Dcéra je chorá. Má ísť na PCR?

minnie131
22. sep 2021

Dcéra má kašel a teplotu. Minulý týžden chybala stvrtina jej triedy a zevraj aj tento z dovodu choroby. Mám ju objednat na PCR? Pripadne ked ju objednam cez formular MZ za kolko nam asi tak pride termin testu a vysledok?
Má negatívny samotest.

zuzka565
22. sep 2021

Podľa mňa úplne zbytočne. Skoro cele slovensko je choré. Aj starší syn bol chorý mal horúčky 4 dní cez 39st. Chytil to aj mladší. Z celej škôlky chodilo len 8deti.

zuzka0605
22. sep 2021

nie nechod.teraz je vela chorob, je take obdobie.

zuzanaete
22. sep 2021

Pokial maju deti klasicky priebeh choroby, tak neriesim mozny covid. Ak by sa vyskytlo nieco mimo normalu nasich deti, tak az potom by som riesila. Uz mame chladne dni, tak ludia budu teraz chori.

simca06022011
22. sep 2021

Konzultuj s detskou lekarkou. Ak nema nejaky vazny stav, nemusi ist k dr, ktora to vyzaduje, tak podla mna netreba ...

matkahelka
22. sep 2021

@minnie131 ja by som objednala. cez korona.gov mas test zadarmo, detom davaju kloktaky. termin na druhy den po objednani, vysledok do 12 hodin. teda moje skusenosti za posledne 3 mesiace som na pcr bola 10-11 x. a u nas trebars skola to takto vyzaduje, bud ma dieta pcr negativ, alebo musi byt doma 10 dni. kwdze delta ma priznaky ako nadcha/chripka. moja dcera bola tento mesiac uz 3x.

panelacikova
22. sep 2021

@minnie131 ja by som ju na tvojom mieste tiež objednala. dôvod? ak nebude mať covid, ok, máš istotu. ak ho však bude mať, tak trieda je celkovo "ohrozená". nehovoriac o tom, že by prešli ako trieda na dištančné a tvoje dieťa tak nevypadne zo vzdelania. pretože ak má covid a ty nepôjdeš na test, trieda pofrčí ďalej prezenčne (pokiaľ nezačnú "odpadávať" deti) a tvojmu dieťaťu sa pokojne môžu príznaky ťahať aj 2-3 týždne.... a vynechá zo školy kopu dní...

xeniii
22. sep 2021

Akože viem, že veľa detí je teraz chorá, ale budeš mať istotu, keď ju dáš otestovať, ja by som sa cítila tak lepšie.

martinka13
22. sep 2021

Ja by som ju dala na PCR. Pre svoju informáciu a prípadnú ochranu spolužiakov.

tt247
22. sep 2021

Určite objednaj. Prečo ignorovať? Lebo veľa ľudí je chorých? Tak nech si tí chorí urobia prinajmenšom samotest a ešte lepšie, ak sa pôjdu dať testnúť. Potom tu bude horšie ako pred rokom.

nicka1986
22. sep 2021

V žiadnom prípade . Je bežná epidémia medzi deťmi . Okrem toho ,pcr ukáže hociktorý koronavirus z niekoľko desiatok a nemusí to byť covid 19. Môj 5 ročný syn už bol 2x doma od začiatku škôlky a ? Sopel ,kašeľ ,prvé dva dni zvýšená teplota. Nič viac .

matkahelka
22. sep 2021

@nicka1986 ale prosim ta netrep, pcr ziadny hociktory bezny virus neukaze. to mas odkial takuto mudrost? ja som tehotna, mam oslabenu imunitu tak chodim na pcr "ako na klavir" s kazdym soplom a kaslom a chvalabohu stale pcr negativ. a decka v skole detto, ak soplia/kaslu a chcu chodit do skoly, tak len s pcr negativ. a tiez sa este nestalo, zeby im pcr zachytil beznu nadchu.

marika39
22. sep 2021

u našej staršej bola teraz tiež chorá skoro celá trieda, a riaditeľka požiadala rodičov, aby sme ich pretestovali samotestami čo sme dostali na začiatku šk. roku, pre istotu, keby náhodou, nech sa to rýchlo zachytí. Našťastie ok, ale ja som za , aby sme sa radšej pretestovali ako ohroziť celú triedu ktorá to zase poroznáša ďalej. Nie je to tak veľa, čo môžeme jeden pre druhého urobiť

meluela
22. sep 2021

@minnie131 Ja som dala pcr testom pretestovat skolkarku, termin cez korona.gov sme mali na druhy den a vysledok smskou do par hodin. Chcela som to spravit jednak preto, ze do skolky pustili vedome chore dieta a tiez preto, aby som si bola ista ze neohrozime rodinu ked ich po odozneni priznakov navstivime. PCR testov je momentalne dost k dispozicii, je dobre ked mame udaje od priznakovych ludi o tom, ako sa vyvija situacia, takze chodte.

nicka1986
22. sep 2021

@matkahelka ty trepeš . Nie nadarmo majú pcr do konca roka skončiť . A že ty tam chodis ako na klavír tvoja vec . Aspoň si nastuduj koľko koronavirusov existuje

matkahelka
22. sep 2021

@nicka1986 viem kolko koronavirusov existuje, dokonca mam aj lekarov v rodine, aj pracovnicku MOM mam v rodine. preto pisem, ze trepes. pcr zachyti covid nie nadchu, nie chripku, nie bezne respiracne ochorenia, ale COVID. to, ze citas bludy na fb a veris im, je tvoj problem, ale nesir ich dalej, pretoze vobec, ale vobec nemas pravdu!

panelacikova
22. sep 2021

@matkahelka nerieš... zbytočné....

matkahelka
22. sep 2021

@panelacikova asi. len nechapem ako niekto moze verit takymto bludom, ze pcr zachyti bezne virusove ochorenia. to ja a moje okolie by sme uz mali covid za posledny rok a pol asi 10x a nastastie sme ho mali len raz.a este vacsi blud, ze pcr maju skoncit do konca roka. niekto ma zjavne vestecke schopnosti. ach...

panelacikova
22. sep 2021

@matkahelka to ako keby sme tvrdili, že bežné výtery z nosa a krku skončia, preto, lebo....bla bla bla.... a robia sa. robia sa vždy pri podozrení na baktériu napríklad. aj dcéra ide na takýto čoskoro pre plánovanú hospitalizáciu... veď keby všetko bol výmysel, tak by všetko proste zrušili...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matkahelka
22. sep 2021

@miriam11 ach jaaj, ano rozlisuje. mam osobnu skusenost. a aj opakovanu skusenost znamych, aktualne cerstvu spred par dni. ja vam nerozumiem zeny, kde chodite na taketo hluposti?

panelacikova
22. sep 2021

@miriam11 tak to je kolosálna blbosť. môj muž (inak zdatný chlap, ktorý nemá problém makať a choroba, ktorá mňa ukladá do postele, tak jemu takmer ani nevadí...) bol teraz tak chorý, že som sa bála, že fakt umrie. sám mal podozrenie na covid. šiel na PCR test a je negatívny. čiže sa lieči na klasickú chrípku. ak by PCR nerozlišoval chrípku a covid, tak by mu vyšiel pozitívny... a to nie je jediný prípad z môjho okolia... že majú fakt chrípku a PCR negatívny. trošku premýšľať by bolo vhodné pred tým, než niečo napíšeš.

matkahelka
22. sep 2021

@panelacikova nasi znamy detto. tiez lezali vyse tyzdna v posteli s teplotami, bolestami klbov, upchatym nosom a boli si isti, ze su covidni. v priebehu 10 dni boli 2x na pcr, lebo ved maju priznaky delty. a testy negativne. takze obycajna chripka. ak by pcr nerozlisovali covid a chripku, ci ine respi choroby, tak denne tu mame takmer tolko pozitivnych ako otestovanych, pretoze aktualne sa z 80% testuju ludia s priznakmi.

marseillefan
22. sep 2021

@nicka1986 no prepáč, ale trepeš ty... PCR do konca roka neskončí.. je to jediný spoľahlivý test na covid.

evaachesa
22. sep 2021

@miriam11
@nicka1986
To vážne ženy? 😳🤷 To vás naučila škola života, však? 🤦

kacena4
23. sep 2021

ahojko pred par dnami som toto iste riesila, ak je clovek vaznejsie chory dr ho posle na pcr a nemusis platit ide to cez poistovnu - ja som bola v utorok

nicka1986
23. sep 2021

@matkahelka začni aspoň Google alebo Wikipédiu používať. A uz vám všetkým načisto šibe ,keď pani píše že je dieťa samotestom NEGATIVNE neviem naco má chodiť na pcr .

nicka1986
23. sep 2021

@evaachesa prepacte ,že po roku a pol čo masírujú médiá vaše hlavy sa nájdu aj tí ktorí si vypočujú obe strany a nie len stranu lobistov za testy a očkovanie . Ja som nebola ani raz testovaná a žijem ,nikoho som nenakazila a nikto nenakazil mňa. A to si predstavte ,že normálne vychádzam von ,bez rúška .

katulienkax
23. sep 2021

@matkahelka PCR test moze s malou pravdepodobnostou zachytit aj iny podobny virus covidu. Nastuduj si ako ten test funguje - sleduju sa 3 fragmenty virusu a moze zachytit podobny virus s rovnakymi fragmentami. Pravdepodobnost je nizka ale je. Podobne s poctom cyklom testu v laboratoriu sa tato pravdepodobnost zvysuje ze nejaky podobny virus vyhodnoti ako covid.

matkahelka
23. sep 2021

@katulienkax rada si o tom nieco precitam, mozes mi prosim ta poskytnut zdroj svojich poznatkov? prave preto, ze mam vramci rodiny medicinsky vzdelanych ludi, z toho priamo zenu, co pol roka testuje, rada by som si o tom nieco precitala, kedze ako som pisala, v mojom okoli nikto s nadchou ani chripkou pozitivny pcr testom nebol a aj ked bol bezpriznakovy covidak, tak mu po case krvne testy preukazali prekonanie covidu.

evaachesa
23. sep 2021

@nicka1986 myslím že je to len otázka času vo vašom prípade 😏 pevné zdravie teda prajem a dúfam že budete taká hrdinka aj doma s covidom a nebudete chodiť do nemocnice 😏