Dať kojenému novorodencovi pri bolesti bruška čaj?

angelin84
15. feb 2012

Ahojte maminy 🙂 Rada by som poznala Váš názor na podávanie napr. feniklového čajíka (jednoducho čaju na lepšie trávenie) trojtýždňovému novorodencovi. Dcéra je plne kojená, ale má problém s bruškom. Je evidentné, že ju nafukuje. Lekárka mi odporučila namiesto čaju Espumisan. Zatiaľ som nedala ani jedno, ani druhé. Dávala ste/ dávate niektorá takémuto bábätku výlučne za týmto účelom(nafukovanie) čaj( nemyslím čaj len tak od smädu)? ďakujem za rady, Eva 😵

kbeata
15. feb 2012

@angelin84 obcas trosku popri kojeni som skusila prevarenu vodu s rascou,fenikel moze sposobovat kyselinu,povedali mi to na gastre,lebo maly trosku grckal tak som s nim zasla na sono
inac ja som kojila len co zamrncal,nesledovala som hodiny,do troch mesiacov 😉

seminkads
15. feb 2012

@angelin84 mne doktorka poradila aby som ten detsky feniklovy caj pila ja-ze prechadza do mliecka, takze som ho pila 3 krat denne 🙂 a malu som len kojila, skus to najskor takto a ak to nezaberie potom skus kvapky

katy1979
15. feb 2012

@angelin84 my sme skusili fenyklovy a maly najblizsích pol dna hysacil neskutocne takze odvtedy sme nedali. Ale asi kazde babo reaguje individualne. davali sme nakoniec espumisan a este jedny kvapky

droby
15. feb 2012

ano, ked maleho bolelo brusko tak som dala rascovy cajik ( nie granulovy sladeny fenikel) a to zazracne pomahalo, aj ked sa nemohol vykakat.
a preventivne som aj ja jedla zasmazenu rascovu polievku.

desmodka
15. feb 2012

ja som malemu davala od narodenia vyvarene korenie fenykel (ziadne granulovane - to mu nerobilo dobre) a nemali sme ziadne problemy.. iba prdkal jedna radost 🙂

drzubok
15. feb 2012

@angelin84 ako je evidentne že ju nafukuje?

strapco13
15. feb 2012

@angelin84 kojene dieta nepotrebuje ine tekutiny a uz vobec nie cajiky..espumizan je lepsie riesenie ak ho vobec treba
opis mi dojcenie a ako vyzera nespokojnost babtka?
kedy mas pocit zue ju trapi brusko? ako tio vyzera?
ake su vahove prirastky? pocet stolic kolko cika?
nafukovanie moze byt z toho ak ma babtko nespravne prisatie alebo ak ma mamicka privelku nadprodukciu tak sa dieta nahlta aj vzduchu a to potom trapi alebo ak pri nadprodukcii pije privela predneho mliecka.
ale toto vsetko sa da upravit bez toho aby si musela dietatku riesit cajik, lebo upravou dojcenia problem odstranis, cajikmi len potlacis, neodstranios pricinu bolesti bruska

strapco13
15. feb 2012

@drzubok kedze si online..trosku mimo temy....cim je lepsie umyvat 2rocnemu deculu zubky..klasicka kefka alebo ten silikonovy naprstok?

drzubok
15. feb 2012

@strapco13 silikonový naprstok je blud... plak neodstrnis.... je to komercina 🙂 detska kefka s xxx stetinkami.... len tak mechanicky odstanis plak. a u dvojrocného.... pri správnom postupe ti už ma držat otvorenu pusu a dat si dokonale umyt zuby... a moj povedzme smutný rekord 2,5 rocné s krasne otvorenou pusou a plombou

strapco13
15. feb 2012

@drzubok to su ake stetinky?
hmm...len on mi kefkou nechce dovolit..kefka je jeho /mame fazu moje, ja sam..doteraz nebol problem/ a tymto mi v pohode drzi usta otvorene /mimochodom dostali sme to od zubara ako darcek/..asi kupim nejaku kefku a ta bude cisto moja na docistovanie
zatial ma krasne zdrave zubky...lebo je dojceny 😉 to je na margo nasej debaty to tu nebudeme rozbadzat 😉

drzubok
15. feb 2012

@strapco13 je jedno ake stetitnky ci elmex curaprox...od zaciatku mala byt kefka. tie naprstky su hlupost asi ako hryzatko curparox vyvinuté svajcaiarskymi vedcami 🙂 🙂 🙂

strapco13
15. feb 2012

@drzubok ono aj bola kefka od zaciatku...len teraz v tejto faze proste kefkou nedovoli docistit, lebo chce on sam /vsetko chce sam/..len to nie je dostacujuce, tak som zvolila radsej naprstok ako nedocistovat, lebo co si umyje on am to nie je dostacujuce
ja som sa na stetinky pytala lebo si napisal xxx stetinky..a to neviem ake su..resp som si toto oznacenie doteraz nevsimla

drzubok
16. feb 2012

@strapco13 akékolvek jemné štetinky 🙂 to bolo xxx, len nie silikon

angelin84
autor
16. feb 2012

@seminkads Ahoj, ďakujem za radu 🙂 to je fajn nápad, budem ho piť ja a uvidíme 😉 mne totiž krásne vonia a vždy mi chutil a ak by to malej pomohlo, bolo by to len dobre. Vidím, že z každého príspevku si zoberiem niečo. Najskôr začnem tým, že budem piť čaj ja a potom skúsim kvapky a ak ani to nepomôže, skúsime dať čajík aj malej. Prvej dcére som dávala rascový alebo feniklový čaj asi až od pol ročka a videla som, že jej je lepšie... 😵

angelin84
autor
16. feb 2012

@strapco13 Pekný deň 🙂 Malú kojím každé dve až tri hodiny, odkedy sa narodila. Tak sa aj budí, pokiaľ spinká. Detská lekárka mi kázala ju zobudiť, pokiaľ spí dlhšie a dať jej papať. Tak to dodržujem. V noci vraj nemusím, vtedy môže spinkať aj dlhšie. Ako vyzerá nespokojnosť? Či už v spánku, alebo aj keď nespí je kľudná a potom začne z ničoho nič plakať, napína sa celá a keď sa jej podarí, tak si poprdká 😵 inokedy robí to isté a vidím, že má bolesti a nič. Jednoducho tie vetry neodchádzajú ☹ Aj túto noc sme mali problémy, nespali sme 😒 Aj sme cvičili nožičkami, masírovali Pupíkom, dávali teplý obklad na bruško...jednoducho všetko, čo nám lekárka radila a nepomáha. Potom sa stane, že už keď sú plače dlhé a silné po hodinách sa vykaká. Stolica je normálna, ako od narodenia, ciká pravidelne, vidím to, keď ju prebaľujem. Priberá cca 350-400g týždenne. Teda to bolo naposledy u lekárky na prehliadke. Druhá vec je, že mám veľmi veľa mlieka, musím si odstriekavať a potom dávať z fľaše, ale inak sa mi nedá. Inak mi celkom stvrdnú prsia a bolia 😒 Potom mlieko tečie samé, teda kto kojí a zažil, vie o čo sa jedná. Viem, že aj tam môže byť problém so vzduchom v brušku, ale nebudem predsa mlieko vylievať 😕 Teda sa mi nedá len výlučne kojiť z prsníkov, lebo mlieka mám veľa a nestíhame piť. Skúsime teda dnes tie kvapky a čaj necháme ako poslednú možnosť, ako mi radíte. Dúfam, že som zodpovedala všetko a snáď mi ešte nejako poradíte, možno aj čo sa týka kojenia 😵

angelin84
autor
16. feb 2012

@desmodka Dobrý deň, presne, ja som nechcela a ni nechcem dávať malej granulované čaje, podľa mňa sú dosť presladené a ani prvá dcéra ich dobre neznášala, hoci boli ako med...podľa mňa sú najlepšie sypané, prípadne klasická rasca. No skúsim asi najskôr tie kvapky...ako mi radia 🙂

strapco13
16. feb 2012

@angelin84 myslim ze problem bude v nadprodukcii..treba ustalit laktaciu aby sa prisposobila potrebam babatka
skuste opakovane 4-5 hodin /tento interval je priblizny treba sa riadit tym ako dietatko reaguje/ ponukat ten isty prsnik na dojcenie, druhy odsat len do povolenia tlaku a ked uz mate pocit ze potrevbuje druhy prsnik , ze z jedneho sa nenajedol, tak zase budete 4-5 hodin ponukat druhy prsnik, takto sa dietatko dostane aj k tomu zadnemu tukovejsiemu mliecku ktore tak nezaplynuje.
ak je prsnik prilis naliaty moze pomoct obklad z kapustnych listov http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...

ivana12323
9. máj 2013

@angelin84 dobri den mne sa narodila dcera a ties som davala ten fenikolvy caj ale malej neprospieval tak som skuslila espumisan 3 den aj prevarenu vodu z rascov celov

igorovazena
17. dec 2014

ja som hned davala kvapyk coliprev a prevarenu vodu alebo balenu dojcensku ale najpr sme papali len mliecko 😎

evittam
17. dec 2014

Kľudne sa môže dávať fenikolový čajík, od 1.týždňa života, ja som dávala.

mmisell
14. jan 2015

Ahoj, mne takisto detska doktorka odporučila espumisan no ešte som Ho nedala, malá mi má 3 tyzdne je tiez plne kojena... chcem pockat do prveho mesiaca, fenklovy Caj à ani rascu, podla vlastnych skusenosti neodporucam, malá mi plakala ešte viac, ale vyskusaj niektorym babatkam to spravi dobre...Ja zatial proti boleniu brusko masirujem a davame ju casto na brusko,po tomto aspon lepsie spinka...vydrzi mi buvat kludne 4 az 5 hodin...

petulienka28
19. okt 2020

Dobry den chcem sa opytam davam malemu fenikel,rascu a anis caj ale klasicky popracky mozem mu poskodit bo az teraz po 3m my povedali zeby mal byt decky ale malemu nic neni vopred dakujem ze odpoved