Kedy toto rozhodnutie zo strany dievcatka prislo (a ci vobec) a ako to hodnotite spatne?
My sme sa takto rozhodli aj po rozhovore s pediatrickou, takze ma nemusite presviedcat o tom, ze je dobre prepichovat usi malinkym nic netusiacim babatkam 🙂 Dakujeeeem 🙂
Mám 3 dcéry. Dve chodia do 1 a 3 triedy a jedna bude mať 5 rokov. Ani jedna nemá ušká prepichnuté. Ale chystáme sa dať prepichnúť. robia to aj u lekára - foniater ZA. Asi tam ,vidí sa mi to odbornejšie ako v predajni.
Sestrinej malej som kupila nausnicky take iste ako sebe este ked bolo mala.. Asi 9m.. Ale neriešili sme prepichnutie, len som jej chcela kupit nausnicky.. Ked mala tri, minulého roku, tak sa jej pýtam ci nechce aj ona nausnicky ako mám ja aj mama.. A ona ze hej.. Sestra naverila, ze to ona len tak vravi.. Tyzden jej hucala kazdy den, ze chce nausnicky, aj ked sestra jej vravela, ze to bude bolieť.. Nakoniec ju zobrala, mala sadla, sestra jej nakreslila bodky a strelili jej.. Bolo dobre ale, ze jej prepichovali dve, každá jedno ucho, takze to mala naraz.. Ani nezaplakala nic.. Cela šťastná, ze ma nausnicky.. Takze sama sa rozhodla.. 🙂
Dcéra bude mať o chvíľu 5 rokov, ešte náušnice nemá.
Keď mala dva roky, riešila to, že ich chce. Ale nedala som jej ich ani vtedy, lebo ma odhovorili v kozmetickom salóne - robia to po jednom uchu, čo je inak nezmysel.
Potom ju to akosi prešlo, ale očakávam každú chvíľu, že si náušnice bude opäť želať. A mám už vyhliadnutý iný salón, kde robia obe uši súčasne.
A keď bola ešte v kočíku, našlo sa pár "múdrych" okoloidúcich, čo riešili, prečo nemá náušnice, keď je dievča. (zelený kočík, nič ružové atď.)Tak som im vždy povedala, že však ani ja ich nemám! A čo? 😅
Apropo - ja mám uši prepichnuté zle - celý život som s tým mala iba komplikácie, časté hnisavé zápaly, opuchnuté ušné lalôčiky, robili sa mi tam dokonca akési hrčky. Dierky mám, nezarástli, hoci náušnice nenosím už 21 rokov! A to ani nehovorím o tom, že jednu dierku mám prepichnutú tak blízko pri hlave, že ak si aj náušnice dám, jednu vidno a druhú nie. Preto som sa pri dcére rozhodla, že ak jej raz uši prepichnúť dám, bude to variant nastreľovanie a vo vyššom veku, nie ako bábätku!
mne dali usi prepichnut ked som bola uplne malinka a podla mna je to fajn, lebo keby som uz vnimala, tak by som sa bala dat si prepichnut usi.. a tak som nic netusila a je mi fajn 🙂 a pochybujem, ze by sa na vas dcerka potom hnevala, ze preco ste jej dali prepichnut usi 😀 ktore dievca nechce byt odjakziva paradnica? 😀 (ak to nebude zrovna muzatka :D )
Dcerke som nedala, nech sa rozhodne sama v puberte - a kludne potom aj s piercingom - ami 😀 ...
ja by som s tym tiez neponahlala, mne prepichovali ako malemu decku 3x a raz kriesili mamku, druhy rkat mna, co ten masaker sa nedal prezit. Ti debili mi prepichli totiz chrupavku, kto bol na piercingu prepichnut si chrupavku v uchu tak vam povie,ze skoro zemrel. Ta chrupavka sa zapalila jak svina a dalsie tri roky mi nedavali ziadne nausnice. Potom som si to nechala prepichnut ked som bola starsia a to uz bolo ok, ani to nebolelo, ani sa to nejako nezapalovalo. Tie prve tri masakre si mohli nasi usetrit... 😉 Co toto za debilny zvyk je prepichovat babatkam usi, keby zijem v nejakom kmeni nepoviem,ale 21. storocie...
z bezpecnostnych dovodov by som nedavala babatku prepichnut uska. Az vacsiemu dievcatku, ked bude samo chciet. Mne to robili ako 6 rocnej tesne pred nastupom do skoly a pamatam si dodnes, aka som bola na to hrda a tesila som sa, aj z nakupu nausnic. (a to sa vtedy robilo este ihlami, ziadne sekundove pistolove zalezitosti)
podla mna je to jedno zalezi len na tebe..malickym prepichnu bez problemov a aj vacsim.Mne osobne dali v chorvatsku ked som mala asi 4-5rokov pamatam si ako sme tam zasli vybrali sme...hmm skor mama vybrala nausky a nastrelili ich rovno ked robili dierky na obe usi. Neplakala som nebolelo to vecer som si odlupla malicke krvave chrasticky vzadu a bolo..predtym som sa hrala s maminimi klipsnami a tie boli teda neprijemnejsie tlacili ucho
mama ma davala strihat na chlapca aby zhustli vlasy a tak som bola rada ze mam nausky -znak toho ze som dievca.
Este som aj casto mala na sebe bratove veci...takze som sa tesila ze sa ma babky prestanu pytat u starenky na dedine "chlapečku čí si?" ale tie slepe sa pytali aj potom..
ja som jednej dcera dala ked mala 10 mesiacov a srrašne revala trhala si toa tak tej 2 dcerke som už dala v porodnici pred odchodom domov a bolo si myslim čim menšie tak je to lepšie
Ja som dala mojej malej prepichnut uska na 5 den ako sme isli domou z nemocnice po narodeni a myslim si ze je to vtedy dobre naprejavuje tak az bolest lebo je malicka
Ano, na jeho želanie v deviatich rokoch. Urobila nám to známa zdravotná sestra doma, ihlou.
... ja som rada, že moja mama sa rozhodla mne dať náušnice ako bábätku 🙂 bola som si dorábať dve dierky na pravé ucho a pani v salóne mi prestrelila chrupavku. Pred očami čierno, ľadové poty a zelená v tvári.. no čo si budeme hovoriť. Nakoniec sa mi to celé zapálilo a znovu som odpadla, keď mi tie náušnice dávala lekárka dole lebo ja som toho nebola schopná ... dva krát odpadnutie pri vani pri čistení .. no .. už by som sa na to v živote nedala a ani to nikomu neodporúčam..... Keď budem mať dcérku tiež jej to dám ako malinkej.
ano, my sme pockali az sa obe dcerky rozhodli same pre nausnicky. Starsia chcela prepichnut uska, ked mala tri roky a zacala chodit do skolky, kde videla, ze aj ine dievcatka maju, tak tiez chceli, dali sme jej nastrelit. Mladsia mala az 5 rokov, ked povedala, ze ich chce tiez...tiez sme dali nastrelit. Okolie stale hovorilo preco este nemaju nausnice....no a co? pockali sme, nic sme nestratili tymto casom a pre dievcatka je to podla mna aj zazitok, ked si same mozu vybrati co si daju nastrelit do usiek 🙂
ani moja mala nema prepichnute uska a zatial to nikomu nevadilo, a jej uz vobec nie :D ked bude chciet nosit nausnicky, pojdem s nou velmi rada uska prepichnut 🙂
ja som dala malej prepichnut uska ked mala 2tyzdne a vobec nelutujem, takmer nezaplakala. Keby som mala dalsiu dcerku urobila by som rovnako
My máme dve dcérky a tiež sme sa rozhodli dať prepichnúť ušká, keď si sami vypýtajú. Mladšia je ešte malá a staršia si vypýtala krátko pred jej tretími narodeninami. Asi to súviselo s tým, že dievčatá v škôlke mali, tak aj ona potom už chcela. Boli sme dať nastreliť, všetko som jej predtým vysvetlila a ukázala na obrázkoch. Trochu poplakala, ale neľutujem. Bolo to jej rozhodnutie a vedela aspoň sčasti do čoho ide. Pri mladšej to urobíme tak isto.
Moja starsia dcera si vyziadala nausnice, ked mala tusim 3.5 roka. Sama, vedela do coho ide, ze to trochu stipne. Hojilo sa dobre, ona bola na seba cela pysna, ze to vydrzala. Spatne to hodnotim ako dobre rozhodnutie, nech sa rozhodne sama.
aj mojej dcére boli prepichnuté uši na jej žiadosť vo veku asi 5 rokov, keď sme mali obdobie bárbiniek, ružových vecí, sponiek, gumičiek 🙂 Vedela do čoho ide, tešila sa na náušnice, pekne to spracovala, hoci zo zľaknutia trocha poplakala, ale myslím, že je to určite lepšie ako robiť bolesť malému bábu, ktoré nevie, čo sa deje.
U nás to bolo, keď mala dcérka 3 roky - bol to darček na tretie narodiny na jej vlastnú žiadosť a veľká radosť. Babky tlačili od prvých dní, ale udržali sme to. Keby bolo na mne, tak nemá dierky v ušiach nikdy 🙄 podľahli sme tlaku malej slečny a vlastne aj akéhosi celospoločenského názoru... hm.
dcerka chcela, ked mala 2 roky a 2 mesiace, zvladla to krasne, bez placu, bola nadsena, nemohla sa na seba vynadivat v zrkadle 😀 vobec nelutujem rozhodnutie cakat...
@martynnka ja som bola takto na tom, že som nemala prepichnuté uši a až keď som mala 9 rokov, sama som sa rozhodla. Žiadna trauma, nič. Ja som to schvaľovala lebo síce to trošku bolí s pištoľou, ale aspoň som mala možnosť osobného výberu. Mojej sestre dali prepichnúť ušká, keď mala 6 mesiacov. Ono je to pekné, ale pre také bábätko ešte trošku nepraktické 🙂 neskôr sestra nenosila žiadne naušnice, ale dierky jej vôbec nezarástli, aj keď nenosila nič na uškách asi 5 rokov.
Moja mama si dala prepichovať uši až keď mala okolo 30-tky. Tiež žiadna trauma pre ňu 🙂 akurát sa zvyknú po prepichnutí zapaľovať ušné laloky a to už zvykne trochu bolieť.