Dobry vecer, prosim, poradte mi. Dcera si doniesla zo skolky ovcie kiahne. Ja som kiahne este nemala. V sobotu mame ist na oslavu 50-tky. Mozem aj ja preniest kiahne?
Inkubacna doba kiahni je zhruba 14-17 dni (plus-minus). Infekcna si zevraj den pred prvymi priznakmi, resp.vysypom a pocas celej doby, co sa ti vyhadzuju nove vyrazky. Takze ide o to, kedy sa dcere tie kiahne objavili a k tomu pripocitaj tych 14 dni. Zhruba v tom termine by sa mohli objavit aj u teba a tzn.ze by si ich mohla aj na inych preniest. U tych, co uz kiahne prekonali, sa vytvara imunita a kiahne uz nedostanu, ale zase ak su oslabeni, tak sa u nich moze objavit pasovy opar, lebo ten sposobuje ten isty virus, co kiahne.
Nemusis ich chytit, ale najskor chytis. Virus uz mas v sebe, ale infekcna si az tesne pred vysevom (a potom pocas neho), vzhladom na inkubac. dobu este preniest najpravdepodobnejsie este nemozes v sobotu.
Si v inkubačnej dobe. Tak som bola aj ja, keď mi dcéra dostala kiahne. Ja som ich nemala a dr. mi povedal, že si mám počítať 21 dní. Áno, môžeš preniesť aj vtedy, keď už kiahne mali, môžu zas dostať pásový opar. Je to jeden kmeň. Neriskovala by som!
vobec nemusis byt nakazena.....syn dostal v 5r. kiahne a tiez nas o tyzden cakala 50tka, syna sme enchali babke strazit a muz kiahne este nemal.....cize sme cakali, ze aj on dostane.....a nedostal!.....akoze teraz nemal chodit 3 tyzdne do prace pred ?
clovek je infekcny 2-3 dni prec vysypom , ale nie je zarucene, ze ich dostanes.... takze ziadne take, ze si uz nakazena....vobec to tak nemusi byt 😉
Dakujem ☺
@lubicajanoskova Ahoj.Aj môj syn sa vysypal 18.12.A ja som kiahne samozrejme tiež nemala,tak som zvedava,či ich dostanem.Daj potom vedieť,ako si dopadla. 🙂 🙂 🙂
@maja170 Ahoj, zatial este cakam, ci dostanem alebo nie, dnes je to uz 14 dni.
dcerka ma 7 den kiahne.Mozem ist na navstevu k ludom co uz kiahne mali?Ja som uz mala kiahne.
najviac coho by som sa obavala ci tam nebude nejaka baba tehotna a mozno este ani o tom nevie, vtedy to moze mat fatalne nasledky, ja som tehotna a tiez sa radsej stranim malej neterke co ma kiahne, istota je gulomet. aj keby taam bola 0,000000000000001% sanca, a dietatu sa nieco stane .... vies.
predpokladam, ze tam budu aj starsi ludia, skus si precitat, ake fatalne nasledky moze mat pasovy opar u osob s oslabenou imunitou... nevzala by som si to na svedomie... ja som pasovy opar dostala od neznameho darcu pred 4 rokmi na vianoce, ked mladsia dcera mala necele 3 mesiace. tiez si asi niekto myslel, ze nie je infekcny..
ok tak niepojdem nikam s dcerkou pre istotu
Infekcne su len uz vysiate "pupaky". Pred nimi a po nich nemoze nikto infekciu preniest. Iba ak tehotna na svoje babatko, krvou.
Tehotna ma problem hlavne vtedy, ak kiahne este nemala. Ja som bola tehotna asi tak v 24.tyzdni, ked mi stvorrocny syn doniesol kiahne zo skolky.Ale kiahne som v detstve prekonala. A to som ho musela umyvat a pod.a ziaden problem. Je to otazka imunity. Ak je dobra imunita, nie je problem. Keby sme sa mali bat kazdeho virusu a bakterie, tak ani z domu nevylezieme. Skor by som sa bala o to kiahnove dieta, lebo to ma oslabenu imunitu ( a po kiahnach na dlhsi cas), aby nieco ine nenachytalo.
@lubicajanoskova
Inkubacna dona je cca 14 dni cize a nakazena si uz aj ty