Dávkovanie diazepanu pre 15 mesačné dieťa

mmaattuuss
23. feb 2011

Ahojte. Chcem sa spýtať, koľko 2mg diazepamu môžem dať malému proti kŕčom pri teplote nad 39 stupňov? Môžem dať celý alebo len polovicu? Ďakujem za rady.

augustovka
23. feb 2011

Ahoj mozes dat 1/4 tak nam nakazal neurolog proti krcom

bobacik2316
23. feb 2011

ahoj,ja som davala polku 🙂

begibn
23. feb 2011

Ahoj, aj ja som davala polku, to mu urcite staci

pink_lady
23. feb 2011

tolko, kolko ti odporucil lekar 😉 diazepam je na predpis, teda pri predpise ste museli dostat aj davkovanie

lenkabuckova
23. feb 2011

ahoj, my sme mali tiež diazepan. Dala som malej len 1/4. Mala vtedy vyše roka, už si presne nepamätam kolko presne.

vanesa77
23. feb 2011

Ahoj, prečo chceš dávať diazepam? Radšej prirodzene ochladzovať (krátkym kúpeľom vo vlažnej vode), horúčka po paracetamole neklesne? Skôr tie zábaly alebo kúpeľ - čo najmenej chémie do dieťatka pchať. veď všetky lieky majú i vedľajšie účinky... Odkedy mal môj syn anafylaktickú reakciu na penicilín - liečime sa len lipovým čajom s medom a vypotením sa... zistila som s prekvapením, že to funguje... (ale jedná sa o väčšie dieťa)
Ale nad 38.5 sa mi osvedčil nurofen sirup - pre drobca. Dovtedy teplotu nezrážame, je znakom "fungujúcej" imunitnej odpovede.

arrett
23. feb 2011

Preboha žiaden!!! Kúpele studene môžeš robiť neobmadzene a s tými teplota určite klesne.

z.u.z.k.a.
23. feb 2011

prudkym poklesom teploty z 39 na 38 prave zabalmi mozu nastat febrilne krce, takze opatrne s nimi. polka diazepamu myslim si tak staremu dietatu nemoze uskodit. ja som davala pol rocnemu mensiu cast z polky.

modra1
23. feb 2011

mmaattuuss - úplne chápem tvoje obavy, tiež by som ešte minulý týždeň skôr tvrdila, že žiaden, ale z piatka na sobotu sme nespali, lebo sme sa snažili dcérke zraziť 40 stupňovú teplotu, lieky jej nezaberali, skor stále sme jej dávali zábaly, sprchovali, nič, proste sme sa nemohli celú noc a následné dopoludnie dostať pod 39 stupňov, vážne som sa bála. Dala som jej polovicu tabletky.Akurát mi tak pediatrička ako aj teta na 155 vraveli, že sa podáva až pri teplote nad 39,5 (po odčítaní ak meriaš v konečníku). Lekárka na pohotovosti vravela, že ak by sa znova blížila k 40 a teplota by nešla zraziť, máme vraj rozdrviť celú tabletku, lebo ak sa poddávkuje, účinok nenastane. Našťastie už taká situácia nenastala, ale asi by som sa bála dať až celé 2mg

lyenka
23. feb 2011

najlepsie ked zavolas do lekarne a oni ti poradia presne, Emmy ma cez 2 roky a teraz sme brali polku tabletky v osmich hod. intervaloch, tiez sme sa viac ako 24hod. nevedeli dostat pod 40stup. a potom este dalsich 24hod. pod 38,5-39, a ked som videla co dokazu fibrilne krce urobit dietatkom, dakujem pekne pri tak vysokych horuckach to radsej neriskujem

divoska
23. feb 2011

ziadny. v zivote by som to dietatu nedala. febrilne krce nevznikaju z vysokej horucky ale pretoze horucka prirychlo stupa. odporucam precitat knihu jak pecovat o zdravi sveho ditete navzdory svemu lekari

bobocka
24. feb 2011

my sme mali laryngitidu a misko musela aj nemocnici byt a v nemocnici nam uz potom na pomacu liecbu predpisali polu rano a polku vecer (davkka ako pre kona 😠 )sla som k nasej pediatricke a ta povedala,ze tak malemu dietatu(misko mal 16 mesiacov) bohate staci stvrtka rano a stvrtka vecer,alebo polka vecer a rano nic.ale nebolo to ku teplote.k teplote by som este diazepam nedavala,len by som ju stahovala pokial by lekar nepovedal inak.treba sa riadit radami lekara a neordinovat doma kadeco!

koniarova
24. feb 2011

Milujem také reči, že ja by som to svojmu dieťaťu v živote nedávala. 😠 😠 😠 Som zvedavá, ako by sa tieto múdre ženy tvárili, keby im záchranka odvážala modré dieťa bez známok života. Jasné, že teplotu treba zrážať, nie sme predsa blbé. Ale niekedy sa to hold aj napriek veľkej snahe nedá. A vtedy treba ozaj pomôcť len liekmi. My sme dávali pol tabletky. A nech mi nikto nevraví, že jedna tableta za rok ho zabije, alebo mu nejako ublíži.

mircalla
24. feb 2011

Preco sa neda odpovedat bez komentovania odpovedi inych a hlasok typu....Milujem take reci... Viem, ze toto je mimo otazky, ale neslo by to bez toho?

katuscakzms
25. feb 2011

ja som malej davala diazepan podla odporucania lekara od roka a pol to bola 1 tableta viem ze je vela roznych nazorov ci dat alebo nedat ale ja som za pretoze nestoji za to aby dieta dostalo krce alebo to doslo az do horsieho stavu vysoke teploty su velmi nebezpecne u deti a samozrejme treba ich cim skor zrazit zabalom kupelom ale popri tekutinam a niejakemu lieku od teploty dat aj diazepan tym sa dietatku len ulavi lebo nebude take vystresovane z toho vsetkeho a sa aj ukludni a samozrejme sa moze predist krcom viem o com hovorim ja po dohovore z neurologom davam malej diazepan uz ked ma teplotu nad 38 a nikomu nezelam aby zazil svoje dieta krcovat a uz vobec nie ked si rodic povie ze toto do svojho dietatka pchat nebude a potom im dieta skrcuje az do bezvedomia too je podla mna nezodpovedne voci detom

latvia
25. feb 2011

aj keby si dala celu 2mg tabletku tak sa nic nestane 😉

mamkaivka
12. jún 2011

žiaden stiahla som tu aj otázku a odpoved

Dobrý večer pán doktor. Na jednom fóre som si prečítala odpoveď pediatričky, ktorá ma prekvapila. Vraj sa detičkám nemá preventívne podávať Diazepam pri vysokých teplotách. Vraj sa má podávať iba tým, čo už fibrilné kŕče mali. O Diazepame nás informovali už v predpôrodnej prípave, tak isto v pôrodnici a tak isto aj náš obvodný lekár a keď mal malý teploty a boli sme s ním na urgente aj tam nám kázali užiť Diazepam. Preto ma odpoveď pani doktorky prekvapila. Je teda preventívne užívanie tohto lieku pri teplotách nejako obzvlášť škodlivé? Ja teda ani náhodou netúžim zažiť svoje dieťa vo fibrilných kŕčoch. A ako vlastne tie kŕče prebiehajú? Sú životu nebezpečné? Môžu po nich ostať nejaké následky? Aký máte na to názor. Ešte ak by ste mohli napísať pri akej teplote treba podať Diazepam (nám kázali nad 38 stupňov, inde som čítala nad 39).Ďakujem za odpoveď.

Diazepam sa dnes u deti, ktore nemali febrilne krce NEPODAVA. Citali ste teda velmi spravnu odpoved mudrej a aktualne vzdelanej pani doktorky, z coho sa tesim. Ma to totiz zaludnost - febrilne krce (pripominaju najcastejsie epilepticky zachvat) sa vyskytuju pri prudkom vzostupe telesnej teploty, ktory vy podanim diazepamu zastihnete len s minimalnou pravdepodobnostou. Bud sa liek poda priskoro a potom je neucinny (Diazepam sa rychlo odburava) alebo sa poda neskoro a nedosiahne ucinnu koncentraciu v krvi. Febrilne krce (u deti od 6 mes. do 6 rokov) trvajuce do 10 min. a symetricke vo svojom prejave nie su nijako nebezpecne. Dieta sa len ulozi do polohy nabok a predsunie sa mu jemne brada. Pozor: febrilne krce treba odlisit od infekcie nervoveho systemu, epilepsie provokovanej teplotou ci rozvratu vnutorneho prostredia pri vracani alebo hnacke. Je preto vhodne pri prvom vyskyte vyhladat odbornu pomoc. Ak sa potvrdia, dostanete na domov Diazepam v tube, ktrory sa pri pripadnom dalsom vyskyte ihned poda do zadocku a rychlo zabera. Este raz, u deti, ktore este febrilne krce nemali SA DIAZEPAM V ZIADNOM PRIPADE PREVENTIVNE NEPODAVA.

cora73
13. jún 2011

My sme "krcova" cela rodina,od mojej mamy,cezo mna,brata a mojho starsieho syna,ktory dostal svoj posledny febrilny zachvat v 12-tich rokoch ! a dostaval ich vzdy uz do necelych 38 stupnov,cize nevidim dovod na preventivne podavanie Diazepamu kvoli vysokym horuckam,ale az vtedy,ak dieta dostane svoj PRVY zachvat.Moj mladsi syn uz ma samozrejme tiez za sebou vysoke horucky,ale zachvat pri nich nemal,cize to moze mat aj suvis s genetikou,kedze ma ineho otca ako starsi syn..Samozrejme,je to hrozny pohlad,ale treba dat dieta na bok,ako pisal dr a volat sanitku,potom uz nasleduju vysetrenia v nemocnici a sledovanie na neurologii+rektalny Diazepam na doma..Starsi syn dostaval zachvaty vzdy ked bol chory a mal teplotu,ale nenapadlo ma davat mladsiemu preventivne Diazepam len preto,ze to mame v rodine... 😕

alexnelka
24. nov 2015

Mi to mame teraz tiez modreju nam nozky mame teplotku 38 a nechce nam klesat.Uz neviem co mame robit.Viskusali sme takmer vsetko mozne. 😒

25veronika25
20. jún 2016

My ako 10kg a 16 mesacny mame 1,5tbl 3x denne vzdy prve dva dni pri chorobe