Objavil sa u nas problem s ovocim. Ked ho dam malej - zatial sme skusali jablko, hrusku a broskynu - tak sa jej na spánkoch po pár lyzickách vyhodia cervene flaky a jeden bod pri ocku jej scervenie a akoby trosku opuchne, a po par minutach max. do 10 min jej to vsetko zmizne. Takuto reakciu mala aj pri kukuricnych chrumkach, teraz papa pohankove a je to OK. Ovocie je vzdy umyte, ostruhane, uvarene, skusala som jej dat aj kupovanu presnidavku a to iste..........Zelenina je v pohode, nem ani naznak zacervenania, a ani pri banane. Hovorila som to svojej dr. ked ze sa jej to stalo po jablkach a kukuricnych chrumkach, dala radu za korunu, pockat 4 tyzdne a skusit znovu, ale to som necakala, ze sa to bude opakovat aj pri ostatnom ovoci. Jedna sa o alergiu? Moze sa to zmenit a po par tyzdnoch bude tolerovat ovocie? Mam sa pytat na alergologiu alebo staci dat tomu iba cas a zatial sa ovociu vyhybat??
U nás je podobná reakce na jablko, už jsem vychytala i druh. K tomu se tedy přidá i opuchnutí rtů.
My na alergologii docházíme kvůli alergii na BKM a vejce. Když jsem lékařce sdělila tuto novinku, řekla, že to může být alergie a dokonce potvrdila, že na tento typ jablka bývá nejčastější (golden delicious). Nic dalšího mi k tomu neřekla, takže dávám jiné druhy ovoce, případně jiná jablka, ale ta jen výjimečně, bojím se zásadnější reakce. Přitom ještě před rokem po testech neměl prcek v krvi žádné náznaky alergie na jablko...
Asi bych ty vybrané nesnášené druhy ovoce na delší čas vyřadila a dávala jen osvědčené. Nebo zkus na alergologii zavolat, ono stejně případné objednání bude nějaký měsíc trvat, tedy alespoň u nás to tak je...
janzi ja by som davala len varene ovocie,je menej pravdepodobna reakcia na alergiu.my sme tiez mali s jablckami problemy a je to uz ok,aj z vanilky sme sa vyhadzali vzdy a uz toleruje.to chce cas 😉
Ahoj, ja mam od detstvi silnou alergii na ovoce, otekaly mi rty, pak jsem se zacala dusit... no hruza. Pomuze ovoce dobre povarit, a rozhodne nedavat to, na co je mimco alergicke. Alergie se muze i menit, mam to taky tak. Treba jablka mam porad a na jahody a hrozny jen nekdy.
ale janzi pise, ze zatial sa vyhadzuje po vsetkom ovoci okrem bananov a ze ho starostlivo vari, tak to teda nechapem 😨 si myslim, ze ci nema reakciu na daku zlozku, ktora je vo vsetkych druhoch kysleho ovocia... ja by som sa na tu alergologiu pytala. nic za to, okrem behaciek po pn lekaroch , nedas. alebo este skus dake sladke ovocie, npr melon - ja som uz skusala a spokojnost. hmmm, zvlastne. tie chrumlky by som ale skusila este raz dat, lebo nasa mala na tie ryzove na zaciatku tiez daku reakciu, ale teraz v pohodke.
skus sa poradit aj tu: http://poradnapediatra.rodinka.sk/
holky a zkoušely jste bio ovoce? Nebo ideálně domácí, protože i bio se musí stabilizovat, aby přes zimu vydržela.....Hlavně některé druhy. A to nemluvím o postřicích a podobně. Nám to třeba neublíží, ale ty prťata na to můžou být citlivá.
janzi: tez mam alergii na ovoce a tohle vypada jako alergicka reakce ... jen je s podivem, ze je to i z presnidavky a i kdyz ovoce povaris, protoze dukladnym provarenim u ovoce by se alergeny mely zlikvidovat - hruska by pry dokonce alergenni byt nemela ...
mozna jak rikaji holky, jeste chvilku s tim ovocem pockat a hlavne pomalu zavadet - ja jsem vzdycky dala 2 lzicky, pak 4 lzicky, pak pul presnidavky, pak celou a tyden jsem cekala - vzdy jsem davala jen jeden novy druh potraviny za tyden, abych vedela, po cem to ma a ani ja jsem nepridavala sobe nic noveho, protoze jsem kojila a to bych tez pak vedela houbelec ...
vzdy som chvilu pockala a vyskusala znovu, a postupne zacala tolerovat vsetko...
ahoj janzi môj synček má presne také isté reakcie na ovocie akékoľvek a aj ne presnidávku tiež sa mu urobia fľaky na hlávke a pod očkami a tiež mu to ale do 10 minút prejde, tiež neviem či mám s tým ísť na alergológiu alebo nie, dnes som ale skúšala uvariť jablko tak to bolo oveľa lepšie nemal nič tak budem asi variť, tvoja dcerka už nemá žiadne ťažkosti???
janzi, podla mna je to alergicka reakcia .Tvoja dokina ma pravdu.Vyrad aspon na mesiac to dane ovocie/jedlo/ z ktoreho sa vyhadzuje a potom skus znova.Moze to byt aj tym, ze este traviaci trakt nie je na to pripravene to tolerovat.
Takto a ja som skusala s Nely ked mala rok s paradajkou.Na treti krat podavania uz nemala ziadnu rekaciu.Asi vsetko chce svoj cas. 😉