Dá sa zistiť lupienka u detičiek do 3. roku života?

luciaholincova
25. jún 2013

Mame lupienku v rodine ja aj brat.Inak nikto z ostatnych surodencov.Mam ju len na hlave , vo vlasoch a pouzivam len Skin cup spray, ktory mi najlepsie zabera. Citala som o lupienke , alebo psoriaze , ze sa len dedi a neda sa nou nakazit a taktiez ze sa objavuje az okolo 18 - 20 roku zivota.Viete mi niekto poradit ci sa to da zistit aj u malych det? Mam 6 mesacneho synceka a 2 rocnu dcerku.Chcela by som vediet ci sa budu tiez trapit tymto ochorenim a ci sa to neda uz teraz zistit z krve dietatka alebo nejakym specialnym vysetrenim? Volala som na kozne len ci je mozne to dajako zistit z krvi , ale sestricka mi odpovedala ost rychlo a to ze mam prist sa objednat a ze nemaju cas sa rozpravat a riesit otazky po telefone. 😒 Kedze som s detmi sama doma nebudem koli jednej otazke cestovat z dediny do mesta a cakat v cakarni na odpoved niekolko hodin a ani to nemam iste ci mi odpovie. Prosim poradte mi, alebo kdo ma skusenost s liecenim a prevenciou u deti s lupienkou? Dakujem za vsetky komentare.

jasmina56
25. jún 2013

@luciaholincova ja mám tiež psoriázu na lakťoch, ale viem si ju udržať v dobrom stave, ale keď som sa pýtala kožnej alebo homeopata, či to dostane aj moj syn?, tak mi bolo povedané že nemusí, z vlastnej skúsenosti Vám poviem že v našej rodine nikto nikdy psoriázu nemal a ja ju aj tak mám... ak Vaše detičky nemajú žiadne príznaky neriešte to, lebo to privoláte, žiadne vyšetrenie by som neriešila... aj tak presná príčina, že prečo malú ľudia psoriázu určená nie je, a vlastne o žiadnom takom vyšetrení ako píšete som nepočula a to mám toho o tejto chorobe načítaného veľa...myslím že prevencia je hlavne zdravé stravovanie a vyhýbať sa stresu...inak Vám poviem že aj ja stále malého sledujem, až je to niekedy choré, je to riadna pliaga a naozaj to neželám nikomu a nie ešte mojmu dieťaťu...

zdenuska213
25. jún 2013

Ja mam lupienku od 6 rokov, teraz budem mat 25. Mam ju zatial len na laktoch, v hlave male lozisko a tri roky na clenku. Manzlova sestra ju ma bohuzial na celom tele okrem tvare inak uplne vsade. Strasne ju to trapi, hlavne v lete. Zatial by som to neriesila, pokial niesu ziadne priznaky. Mam taktiez vela precitaneho a vyskusaneho. Vzdy mi pomoze masticka belosalic. en dufam ze ju nedostane moj syn 🙂 🙂 🙂 🙂

luciaholincova
autor
26. jún 2013

@jasmina56 , citala som na nete ze sa prejavuje az neskor, preco to neviem , ale si myslim si ze pokial je ta choroba raz v organizme , mala by sa dat zistit, nie?
Mojmu bratovi to zacalo len vo vlasoch a nakoniec to ma vsade - na rukach , chrbte , bruchu. Bol aj v kupeloch a nechali ho aj v bazene okusovat tymi rybickami .Pomohlo mu to a troska sa to zmiernilo.Taktiez mu vycitali ze musi jest menej mastnych jedal a cokolady , ktora to zhorsuje.
Bojim sa len toho ze u deti sa to prejavi naplno a nebudem moct tu chorobu u nich zlikvidovat uplne a bez nasledkov. ☹

tinki
26. jún 2013

@luciaholincova ahoj..moja svokra má psoriázu..Ani jeden jej syn nemá..Môže to zdediť hocikto..Psoriáza, alebo lupienka je vlastne autoimunitné ochorenie..
Môže vzniknúť zdedením, alebo tým, že imunitné bunky reagujú inak akoby mali a tiež to môže byť vyvolané stresom.
U tak malých detí ti testy nespravia, ak nemajú prejavy na koži, alebo nejaké príznaky. Ak im nič nie je, tak s nimi nič robiť nebudú.
Na kožnom neviem o tom, aby brali krv..Skôr na imuno-alergologii. Ak by tvoje deti boli často choré, alebo ak by mali nejaké prejavy. Na kožnom už len kontroluje kožu..
U nás to bolo tak, že moja dcéra keď bola často chorá, tak jej robili testy na alergológii na autoimunitné ochorenia, v podstate to, že máme v rodine psoriázu, tak sa môže u mojich detí vyskytnúť tiež psoriáza, alebo celiakia, alebo reumatické ochorenia..Tie autoimunitné ochorenia sa môžu ukázať v akejkoľvek forme..
V podstate ti to môže byť jedno, chápem, že to nechceš, ale ovplyvniť sa to vopred nedá. Nedá sa dopredu zabrániť aby to u nich vypuklo. Na toto liek nie je.
Posilni deťom imunitný systém a vyvaruj ich stresu..To je jediné, čo sa dá v tejto chvíli robiť. 🙂 A mysli pozitívne..

luciaholincova
autor
2. júl 2013

@tinki 🙂 dakujem , velmi sa mi ulavilo. Imunitu posilnujeme, chodime casto von, davam malej vela ovocia, zeleniny a jogurty mala zboznuje 🙂 .
Momentalne teraz bojujeme , hlavne ja , s jednym prejavom na kozi co ma mala. Ma to uz druhy mesiac a nijako sa to nezlepsuje, ale ani nezhorsuje. Ma to na pravom stehne z vonkajsej strany. Najprv se boli s muzom v tom ze je to stipnutie od komara alebo tych malych musiek. Stale si to skrabala a niekedy az do krvi. Ked jej to zaschlo a skrabanie pominulo , vsimli sme si ze su to male pluzgieriky ako od popaleniny. Maju farbu pokozky a na dotyk su suche a drsne ako smirgel. ☹ Zacinam mat troska strach ci predsa len to nie je co si myslim. A obvodna doktorka kazala natierat aspon sudokremom a ked to do dvoch tyzdnov nezmizne alebo sa to zacne rozsirovat, je to kozny exem. ☹ . . .
Bojim sa a stale dufam. Drzte nam palce.Kazdy chce mat predsa zdrave deti , lebo to je najdolezitejsia vec na svete.

tinki
2. júl 2013

@luciaholincova ahoj, ekzém je niekedy prejavom potravinovej alergie..Aj moja staršia mala strašne suchú pokožku, tiež sme mysleli, že to bude nábeh na psoriázu. Doktorka vravela, že vyzerá ako atopik..
Po čase sme zistili,že má alergiu na mlieko. Teraz už dva roky diétuje, neje nič s obsahom mlieka. Po ekzéme ani stopy..ona mala aj iné prejavy..časté nádchy, kašeľ, neustále zahlienená. Milovala mliečne výrobky, v syroch by aj spala..Žiadne iné prejavy, ktoré by nás naviedli na to, že by jej mohlo vadiť mlieko..
Netvrdím, že u vás to tak musí byť..Ale všimnúť si môžeš..Ak chceš vedieť, či vám nevadí nejaká potravina..tak tú konkrétnu treba vynechať aspoň na dva týždne..