Dali by ste dieťa s kašľom do škôlky?

muchacici
12. dec 2023

Dobrý deň ženy, buďte také dobré, poraďte mi. Pred dvomi týždňami ma úplne všetky učiteľky upozorňovali a pýtali sa ma, či viem, že môj syn je chorý. Mal vlhký kašeľ a sople, žiadne teploty ani slabosť alebo bolesti tela. Očividne si s ním vo škôlke nos nevyfúkali veľmi často, lebo mal vždy špinavé rukávy. Takže najprv som mu začala dávať Sinupret, konzultovala som to s lekárkou, potom zase so setričkou, keď už o pár dní bola doktorka PN, pridala som mu Solmucol. No minulý týždeň bol vo skôlke iba dva dni doobedu, lebo mi vraveli, že mám priniesť potvrdenie, že môže byť v kolektíve. Prvý deň mi jedna učiteľka vravela, že oni nemajú jediné dieťa vo škôlke choré. Druhý deň mi druhá povedala, že deti už majú suchý kašeľ ako on (pritom on suchý vôbec nemal) a že ona už stihla štyri dni s takým istým suchým kašľom ležať v posteli 🙄 Hneď v ten deň som išla zase za lekárom a ten sa tiež čudoval, že ho "vyhodili" zo škôlky. Pritom syn sa musel nakaziť vo škôlke, predtým bol doma skoro dva týždne, tiež sa nakazil tam, polovička škôlky bola chorá, on mal 40 stupňové teploty, vybral atb, a vrátil sa preliečený, bez soplíkov a kašľu. No a o niekoľko dní potom začal sopliť a kašľať - tam sa to všetko začalo. Dnes išiel zase do škôlky, ale zdalo sa mi, že učiteľka zase zazerá, lebo on stále vykašliava a trošku soplí, dávam mu Stodal, a už som v strese, čo zase budú hovoriť 🤦‍♀️ Nepáčil sa mi ich prístup, ja netvrdím, že je úplne fit, ale zase nie je až taký, aby nemohol ísť medzi ľudí, čo mi vlastne potvrdili trikrát u lekára. Aký máte na to názor? Ďakujem

majulino
12. dec 2023

Aj môj bol teraz doma vyše 2 týždňov a tiež z dôvodu, že tam rodičia nosia choré deti. Dva dni po sebe sme sa v šatni stretli s rodičmi a ich dcérou, ktorá z kašľa grcala do koša. Samozrejme vyhovorili sa, že to z plaču grca. Na tretí deň syn doma a teploty do 39,9.
Prelieceny, nakoniec dostal aj ATB sirup a aj kvapky do nosa. Včera nastúpil do škôlky. Učiteľky zazerali ale mala som od lekárky potvrdenie, že je po zápale priedušiek a že kašeľ môže pretrvávať ešte zhruba mesiac. Nekasle v kuse, ani často, ale keď xakasle je to také riadne. Včera poobede mi už hovorila učiteľka, že keď idú spať, tak veľmi kašle. Povedala som jej nech skúsia cez deň vyvetrať, že to veľmi pomôže. Majú tam extrémne teplo a suchý vzduch. Smrad taký, že konec, keď po neho príde. Vstupná chodba pred triedou pre zmenu vlhká taká, že všetky okná na nej (plastové) sú také zarosene, že z nich steká dole voda.

titla
12. dec 2023

No u mna pochopenie nenajdes, ja mam doma uz treti tyzden dieta, co "len trochu kasle a sopli". A je doma, nie v skolke. Je jedna vec, ked napr. po zapale priedusiek kasel aj mesiac pretrvava, lebo telo sa cisti a ked su kontinualne prejavy kasla, pretrvavajuce hlieny a pod.
Robili mu vytery? Tvoje dieta moze byt nosic, aj ked sam nema akutne prejavy, ale moze byt infekcny. A tym ohrozuje ostatnych. Takze za mna, do skolky patria deti, co su uplne fit.

1mina
12. dec 2023

S takym doznievajucim kaslom po chorobe davam. Ak moja dcera je dva tyzdne bezne doma s kaslom a kasle aj ten treti co nastupi...aj teraz bola dva tyzdne doma, zapal priedusiek, a akoze ked zakasle stale to neznie bohvieako. Ale doktorka ju pustila od pondelka do skolky, ale nase ucitelky teda nezvyknu kasel nejak riesit.

deedol
12. dec 2023

u nas takto: ked je po chorobe a este trocha kasle, tak do skolky uz ide - nasa dr vravi, ze obcasny kasel moze trvat este aj 3 tyzdne. ale pod "trocha kasle" mam na mysli, ze zakasle napr. 1x za hodinu, pripadne ked beha, tak zakasle, a potom prestane. v skolke je 4 hodiny, takze to su tak 4 zakaslania za cely den. nikdy mi na to ziadna ucitelka nic nepovedala.

co sa tyka soplov, podobne - som ochotna ho dat, ak je po chorobe (cize nie, ze nanho nieco lezie, ale uz to ma vylezane a vyliecene) a stane sa, ze este 1x za hodinu sa potrebuje vyfukat (napr. prechod zo zimy do tepla a naopak, pripadne 1-2x za cele doobedie). viem si to doma odsledovat.

s tecucim riedkym soplom a castejsim kaslom proste nejde.

tiez rano ked pocujem tie kasle a rodicov, ze "este sa vyfukaj a chod", tak mi je uzko, hlavne kedze moj syn pri chorobach vzdy strasne teplotuje (aj 40+ a dlho, minule 12 dni!) a teraz bol v priebehu 2 mesiacov chory 3 x (spolu 5 tyzdnov doma). chapem, ze kazdy ma inu financnu a pracovnu situaciu a zrejme sa s tym neda nic robit, kym sa nieco systemovo nezmeni, ale ako pisem, obcas mi je az uzko, ze co zas donesie. (nehovoriac o tom, ze to potom vzdy chytim aj ja a obcas aj muz - taka dvojtyzdnova PN je fakt super no...)

alexnina777
12. dec 2023

@muchacici robila mu lekárka výteri a crp keď je podla nej vhodné do kolektívu ? niektoré streptokoky, stafylokoky a pod sú rezistentné na niektoré atb, a treba tie bacile cielene preliečiť z nosa, krku preč, lebo sa budete motať v bludnom kruhu.. nejaké sirupy na kašle probĺem nevyriešia ked sa to točí dokola.. dieťa so žiadným kašlom do školky nepatri..

beata_k
12. dec 2023

@muchacici Moj nazor je, ze si matka roka. Nedavaj evidentne chore dieta do kolektivu. To, ze lekarom je to jedno, neznamena, ze aj rodicom deti ktore nakazis.

muchacici
autor
12. dec 2023

@majulino No presne môj tak isto, keď zakašle, tak počuť ten vlhký kašeľ, zakašle niekoľkokrát, hlavne, keď behá hore dole, doma mu ani nemusím nejako často fúkať nos. Ale keď mal teploty, tak to nemal kašeľ ani sople vtedy, to je nové, začalo až po príchode do škôlky zase.

muchacici
autor
12. dec 2023

@beata_k Áno, áno, matka roka, to som ja 😄

muchacici
autor
12. dec 2023

@alexnina777 Robili mu výtery práveže a nemal nič 🙄 Skúsim s ním ísť zase zajtra, nech znova urobia nejaké testíky.

muchacici
autor
12. dec 2023

Ja to chápem, že je to také diskutabilné, no zase ktorá ďalšia matka roka priviedla dieťa choré do škôlky a potom deti po nemocniciach so 40tkami teplotami? Ako to, že toto neustrážili?? A môj syn sa tam už druhýkrát takto vážne nakazil. Ja jeho zdravie beriem vážne a ak je chorý, tak samozrejme ho nechávam doma. Ale teraz sa mi to také nezdá, to by mohol aj mesiac doma sedieť s kašľom bez ďalších symptómov

banalu
12. dec 2023

Ty si ako prva doniesla "trochu" zasoplene a kaslajuce dieta bez akutnych priznakov do skolky, od neho sa nakazili ine deti a potom sa uz on zas nakazil nejakou mutaciou jeho povodneho virusu.
Ja som pred dvoma tyzdnami soplila, sem tam pokaslala, bez teploty v pohode. Moja mala to odomna chytila, uz aj s teplotou. Nakoniec bez teploty uz len so soplami a kaslom dostala aj atb, lebo sa sople zhorsovali a CRP vyslo 20. Pritom uz bola 2 dni bez teploty, uplne normalne vyzerajuce dieta, len soplik a kasel zo soplov. A od malej to chytil muz, a tiez s teplotami... tak teraz cakam ci sa kruh uzavrie a chytim to iste co som zasiala, len tiez s teplotou. Ale my sme len 3, nezmutuje to medzi nami ako vo velkom kolektive.

muchacici
autor
12. dec 2023

@banalu Nie, nie, on sa práveže vrátil preliečený do škôlky bez soplíkov a kašľu, potom, čo sa tam nakazil niečím z čoho strašne 4 dni teplotoval, vtedy ostal dva týždne doma, vybral atb, nemal kašeľ ani sople vôbec. To až po návrate do škôlky, po niekoľkých dňoch začal kašľať a sopliť, tak som to trikrát konzultovala s lekármi. Zase ostal doma viac ako týždeň, ale stále má vlhký kašeľ, sople menej. Ešte k tomu nemal jediný krát zvýšenú teplotu

maryetta
12. dec 2023

@muchacici tak zalezi aky kasel. Ale so soplom som deti do skolky nedavala. Teda ked im tieklo. A uz vobec aby nemali spinave rukavy 🙈
Ono ak ked bral atb imunita je total naprd. A mne dr kazala vzdy nechat este po liecbe dalsi tyzden doma.
Ale tiez sa v skolke vzdy zvykli choroby tocit. To je asi ja normalne… darmo nikdy tam asi nikto nebol na 100% fit. Mne tiez dr povedala ze staci jedno dieta ktore nieco v sebe ma a neprelieci to a zacina novy kolotoc.
Ale zase ak je to iba “zostatkovy” kasel ktory moze trvat aj 3-4tyzdne tak…

mane01
12. dec 2023

@muchacici soplave dieta do skolky nepatri… u nas robievali rano selekciu, taketo deti ani nevzali… a dobre robili, moje deti sa nikdy v skolke nenakazili a ani nebyvali chore… ano, bol to stres, lebo hocikedy som aj ja musela s dietatom ostat doma pre trosku soplika… ale ked som sa onho den dva starala, casto fukala nos, inhalovalo, bolo v klude a na cajikoch, bolo raz dva zasa fit a mohlo sa vratit do skolky. Ucitelky nemaju cas fukat 20 detom nos… navyse ked na cloveka nieco lezie, tiez mu je lepsie doma v klude.

anjelicek26
12. dec 2023

Tak naliala si ho liekmi a dala ho do skolky "trosku sopel, trosku kasel, smrkat nevie/nesmrka"... pri tej zoo, co je v skolke, chyti hned nieco dalsieho, to je jasne, iminuta podlomena, nedoliecene.

vso10
12. dec 2023

Nedala by som takto choré dieťa do škôlky. Veď kašle a má toľko soplu, že má špinavé rukávy a potrebuje brať lieky 🤦 Vďaka takýmto deťom sú všetky ostatné deti non stop choré a non stop si tam posúvajú tie isté choroby (čo je v konečnom dôsledku zle aj pre Teba, nie len ostatných).
A to že Tvoje dieťa má vlhký kašeľ a iné deti suchý je úplne normálne. Bežný priebeh virózy je, že človek najprv kašle suchý kašeľ a po niekoľkých dňoch sa začnú uvoľňovať hlieny a kašle vlhko. Čiže áno, Tvoje dieťa nakazilo iné deti a oni sú teraz choré.

muchacici
autor
12. dec 2023

Tak vám všetkým ďakujem za názory, prepáčte, že som vás tu pobúrila 😃 zajtra s ním zbehnem zase, už po štvrtýkrát k lekárke, nech ho znova skontrolujú
@vso10 Nie, nemal vôbec suchý kašeľ
@anjelicek26 Vie si nosík vyfúkať pekne
@mane01 Chápem, že majú tam detí veľa, ale vyfúkať nos si s ním môžu, lebo doma vyfúka nos trikrát za deň a to stačí na to, aby rukávy zašpinené nemal. Takže to je iba taká moja dedukcia

muchacici
autor
12. dec 2023

@vso10 Ešte, keď bol teraz so mnou doma, rukávy zašpinené nemal 🙄 iba vo škôlke

januska12323
12. dec 2023

Učiteľky nie sú v škôlke na to aby fúkali tvojmu dieťaťu sople. Má to zvládnuť sám a keď to nevie, sopli toľko, že sa utiera sa do rukáva patrí domov.

hipuska
12. dec 2023

Tak ja sa tiež pripojím do diskusie. Mne tiež dieťa chodi do škôlky. (Ale nikdy nie s takým soplom, že ho.ma na rukáve). V tomto období je minimálne 30% detí v tomto stave v MS. (Ako samozrejme aj dospelých v prácach). Ostávajú doma detí len rodičov, ktoré sú doma na rd s iným dieťaťom. Ja som pracoval a 2 roky v Írsku vo škôlke. Tam bežné detí chodili zo zeleným soplom s atb v ruke. Nikto sa nad tým nepozastavoval. Ako učiteľky sme nemali problém nos vyfukat, podať lieky. Choré dieťa, ak potrebovalo, ležalo na lenochoch alebo aj spalo ak bolo unavené v triede, aj mimo spankovych hodín. To len naše Slovensko je nalinajkovane.

muchacici
autor
12. dec 2023

@januska12323 Aj moja mamka je učiteľka vo škôlke a deťom stále pomôže, s čím treba, či vyfúkať nos a utrieť, vypišať sa, dokonca keď sa vaše detičky vo škôlke pokakajú, tak ich umyje a preperie oblečenie. Ale tak v pohode, ja beriem aj názory iných. Asi nie sú všetky učiteľky, hlavne tie u nás, také ochotné ako moja mamka 😃

Chcem aj vysvetliť, že mu tiekli vždy iba číre, nemal doteraz žiadne zhoršenie, že by niečo vyfúkal, vykašľal alebo vykýchol nejakej inej farby.

anjelicek26
12. dec 2023

@hipuska tak ja neviem, v ktorej krajine ucitelka podava dietatu lieky, ja taku nepoznam 🙄 Nie su zdravotne sestry, oni to robit nesmu.

muchacici
autor
12. dec 2023

@anjelicek26 Vravela, že Írsko, nepoznáš túto krajinu?

anjelicek26
12. dec 2023

@muchacici opakujem, ani tam to nie je ich povinnost - ale dobra vola a aj riziko.

drahomirrra
12. dec 2023

@muchacici Za tie dni, co toto dookola riesis a pchas ho do skolky, mohol byt uz uplne zdravy a bez kasla. Nie, vlhky kasel nema v skolke co robit.

lucia.t
12. dec 2023

@muchacici je to diskutabilné. Mnohí lekári by ti povedali, ze kašeľ a sopeľ proste patria k detstvu. Ak je už teplota, treba zostať doma. Keď je dieťa unavené, malátne, určite doma. Ale ostať s každým soplom a kašľom doma? To by adi nebolo kedy chodiť do práce, hlavne, keď máte viac detí. Áno, niektoré deti reagujú na baktérie, vírusy horšie, to si už musí každá mama odsledovať. No deti si takto budujú imunitu, aj keď nás z toho poráža. Ja nechávam zatiaľ doma s kašľom, soplom, ale som ešte na RD...

tanyag
12. dec 2023

@anjelicek26 To, že ty takú krajinu nepoznáš (neverím, že poznáš úplne všetky krajiny sveta) neznamená, že taká neexistuje. Žila som v UK. Tam bežne deti so sopľami a kašlom sú v škôlke aj v škole a dokonca aj s liekmi, ktoré im učiteľky podľa pokynov rodiča dajú. Taktiež si pamätám, že ak malo dieťa napr. vši, išlo do škôlky ak školy...a tak isto s kiahňami, pokiaľ nemalo horúčku, šup do škôlky a školy...takže áno, deje da to bežne v iných krajinách, ale to vie len človek, ktorý v danej krajine žil. Dokonca mám kamarátku v Nemecku a tiež vravela, že deti do škôlky dávala so sopľami aj s kašlom pokiaľ nemali horúčku, že škôlka sa vyjadrila, že kľudne môžu do škôlky chodiť ak sú aktívne, vnímajú, nie sú malátne, tak vraj v tom nevidia problém.
Ja osobne dcéru do škôlky nedávam ak kašle a soplí, my sme v začarovanom kruhu od septembra...3-4 dni škôlka, 2-3 týždne doma.. a takto to je stále...tiež mám niekedy nervy, keď dcéru vyliečenú po 3 týždňoch vezmem do škôlky a už aj v šatni ale aj z triedy počuť vlhký hlienovitý kašel deti.. ale čo už ..

jablkovastrudla
12. dec 2023

@muchacici v irsku to tak funguje, v synovej skolke mali bezne decka na antibiotikach
@anjelicek26 nie je to o ziadnej dobrej voli. keby ma syn predspisane lieky ako antibiotika kludne moze byt v skolke. na krabicke musi byt jeho meno a davkovanie a kontakt na doktora. toto by si nikto nezobral na zodpovednost iba tak. v uk to tak funguje tiez

abbey1
12. dec 2023

@muchacici Bie, dieta s kaslom a soplom som do skolky a skoly bijdy nedavala.
Ale paci sa mi, ako sa mamicky obviinuju navzajom, ze to v skolke od druhych sa to dieta nakazilo a vlastne robia to iste.

aurora33
12. dec 2023

@muchacici s kašľom a soplami dieťa do škôlky nepatrí.