Dali ste deťom vybrať mandle?

29. okt 2022

Mame podozrenie ze 3,5r dcera ma zvatsenu mandlu.Mame vymenny listok na orl na potvrdenie.Ale ja niesom moc za vyber mandli,ale necham si poradit.
Citala som,ze okolo 6r sa mandla zmensi.Myslim si ze narkiza je horsia ako zvatsena mandla,alebo sa mylim?
Dcera nema nejaky extra problem,zatial nebola ani moc chora take bezne,nema atb ani 2,ci 3x do roka,ak sopel tak klasika sinupret solmucol atd.Akurat ze ked ma zapchaty nos dycha dost nosovo aj ma taky nosovy hlasok.Inak by som zvazovala vybratie kebyzema arb viac krat v roku,Co si o tom myslite ako ste sa vy rozhodovali?

pribinak
29. okt 2022

Myslíš že matky tu na koni lepšie vyšetria tvoje dieťa a lepšie posúdia čo je preň lepšie ako lekár? Niekto môže mat rovnaký nález ako vy a nemusia vyberať a inému odporučia vyberať

Lekár dieťa vyšetrí a povie. Ak dýcha nosovo a aj nosovo rozorava tak to je už problém a treba to riešiť. Nosové dýchanie znamená už zníženú kvalitu života.

Ja som dala vybrať 4rocnemu, žiadne problemy, žiadne komplikacie. Uľavilo sa mu. Narkóza je úplne lahucka, je rozdiel narkóza na 20 min. zákrok a rozdiel na 6 hodinovú operáciu. A ak nechceš, tak jej to ani v narkoze vyberať nebudú, len umetvia, ale zo ti dcera bude “fakt vdacna za skvelý zážitok”

Ehm, zväčšená

alberto1
29. okt 2022

Ja som nevyberal.... 😂

lenuska9999
29. okt 2022

Ja mam mandle vybraté. Tiež som dlho váhala, lenže ja som mala hnisavé angíny tak 2x do mesiaca, čiže už museli ísť von. Ale teraz zasa keď som chorá všetko mi ide rovno na priedušky... to len moja skúsenosť, nechaj zvážiť lekára,či je to naozaj nutné. Inak narkoza v dnešnej dobe je už všelijaké, aj krátkodobá a menej škodlivá..

stanulienkat
29. okt 2022

Ani ja som nevyberala, netrúfla by som si. Apropo ide o nosnú mandľu, alebo o ktorú? Nosné sa zmenšujú , ale dovtedy vedia urobiť veľmi veľa zleho. Môžu sa jej naplniť uši tekutinou a ak zápal bude dlhodobý, môže dieťa aj ohluchnúť, alebo môže to spôsobiť vážne komplikácie. Takže ja som sa zverila do rúk odborníkom a dala som dieťaťu nosné mandle vybrať. Odvtedy bola oveľa menej chorá. Inak máš tu asi 200 tem o tomto.

autor
29. okt 2022

@pribinak no urcite dam aj na lekara ale narkoza nieje tiez vobec bezpecna,cize ak z toho dieta vytastie a madl sa zmensi je to toez len zbytocny zakrok,saturaciu ma dobru ,cize asi aj okysliceny organizmus.

pribinak
29. okt 2022

Pozri, ja nie som lekár. Ak nechceš nedaj. Ale neriadila by som sa len podľa saturácie. Saturáciu mizes mat dobrú a môžeš mat kopec iných zdravotných problémov

autor
29. okt 2022

@stanulienkat dakujem,zatial sluch ma dobry,pozriem aj ine temy urcite aj orl vysetrenie mame v plane,,mozno to ani zvatsena mandl nieje ale tak ked am sopel pocut ze je ako keby zapchaty

autor
29. okt 2022

@pribinak ok no ona je aj sledovana u kardiologa keeze sa narodil skor o 2m a tak je tiez ok,no a nezda sa byt chorlava alebo tak,ani myslenim nezaostava,nvm co by este mohlo ovplyvnit nedostatok kyslika,zelezo tiez v norme.

stanulienkat
29. okt 2022

Veď v úvodnom príspevku píšeš, že je zväčšená, potom píšeš, že ideš na krčné na potvrdenie. To si jej ty zdiagnostikovala zväčšenú mandľu?? A na operáciu sa nechodí pri jednorázovom zápale, odstraňuje sa tá mandľa, keď robí dlhodobo problémy.

autor
29. okt 2022

@stanulienkat ved podla vsetkeho ma ,to nam povedal pediater ale ideme este na potvrdenie.Ale myslim si ze co ak citam asi bude zvtastena nosna.Ale aj citam ze operacia ak by bola az v 5 roku najskor.Cize to mame este cas a mozno dovtedy aj zmensi sa.

stanulienkat
29. okt 2022

Prečo v piatom roku života? Moje dieťa bolo v trojročné, aj plno ďalších.

nika11103
29. okt 2022

Dnes je v móde všetko , nedať dietatko očkovať , dať kravské mlieko bábätku , odmietnuť atb keď je dieťatko polomŕtve alebo opačne dávať na každý soplik , tak co tam už po nejakej mandlicke veď to je najmenej .

Ja by som sa riadila odporúčaním ošetrujúcich lekárov dieťaťa .

jaskolka
29. okt 2022

Netuším odkiaľ máš tie informácie, ale uistujem ta, že sú mylne.
Ak ide o nosohltanovu mandlu (je iba jedna) tak ta sa nezmensi okolo 6 roku, to je nezn. Stráca sa až.v puberte vplyvom hormónov
Vybratie mandle sa nikdy neurčuje po jednom zápale, ale dieťa je opakovane sledované u orl. Indikácie sú-časté opakovane zápaly HDC, zápaly stredného ucha, tekutina v uchu, chrápanie, dychová nedostatocnost
Je to kratulinky zákrok, markíza je približne 10 minút, nepredstavuj si behajú 2 hodinovú operáciu, robí sa to laserom pod mikroskopom. Voľakedy sa to robilo naslepo, alebo v lokálnej, nevybralo sa ložisko a zvalilo sa to na to, že "mandla dorastla" správne vybratá mandla nedorastie.
A robí sa to, ak je vysoká indikácia, dokonca už aj v 2 rokoch, ale obvykle pave okolo tých 3-4 rokov.

jaskolka
29. okt 2022

@lenuska9999 u teba šlo zrejme o krčné mandle. To je trochu niečo iné. Okrem toho, ak sú mandle tak zahnisane, tak už vlastne neplnia nijakú obrannú funkciu a naopak škodia telu ako ložisko zápalu.

autor
29. okt 2022

@jaskolka aha dakujem no citaka som to stranka dr max,ten vek 5 rokov kvoli spolupraci dietata.

jaskolka
29. okt 2022

Pri narkóze nie je potrebná nijaká spolupráca, keďže dieťa spi. A v lokálnej už si neviem predstaviť, že by vôbec niekde robili u dieťaťa tento zákrok.
Také články by som zakázala, lebo ich často robia laici, alebo ľudia, akí tomu veľmi nerozumejú, a potom sa len zbytočne čitatelia uvedú do omylov.

autor
29. okt 2022

@nika11103 kravske mlieko davali uz nase prababky,to nieje moda ale hovori sa tomu moznost si nastudovat,co kedysi nebolo tak jednoduche.

autor
29. okt 2022

@jaskolka mysli sa skor asi po operacii aj,Moja neter mala vyber mandle ale tam je potom dolezite to prehltanie hned po operacii,co myslim ze u 3 dietata este nieje take,a moja je taka ze by sa branil prehltaniu,s nou mam problem jej dat obycajne vitaminy,ci sirupy na kasel.

kvetka121
29. okt 2022

Aké prehĺtanie pri nosnej mandli? Veď to je jednodňový zákrok

lenuska9999
29. okt 2022

@jaskolka jaj to som nedocitala do konca, až tam jr zrejme, ze autorka píše o nosných mandliach. Tak to pardon

beata_k
29. okt 2022

Ja si pamatam ako mi vyberali ked som chodila do skolky. Pekne po starom. Sestricka ma chytila a davaj ju von. No, ale chcela som napisat, ze ja som rozpravala "nosom" aj ked som nebola chora. Seriozne som sa pocas dna dusila a v noci som dost chrapala.

sissy27
29. okt 2022

Ja som nevyberala, predsa len nie som lekár 😂
Ale absovovala som tento zákrok ja ako dieťa a aj moja dcéra. Zväčšená nosová mandla má vplyv na veľmi veľa vecí v tele dieťaťa, tou najvážnejšou je sťažené / nesprávne dýchanie a tým zlé okyslyčenie mozgu a tela. Čo spôsobuje nedostatok kyslíka v tele vieš asi aj ty. Takže si porovnaj nevýhody polhodinky v narkóze vs. niekoľko rokov nesprávneho dýchania a nedostatočného okysličenia organizmu a rozhodni sa. A mimochodom, adenoidy sa zmenšujú až v puberte, nie okolo 6.roku, a dovtedy môžu narobiť naozaj veľké škody.

jaskolka
29. okt 2022

Príroda to zariadila, že deti sa zostavujú veľmi rýchlo. Nie je dôvod, aby mal problémy s prehltanim, Ani nie je potrebné, aby nejako extra rýchlo začalo prehltat, úplne normálne bude potom jest aj všetko.

zuzinabila
29. okt 2022

@lenuska9999 ona sa pyta urcite na nosnu mandlu,nie na krcne

domuska11
2. nov 2022

Ja ľutujem len jedno, že som ich nedala synovi vybrať skôr.. tiež som špekulovala, naťahovala som čas a roky s vierou ,že to prejde... Neprešlo...po zákroku sa prebral a hneď nato sa vysmrkal. Bez akýkoľvek komplikácií, o pár dní sa kúpal v bazéne...nám to neskutočne pomohlo, nevydržal v škôlke ani týždeň a teraz sme už druhý mesiac ok . Ak ti to odporucaju odborníci tak to zváž.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz