Dcérka nekaká

25. mar 2024

Ahojte, taká otázočka, lebo už som zúfalá. S dr konzultujeme túto situáciu už dlho, pýtala som sa aj v skupine na FB, ale skúsim aj tu, možno mi niekto poradí, alebo má podobnú skúsenosť.
Dcérka, do 6m plne kojená, vždy kakala pravidelne, aj 3krat denne. S prikrmami sa jej tá stolica začala postupne zhoršovať. Ona nie je jedák, keď mi zje 60-70 gramov výživy, tak to je veľa, obedu dá tiež len pár lyžíc, aj keď v poslednej dobe sa to zlepšuje a začína papať viac. Ale teda nekaká. Proste aj 4 dní je úplne bez stolice, vysadili sme všetky potraviny čo zapekajú, slivka/hruška/cuketa sú u nás denne, slivková šťava tiež, harmancekovy čaj detto. Ona ani nemá bruško nafúknuté, nemá bolesti, nemá tvrdé bruško, nič. Len teda tá frekvencia znepokojuje aj dr, že teda aspoň každé 2 dni, max 3 by kakať mala. Aj dnes kakala po štyroch dňoch a naozaj že málinko. Má predpísaný Duphalac sirup na podporu stolice od doktorky, ale nepomáha. Pri dávkovaní 3x denne mala z neho hnačku, keď sme znížili dávku na 2x denne, zas prestala kakať. Aktuálne som jej ho vysadila a dnes som jej dala prvýkrát Beba vlákninu a má k nej aj probiotiká Probiofix a tento týždeň ju mám objednať na gastro, lebo naša dr povedala, že už nevie ako inak by to riešila, keďže to už trvá vyše mesiaca. Za ten čas som jej 2krat musela aj rurkou pomáhať, čo nevedela vytlačiť stolicu keď už konečne kakala a plakala a viditeľne sa tým trápila, podotýkam, že ju mala riedku.
Nemáte niekto skúsenosť s niečím takýmto? Lebo veru ani ujo Google nepomohol.

kitycat
25. mar 2024

My s tym nastastie problemy nemame, ale ked nahodou ze dva dni nic, tak som davala kiwi a snazim sa davat casto cuketu s do jedal tuk.
To kiwi u nas pomaha rychlo. Mam doma tri kusy nech je pekne makke a zrele.

Pije dost?
Mozno ma blok odvtedy alo ju to bolelo. Ale ak kaka po styrochbdnoch pravidelne a neboli ju brusko tak to tak mozno ma byt

henka123123
25. mar 2024

Velmi dobry na vyprazdnenie je easylax.moj syn zas zadrziava...

autor
25. mar 2024

@kitycat to mi nenapadlo, že môže mať blok. Ona raz kakala veľmi ťažko, úplne tvrdú stolicu mala, vtedy som to vlastne aj s dr začala riešiť. No snažím sa do nej dostať čo najviac vody. V poslednej dobe mi aspoň ten čaj pije, ale vodu moc nechce. Aj podľa dr to spôsobilo problémy v zmysle, že malá tú stolicu tvrdú, ale teda to už problém nie je, má ju znovu takú kašovitú, len teda nechápem, prečo aj takú má problém vytlačiť. Ona proste stopne čo robí a tlačí a tlačí a musím jej pomôcť buď kakacou polohou, plienka dole a pritlačiť nôžky alebo rurka (to už je posledná záchrana teda).

@henka123123 ďakujem za tip, pozriem.

kitycat
25. mar 2024

Ma pitie vody ja skusam hru, ze si strngneme

adamadent
25. mar 2024

Pár kvapiek oleja do prikrmu. A ja som dávala avokádo.

autor
25. mar 2024

@adamadent dávam oleje (slnečnicový, olivový a už papá aj obyčajné maslo). A avokádo je dobré na trávenie? To som veru nevedela.

aliaray1
25. mar 2024

Ahoj, ja som od zaciatku prikrmov davala aj biely jogurt (zvolensky kvoli 10%tuku), jemne baby vlocky, vlakninu. Z hrusky ani jablka nezapeka, staci nakrajane na 5 min povarit, vyliat vodu, roztlacit/zmixovat a je po probleme. Urcite zarad viac kyslomliecnych vyrobkov, nedavaj ziaden cukor, kakao ci cokoladu (ak nahodou davas).
Po dalsie davali sme pit vela (kojeneckej) vody, nie caj. My sme nasu naucili na vodicku zo sklenenej pipety z kvapiek od Babycalm a nasledne uz pila vela vela vody zo silikonoveho pohara s cucakom (aby si nerozbijala zubky o plast, vedela som to krasne sterilizovat a bez slamky)

anna777115
25. mar 2024

Takto, podobne sa môžu začať prejavovať potravinové intolerancie. Treba, to začať riešiť. Myslím, že na gastre by jej mali urobiť všetky dôležité vyšetrenia

sinusoida
26. mar 2024

Hej mám s tým viacročnú skúsenosť...veľa tekutín...a keď už nebola stolica cca 2 dni, tak len ovocie, tekutiny, pohyb...a kým nebola stolica nikde sme ani nešli, až nakoniec sa vytvorila pravidelnosť stolice, vždhy v určitý čas počas dňa. Inak u nás pomôže aj teplá varená strava, dôležité je aj to, aby to bolo teplé a k tomu pohyb vonku....gastro nám nič extra nepomohlo. Len potrápili odbermi.

lennytka84
26. mar 2024

Sono bruška a iné vyšetrenia..
Nemusí to byť nič, môže to byť hocičo.

autor
26. mar 2024

@sinusoida pohybu má veľa, nezastaví sa už ani v spánku mám taký pocit 😅 tekutín má síce pomenej, lebo proste nech robím čo robím, vodu nechce, čaj ako tak, ale je ešte príliš malinká, aby pochopila, že piť musí, väčšinou tú vodu pluje von, lebo ju proste nechce. Tak ju aspoň zatiaľ stále kojim na požiadanie.

@lennytka84 áno, už máme termín na gastro.

@anna777115 tak to som netušila... Dúfam teda,že to nebude nič vážne 😩 má už zavedených veľa alergénov a nikdy nemala reakciu 🤔

cicinkova
26. mar 2024

Keď môžem tak ti poradím v potravinách si kúp Ľanové semienka daj do pohára ale dve čajové lyžičky a zalej vodou nechaj odstáť cca 15 minút premiešať a daj malej jednu lyžičku ráno na lačno len tú šťavu. Toto bolo jediné čo pomohlo nám.

vikpen
26. mar 2024

Ako cez kopirák my, máme presne to isté. Kojená, mesiac príkrmy bez problémov, potom ju raz zapieklo a už viac ako mesiac nekaka. Vždy cca na štvrtý deň pomôžem. Najviac pomáha easylax, klistir pre bábätká, ale mne sa zdá že ona zadržiava. Asi ju to raz pri tej tvrdej stolici zabolelo a boji sa kakať, pretože aj keď jej dám ten klistir tak napína nôžky, mrnčí a vzpiera sa ale potom sa poddá, raz zatlačí a stolica je von pekná riedka.. takže mne to príde tak, že keď ma pocit na kakanie tak to zadržiava. Neviem už čo a tým, dávam slivkovú šťavu, ovocie, vodu, vločky..ach. má 8 mesiacov. Ak na niečo prídete, ak vám niečo pomôže dajte vedieť prosím.. aj my asi pôjdeme teda na ďalšie vyšetrenia.

janiikkk
26. mar 2024

Ahoj,my sme mali rovnaký problém s malou. Presne to začalo po prvých prikrmoch a mala tuhšiu stolicu až to prešlo na blok. Kakala každý tretí-štvrtý deň tvrdú stolicu. Skúšali sme Duphalac bez efektu úplne,keď bolo najhoršie tak easylax. Nakoniec nás OL poslal na chirurgiu, kde nič našli. Občas mala dokonca z tej tvrdej stolice stopy krvi. Odtiaľ na detske gastro. Tam nás v prvom rade doktorka spucovala,že malá mala v roku vyše 8kil (nejedak). Potom nám vysvetlila,že má blok kvôli tomu že mala pár krát tvrdú stolicu a teraz ju zadržiavala úplne. Odporučila nám FORLAX 4mg sáčok jeden ráno a jeden večer. Údajne to nie je návykové a rozpúšťa sa to vo vode. Malá potom nedokázala zdržiavať stolicu a pekne každý deň kakala. Nakoniec po mesiaci sme prešli na jeden sáčok za deň a potom postupne obdeň a pomaličky sme ho vysadili. Pomohol nám krásne, malá kakala bez bolesti,bez trápenia každý deň. Samozrejme veľa vlákniny a vody stále doteraz (3 roky). Občas sme jej ho šupli, keď nekakala 2 dni a báli sme sa,že až nemá tvrdú stolicu znova. Mala by si to kúpiť v každej lekárni a keď tak aj cez internet. Naozaj nám pomohlo iba toto. Museli sme ju skrátka "odblokovať" aby zabudla,že kakanie bolí a aby to nedržlala. Ale bolo to pre mňa veľmi stresujúce, keď nemohla kakat a už som nevedela čo skúsiť. Slivkové,jablkové šťavy, veľa ovocia a zeleniny.. nič nepomáhalo. Prajem veľa síl a naozaj skúste ten Forlax,nedám naň dopustiť

vikpen
26. mar 2024

@janiikkk ďakujem ja to vyskúšam, keďže vidím že moja zadržiava, že má strach z kakania 🙂 takže to nie je na predpis?

janiikkk
26. mar 2024

@vikpen nie,je to voľno predajné. Teda ak sa to za tie 2 roky nezmenilo. Však skus sa popýtať alebo kukni na internete. Len naozaj dodrž ten mesiac 2 sáčky za deň,lebo musí zabudnúť že kakanie bolí. A ešte ten účinok keď jej to začneš dávať sa dostaví tak po 2 dňoch a je to normálne. Keď jej dáš ten sáčok,tak hneď nepôjde kakať

autor
26. mar 2024

@janiikkk nám Duphalac najprv aj pomohol. Týždeň kakala pekne pravidelne, potom dr kázala stiahnuť dávku na jeden krát denne z troch a koniec. Keď sme znovu zvýšili tú dávku, tak dostala hnačku. Včera sme nasadili vlákninu a probiotiká, dnes cez deň sa pekne vykakala, neviem či to bolo tou vlákninou, alebo náhoda, to budem môcť posúdiť až o pár dní. Ale teda už máme aj my termín na gastro, takže som zvedavá. Aspoň to sono bruška určite chcem nech spravia, nech som si istá, že tam nie je nič vážnejšie. A zajtra zbehnem do lekárne po ten Forlax, moc ďakujem za tip. Malá mala problém s tvrdou stolicou raz, vtedy ju zapiekol kupovaný prikrm, tak ja neviem, či by po jednom raze už si mohla vytvoriť takýto blok 🤔 nemám z nej pocit, že by zadržiavala. Práveže tlačí a vzdychá a ochká a pritom stolicu má mäkkú , to ma na tom znepokojuje.

janiikkk
26. mar 2024

Tak keď dnes kakala,tak počkaj ešte s tým forlaxom. Ale keby jej ho potom chceš dat,tak radšej vysaď duphalac až nemá silné hnačky. Alebo počkaj na gastro. Zas nie som odborník a ty si sama poznáš najlepšie malú. Ja som sa len chcela podeliť s našim problémom,lebo vtedy mi bola každá rada dobrá.

autor
26. mar 2024

@janiikkk určite si mi pomohla. Až nebude znovu kakať, tak jej ho nasadím. Duphalac som včera po konzultácii s dr vysadila, lebo to nemalo už zmysel. Brala ho mesiac a výsledky žiadne.

monika19852
26. mar 2024

My sme to mali takto isto. Do prvých príkrmov bolo všetko v poriadku, kakanie každý deň, žiadny problém. Potom sa to začalo zhoršovať. Najprv tvrdá stolica a plač pri každom kakaní. Tiež nás najprv doktori presviedčali, že dieťa má len blok. Nakoniec malej zobrali krv a zistili veľmi silnú alergiu na mliečnu bielkovinu. Dodržiavame veľmi prísnu bezmliečnu diétu a všetko je v poriadku. Nemusíme nič užívať, žiadne kvapky, šťavy, probiotiká.

autor
26. mar 2024

@monika19852 až pri prikrmoch sa prejavila tá alergia? Ja som dcérke dosť neskoro zaviedla laktózu, lebo muž má intoleranciu, tak som sa bála. Ale teda u nás to kakanie sa zhoršilo už pred zavedením jogurtu. No dúfam, že to nebude nejaká alergia na lepok alebo niečo podobné 🥲

monika19852
26. mar 2024

Tak ona mala problémy s bruškom od narodenia. Dávali sme jej hypoalergénne um. A potom sa to zhoršilo, keď sme začali zavádzať príkrmy. A tiež napr. strašné plakala pri kakani, aj keď bola stolica riedka. Každý dr nám tvrdil, že sa iba bojí.

vikpen
11. apr 2024

@janiikkk vraciam sa aby som poďakovala. Pomohlo to, dcérka už krásne sama kaka. Veľmi pekne vám ďakujem ♥️

lenkakravcova
11. apr 2024

Daj jej viac mlieka. Ak už nemáš, daj UM. Má asi ešte nevyzretu tráviaci sústavu. To budeš mať dovtedy kým jej sa to samo nezlepší. Teraz jej vieš pomôcť len tým že jej gro stravy bude stále len mlieko.

autor
23. apr 2024

@lenkakravcova ja mám mlieka chválabohu dosť. Ale teda u nás sme zrejme prišli na problém a síce, že zadržuje. Preto má tú stolicu aj takú tvrdú. Tiež nám na gastre dali forlax, len teda doktorka najprv kázala skúsiť upraviť stravu a skúsiť zmäkčiť stolicu takým spôsobom. v stredu to bude týždeň a bez efektu, takže asi tiež nasadíme ten forlax už.