na konzultáciu bez dcérky , a tam mi povedala lekárka že diétu jej nemôže nasadiť, že jej to mám niečím zrážať. Čím nepovedala, ale pochopila som. Takže veľa zeleniny,ovocia , obilnín, a panenské oleje. A počkáme na najbližšie výsledky.

suzinka121
8. jún 2016

@ollynka my vsetko toto papame bezne,preto sa obavam z coho to moze mat :/ cakame tiez mesiac a zopakuje odber,potom sa uvidi, ci nas posle na sono pecene. Akurat som mu zaradila viac cvikle teraz,neviem ci ine by som este mala robit. Dakujem za odpisanie