ako sa da zistiť či ma dieťa astmu alebo len silny kašel..?.od januara kašleme skoro každy mesiac dostaneme atb a nejake sirupčeky na kašel a to bolo všetko.no naposledy pred tyždnom sme mali silne zachvaty cele dva dni,nakoniec som zo zufalstva utekala na alergologiu a tam nam dali inhalator a všeliake lieky..inhalujeme:ventolin+ecobec a lieky:monkasta,aerius,prednisan.syn ma 3roky..na alergologiu už chodime dlhšie ale,testy na alergiu mu vyšli negativne..teraz v juli ide na nove testovanie.da sa zistiť astma z krvy alebo ako sa to zistuje...či mam isť s nim aj niekde inde na vyšetrenie???dakujem za odpovede
A boli ste na rentgene pľúc,? My sme takto kaslali až v takých zachvatoch a mali sme zapal pľúc a v hrdle 2 bacily. Brali sme 3 antibiotiká po sebe.
@michi284 ,ahoj,dakujem za odpoved..inhalator už nam predpisali,takže ho mame a na alergologii nam predpisala ten ecobec,mame ho inhalovať ešte mesiac..na krv ideme na dalši tyžden ,tak možno z krvy niečo zistia..najhoršie je na tom ,že musime na operaciu s pruhom a syn musi byť minimalne zdravy tri tyždne po atb..nam sa to ešte nepodarilo..boli sme maimalne 10 dni..
@marca11 ahoj moj syn ma tiez 3roky ma bronchialmu astmu diagnostikovali nam ju v srobarovom ustave ked mal 6mesiacov pytaj sa tam su tam fakt dobry berieme seretide inhal.ventoline a ecobec len v pripade zachvatu zyrtec mali sme aj singulair ale ten nam uz vysadili starsi syn ma tiez ten berie flixotide v pripade zachvatu berodual a ecobec na iminitu imonur a bronchovaxom hodne nam pomaha pobyt v horach aj teraz sme a
ecobec
@marca11 ahojko v prvom rade si musis uvedomit ze je rozdiel medzi imunitou, alergiou a astmou. a a sa do toho pripleti este nejake bacie ktore mozete mat chronicky a mozu vam sposobovat zapaly priedusiek ci bronchytidy... ☹ v prvom rade si treba dat spravit odbery na imunitu a su zle treba brat lieky na zvysenie imunity. ak nema potvrdenu alergiu ta lieky na nu nema vyznam brat. ak ma neustaly kasel treba zistit preco - vytery su prvorade, nos, krk, popr. ak vykasliava hlieny tak aj tie (vola sa to sputum) tam sa zisti ci nieco nema co sposobuje ten zapal ktory sa casto lieci atb, popr. spravit rtg ak je potrebny, odber krvi, crp a podla toho zistit ci je to bakteria ci virus a cielene nasadit atb nie od oka - to vam povie na zaklade odberov a vysledkov ak sa tam nieco ukaze. ak nic pytajte sa na vysetrenie astmy. spirometria je len jedno vysetrenie kapacity pluc, robi sa aj ine vysetrenie v kabinke kde sa presnejsie zistuje ci je to astma. no ak vam dali kortikoidy a zaberu (spreje) je to super kasel je asi dosledkom alergickej reakcie ktora sa v tomto obdobi prehodila do astmy, ale nemusi byt celorocna, len pocas napr. pelovej sezony napr. na stromy alebo kombinaciu stromu a niecoho. urcite by som sprej nevysadzala nech sa znova nezacne dusit. ak by mal stekavy kasel je to skor laryngitida. drzim palceky
no a na gastre ste boli? moze to byt aj reflux aspon vylucit by som sla a takisto mlieko moze robit problem u nas sme vyradenim mlieka predisli astme napr. chodte po vysetreniach aby ste nemuseli byt na sprejoch a najdite pricinu . drzim palcemmch este to nemusi byt astma ale aby ste sa tam nedostali
@marca11 vacsinou sa ide na diagnosticky pobyt 2-3tyzdne navrh vypisuje vas obvodny nas odporucila orl doktorka s tym cakanim je to dlhsie aj par mesiacov my sme sli ako urgentny a zobrali nas do tyzdna
ale vysetria aj gastro ci nemate reflux nielen plucne vysetrenia ale aj orl alebo kozne a alergo robi sa aj test na cysticku fibrozu
Dobrý deň, prosím Vás o vyplnenie dotazníka, ktorý má zhodnotiť vplyv spolupráce pacienta pri liečbe astmy.
Ďakujem za Váš čas 🙂
@marca11 ahoj. malému môžu od určitého veku urobiť spirometriu. tou sa dá astma zistiť. určite by som ale dala zobrať krv na chlamydie a mykoplazmy. a keď píšeš, že je sústavne na atb, tak si kúpte domov inhalátor a pomôžeš aj jemu aj peňaženke. my sme si ho kúpili minulý rok a je to super. už druhýkrát sme obišli bez atb. na ten ecobec sa spýtaj je to predsa len kortikoid. Môj malý má sprirometriu hraničnú na astmu, tiež nie je alergický ale berie aerius a montelukas. ak počujem, že pokašliava, tak inhaluje Vincentku a za pár dní je pokoj.
ak by si niečo potrebovala, kludne sa pýtaj.