Dcérka má atopický ekzém

ivana158
24. sep 2022

Pekný večer.. idem si sem pre radu, názor, resp. zistiť čo pomáha vám.. dcéra ma atopický ekzem - všade okrem tváre. Je obdobie kedy je to minimálne, inokedy je to horšie. Okrem toho, že sa neskutočne škrabe , má tie miesta bolestivé a po zmiernení jej ostávajú svetlé fľaky kroré už nemiznú. Teraz je v štádiu, že sa rozšíril hlavne po nohách. Samozrejme lekárku navštevujeme pravidelne, ale rada by som počula z vašich skúseností- čo pomáha- ako jej trochu uľaviť .. čomu sa vyvarovať.. za každú radu , skúsenosť budem vďačná.

qwer2019
24. sep 2022

@ivana158 tak synovi kožný radí sa čo najmenej kúpať, a u syna aj vidíme, že keď sa kúpe má to horšie. Najviac nám zabral krém afloderm, inak premastujeme každý deň lipobasou. Dcére pri exzeme pomohol Excipial. Dúfam, že vyhráte boj nad touto pliagou, syna 2 ročného to vie tiež krásne potrápiť, hlavne v noci. Nie jednu noc sme nespali, keď sa mu to zhoršilo a skrabal sa, miestami mal škaredé škrabance po tele, čo som mu nedokázala zabrániť sa škrabať.

suzy2508
24. sep 2022

Ja mám od malička atopický ekzém. Zabral pobyt v Smrdákoch na 5 týždňov ako 6-ročná a mala som pokoj 20 rokov. Teraz sa mi sem-tam ozve opäť, ak niečo nevhodné zjem. Najlepšie mi vždy zaberala indulona. Umývaj ho len čistou vodou a pod pazušky len umývací olej (ja doteraz používam Biodermu Atoderm). Vždy po kúpaní riadne natierať.

iluviel
24. sep 2022

Na akej diéte ste? Ekzém je hlavne o stave čreva. Zrejme treba nájsť príčinu v potravinovej intolerancii, potravinu z jedálnička odstrániť a je pokoj. U nás to bol lepok a mlieko.

alenka7777
24. sep 2022

@ivana158 ahoj, kasli na koznych lekarov, ti vobec nepatraju po pricine. najdi si na fb monika koristekova, ma kopec vyliecenych deticiek. venuje sa tomu aj pani, ktoru najdes na mk pod prezyvkou kamzyk, ale ona vie pomoct len vtedy, ak je problem strava. treba jej poslat fotku a ona sa vyjadri.

nely1704
24. sep 2022

@ivana158 skus kozie mlieko. Naozaj. Od mala mam silný atopicky ekzém. Môže byť dôsledok stravy, chémie- prášky, takisto zmeny počasia ako jeseň/jar

ctrl
24. sep 2022

@ivana158 čo používaš na pranie.

nikpa
24. sep 2022

@ivana158 synovi pomáhala proti svrbeniu krátky kúpeľ v hypermangane, inak len premastovat. Zatiaľ sme tiež nenašli žiadny zázrak a ani neviem čo mu škodí.

snezka225
24. sep 2022

@ivana158 môj syn má atopicky ekzém tiež mame obdobie keď sme čistý a keď sa skriabeme do krvi.Dala som mu zobrať krv a ta ukázala alergiu na kravskú mliečnu bielkovinu,soju,kazein +intoleranciu lepku tak sme začali diétu vysadila som všetky sprchové gély emulzie len čistá voda a natieram Skincap cremom.Skús ho síce stojí okolo 20€ ale pomohol nám.

3nikus30
24. sep 2022

@ivana158 Ahoj.
Pozvala som ťa do svojej skupinky. Mám tam krásnu skusenost od Moniky Koristekovej,od klinickej naturopatky,ktora uz vela detickam pomohla,vratane mojej, skus si pozriet.

weronika2306
24. sep 2022

@ivana158 ja som dcérku kúpala v hypermangane, a nátierka som mastickou od koženej tekutý púder s ichtamolom, a potom ichtamolova pasta myslím, skúšala som hocičo, a doteraz ju natieram lipikar.drzim palce ech sa vám podarí toho zbaviť čím skôr 🙏

marianarem
24. sep 2022

@ivana158 Ja som takto nejako vyzerala po porode, zabrala nizkohistaminova dieta a krem Laroche Posay Lipkar Baume AP+M.

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivana158
autor
25. sep 2022

@nely1704 ďakujem ale dcéra ma intoleranciu

ivana158
autor
25. sep 2022

@iluviel má laktózovú intoleranciu, ale na stravu dávam pozor. Čaká ju vyšetrenie na imunologii

ivana158
autor
25. sep 2022

@ctrl Nemenim práci prášok a raz nemá nič a inokedy je to hrôza

jukoso
25. sep 2022

@ivana158 Ahoj, neviem aké máš informácie o atopickej dermatitíde, tak ťažko sa to dá zhrnúť do pár viet 🤔. Ak má tvoja dcérka atopický ekzem, je dôležité získať čo najviac informácií (odborných, spoľahlivých), aby si toto ochorenie zvládla.
Je to ochorenie s genetickou predispozíciou, čo znamená, že sa nedá vyliečiť, ...ale správnou životosprávou a dodržiavaním preventívnych opatrení sa dá dostať ekzém pod kontrolu.
Ako si písala, je obdobie,kedy je dcérka v pohode a obdobie, kedy sa začne škriabať a celá sa vysype.
Ak chceš zvládnuť ekzém, musíš sa zamerať na hlavné príčiny vzplanutia/zhoršenia ekzému a odstrániť spúšťače záchvatov svrbenia.
1. Dráždivé podnety (mydlo, saponát, prací prípravok, kontakt s vlnou) používať veci pre ľudí s citlivou pokožkou, na pranie používať napr. mydlové vločky alebo nastrúhať marsejské mydlo, LOVELA, PERSIL SENSITIV gély (nie prášky!) a podstata je v dôkladnom pláchaní (na pračke nadstaviť o 1-2 pláchania navyše).
2. Kontaktné a vzdušné alergény (roztoče, prach, pele, plesne, zvieracie alegény) obmedzit prašnosť (nie sú vhodné koberce, záclony a závesy, čalunený nábytok). Matrac môžeš zakryť protiroztočovým chráničom, zadovážiť vankúš a prikrývku pre alergikov.
3. Potravinové alegény spomínali žienky vyššie. Črevo je alfou a omegou. Treba sa vyhnúť potravinám, ktoré najčastejšie spôsobujú alergiu alebo intoleranciu (napr. mlieko, vajcia, ryby, orechy, kakao, čokoláda, med, citrusové plody, kiwi, jahody, kyslá kapusta, exotické korenie, pšeničná múka, sója ... je toho veľa treba individuálne vyzistiť a odsledovať).
4. Zvýšená suchosť pokožky a starostlivosť o pokožku premasťovaním je základ ako udržať alebo obnoviť kožnú bariéru. Ak sa naruší celistvosť kože škriabaním , hrozí riziko infekcie (najčasto Stafylokokus aureus). Krémy a mastičky kožu premasťujú a hydratujú, chránia ju pred vysychaním, môžu zmenšiť plochy ekzému a zmierniť svrbenie. Na trhu je veľmi veľa prípravkov, ktoré sa zameriavajú na atopickú kožu, treba len vyskúšať. (My sme napr. teraz skončili pri BIODERMA ATODERM, ale vyskúšali sme aj URIAGE, LA ROCHE-POSAY, AVENE)... všetko sprchové oleje a potom telové mliečko alebo olej...tak na striedačku. EXCIPIAL U LIPOLOTIO sa napr. u nás neosvedčilo (s ním alebo bez neho). Kúpeľ i sprcha by mali byť krátke max. 10 min. Nám odporučil DR. kúpeľ v BALNEUM HERMAL, čo vytvára akýsi ochranný film na koži. Po kúpeli/sprche kožu osušiť poklepkávaním (nie trením) a do 3 MINÚT ešte VLHKÚ kožu premastiť! Niekto odporúča prírodné kúpele napr. ovsené vločky, pšeničné otruby, zemiakový škrob, repíkové kúpele. Odporúča sa 3x týždenne olejový kúpeľ a ostatné dni len rýchla sprcha s olejovými gélmi/sprchovými olejmi...ale toto je individuálne podľa stavu pokožky. A premasťovanie pokožky má byť časté s malým množstvom krému = žiadna glazúra, koža musí dýchať!
A aby som nezabudla, treba si postrážiť aj oblečenie. Vhodné sú mäkké, svetlé a bavlnené materiály. Oblečenie by nemalo byť tesné a príliš tuhé.
Ekzém môže zhoršiť aj stres, klimatické a sezónne zmeny (zhoršenie stavu na jeseň, vlhké prostredie/počasie, potenie v horúčave,...).
To je v globále asi všetko, čo ma v rýchlosti napadlo ... ale keby ešte nejaká info chýbala ...doplním...život s ekzémom nie je sranda 🥴
My sme ťukťukťuk zatiaľ v pohode, tak verím,že aj vy to zvládnete!

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janage
25. sep 2022

@ivana158 ahoj nečítala som celé. Poradím ak je svrbenie úporné, normálne ručne alebo na stroji uši rukavičky bavlnené zo staršieho tričká, pyžamá atď. Dieťa v noci škrabannie nedokáže ovládať a takto si nerozskriabe ekzém.
Normálne obkresli rúčku a zoši 2 diely- ako palciaky to vyzerá.