Dcérka nereaguje na svoje meno

10. máj 2024

Ahojte, píšem anonymne z rodinných dôvodov, ktoré nechcem bližšie definovať.Nuz ale k veci.Prosim vas, poraďte ak máte skúsenost.Samozrejme pojdem aj na vyšetrenia s malou,rada by som však vedela aj vaše názory tu na MK.
Mam 1,5 ročnú dcérku.Je predcasniatko,ale uz nas aj vyradili z rizikovej ambulancie, keďže je podla nich všetko v poriadku a všetko dobehla.Vyradili nás tyzden po jej prvých narodeninach.
No ale ide o to, že malá nereaguje ked ju volám po mene.Sluch má ok.Na ine podnety reaguje,ale ked ju niekto volá menom,alebo hocijako inak pekne,tak vôbec.Vonku je nekamaratska, susedu ignoruje ak sa jej prihovára.....Babka (svokra) ked jej nieco rozpráva,ani hlavu nedvihne k nej.
Rozprávať nevie, občas povie mama,ale iba ked sa jej chce.Ona iba mrnci, kričí, piští....😔
Svokra ma straší ze bude určite autista.

januska12323
10. máj 2024

Veď má len rok, nestresujte zbytočne. Ešte má čas, môže vás len normálne ignorovať keď má lepšie veci na práci.

martinmmartin
10. máj 2024

mozno ma podobny problem ako cokel nasej svokry. Ten sa sam seba presvedcil ze sa vola Ticho.

thereisabear
10. máj 2024

Pozri aplikáciu ASDetect, je to v slovenčine.

tanyan
10. máj 2024

Mne to z toho opisu skôr príde akoby to nebrala osobne alebo to nevyhodnotí ako dostatočne zaujímavé na to, aby tomu venovala pozornosť (oslovenie aj snahu o komunikáciu). Možno si vôbec neuvedomuje, že sa snažíte upútať jej pozornosť a komunikovať s ňou alebo je jej to jedno. Keby to bola porucha, tak by podľa mňa nehovorila nikdy a nereagovala nikdy.

deti95060810
10. máj 2024

čím skôr riešiť s pediatrom... už aj včera bolo neskoro.
prešli sme si tým. u nás to bola diagn.

dennissa16
10. máj 2024

@deti95060810 prečo bolo včera neskoro? Ma 1,5 roka. Co sa dá riešiť v tomto smere s ročným dieťaťom?

domka222
10. máj 2024

@dennissa16 a si predstav,že prvé znaky,že niečo nie je v poriadku sa prejavujú práve v tomto veku

selest
10. máj 2024

@dennissa16 vsade su velmi dlhe cakacky, takze kym pediater zareguje, kym sa dostane k psychologovi a ten da podnet na dalsie vysrtrenia kym sa dockaju tych vysetreni atd. bude mat dieta aj 3 roky. Tak preto.
Riesila by som asi prvy sluch a psychologa pripadne cvi. Niekedy staci ze dieta sice pocuje ale nie dobre a ovplyvni to aj spravanie rec atd. . A psycholog vie posudit ci su tam nejake znaky ak ma dieta dg aj v takomto veku.

kacena4
10. máj 2024

ak je problém len to ze neresguje na meno nebude to autizmus, skor stafium vyvinu kedy vas ma na haku, mozno slabé porozumenie. na dg. autizmu (vysvetli svokre) musi spĺňať ceku skalu priznakov. ak sa tebe ako matke niečo vyvine nepozdáva obrat sa na CV poradia pozru dieta. drzim palceky

deti95060810
10. máj 2024

@kacena4 si si istá tým čo si napísala? skús niekde prečítať prvé príznaky PAS

dennissa16
10. máj 2024

@domka222 si predstáv,že viem.
Preto by som nikomu nenapisala,že už bolo neskoro, naopak je to akurát včas začať s dieťaťom pracovať. Ak tam bude nejaký problém.
Neskoro by bolo keby malo dieťa 4 roky.

dennissa16
10. máj 2024

@kacena4 presne. Súhlasím s tebou

vevesh
10. máj 2024

@dennissa16 v zahranici sa da dg. Autista korigovat aj stravou, ak sa na to pride v takto skorom veku- a ak su priznaky naozaj tak okate, je dolezite to podchytit cim skor a pracovat s danou dg....

dennissa16
10. máj 2024

@vevesh presne tak. Je akurát vhodný čas,”nie že včera bolo NESKORO” …

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domka222
10. máj 2024

@dennissa16 ja som to písala kvôli tvojmu komentáru, že čo sa dá riešiť v tomto smere s tak malým dieťaťom. Nie,že včera bolo neskoro. Pretože už v tomto veku sa pekne dá s dieťaťom pracovať formou hry a pod

dennissa16
10. máj 2024

@domka222 a ja som pisala, co sa dá robiť s ROČNÝM DIEŤAŤOM.
Teraz ma dieta 1,5. A je knižnú predcasniatko. Čiže, ak si ho mama začala okolo roka všímať, ako reaguje/nereaguje na ľudí a celkovo možno porozumenie a teraz to ide riešiť,keď ma o pol roka viac. Tak je to vlastne super. Ak tam bude problém, je to super vek na podchytenie.

Určite by som “nedeptala” autorku rečami,akože sa už neskoro zobudila,pretože sama píše,že pôjde na vyšetrenia.

mimka1402
10. máj 2024

@dennissa16 Ak nie si odborník, tak asi nerozumieš úplne tomu, ale nedavaj autorke plané utechy. Už pri ročnom dieťati vieš zistiť Pas, aj toto je jeden z častých príznakov. /venujem sa tomu odborne/ lebo @deti95060810 to napísala tak, ako to aj v skutočnosti je a býva. Len na sk je problém sa dostať skôr na diagnostiku, preto deti sú neskôr oficiálne diagnostikovane

dennissa16
10. máj 2024

@mimka1402 opakujem po 3.x myslim si,že je to akurát včas a nie neskoro.

romcici17
12. máj 2024

Ahoj. Môj bratranec mal ako malý rovnaký problém,aj keď sa hovorí že chlapcom všetko trvá dlhšie. Asi do jeho 4 rokov iba mrnčal,pišťal a kňučal..no rôzne zvuky a nevedel ani mama povedať iba :"ma" jeho starší brat sa však po čase nejako naučil čo ktorý zvuk znamená a zázrakom vedel čo si menší želá,aspon to pomohlo lebo ich mama bola z toho na prášky... Celý ten čas ale chodili k logopédovi a riešili to s obvoďáčkou,psychologičkou,na meno sa tiež naučil postupne,teraz už chodí na zš a vyrástol z neho normálny chalan aj rozpráva úplne normálne. Chce to čas a správnou spoluprácou s lekármi sa to určite podarí.

autor
12. máj 2024

Ďakujem všetkým za komentáre.💗🌻
Dnes mi bolo vytknute,ze je to vsetko moja vina,ze sa malej málo venujem.Hoci ja so to nemyslím.Tak ale uvidím, díky za vase postrehy a skúsenosti.Budem to riešiť.