Dali by ste maloleté dieťa do DSS pre dospelých?

23. apr 2023

V našom meste nie jei detský stacionár. Ani denný , ani žiadny. Dieťa má autizmus a v škole je málo miesta pre autistov . Bolo nám ponúknuté dať maloleté dieťa do DSS pre dospelých kde je vekový priemer 40 rokov. Máme strach aby jej niekto neublížil - sú tam predsa väčšinou dospelý muži.... Ešte nikdy tam nemali maloleté dieťa. Bolo by to len také "odkladisko" pre dcéru.
Ak máte niekto vedomosti z tohto odboru - je možné dávať dieťa ku dospelým? však aj deti v detskom domove sa triedia podľa veku. Aj v družinách sa deti rovnakej vekovej kategórie.
Dali by ste? Skúste poradiť.

pribinak
23. apr 2023

Dala si malo info? Koľko rokov má dcéra? Rozdiel či 10 a rozdiel či 16. Ako je na tom ? Rozpráva? Má pridružené diagnózy? Napr. Mentálna retardacia?

Nemáte možnosť opatrovateľky? Alebo ju vozit do zariadenia mimo mesto kde by bola v škole + internát?
Kto Vám navrhol toto riešenie? Máte možnosť si to tam ísť pozrieť?

miadi
23. apr 2023

Nemam skusenost no nedala by som tam dieta uz vobec nie dievca ci zdrave ci s diagnozou, aj na vyletnej lodi sa stalo ze zamestnanec zlakal dievcatko do kabiny kde bol sklad a tam ju znasilnil. Ten strach ze by jej tam niekto nieco urobil .. radsej by som zhanala nejaku dochodkynu alebo studentku co by ju varovala u vas doma.

marca12
23. apr 2023

Do DSS dat autistu medzi dospelych s inymi diagnozami? To nie. Nerob jej to. Mozno ju nadopuju liekmi,aby mali klud,ale pokial nevedia pracovat s autistami,dcera ta nebude prospievat.

domkakvet
23. apr 2023

Nemam s tym skusenosti, ale ja by som nedala.

kaitlin3
23. apr 2023

Určite nie. Vo väčšine miest nie je denný stacionár pre deti, nie je možnosť ju voziť do najbližšieho kde je pre ňu vhodne miesto? Resp do špeciálnej školy. K nám vozia deti denne aj 50-60km, toto je neskutočne poddimenzovane ale určite to stojí za to ako ku dať niekde, čo jej absolútne nepomôže, skôr zhorší jej zdravotný stav a narobite si tým ešte väčšie problémy.

maca1984
23. apr 2023

@miadi nehnevaj sa, ale toto si prestrelila.
Čo má dss spoločné s výletnou loďou prepánajána ?

januska12323
23. apr 2023

Dieťa má povinnú školskú dochádzku, tú by vykonávala tam? Alebo už má po? Čo by tam vôbec robila keď nemajú skúsenosti s deťmi, aktivity sú pre dospelých.

maca1984
23. apr 2023

Nie, určite nie.
Mám prax v obore, a pre niečo to je rozdelené.
Už len kvôli aktivitám.

erickatt
23. apr 2023

Podla aktivít, podla veku dcerky. Ci rozprava. Ako je samostatná. Ako tazko su tam inak obdareni klienti

maca1984
23. apr 2023

Praxovala aj pracovala som v Dss kde boli aj totálne ležiaci pacienti, aj chodiaci.
Rôzne diagnózy.
Ale bol to Dss pre dospelých.
Neviem si tam predstaviť dieťa.

nnnuuunnn
23. apr 2023

Nie preboha. 😔

jaga18
23. apr 2023

ak má dcéra už 17 napríklad a v danom DSS majú špeciálnu skupinu pre autistov, kde by s ňou pracovali, tak pochopím takéto riešenie. Ale ak ide o malé dieťa a DSS bez špecializovanej skupiny, tak určite nie. Hľadala by som iné riešenie, aj keď dobre viem, že riešení a pomoci pre rodiny so ZTP deťmi je na SK ako šafranu

andrejka1974
23. apr 2023

Moja chodí do DSS ,kde sú autisti od 6 do 18 rokov zatiaľ moja má 11 záleží od veku koľko má ,ale moju by som medzi dospelých starších nedala tu sú teraz najstarší 15 roční je to dosť problém niekam umiestniť autistu ,záleží v akom stave je moja je úplne neverbálna s ťažkou mentálnou retardaciu takže je na úrovni ročného dieťaťa a viem,že bude dosť problém po 18 ju niekde dať miesta nie sú ani v Bratislave a určite by som ju medzi dospelých zatiaľ nedávala

eliska13
23. apr 2023

Určite nie.Beries na ňu príspevok nedá sa nájsť opatrovateľka, ktorá by s ňou bola?toto je obrovský problém a čierna diera deti pribúda a nie je ich kam umiestniť.

nwnw
23. apr 2023

Asi by som zvazila prestahovat sa.

autor
23. apr 2023

ešte raz dievčatá - dieťa je maloleté. má 12.
autista. Bolo by tam len cez deň. dieťa má povinnú šk. dochádzku, len je málo miest v škole. isto by si tam dieťa nikto nevšímal, nieto niečo s dieťaťom robil.
zdr. nič moc, robí si čo chce, ale plienky nemá - chodí na wc. jedenie je tiež samostatné. Len pôsobí tak nevychovane - keď sa nechce - nerobí nič.
domov by dieťa chodilo denne. Lieky by oni k dispozícii nemali - jedine žeby niečo dali po svojich klientoch .
klienti bývajú aj nervózni, agresívni a pani ktorá tam robí mi povedala že neraz volajú aj políciu lebo sa pobijú... a hlavne sú tam najmä chlapi, ktorí sú nevybujačení, neukojení - darmo sex. pud majú aj oni.

janage
23. apr 2023

Tak nie je o čom. Hľadaj ďalej. Zváž sťahovanie alebo internátnu školu, týždenný stacionár

pribinak
23. apr 2023

Tak za takýchto podmienok nie. Keby mali špecializovanú skupinu, tak to by bolo iné.

Hľadala by sim možno školu s internátom ak nemôžeš voziť dieťa denne, alebo by to bolo príliš ďaleko

drake122
23. apr 2023

Dieťa nepatrí do dospelého DSS. Ak tamojšie vedenie má rozum, poslalo by ťa do hája s takouto otázkou. Za dieťa si oni zodpovednosť brať nebudú.

sandra19860
23. apr 2023

Určite nie..

svetlonos
23. apr 2023

12 rocna autistka pri nadrzanych chorych chlapoch? A ty potrebujes zalozit temu aby ti niektocporadil? Hmmm...
Nieco u teba tiez nie je ok. Nezjednodusujem tvoj priblem, viem ze to mas velmi narocne. Ale tu predsa sedluacky rozum nepripusti takuto moznost ani omylom. Nieto sa nad tym este zamyslat.

autor
23. apr 2023

@svetlonos máš hlúpe poznámky. Ak nemáš čo normálne napísať tak radšej nepíš nič. ak si nezažila tak nemáš ani len potuchy čo zažívame doma. Ja tiež chcem ísť do práce a nie sedieť stále doma.
nám to navrhli na župe tak sa radím . Pomohlo by keby sa niekto v tom vyznal. Lebo ani nám sa to nezdá. Okres to dostal už viac menej ako príkaz. Myslím že im sa tiež do toho moc nechce. Nevieme čo robiť.
na jednej strane by som mohla ísť do práce, na druhej neviem či dieťa bude Ok v tom DSS medzi dospelými.

svetlonos
23. apr 2023

No to dieta nebude ok v prostredi ake si popisala. Nemam hlupe poznamky, to su fakty. A i ked ja dieta s autizmom nemam, ma ho kamaratka a aj jej znama. Teda viem o com to je a verim ti i sa viem vcitit do tvojej sotuacie. Absolutne ta chapem, ze je to nesmierne vycerpavajuce pre teba a vasu rodinu.
Ja by som tebe i ostatnym nesmierne rada pomohla ale zial neviem ako. Tie noznosti pre deti s takto specialnymi potrebami su velmi obmedzene ba az na bode mrazu.
Viem aj kolko sa kamoska s muzom nabojovali s muzom aby dieta mohlo ist do skoly. Hovorila mi co to obnasa i to ucenie doma.
Aj ked je to tvrde, ako som pred tym reagovala- vzhladom na to ze Bohu vdaka nie som v tak tazkej sitiacii, reagovala som objektivne.
Aspom co sa vasej dcery tyka, to som pisala len o nebezpeci z nadrzanych chlapov. Toboz este sceny s policajtmi, nasilie.Orepac, ja som ta nechcela urazit, len pri predstave dat dieta do takeho prostredia mi prislo zle. A taky bol aj moj prvy komentar.

Moj mm kedysi praxoval s mentalne postihnutymi ludmi. Jedno z tych dievcat ho tam stale obchytkavalo a drzalo sa ho ako kliest. Oni maju fakt velku silu, co by clovek necakal. Vravel, ze mal co robil ju od seba odtrhnut a to ma cez 2 metre a nie je ziadne tintitko.
Preto je nerealne, aby taky utok rozdychala 12 rocna slecna, toboz aby sa ubranila. a vzhladom na nedistatok personalu v tych zariadeniach fakt nemaju oci vsade.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
minutka
23. apr 2023

Mam skusenost, pracovnu a urcite by som takto svoje dieta nikdy neumiestnila. Ani keby bolo rovnakeho pohlavia. Nie este dievca 😞

miska333
23. apr 2023

Pracujem v Dss pre dospelých a máme aj pár detí ale sú ležiace. Máme 99% žien čiže ja by som to napr u nás nevnímala tak zle ale zase medzi chlapmi si to predstaviť neviem.
Tie aktivity majú niekedy podobne ako majú deti v škole , pretože niektoré na Tom rozumovo sú podobné a dokonca aj horšie . Ale keby si mám vybrať nedala by som dieťa medzi dospelých

dilino
24. apr 2023

To sa asi ani neda podľa mňa by ju tam medzi dospelých postihnutých a ešte chlapov keby ženy no dajme tomu ale medzi chlapov to by ju asi ani nevzali.Pochybujem a ak aj áno tak je to hlúpy nápad ani o tom neuvažuj to jej niekoho radšej nájdi sú aj take ženy čo učia špeciálnu pedagogiku a venuju sa aj autistom ale takto aby som dcéru dala medzi takých ani omylom.Ja som mala tiež postihnutu dcérku ale keby mi dali taký navrh tak jej poviem poriadne od pľúc.Nezmysli same chore dieťa dať medzi dospelých postihnutých.Nikdy neveieš čo by jej mohli urobiť.

lilke
24. apr 2023

Autorka, hľadaj internatnu školu. Viem, že je náročné každý týždeň cestovať, pokiaľ nie je možnosť ostať v internáte aj na víkend. Ale dcéra má šancu sa viac rozvíjať v takomto prostredí. A ty konečne socializovat sa.
Ja taktiež pracujem s postihnutými (inak), a vozia nám každý týždeň deti aj 250km, mala som v triede aj dievčatko, kde to bolo skoro 400.