Mamičky celému tomu nerozumiem..všade sa píše, že je od prvého postavenia dieťaťa na nohy najzdravšia chôdza na boso, nedávať žiadne topánky, pokiaľ dieťatko nepotrebuje špec.obuv tak je lepšie barefoot.
Lenže som si v poslednej dobe všimla ako keby dcére začali vbáčať členky do vnútra. Neviem aký môže byť dôvod keďže chodí prevažne na boso..čo to mohlo spôsobiť??? A ešte jedna otázka. V akom veku sa začínajú vôbec riešiť nožičky dietaťa ? Ďakujem
Nám pomohlo, keď som jej trochu zdvihla vložkami klenbu.
Ale hlavný problém u nás vidím v nedostatočne spevnenom brušnom svalstve (vidieť to aj na oblúku driekovej / krížovej chrbtice) a vidieť to niekedy aj na rôznej výške pliec. Pediatrička nám odporučila plávanie na spevnenie chrbta.
@anavixy môže byť ale zase vo vývine nič nepreskočila..pasívne som neposadzovala , keď tak minimálne nakoľko si sadla sama ako 11mesačná. Štvornožkovala takmer 5mes. čo je dosť. Chodiť začala ako 15mes. takže to bruško možno slabšie je. Pavúka sme takmer ani nepoužili. Držanie tela je pekné, na chôdzi tiež nič podozrivé nebadám..len keď stojí sa mi zdajú tie členky no tak trochu dovnútra.. ako keby trošku padajú ale tiež nič strašné. Chodí naboso od malinka, šli sme cestou barefoot..fyzio. som kontaktovala a poradila topanky vyššie s klembou. Neviem čo si o tom myslieť nakoľko keď bola menšia žiadne problémy nič nebolo a hneď nám radila že akonáhle sa začne stavať na nohy dávať wandy topánky..ona asi nebude zástanca barefoot vôbec podla tohto.
Ja tiez len niekedy mam pocit ze ma vbocene alebo mozno jeden viac, ale uz mam pocit ze cim dlhsie to sledujem tym som z toho vacsi debil 🙈😂 ale teda sledujem na ig jednu podologicku a ona tam dava obrazky pred a po (vacsinoj dospeli alebo starsie deti) a ja teda nevidim vacsinou rozdiel ani tam 🙈🙈🙈
No toto neznie ako dobra fyzio podla mna 😵💫 ved to je to ze sice fyzioterapeuti su, ale najst dobreho detskeho je vykon…
A u nas sice dcera stvornozkovala resp vedela stvornozkovat, ale robila to malo, ona preferovala uplne iny sposob pohybu 🤦🏻♀️ takze relativne tam by mohol byt problem, ale oslabene brusko moze byt asi aj ked vsetko ide v postupnosti ako ma, tazko povedat co je dovod 🤔 tiez ma barefoot a inak je bosa, este tomu davam par m cas a dufam, ze len hladam problem, ktory neexistuje 😬 drzim palce 🙃🍀
@anavixy ja mam už tiež pocit že nemám problém, tak si vyrobím 😅. Že to až príliš sledujem a potom už človek vidí hoci čo keď sa na to veľmi sústredí. Nemám pocit že by som niečo zanedbala..topánky sa ozaj snažím vyberať vzorne vzhľadom na nohu nie len dĺžku ale aj šírku, kvalitné barefoot, čo nestoja málo a keď netreba nedávam žiadne. Za to ma to možno aj tak štve že ozaj sa človek snaží, kopu peňazí a ešte sa zdá že ma byt problém. Ešte nakoniec fyzio poradí nechodit na boso ale pevne papuče s klembou🙄..tak už som z toho potom ozaj sprostá a neviem čo vlastne robiť. Či teraz zrušiť barefoot alebo čo 🙆♂️. Neviem či to toľko niekto rieši 🤣.
Sú veci, ktoré neovplyvníš, môže mať napr. vrodene slabšie svalstvo. Buď rada, že si robila všetko ako sa má, keby si ju posadzovala a podobne, tak by to možno mala horšie. Už to, že sa posadila v 11 mesiacoch podľa mňa svedčí, že bruško mala trochu slabšie. Jasné, každý povie, že do roka je to v norme, ale väčšina detí si sadne o dva - tri mesiace skôr. Moja tiež tak v 11 mesiacoch, tiež dom na všetko dbala, štvornožkovala 7 mesiacov... a aj tak postupne členky, vbočené kolená, poriadne viditeľná diastáza... No poteším ťa, všetko sa dá cvičením, v 4 rokoch je to už OK. Ale je celkovo hypotonická, čiže cvičením sa bude asi musieť stále udržiavať.
Ak si z BA, odporúčam fyzio Tonku Wagnerovu. Alebo sa popytaj v skupinách na nejakych fyzio, ktori podporujú barefoot. Často je pri vpadnutych clenkoch odporúčaný aj kompromis s pevnou patou. My sme tak zvolili a pravdaze od jari do jesene kde sa dalo, tak úplne boso. Dcera má klenbu ukážkovú.
Ja keď som sa pýtala lekára, hovoril že chôdza na boso je vhodná vonku, na tráve,pri striedaní rôznych povrchov. Doma na plávajúcej podlahe, že nie je vhodné byť nonstop na boso, dávať papučky. Ja už sama neviem čo je správne, každý hovorí inak. Ale preferujem topánočky s klenbou.
Kolko ma rokov? Nam dr tiez ze pravdepodobne ma dcerka ploche nohy. Isli sme na ortopediu a tam tiez ze na boso. A cvicit a podobne.
Ze dat vlozku do topanky alebo formou klenby ze je to pasivna forma upravy klenby.
A potom sme prisli na kontrolu a hovorili ze proste ozaj sa to krásne upravilo.
Ja teraz uz 2 mesiac cvicim so synom. Boli sme u fyzioterapeutky. Casto ide o zle drzanie tela a barefoot topanky. Ze ten clenok proste musi byt spevneny lebo inak pada. A vobec sa tym neoslabuje svalstvo. Ze je to hlupost, ktora tu medzi ludmi traduje.
Vbocene clenky a tym padom aj plocha noha casto, ak nie vacsinou, suvisia s nejakym problémom vyssie na tele. Celkove drzanie tela, bedra, kolena… preto je dolezite aby dieta prechadzalo vsetkymi fazami pohyboveho vyvoja tak, ako ma, nap. nepreskakovali lozenie, neposadzovali sa predcasne atd. Vzdy alebo vacsinou je to komplexny problem, nie je to len o clenkoch. Odporuca sa chodza naboso, rozne povrchy, preliezky, dolezite je posudenie celeho tela fyzioterapeutom. Chodza sa riesi po minimalne pol roku samostatnej chodze, nie je pravda, ze do 3r chodzu netreba riesit , hoci mnoho fyzio aj lekarov to tak ma zauzivane. Ano, chodza aj noha sa stale este vyvija, ale pri niektorych patologiach je zbytocne cakat. Osobne tiez sledujem tento problem u dcery a tiez si nie som este ista ci to je alebo nie je problem a zacinam zvazovat navstevu fyzioterapeutky (na druhej strane si vravim ze ak s tymi clenkami ma pomoct prave to lozenie a chodenie po roznych povrchoch a spevnovanie svalstva, tak to chce este cas..). Pokial sa ti to nezda a mas moznost navstivit nejakeho dobreho, tak ho kludne kontaktuj, radsej zbytocne… 🙂