Ženy, matky. Potrebovala by som poradiť.
Čo prvé ste na svojich deťoch pozorovali ako príznak autizmu a nakoniec sa to potvrdilo? Čo všetko si všímať, na čo dávať pozor ?
Máme v rodine chlapca, 2r. Nerozpráva, jeho jedine slovo je mama a ešte vie povedať Ja, ale nevie význam toho "ja".
Nočník 0 bodov. Objavuje sa u neho taky ten nepríjemný piskot/škrekot keď sa mu niečo nepáči.
Je veľmi žiarlivý. Nevie postaviť na seba kocky, vkladačky nerobí vôbec.
Neviem čo všetko si všímať keďže doteraz som s tým nemala žiadnu skúsenosť ani v rodine ani v okolí.
Článkov som prečítala X, v niečom ho vidím, v niečom zas nie. Preto ma zaujímajú reálne skúsenosti. Ďakujem každej jednej ktorá sa o skúsenosť podelí. 🙏
@veronikaszabova ak tu bola dnes podobná téma, môžeš mi prosím hodiť link ? Nemám čas to tu celé prehľadávať, ešte k tomu na mobile 🙈 budem vďačná.
https://www.modrykonik.sk/group/6383/ tu máš milión informácií, môžeš študovať.
@narayan ďakujem 🙏
Pozri autizmus má široké spektrum prejav, nie sú dvaja rovnakí autisti, dokonca niekedy sa ani odborníci nezhodnú či je to autizmus alebo nie. 2 roky je strašne málo, chlapci bývajú pomalši v rozprávaní, nočníku, nervozita môže mať iné príčiny (nepohoda v rodine, nový súrodenec, že ho niečo bolí). Určite to chce čas minimálne 1 až 1,5 roka a potom riešiť čo bude.
Podľa mňa nečakať a objednať sa niekam do centra, kde s tým pracujú, tam už budú vedieť ci to smeruje alebo nsmeruje k autizmu. Čím skôr sa s dieťaťom začne pracovať, tým lepšie pre všetkých.
ahoj, preco hned autizmus?
ked zaostava rec, v prvom rade je otazka ako je na tom sluch, potom to mozu byt poruchy reci, od oneskoreneho vyvinu reci az po neviem co, tych moznosti je vela... zacat tymto...
to ze nepostavi na seba kocky moze byt opat napriklad oneskoreny vyvin, znova z roznych pricin.
treba ist za pediatrom, na neurologiu...
To, že nerozpráva je jedna vec, podstatné je, či s vami komunikuje a ako, či si žiada hračku, jedlo, ako signalizuje svoje potreby, ako reaguje na vaše požiadavky. Neupínala by som sa ani na zrakový kontakt, niektoré deti s aut. s tým nemajú absolútny problém. Spomínaš, že píska/škrieka - prečo, kedy? dáva svoju nespokojnosť najavo aj inak? skladačky ho nebavia, nevadí. Aká je jeho hra? o čo sa zaujíma? aký má vzťah k rovesníkom, k deťom, k dospelým? ako sa správa na ihrisku? na návšteve? ako reaguje na zmeny? čo jedlá? je v niečom až príliš vyberavý? je ochotný to aspoň ochutnať? nejaké zlozvyky? repetitívne prejavy? akú má motoriku? je toho veľmi veľmi veľa, čo vám môže napovedať, že je v niečom iný (aj keď nemusí ísť hneď o aut). - ak chceš, môžeš aj do správy 😉 mám s týmito deťmi niekoľkoročnú skúsenosť
@nikaeli ahoj, ďakujem za tvoju reakciu. Keďže niesom mama ale iba "pozorovateľ" neviem to zhodnotiť až tak, ale z môjho pohľadu ti viem odpovedať nasledovne :
Píska/škrieka keď sa mu niečo nepáči, napr. mama sa rozpráva s niekym, nedáš mu hračku, nechce jesť, vypneš televízor, chceš ho ísť dať spať a pod.
Jeho hra je v podstate len jedna, hrá sa s guličkami, nič iné ho nebaví, nezaujme. Buď sedí pred televízorom alebo guličky.
Rovesníkov v okolí nemá.
Keď príde návšteva je veľmi žiarlivý, keď je niekomu venovaná pozornosť cielene sa mu snaží ublížiť, hádzať na neho predmety, buchnúť danú osobu/dieťa.
Jest nechce takmer nič, poväčšine do neho bez problémov dostaneš len jogurt, ale aj to je boj na 20 minút.
Čo mňa napr. Prekvapuje a nevidela som to u iného dietata je to že sa veľmi zameriava na detaily. Vidí šnúrku na zemi, zdvihne ju a kričí. Zlomená ceruzka/štipec, to isté, kričí pri tom.
Nevidím tam ani tie také základné prejavy napr. Vidí auto a nepovie brm brm, Vidí psa a nepovie hau hau a pod.
Ze nerozprava nemusi nic znamenat, to je v tomto veku este v poriadku. Dolezite je ci rozumie, napriklad.ak mu niekto povie podaj mi flasu zo stola, kocku, knizku vie o com sa hovori dokaze to spravit ? , Dalsia ved niensu dvaja autisti, moze byt autista co rozprava vyborne, co sa hra normalne hry, ma ocny kontakt atd a predsa je autista. Na niektorych to je vidno hned na niektorych skoro vobec. Potom su typicke znaky ako tocenie sa na mieste, nereagovanie na svoje meno, ked nieco chce taha ludi za ruku a pouziva cudziu ruku ako nastroj - napr chyti vasu a polozi ju na predmet, stereotypne spravanie a hry - napr len kolesa, tociace sa predmety, otvaranie zatvaranie dveri dokola, mozu si prezerat svoje rucky pred ocami... Staci si vygooglit nejaku stranku je toho popisaneho milion
@1mina Google googlila som, článkov som precitala X, čo som spomenula aj v úvodnom príspevku. Preto ma zaujímali reálne postrehy žien, na čo upriamiť pozornosť.
Napr. Točenie na mieste, keď sa nad tým zamyslím tak áno, točí sa na mieste ale my sme to považovali za tanec.
Ťahanie za ruku, ťahá nás za ruku stále, ale aj to sme brali v norme, lebo však nevie povedať tak nás tam "donesie".
Niekto mi spomenul špičkovanie, čo som vôbec ani neuvažovala že by mohol byť jeden z príznakov.
Ono je asi lepšie počuť od viacerých mamičiek aj keď každé dieťa je iné a môže sa inak prejavovať, ako si prečítať len nejaké všeobecne články popisujúce najčastejšie signály, ktoré sa ale nemusia ukázať u každého 😊
Ano tocenie je signal, v podstate ze normalne by dieta malo zareagovat na vas ak sa toci len pre srandu, ked mu ukazete ze stop, alebo ho chcete zastavit. Ak je akoby "zaseknuty" a chce sa len tocit dalej dalej to uz je troska zvlastne. Tahanie za ruku je jeden z takych znakov, nazyvaju to ze pouziva ruku druheho ako nastroj. Pripadne vedia teda casto chytit vasu ruku a polozit ju na dany predmet, namiesto toho aby nan ukazali prstom napriklad. Ak chcete napiste mi spravu
Ahoj ako to dopadlo a tym chlapcekom?
Dneska si tu niekto robi prieskum o autizme?