Ahojte, už som v koncoch!!! Dcéra 2,5r. dostala pred 3 týždňami kašeľ. Jasné riešila som to klasickými liekmi na kašeľ. Po 4 dňoch, keď kašeľ sa nelepsil išla som k lekárovi. Ďalšie lieky, aby sa kašeľ zmenil na vlhký produktívny nezabrali. Stále len suchý dusivy kašeľ a hlavne v noci. Dostali sme antibiotiká 2 dávky nezabrali. Krvné testy všetko v poriadku ,RTG pľúc v poriadku. Cez deň je v pohode ale v noci má záchvat, že sa nevie nadýchnuť.
Prosím viete mi poradiť niekto kto to zažil? Ja už neviem, čo robiť a lekári nič nezistili.
Bud laryngitida,alebo cierny kasel..pytaj si nan testy, asi vam ich neribili..
Na noc mozes dat polovicu dithiadenu,alebo fenistil kvapky, ukludni dusivy kasel ciastocne.
Môj syn má už síce 12 rokov a mame trosku podobný problém už asi 5 mesiacov s prestávkou 2 mesiace. Cez deň žiadny kašeľ a v noci sa zobudí a len ho núti a núti kašľať. Ja som s tým chcela ísť na alergologiu, ale poslala nás na krčné. Povedala ze ma zväčšenu mandlu a vraj toto to môže vyvolávať. Dala nám akýsi sprej do nosa a tabletky na cmulanie Spirabel na zmenšenie tej mandle. V čase co to bral, čo boli tie dva mesiace ani raz nezakaslal. Prečítala som si, že tie tabletky sú niečo ako antihistanimikum. Po tých dvoch mesiacoch bolo ešte pár dní kľud. A potom opäť. Ale momentálne už kašle len niektoré noci, nie každú. A keď mu dám sirup Bronchicum tak ho skludni a zaspí. Takže opäť zvažujem, že predsa len sa budem pýtať na tu alergologiu. Lebo už mi nevychádza nič, kam by sme s tým mohli ísť. Takže asi toľko naša skúsenosť.
laryngitida podla mna...
My máme prieduskovu astmu.aj syn aj ja.cely den nič a keď si ľahnem na chrbát začneme kaslat.mne pomôže len sprej a 3 vankúše po hlavu.maly ma tiež spreje.nemalo by sa spať pri otvorenom okne.a netuší ho prášok na pranie? Nie je silný?
Podľa mňa to skôr bude reflux. Mne sa takto syn v spánku dusil kašľom, chodila som k Dr. s kašľom ako na klavír . Až raz cez obedný spánok som ten záchvat kašľa natočila na mobil, prisamvačku mne už Dr. neverila, že on v spánku kašle lebo všetko ok, dýchanie čisté. A ona mi povedala že je to reflux, jemu sa potrava vrátila, zbehlo mu a s toho sa tak dusil až sa povracal koľko krát... A keď to trvalo dlhšiu dobu zapálil sa mu pažerák a hrdlo takže potom ATB naozaj potreboval. Nerada spomínam na to 😔 pritom stačil obyčajný sirup na reflux a nedať piť pred spaním a po jedle na obed.
Môj syn má bronchialnu astmu a detto. Inak toto deti mávajú. Môže to byť alergickeho pôvodu.
Inak dobrý na suchý kašeľ je ditustat kvapky. Na noc dávam do hrnca zovrieť bo kovy list a dávam im to do izby alebo skúste caj z majoránky.
@juligott astmu vylucili? Mna pri zachvate slo zadusit a to vylucne v noci. Kym mi ju zistili, prekaslala som 3-4 hodiny kazdu noc niekolko tyzdnov.
no pokial je to len v noci, bude to sposobene alergiou.. moj prvy syn alergik kym nebol na liecbe, hnusny suchy kasel mal najma v noci, je najviac alergicky na roztoce a tych sa bohuzial moc zbavit neda.. urcite nech vas poslu na imunoalergo, zvlastne ze to pediatra nenapadlo?..
(vsetkych mam doma alergikov, ale kazdy ma ine priznaky, muz inak je tiez a dost kasle)
inak zatial skus pri kasli aj olej na hrud, ditustat to u nas vzdy trocha ulavi..
este ma napadlo, to vam ani nedali ventolin?
@jana_eyre_2 Ventilom sme mali a nepomohol
@jana_eyre_2 prosím vás, môžem sa opýtať, na akej ste liečbe? Dcéra stále kašle, má bronch.astmu a alergie na roztoče , od januára bola ok a posledné dva mesiace stále kašle. Mame taktiež spreje.
@juligott nám tak zistili astmu, vždy liečili dcéru na priedušky , nakoniec alergia na roztoče a bronch.astma.
@lubik87 z krvi vyjde len ak ho testuju!! Podla testovali len vseobecne veci, sedimentacia atd...
a este treba otestovat aj plucne chlamydie a mykoplazmy.
A potom este... .moja neter mala takto alergiu na perie... vankuse.. neviem ake pouzivate, ale stoji to za zmienku.. drazdi to.. aj prach ..
@laurikagab najstarsi astmu nema, iba alergie.. berie desloratadin (nepamatam si teraz nazov lieku, lebo mu dali nejaku novu znacku namiesto aeriusu) montelucast v tabletkach a ma aj starolal na tri roky (to funguje podobne ako vakcina) potom jasne este spreje do nosa (avamys, alergodil) a nejaje ocne kvapky.. minule sa nam minul montelucast a do dvoch dni zase zacal silno kaslat a ked sme ho konecne dostali, hned sa to zlepsilo.. takze ten mu pomaha dost, ale ludia ho moc nemaju radi, lebo ma popisane zle vedlajsie ucinky.. synovi ale nerobi nic..
najmladsi zase berie flixotide a rupafin, on este nema potvrdene alergie, lebo este nerobili testy.. on ale maval velmi casto obstrukcne bronchitidy, predpokladam, ze bude mat ale rovnako alergiu na roztoce a travy ako jeho brat..
napadá ma alergia na roztoče...
doktorka vám mohla dať prednison /tbl alebo čípky - neviem dávkovanie/
syn mal takýto kašel /okrem toho iné problémy neboli/ a doktorka dala čípky. Mal 1 a 1/2 roka. Pomohlo.
A druhý je na prednisone častejšie, ale tam je silná alergia na roztoče a laryngitídy...
@jana_eyre_2 dakujem, my mame tu alergiu anna roztoče a flixodite, keď často kašle, dávam ventolin..a na večer spiroman tabletky..
@juligott nas 3 ročný syn mal presne toto iste. On 3 mesiace vkuse len v noci kaslal, suchy dráždivý kašeľ. Poslali nás na alergologiu, krvné testy negatívne a tam keď mu pozrela do hrdla, tak ze mu zatekaju hlieny. Tak sme šli na orl, dostal sprej do nosa, vyšetrili ho a už 3 týždne ani nezakaslal. Takže určite odporúčam ísť na orl.
Pri prvych detoch nam pomihol orl, doktorka predpisala spray do nosa na alergiu, a akoby uťalo. Samozrejme ale, bolo to len dočasne, kašeľ pokračoval, pomohol nám alergolog, urobil testy, predpisal spiromont (Montelukast), keď sa dusili, ventolin. Spray do nosa nasofan a antihistaminika. Syn mal nabeh na astmu, ten spiromont je nevyhnutný. Minulý rok sa mi takto dusila 2,5 ročná dcerka, 4 mesiace prekaslala, všetky testy a výsledky čisté. Alergolog jej robil vyšetrenia, nič vážne sa nepotvrdilo, ale rodinná anamnéza nepusti. Dal jej spiromont (2 synovia ho musia uzivat) , po 1 raze pomohol...
Teraz bola sezina, žatva, pele. Pri alergikoch je nepísané pravidlo - pel nasadne počas dna na vlasy, večer si na ne lahnes, začne ta dusiť. Preto treba často, a ak sa dá každý deň (v čase sezóny) umývať vlasy. Často, fakt často meniť vankúšovu obliečku. Naše deti nemôžu používať paperové vankúše,ale to ani iní alergici, myslím.
A rada navyše - najviac pomohlo, keď som zacala sušiť prádlo v sušičke. Aj v lete, v horúčavach. Lebo keď susis v lete von, nabije sa ti do čistého prádla peľ, prach, prach zo žatvy a môžes meniť vankúš každý deň, nepomôže...
@lubik87 no neviem, kľudne sa zistí až po niekoľkých týždňoch práve preto že neprechádza a trvá dlho môjmu synovcovi ho zistili asi po troch týždňoch Čo stále kašľal a nebol prvý ani posledný a doktorov často napadne robiť naň testy a vtedy keď riešia práve dlhý a pretrvávajúci kašeľ
@juligott nemá laryngitydu ? Je to taký štekavy kašeľ . Pomáhajú čapíky pri záchvate aby sa roztiahli dýchacie cesty ( predinson) alebo žltý trifed na noc 1.5 mll .a na vykasliavanie cez deň dať poslednú dávku do 15 tej